Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Prva recenica ne stoji. Mislim, ti i ja kad bi cjelivali sta god dobili na poklon to je samo nasa ljubav prema darodavcu. Ali ovo je svakako imalo drugo znacenje od tog. Vrlo zanimljivo objasnjenje ovo s Parkinsonom, hvala. Mislim, dobronamjerno sam pitala. Nije mi ni na kraj pameti bilo nikakvo vrijedjanje, cak ni sudjenje, cisto radoznalost. U arapskom svijetu ze zaista tako radi, svaki poklon koji se smatra poklonom se cjeliva! Naravno da to ne može biti nekakav besmisao ili budalaština nekakva, nekakav prank i sl.To je njima sasvim normalna stvar kao što je vama Srbima normalna stvar tri puta se ljubiti u obraz a rade to mehanički i bez ikakvog čekanja, razmišljanja ili otezanja i odugovlačenja, odmah i momentalno jer su tako naučeni od djetinjstva. Naravno da se tamo odlično zna i to šta se može nazvati poklonom a šta ne, oni ne nazivaju svaku cvokarnu poklonom kao što je to običaj kod nas u Evropi. Poklon mora biti dostojanstven i dostojan osobe kojoj ga poklanjamo, skupi parfem, tepih, dobra knjiga, korisne stvari itd. Ni slučajno nekakva glupost i bedastoća koju potrom ne bi imalo ni smisla cjelivati. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Ja sad vidim da ovdje te teme i ta pitanja imamo sva pogrešno poostavljena! Tutto sbagliato! Što samo potvrdjuje kako ustvari mi ne znamo šta hoćemo ni od samih sebe kao hrišćani a kamoli od islama i kako si te odnose sa muslimanima predstavljamo. Ako sad krenem s tim opet ću izgubit dan u piskaranju a moram na put. Recimo sam naslov ove teme uopšte ne štima, nije dobar, zavodi i odvodi nam pažnju u sasvim nekom drugom smjeru od tog kamo bi se imali i trebali okrenut i na šta skoncentrisat. Pokušam to objasnit u više kraćih istupa, postova jer ako krenem "nabrajat" biće to poduža čitulja. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Pogledajte kako je taj sam naslov ustvari o ničem, da ne kažem besmislen: Ne mislim sad tim na autora naslova i teme, pokretača jer je to napisano u najboljoj namjeri. Upravo je naš problem što niko na te stvari ne obraća pažnju i ne vodimo o takvim stvarima računa. Да ли постоји сличност између Православља и Ислама и да ли нам је Ислам прихватљив? Naravno da sličnosti postoje izmedju i islama i hrišćanstva pa čak i budizma i hrišćanstva, o tom je jeednom bila čak medjunarodna konferencija, simpozijum budističkih i hrišćanskih monaha gdje se raspravljalo o etici, askezi, monaškoj praksi iz raznih uglova. Sličnosti će biti na stotine, razlika na hiljadu i šta sad s tim? O čemu to ima svjedočit, šta ima to potvrdjivat? Nas ne trebaju toliko zanimat ni sličnosti a ni razlike, niti mi želimo postati muslimani a niti oni hrišćani, tako stvari stoje u realu. Da li nam je islam prihvatljiv? Da li je njima hrišćanstvo prihvaltljivo? Opet pitanje postavljeno u lošem, krivom smjeru. Nas treba više zanimat koliko smo u stanju dogovoriti se oko sasvim racionalnih i razumnih pravila dijaloga, medjusobnog poštovanja, uzajamnog respekta i koegzistence indiferentno od tog šta smatramo prihvatljivim a šta neprihvatljivim. dakle i bez toga da u ičemu mjenjamo svoje nazore i mišljenja. A tu je s islamom već dosta veliki problem na dijaloškom planu, problem s njihovom kako se to stručno kaže hyperasertivitom.Tu su te razlike o kojima bismo trebali razgovarat jer se oko takvih stvari dogovoriti možemo a oko toga da li je Isus Hristos Bogočovjek ili Muhamed poslanik Božiji dogovorit se ne budemo nikada. Дијана. and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Da, to je greska Nego smo u nekakvoj upitnoj radoznalosti koja je za cilj naravno imala sporenje implicirali i mogucnost prihvatanja, pa ispali nepravovjerno tolerantni. U pravu si Zayron "Razlike izmedju pravoslavlja/hriscanstva i islama i zasto je hriscanima islam pogresan i neprihvatljiv". To je stvarna tema. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Izložiću vamn svoje iskustvo nedavnog susreta sa jednim islamskim misionarom na FB i tako vam praktično najbolje pokazat na šta sve to tačno mislim pod tim pojmom "islamske hyperasertivnosti." A ona ozbiljnim načinom narušava mogućnost konstruktivnog dijaloga, ustvari ih sistematski zatire. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Evo te konverzacije s tim misionarom, na "indijanskom" njemačkom s moje strane ali nije to sad toliko bitno, da se sve dobro razumjet. On: Hallo Ja: Hallo! On: Sie den Islam kennen, poznaješ li islam? Ja: Islam ist eine Religion. Da, islam je jedna religija. On: Erhalten haben, oder nicht (primio si islam ili ne) Ja: Ich kenne dich nicht so gut, mit Menschen, die Sie nicht über solche Dinge rede ich nicht wissen. (ne govorim s ljudima koje lično ne znam o takvim stvarima) Ja: Sind Sie ein Missionar? Jesi li islamski misionar. On: Ja, da Ja: Wenn ich über den Islam interessiert, wird in einem FB-Gruppe über den Islam aufgenommen werden. Oder auf der Website über den Islam. Islam ist gut für Muslime. Aber ich bin schon ein Christ, ein Katholik, und ich habe nicht die Absicht, etwas zu ändern. Aber ich habe viele muslimische Freunde. Die gute Muslime, gute Christen, die gute Menschen sind meine Freunde. Ich mag keine schlechten Menschen, egal ob Muslime, Christen oder jede andere. Kad se budem zanimao za islam otići ću na nekakvu FB grupu o islamu. Ili na nekakav sajt. Islam je dobar za muslimane. Medjutim ja sam hrišćanin, katolik i ne mislim na tom sad ništa mjenjati. Imam takodjer dosta prijatelja muslimana. dobri muslimani, hrišćani, svi su moji prijatelji. A ne volim loše, zle ljude, svejedno da li muslimane, hrišćane ili nekakve druge. Na to mi je on, vjerojatno ljutit zbog neuspjeha misije poslao na profil, timeline tri puta nekakvu kao biva FB "igricu", ustvari sofistikovanu prijetnju, sa pješčanim satom, poziv na to da što prije promjenim mišljenje o islamu na vrijeme jer poslije ne moram imati vremena za to, prije nego ..... vrijeme je ograničeno ..... A ja sam ga zablokirao i zbog još nekih drugih stvari predao češkoj kontrarozvjedki nakon što sam ustanovio da je to praktično ruski agent zaposlen kao informatik u ruskoj državnoj instituciji van Rusije, studirao u Moskvi, koji u medjuvremenu misionari vrlo agresivnim načinom za islam i preko svojih veza njegov profil predao češkoj BIS http://www.bis.cz/cim-se-zabyvame.html sa preporukom da ga "proklepnu", pregledaju, jer je nastavio i dalje harat po češkom internetu. Javio mi se sa duplog profila ali sam isti dan otkrio i taj pravi i te ruske državne ustanove za koju radi najvjerovatnije i kao agent a ne samo informatik. Na takva mjesta i u takve ustanove se ne zapošljavaju ljudi da postuju zabavne sličice i videa na FB. Vrlo me začudilo da neko takav može raditi kao ruski rozvjedčik, no, kako je vidjet, može. Интегра је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Inače je to Arap, maternji jezik mu je arapski, zna ruski, njemački, engleski itd. radi u jednom od glavnih i važnih arapskih gradova, svjetskih centara, u toj kako sam rekao ruskoj državnoj ustanovi, fanatično privržen islamu, Rusiji i Putinu istovremeno, ima ženu Ruskinju, vjerovatno konvertitku na islam, zastave RF i SSSR po profilu a stiže se još kretati i po zemljama EU. Tako to bi bilo to što sam nazvao islamskom hyperasertivitom, nadam se da ste razumjeli sad tačno na šta sam mislio. Za mene je bio sasvim zreo da se njim pozabavi takva ustanova koja ovdje u Češkoj vodi računa baš o takvim mladencima kao on i upoznao sam ih onda tako s njim, bude to zabava. Mislim da će i njima biti zanimljiv kao naprosti rijetko vidjen egzot. Kako rekoh, još ne izlazim iz čudjenja koga sve tatiček Putin tamo kod sebe zapošljava, to bude cirkus nekakav. Još nisam u stanju povjerovat tome što sam vidio. Ako takvi rade za Matičku Svjatějšou Rus ta će se baš dobro onda provest. http://www.bis.cz/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Znači ključna stvar nije u tom šta smatramo Božijom objavom, za svakog je ona nešto drugo a ateisti je nikakvu ni nemaju. No, i pored svega toga možemo po dobrom izlaziti jedni s drugima na kraj a možemo si i dobro zagorčat život. Primjetili ste tu razliku? Muslimanski misionar mirno-ladno dodje i drugo ili treće pitanje koje vam postavi bude: hop, jesi li primio islam? To oni nas toliko poštuju, uvažavaju ili šta? Ja to tako ne vidim jer to smatram uvredom, istom kao kad bih ja počeo obilaziti njih i propitkivati se takvih kojima očigledno ne pada ni na pamet mjenjat svoj islam za bilo šta: jeste li primili hrišćanstvo i Isusa Hrista priznali i ispovijedili srcem i ustima kao svog jedinog Boga i svog jedinog Spasitelja? Onako kako rade to neki adventisti, pentekostalci ili koji već. A sad vidim da bi trebali i radi misije jer niko ne bi ostao nepozvan a i radi našeg ličnog mira, kad bi vidjeli da to umijemo i mi samo kad hoćemo, pa bi se onda ostavili ćorava posla i zaobilazili nas u vrlo širokom luku jer bi imali respekt pred nama. Jer bi se ponašali s njima isto tako kako oni s nama. Smatram velikim despektom kad mi na profil koji je izmedju ostalog krcat hrišćanskim simbolima, videima, ikonama i sličicama crkvi, oltara, krstova, Bogorodice, Isusa, prizora iz Jevandjelja itd. dodje neko i ni pet ni šest mi rekne ili napiše u već trećoj rečenici i ne poznavajući me lično: Erhalten haben, oder nicht (primio si islam ili ne) ? Kakva drzost! To im ne bi palo ni napamet kad bi urliknuli ko pominuti: šta to čujem, kakva je to blasfemija i kakvo je to tvoje pitanje? Šta ono ima da znači? Isto tako kao što se oni čine bit uvrijedjeni i sablažnjeni. To je ta asertivnost a izgleda oni koji su došli od kamila i ovaca o njoj više znaju nego svi mi sa zapada i EU ili USA itd. Ovako nekako. https://img.4plebs.org/boards/pol/image/1390/89/1390891234393.jpg On: Hallo Ja: Hallo! On: Sie den Islam kennen, poznaješ li islam? Ja: Islam ist eine Religion. Da, islam je jedna religija. On: Erhalten haben, oder nicht (primio si islam ili ne) Ja: Ich kenne dich nicht so gut, mit Menschen, die Sie nicht über solche Dinge rede ich nicht wissen. (ne govorim s ljudima koje lično ne znam o takvim stvarima) Ja: Sind Sie ein Missionar? Jesi li islamski misionar. On: Ja, da Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Evo pa razgledajte, ljudi u Češkoj vrlo ozbiljno gledaju na to kao na veliki problem, slabu volju tj. nedostatak volje evropskih muslimana da u bilo čemu ustupe oni ili barem vode korektan dijalog. Jedina strana koja svugdje a uvijek mora ustupati prema predstavama evropskih muslimana su evropski hrišćani, demohrišćani i sekularisti, svejedno kakvi, liberalni, konzervativni, lijevi, desni, stranke centra, ateisti itd. http://eurabia.parlamentnilisty.cz/default.aspx Дијана. and Интегра је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 U dijalogu s muslimanima je važno definisati 5 stvari: 1. Strane u dijalogu: ko smo ti "MI"" a ko "ONI"? 2. S kim bi to tačno od "NJIH" razgovarati trebali? 3. O čemu bi tačno MI razgovarati trebal?. - Šta su i kakvi su tu onda NAŚI interesi? 4. S kakvih pozicija bi MI razgovarati trebali? 5. Šta bi od tih razgovara MI očekivati trebali? Ovo dam sad tu samo kao podsjetnik i za vrijeme "godišnjeg" ću se skoncentrisati samo na rješavanje ovog jednog pitanja. Kako budem stigao vratim se svakom od ovih pitranja a već imam skice od svakog u njih u glavi, pa ih postepeno obradimo. Uradim to formom ovakvih kratkih povremenih istupa pa to onda neće biti mnogo ni meni za pisati a ni vama za čitati. Pišite i vi kako ko stigne. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Kao prilog ovoj raspravi postavim i ovaj video koji ću uzeti kao glavni orijentačni bod, nekakvu početnu tačku od koje bismo mogli krenuti i podigli to sve na neki viši i doličan nivo koji ta rasprava zaslužuje. I najviše zato kako ne bismo ponovo otkrivali točak i toplu vodu, naravno. U njoj je sadržano veliko mnoštvo vrlo meritorno obradjenih aktualnih pitanja koja se tiču upravo ove teme a nastojaću je u medjuvremenu, dio po dio prevoditi na srpski i postepeno ih prevedene dodavati ovdje na temu. Na kraju bismo onda sve te dijelove mogli imati prevedene i u jednom komadu, tako ću ih dodavati i sebi u javno pristupan zapisnik na FB i na blog čiji link imam u potpisu. U medjuvremenu ću obavijestiti i pozvati neke članove Foruma za koje znam da znaju češki ili slovački da se uključe u tu temu i da ju prate kad stignu ako ih bude zanimala, pa tako neću biti sam i jedini na Forumu upoznat sa sadržajem toga što treba biti tom osnovom za raspravu, barem dok se ne stigne sav taj video prevesti u cjelini. Predavač Vit Šisler je jedan od najboljih stručnjaka za islam u Češkoj Republici, vjerovatno najbolji arabista, pravnik i specijalista u oblasti takozvanog "internetovog islama", univerzitetski predavač, arabista, pravnik, programer, matematičar i informatičar, expert za oblast "digitalnog islama", islamskog prava , šarie na internetu tj. takozvanih "digitalnih fetvi" i slična pitanja. Pored toga je je i savjetnik Vlade Češke Republike, Ministarstva vanjskih poslova, BIS-a http://bis.cz/ i Policije Češke Republike te mnogih drugih državnih organa za pitanja političkog islama, šarije i sudski savjetnik, vještak u oblasti terorizma i oirganizovanog kriminala potičući iz zemalja islamskog i arapskog kulturnog i civilizacijskog kruga i zadužen za praćene i vrednovanje potencijalnih terorističkih i drugih bezbjednostnih opasnosti porijeklom iz tih zemalja itd. Dakle je to vrlo dobra osnova za početak, predavanja vrlo kompetentnog i reklo bi se renesansno višestranog obrazovanog a pri tom relativno mladog stručnjaka i eksperta za "moderni globalni, dakle cjelosvjetski internetovi islam". Šária v ČR a EU, veřejná přednáška FF CUNI, Filozofski fakultet Univerzite Karlove u Pragu, javno predavanje http://is.cuni.cz/webapps/whois2/osoba/1506165228584700/?lang=cs http://www.ff.cuni.cz/ Njegova stranica i neki od njegovih najvažnijih projekata: http://uisk.jinonice.cuni.cz/sisler/index.html http://www.digitalislam.eu/ http://www.cyberorient.net/ Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Mgr. Vít Šisler, Ph.D.Rok narození: 1978Základní součást: Ústav informačních studií a knihovnictvíVít Šisler je absolventem oborů právo a právní věda na PF UK a arabistika a dějiny a kultura islámských zemí na FF UK. V roce 2011 obhájil doktorskou práci v oboru informační věda. V současnosti působí jako odborný asistent na Ústavu informačních studií a knihovnictví a na Studiu nových médií. Předmětem jeho odborného zájmu jsou informační a komunikační technologie na Blízkém východě, vztah islámu a nových médií a výukové počítačové hry a simulace. V letech 2008-2009 absolvoval na Fulbrightově stipendiu vědeckou stáž na Northwestern University v Chicagu. Je editorem recenzovaného časopisu CyberOrient (http://www.cyberorient.net), který vydává The Middle East Section of the American Anthropological Association ve spolupráci s FF UK. Jeho osobní stránky jsou zde: http://uisk.jinonice.cuni.cz/sisler Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 4, 2014 Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Mala ispravka, treba tamo pisati kibernetičar a ne matematičar, to kad jedno misliš pa ti ne dodje na vrijeme ta riječ, godine čine svoje programer, matematičar kibernetičar i informatičar ili programer, kibernetik i informatik I ovdje mala dopuna: zadužen za praćene i vrednovanje potencijalnih terorističkih i drugih bezbjednostnih opasnosti i rizika porijeklom iz tih islamskih zemalja itd. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 5, 2014 Пријави Подели Написано Август 5, 2014 Vrlo je zanimljivo da taj profesor Vit Šisler ima na jednoj od tih svojih stranica impozantnu zbirku islamom inspirovanih zabavnih i edukativnih elektronskih medija, videa i PC igrica što je valjda u suvislosti, vezi s njegovim tim njegovim programatarskim interesima. A u predavanju je spomenuo da takodjer imaju specijalnu i vrlo zanimljivu zbirku islamskih fatev, fatvi ili fetvi sačinjenu kao projekt Pravnog fakulteta praške Univerzite Karlove kojoj je cilj bio zdokumentoivat te njajvažnije vfatve/fetve koje su u raskoraku, proturječju, protuslovlju, rozporu sa važećim evropskim pravom i zakonima tj. zakonskim normama i standardima i tamo ih je 500-600 takvih prezentiranih kao studijski materijal Pravnog Fakulteta u Pragu, Pokušaću pronaći tekst tog njegovog predavanja sa videa a ako ne nadjem nda ću si ga ponijet u formi mp3 i na običnoj nkaseti presnimljini audio-zapis kako bih mogao radit na tom srpskom prevodu kad budem na tom "godišnjem". P%ored toga čini mi se da je rekao kjako raspolaže sa velikim mnoštvom auzdio-vizualnih digitalnih materijala na internetu pa ću ih potražiti i dodat na njih te linkove. http://www.digitalislam.eu/findInSection.do?sectionId=1115&limit=50 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Август 5, 2014 Пријави Подели Написано Август 5, 2014 I meni se to tako čini, da je samo iz nekakvih utilitarnih razloga to tamo a ne iz nekog velikog poštovanja i iskrenog respekta prema životu, liku i djelu Isusa Hristosa. Ima to poslužiti kao mostić kojim bi se mogle privesti "zabludjele hrišćanske dušice" u islam. U Velikoj Britaniji je jedan valjda anglikanski teolog primjetio i istakao besmislenost način kojim se islamski propovjednici i teolozi "razmahuju" i hvale u Evropi kako bi pokazali svoje "štovanje" prema Isusu Hristosu jer predstavite si to, molim vas, on je tamo čak i u njihovoj svetoj knjizi upisan kao prorok Božiji. A pri tom ne shvaćaju da je to vrlo uvredljivo za hrišćane, mnogo gora stvar nego kad bismo napisali knjigu, roman u kojoj bismo britanskoj kraljici dali ulogu čistačice i hvalili se time kako to mnoga toga lijepog o njoj tamo u toj svojoj knjizi imamo sve napisano. Samo što mi zbog takvih stvari ne pravimo monster proteste i ne vrištimo prijeteći osvetom histerično svuda po svijetu kao oni jer smo sablažnjeni, uvrijedjeni i bijesni. A možda bismo baš trebali, može to biti naša velika greška. Ovako oni sebi dozvole sve a dsrugima ništa. Rezultat toga je da oni sasvim normalno mogu pisati i iznositi besmisle o Isusu Hristosu a mi ne smijemo ni krivo pogledati ni na Muhameda ni na Koran ni na ne znam šta drugo. Pa Isus Hristos je,na neki nacin,NESTO POSEBNO,sto uistinu i JESTE. On je bio i Učitelj ,i Prorok ,i Božiji poslanik (ili kako ga muslimani nazivaju,“Allahov poslanik“) ,ali je i Sin Božiji. NAJBOLJE je sam apostol Pavle obrazložio,sta je Isus Hristos za sve nas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука