Баба Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Београд -- Ловац на нацисте и директор центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф обишао је данас некадашњи логор Старо Сајмиште и одао пошту жртвама геноцида. Зуроф је најавио да ће операција "Последња шанса", чији је циљ привођење правди нацистичких ратних злочинаца, бити ускоро спроведена и у Србији. Он је упозорио и на јачање неофашизма свуда у ЕУ, а посебно у појединим њеним источним чланицама, попут Хрватске, где се ситуација, према његовој оцени, погоршала откад Стјепан Месић није више председник."Три су разлога за моју посету (Београду): први је да се припреми терен за покретање операције 'Последња шанса', пројекта проналажења нацистичких ратних злочинаца, у оквиру које ће бити понуђена награда за информације, што нам може помоћи да надјемо те злочинце у наредна три месеца у Србији", рекао је Зуроф у интервјуу Танјугу."Последња шанса", вероватно последњи велики напор за извођење нацистичких злочинаца пред лице правде, досад је, како је наведено на вебсајту Центра "Симон Визентал", спроведена у Немачкој, Литванији, Летонији, Естонији, Пољској, Румунији, Аустрији, Хрватској и Мађарској. Операција је заједнички пројекат центра "Симон Визентал" у Јерусалему и фондације Таргум Шлиши.Зуроф је објаснио да борави у Београду и ради промоције своје књиге "Операција последња шанса", која је објављена на српском језику, као и да би обишао стратиште на Старом Сајмишту, које, како је истакао, има важно место у историји Другог светског рата и историји холокауста и злочина почињених у Србији. Примећујући да места на којима су људи страдали у прошлости нису ваљано обележена, он је изразио наду да ће се то променити.Коментаришући недавне инциденте у региону, Зуроф је оценио да је неофашизам у порасту и да о томе треба повести рачуна. "За то има много разлога: економска рецесија, глобализација, страх од губитка националног идентитета, али део проблема јесте и то што Брисел спава", рекао је он и додао да се од нових чланица ЕУ очекивало да су пре пријема у Унију прихватиле европске вредности."Али, оно што видјамо по свим земљама ЕУ, а посебно у земљама попут Словеније, Летоније, Естоније, Хрватске и другде, јесу покушаји промене историје холокауста у Другом светском рату, јачање неофашизма, гласање за десничарске представнике са ултранационалистичким програмом", казао је Зуроф.Осврнувши се на недавни инцидент на загребачком стадиону Максимир, када је фудбалер Динама и хрватске репрезентације Јосип Шимунић поздравио публику усташким поздравом "За дом!", на шта су му навијачи одговорили "Спремни!", Зуроф је оценио да је то срамно, али да је од Шимунићевог испада много горе то што су му хиљаде људи отпоздравиле и што се државни врх Хрватске није дистанцирао од фудбалера."Мислим да је инцидент сам по себи сраман. Али желим да нешто буде јасно: Јосип Шимунић је појединац, и то што је учинио јесте ужасно, првенствено због тога ко је он - а верујем да је херој за многе младе у Хрватској", рекао је Зуроф."Али оно што сматрам 100 пута горим јесте чињеница да су му хиљаде људи на стадиону Максимир отпоздравиле усташким поздравом 'За дом спремни' и то је апсолутно нечувено", додао је он.Зуроф је приметио и да се ниједан хрватски политички лидер није позабавио тим питањем, што, како је казао, није први пут, и подсетио је на случај Марка Перковића Томпсона."Када је Томпсон, вероватно најпопуларнији певач у Хрватској, певао 'Јасеновац и Градишка Стара', био сам прва особа која је протестовала и осудила то и тек онда је уследила осуда хрватских лидера", рекао је он. "Мислим да се ситуација погоршала откад Месић није више председник. Председник Месић је у више наврата говорио о том проблему, што му служи на част, и наставља и даље да говори, али, наравно, више не као председник. Проблем је што се руководство Хрватске не дистанцира од људи попут Шимунића", истакао је Зуроф.Он је оценио да су хиљаде људи који узвикују "За дом спремни" "озбиљан проблем, не само за Хрватску, већ би и ЕУ требало то да сматра озбиљним проблемом".На питање какви су његови утисци када борави у Србији, Зуроф је одговорио да је Србија вероватно једна од ретких земаља источне Европе где се цени рад центра "Симон Визентал". "Није у питању само сарадња с властима, већ рад Центра подржавају и Српска православна црква и локалне групе, казао је он и изразио захвалност због 'пуне подршке и огромне помоћи' у вези са случајем Шандора Кепира, оптуженог за учешће у убиствима током новосадске рације 1942. године."То је важно јер без подршке локалних група веома је тешко за неког ко дође са стране да оствари жељени циљ", напоменуо је Зуроф.На питање шта мисли о оптужници у Француској против америчког певача Боба Дилана због интервјуа у којем је Хрвате упоредио с нацистима и Кју клукс кланом, Зуроф је одговорио да је то "апсолутно смешно".Зуроф је данас обишао некадашњи логор Старо Сајмиште и одао пошту жртвама геноцида, а током боравка у Београду разговараће и с представницима власти и одржати јавно предавање на којем ће говорити о лову на злочинце широм света.Стратиште су, заједно са Зурофом, обишли и викарни епископ Патријарха Иринеја Јован, оснивач удружења "Српски код" Млађан Ђорђевић и виши научни сарадник Института за савремену историју Милан Коњанин. Зуроф ће, током боравка у Београду у организацији удружења "Српски код", Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве и Института за европске студије, разговарати и с представницима власти и касније данас одржати јавно предавање на којем ће говорити о лову на злочинце широм света.Према подацима Државне комисије за утврђивање ратних злочина, у нацистичком концентрационом логору Старо Сајмиште од 1941. до 1944. године било је интернирано око 100.000 људи, жена, деце и стараца, од којих је скоро 40 одсто убијено. Већина заточеника били су Срби, Јевреји и Роми.Историчари се, међутим, не слажу око тачног броја логораша и убијених, и сматрају да је та бројка преувеличана и да је у логору било укупно интернирано око 40.000 људи, од којих је скоро половина убијена. Извор: Танјуг Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! N.Petrovic, Срђан Шијакињић, Млађони and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Какви сада нацисти у Србији? Какве су ово глупости? Ено им хрватске и бих..тамо има колико им воља „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Ne znam šta je u mozgovima tih hrvata kad se ne stide Jasenovca. Zapravo, makar da im je žao. Makar da im je žao one mršave polužive dečice sa slika. Ako ni zbog čega drugog onda "samo" zbog toga da zauvek ućute sa ustašizmom. Ali ne. Stvarno ne mogu da razumem takvu okamenjenost srca, savesti, razuma. Orion and Istochnik је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 ne smijem da napišem šta bi htjeo da se ne bi administracija sablaznila,jako su osjetljivi neki članovi administracije,juče našeg brata Pontifeksa banovaše zato što je branio ćirilicu i još pri tom bio debelo izvređan ,dok inicijator svega toga nije banovan,strašno.... al za ekumenizam valja žrtvovati i po nekog našeg,valja prinjeti žrtvu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Какви сада нацисти у Србији? Какве су ово глупости? Ено им хрватске и бих..тамо има колико им воља Неонациста знам колико хоћеш. А искрено да ти кажем знам и за неке који су били во времја оно нацисти, на пример хонведи... RYLAH, Срђан Шијакињић, Manolis and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Проблем је у тенденциозном насловљавању ове ТАНЈУГ-ове вести од стране појединих медија. Наравно да постоје још увек нацисти који су се извукли од правде, али нико у тексту не каже да су то Срби. Посебна је прича шта су новинари хтели да постигну овако глупим насловом, а такође ништа мање глупа није реакција појединих српских националиста који су се неосновано доживели прозванима, сем ако заиста за себе не мисле да су нацисти не видим разлог за самопрозивање. Центар "Симон Визентал" сарађује са нашом Црквом дуги низ година а основ за сарадњу је више него јасан, судбина Срба и Јевреја на овим просторима у страдањима је заједничка те је и рад око откривања злочинаца природно заједнички. Ако некоме још нешто није јасно нек се обрати новинарима Б92 ( и других ) медија због тако глупог наслова. Ако сте пак прочитали сам текст биће вам јасно да он не садржи никакве антисрпске прозивке. Према томе дабоме, уколико се тема настави спамовати без разлога бановаћу без размишљања свакога ко то чини. Шалом Срђан Шијакињић, Јефимија Крунић, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Неонациста знам колико хоћеш. А искрено да ти кажем знам и за неке који су били во времја оно нацисти, на пример хонведи... Неонациста можда има у Србији како ти тврдиш колико хоћеш. Али њихов корен је ван Србије, њихово учење није од Србије. Највидљивије су неке навијачке "патриотске" групе а мислим да су многи свесни да њих углавном организује наркомафија. Кад је наркомафија имала националност? Наркомафија има своје личне интересе а успут мора да слуша своје заштитнике који спроводе своју политику. Моје лично мишљење је да је организација оваквих "патриотских" групица добро осмишљена за оправдавање притиска на Србију и то није никаква новина. Ко је у ствари сад већ наводно мртав Бин Ладен и да ли је икада постојао? Ко је највише профитирао на његовом лику и делу? Мислите о томе. Имам клинца адолесцентског узраста и морао сам да уложим труда да му разјасним како те групице функционишу и да то са Српством нема никакве везе. Они су напорни и досадни као секте. Али нема ни једне организације иза које нема финансија. Мани је највећа сатисфакција то што узоре у Српскоме роду од Светог Саве на овамо неће наћи просто зато што их нема. То је Србија коју ја видим и зато сам Србин. Ово је само реплика на твоју констатацију која може да зазвучи и другачије него што се надам да си мислио. Свако добро Баба је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 U Hrvatskoj ne jača neofašizam, samo javno održava davno dostignuti nivo. Јефимија Крунић, nana, Sasa Kolbas and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Неонациста можда има у Србији како ти тврдиш колико хоћеш. Али њихов корен је ван Србије, њихово учење није од Србије. Највидљивије су неке навијачке "патриотске" групе а мислим да су многи свесни да њих углавном организује наркомафија. Кад је наркомафија имала националност? Наркомафија има своје личне интересе а успут мора да слуша своје заштитнике који спроводе своју политику. Моје лично мишљење је да је организација оваквих "патриотских" групица добро осмишљена за оправдавање притиска на Србију и то није никаква новина. Ко је у ствари сад већ наводно мртав Бин Ладен и да ли је икада постојао? Ко је највише профитирао на његовом лику и делу? Мислите о томе. Имам клинца адолесцентског узраста и морао сам да уложим труда да му разјасним како те групице функционишу и да то са Српством нема никакве везе. Они су напорни и досадни као секте. Али нема ни једне организације иза које нема финансија. Мани је највећа сатисфакција то што узоре у Српскоме роду од Светог Саве на овамо неће наћи просто зато што их нема. То је Србија коју ја видим и зато сам Србин. Ово је само реплика на твоју констатацију која може да зазвучи и другачије него што се надам да си мислио. Свако добро Реплика је на месту и слажем се с тобом, могао бих да је потпишем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Неонациста знам колико хоћеш. А искрено да ти кажем знам и за неке који су били во времја оно нацисти, на пример хонведи... Ја никако да их упознам.. а мађари су више злочина починили према Србима...него Јеврејима. Ако ко треба да их јури..то је Српска полиција... „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Ovo je za Hrvatsku opšte poznato da to tamo jača ali ne toliko brzo i tamo ima iskrenih i dobrih ljudi. Što se tiče ovoga u Srbiji ovo je samo jevrejska propaganda Zurofa i ostalih plaćenika sa zapada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Проблем је у тенденциозном насловљавању ове ТАНЈУГ-ове вести од стране појединих медија. Наравно да постоје још увек нацисти који су се извукли од правде, али нико у тексту не каже да су то Срби. Посебна је прича шта су новинари хтели да постигну овако глупим насловом, а такође ништа мање глупа није реакција појединих српских националиста који су се неосновано доживели прозванима, сем ако заиста за себе не мисле да су нацисти не видим разлог за самопрозивање. Центар "Симон Визентал" сарађује са нашом Црквом дуги низ година а основ за сарадњу је више него јасан, судбина Срба и Јевреја на овим просторима у страдањима је заједничка те је и рад око откривања злочинаца природно заједнички. Ако некоме још нешто није јасно нек се обрати новинарима Б92 ( и других ) медија због тако глупог наслова. Ако сте пак прочитали сам текст биће вам јасно да он не садржи никакве антисрпске прозивке. Према томе дабоме, уколико се тема настави спамовати без разлога бановаћу без размишљања свакога ко то чини. Шалом Проблем је што каријеристи у редовима СПЦ се баве нечим што није у опису њиховог посла.. Један од њих шетка на релацији Београд Јерусалим Бањалука..а парохија му гори... Истина Србе и Јевреје је страдање зближило...али ни пре нисмо били у лошим односима... али нема ппотребе да МОСАД вршља Србијом... „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Проблем је што каријеристи у редовима СПЦ се баве нечим што није у опису њиховог посла.. Један од њих шетка на релацији Београд Јерусалим Бањалука..а парохија му гори... Истина Србе и Јевреје је страдање зближило...али ни пре нисмо били у лошим односима... али нема ппотребе да МОСАД вршља Србијом... Po čemu ti smatraš da je išta Srbe i Jevreje zbližilo? Ovakva propaganda u Srbiji još do sada nije viđena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Po čemu ti smatraš da je išta Srbe i Jevreje zbližilo? Ovakva propaganda u Srbiji još do sada nije viđena. Па Јевреји и Срби живе једни поред других вековима у одличним односима.. Прогањања од стране Немаца, Хрвата и Мађара...је додатно зближило Србе и Јевреје... Али то неће да значи да МОСАД може да се шетка Србијом и Р.С ом „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Па Јевреји и Срби живе једни поред других вековима у одличним односима.. Прогањања од стране Немаца, Хрвата и Мађара...је додатно зближило Србе и Јевреје... Али то неће да значи да МОСАД може да се шетка Србијом и Р.С ом Slažem se da ne treba mosad da gura nos kod nas. Neka Zurof ide lepo u Hrvatsku i neka hapsi tamo zajedni sa policijom Neoustaše poput Šimunića i Tompsona. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука