Драгана Милошевић Написано Децембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2013 Песма 1. Ирмос: Прешавши пешке по дну мора као по суву, Израиљ, гледајући гонитеља фараона где се дави, клицаше: певајмо Богу победничку песму! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме . Ја грешни и потиштени приступих сада к Теби, Господару и Богу своме. Али не смем да гледам у небо, само се молим, говорећи: дај ми, Господе, расположење да горко оплакујем дела своја! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. О тешко мени грешноме, беднији сам од свих људи: нема у мени покајања! Господе, дај ми сузе да горко оплакујем дела своја! Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Безумни јадни човече, губиш време у лењости! Помисли на свој живот, и обрати се Господу Богу, и горко оплакуј дела своја! Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Пречиста Мати Божија, погледај на мене грешнога, и од замке ђавоље избави ме, и на пут покајања упути ме да горко оплакујем дела своја. Песма 3. Ирмос: Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, Који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога. Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Када престоли буду постављени на Страшном судишту, тада ће се тачно испитати дела свих људи; тамо ће бити тешко грешницима када буду послани на мучење. И то знајући, душо моја, покај се за своја зла дела! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Праведници ће се обрадовати, а грешници заплакати. Тада нам нико неће моћи помоћи, него ће нас дела наша осудити. Стога се пре смрти покај за своја зла дела! Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Тешко мени многогрешноме, који због неосетљивости ни суза немам, јер сам се упрљао делима и мислима. Сада се отргни од земље, душо моја, и покај се за своја зла дела! Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Ето, Син Твој, Госпођо, зове нас и поучава добру, а ја грешни увек бежим од добра; но Ти, Милостива, помилуј ме, да се покајем за своја зла дела. Сједален, глас 6. Помишљам на страшни дан и оплакујем своја рђава дела. Како ћу одговорити Бесмртноме Цару? Или како ћу се ја блудни усудити да погледам на Судију? Милосрдни Оче, Сине Јединородни и Душе Свети, помилуј ме! Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Богородичан: Свезан сада многим оковима грехова и заробљен страшним страстима и невољама, Теби прибегавам, моме спасењу, и вапијем: помози ми, Дјево Мати Божија! Песма 4. Ирмос: Христос Спас је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева часна Црква кличући од чиста ума, у Господу празнујући. Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Широк је овде и пријатан пут у сластима живети, али ће горко бити у последњи дан, када се душа буде одвајала од тела; чувај се од њих, човече, Царства ради Божијег! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Зашто сиромаха тлачиш_ Плату најамнику задржаваш? Брата свог не љубиш? Блуд и гордост упражњаваш? Остави то, дакле, душо моја, и покај се Царства ради Божијег! Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. О безумни човече, докле ћеш градити као пчела, скупљајући богатство своје? Јер ће брзо нестати као прах и пепео, него боље ишти Царство Божије. Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Госпођо Богородице, помилује ме грешнога, и у врлини утврди, и сачувај ме да ме изненада смрт не уграби неприпремљеног, и одведи ме, Дјево, до Царства Божијег. Песма 5. Ирмос: Молим те Благи, Божијом светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу ране, да знају Тебе, Речи Божја, истинитога Бога, Који дозиваш из мрака греховног. Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Сети се, јадни човече, како си због грехова потчињен лажима, клеветама, необузданошћу, болестима, опаким зверовима! Душо моја грешна, јеси ли то желела? Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Дрхте моја чула, јер помоћу свих скривих: очима - гледајући, ушима - слушајући, језиком - зло говорећи, цела себе паклу предајући. Душо моја грешна, јеси ли то желела? Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Блудника и кајућег се разбојника примио си, Спасе! А ја једини отежах лењошћу греховном и постадох роб злим делима. Душо моја грешна, јеси ли то желела? Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Дивна и брза помоћнице свима људима, Мајко Божија, помози мени недостојном, јер то зажеле душа моја грешна. Песма 6. Ирмос: Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу и вапијем Ти: изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Живот на земљи блудно проведох и душу у таму предадох; а сада Те молим, Милостиви Господару: ослободи ме од овог вражјег ропства, и дај ми разум да творим вољу Твоју! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Ко ради оно што ја? Јер као што свиња лежи у блату, тако и ја служим греху. Но ти, Господе, извуци ме из ове каљуге и дај ми срце да творим заповести Твоје! Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Прени се ка Богу, јадни човече, сетивши се својих сагрешења, припадајући Творцу, плачући и уздушући, а Он ће ти као Милосрдан дати ума да знаш вољу Његову. Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Богородице Дјево, сачувај ме од видљивог и невидљивог зла, Пречиста, и прими молитве моје, и однеси их Сину Твоме, да ми да памети да творим вољу Његову. Кондак Душо моја, зашто се богатиш гресима? Зашто чиниш вољу ђавола? У шта полажеш наду? Престани са тим и обрати се Богу плачем, вапијући: Милосрдни Господе, помилује ме грешнога! ИкосПомисли, душо моја, на горки час смрти и на Страшни Суд Творца твога и Бога, јер ће те грозни анђели, душо, дохватити и у вечан огањ увести. Стога се пре смрти покај, вапијући: Господе, помилуј ме грешнога!Песма 7. Ирмос: Анђео учини те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божја убеди мучитеље Халдеје да кличу: благословен си, Боже отаца наших! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Не уздај се, душо моја, у трулежно богатство и у неправедно гомилање, јер не знаш коме ћеш све то оставити, него завапи: помилуј ме, Христе Боже, недостојнога! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Не уздај се, душо моја, у телесно здравље и у брзо пролазну лепоту, јер видиш како снажни и млади умиру, него завапи: помилуј ме, Христе Боже, недостојнога! Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Сети се, душо моја, вечнога живота, Царства Небескога које је припремљено Светима; и таме најкрајње и гнева Божјега који су припремљени злима, и завапи: помилуј ме, Христе Боже, недостојнога! Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Припадни, душо моја, Божјој Мајци, и помоли Јој се, јер је брза помоћница покајницима, умолиће Сина Христа Бога и помиловаће ме недостојног. Песма 8. Ирмос: Светима си из пламена росу источио и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе, Ти чиниш; Тебе величамо изнад свега кроза све векове! Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Како да не плачем када помислим на смрт? Јер видех брата свога где лежи у гробу безславан и безобличан. А шта ја чекам? И на шта се надам? Само дај ми, Господе, покајање пре смрти! (чита се два пута са припевом између) Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Верујем да ћеш доћи да судиш живима и мртвима, и сви ће стати у своме реду, стари и млади, владари и кнезови, девојке и свештеници. Где ћу се обрести ја? Тога ради вапијем: дај ми, Господе, покајање пре смрти! Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Пречиста Богородице, прими недостојну молитву моју, и сачувај ме од изненадне смрти, и даруј ми покајање пре смрти! Песма 9. Ирмос: Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови Анђелски гледати; Тобом пак, Свечиста, јави се људима оваплоћени Логос. Њега величајући, ми Те са Небеским војскама славимо као Блажену. Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Сада вама прибегавам, Анђели, Арханђели и све Небеске Силе које стојите пред престолом Божјим, молите се Творцу своме да избави душу моју од вечитих мука. Припрев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Сада плачем к вама, свети Патријарси, Цареви и Пророци, Апостоли и Светитељи, и сви изабраници Христови: помозите ми на суду, да Господ спасе душу моју од силе вражије. Припев: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Сада се к вама пружам, свети Мученици, Пустињаци, Девственици, Праведници, и сви Свети, који се молите Господу за сав свет, да ме помилује у часу смрти моје. Припев: И сада и увек и у векове векова. Амин. Мајко Божија, помози мени који се силно у Тебе надам, умоли Сина Свога да ме недостојног постави са Своје десне стране када седне да суди живима и мртвима. Амин. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 20, 2013 Молитва Владико Христе Боже, Који си Својим страдањима моје страсти исцелио и Својим ранама моје ране излечио, даруј мени, који сам Ти много згрешио, сузе умиљења; разлиј по моме телу од миомира животворног Тела Твог и испуни душу моју миљем Твоје скупоцене Крви, насупрот горчини којом ме ђаво напоји; уздигни к Себи ум мој клонули и извади из провалије погибли, јер немам покајања, немам умиљења, немам сузе утешне, који одводе децу њиховом наслеђу. Помрачи ми се ум у житејским страстима, не могу да погледам к Теби у болести, не могу да се загрејем сузама љубави према Теби. Но, Владару Господе Исусе Христе, Ризнице добара, даруј ми потпуно покајање и трудољубиво срце у тражењу Тебе; даруј ми благодат Твоју и обнови у мени црте Твога лика. Ја Те оставих, Ти ме немој оставити! Појави се, тражим Те; одведи ме на пашу Твоју и уброј ме у овце Свога изабранога стада, храни ме са њима биљем божанских Тајни Твојих, молитвама Пречисте Матере Твоје и свих Светих Твојих. Амин. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2013 Овај канон је написао или превео свети владика Николај? Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука