Данче* Написано Јул 22, 2014 Пријави Подели Написано Јул 22, 2014 “Pišem vam – šta bih znala bolje?I šta vam više mogu reći?Sad zavisi od vaše voljeprezrenje vaše da l’ ću steći.Al’ ako vas mojudes hudibar malo trone i uzbudi,vi me se nećete odreći. Da ćutim ja sam prvo htela,i za sramotu mojih jadane biste znali vi ni sada… U stepi, gde moj život traje,ja ne bih srela vas zaceloi ne bih znala patnja šta je.Smirivši burne osećaje,možda bih jednom (ko će ga znati?)po srcu našla druga vernai bila bih mu žena smerna,a svojoj deci dobra mati.Drugi!… Al` ne, ja nikom ne bihna svetu dala srce svoje!Oduvek tako pisano je… Čekam te: nade glas u menibar pogledom oživi jednim,ili iz teškog sna me preniprekorom gorkim i pravednim.Završih! Da pročitam, strepim…Od stida više nemam daha…Al` vaša čast mi jamči lepimi predajem se njoj bez straha…” Tako je pisala Tatjana… U pismu je otkrila svoja osećanja, misli i želje. Na Onjeginu je ostalo da vidi istinu i da postupi po savesti… Bez obzira na tadašnju praksu da devojka nikad ne sme otkriti svoja osećanja momku, da on mora biti taj koji će učiniti prvi korak, Tatjana je učinila suprotno, rizikovala je. Borila se za svoju veliku ljubav. Znala je, taj rizik joj može doneti ili najveću sreću ili najveću tugu – jednu od dveju nepomirljivih suprotnosti. Nažalost, život joj je doneo ovo drugo – tugu – bila je odbijena… Ipak, znala je da se borila za svoju ljubav, borila se protiv društva i njegovih konvencija. Znala je da je učinila ono što joj je srce govorilo i to joj je bila jedina uteha za dane bola koji su usledili… Ljubavno pismo je ostalo kao večiti zalog njene ljubavi. Рада. and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 kako li uopste opstaju ljudi koji to nemaju ....ne pitaj....znam ih dosta.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Август 3, 2014 Пријави Подели Написано Август 3, 2014 НЕМА ТЕ Где си, кад ноћ ми обузме биће, Кад без бола не умем да живим,У сећању кад тражим покриће Да се твојим очима још дивим? Где си, кад ноћ је бескрајно дуга И сем тмине ништа ми не нуди, Кад свом страху поново сам слуга, Док ми поглед замућено блуди? Где си, кад ноћ ми у оку дрема, А месечину од мене крије; Док слушам кораке којих нема И живим живот који то и није? Где си, кад ноћ ми испија наде У последњој жељи за животом, Док ми јесен успомене краде, А ја чезнем за давном лепотом? Где си, и да ли те бар облак сиви Што пред кишу на твој врт се спусти, Сети да негде, с неким, још живи: Неостварен један санак пусти? Анђелко Заблаћански Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2014 DUCIC Vaj, ne recite mi nikad: nije tako, Ni da moje srce sve to laže sebi, Jer ja bih tada plakô, ja bih večno plakô, I nikad se više utešio ne bi’. GIBRAN Vaš je bol samo lomljenje ljuske koja zatvara vaše poimanje Kao što se ljuska ploda mora slomiti da bi mu jezgra izišla na vidjelo, tako i vi morate upoznati bol. I ako vam se srce uzmogne diviti svakidašnjim čudesima života, vaša vam se bol neće činiti ništa manje čudesnom od radosti; I prihvatit ćete doba svojega srca kao što uvijek prihvatate godišnja doba što prolaze nad vašim poljima. I gledat ćete spokojno kroz zime svojega bola. Mnogo ste svoga bola sami odabrali. To je gorki napitak kojim liječnik u vama vida vaše bolesno Jastvo. Stoga vjerujte ljekaru, i popijte njegov lijek tiho i spokojno; Jer njegovu ruku, ako i jest teška i tvrda, nježno vodi ruka Nevidljivoga, I posuda koju donosi, ako vam i peče usne, načinjena je od gline što ju je Grnčar ovlažio svojim svetim suzama NASTASIJEVIC DVE RANE Ubod li, to buja ubistvu, to ljubim. Vreo vrh maču zažudi do balčaka u telo. Jer i kroz ranu, i tiše tim, prizivlju se biti. Al’ dve se otvore. Preboli, te zadatoh, moja bez prebola, brale. Jer je tiho satkana duša, na tiše brdo uvodile prozirne ruke. Za ožiljkom se u vidanje prikrade, bleda vidarica bez nade. Al’ kaže mi se dolina. Romori što je škrgut ovde zuba. Tiho se samo sjaranilo što se krvavo mrzi ovde i ljubi. Nema za mene bilja ovde dole. NAGRADA Peče ta rana. Njome, i samo njome, sve dublje živ. O, šta je ujed, otrov tvoj, zmijo, šta, samome sebi kad izlučim se u sičan. Pazite, čudno sam vičan: jed, pelen li mi od vas, ili mana; mrtav od vaše ruke, ili živ, - ne zaceli se, ne ozledi ova rana. Zagorča vaš med, čemer zasladi; patvora pravo u moje srce tim dublje nagradi; - udrite, nisam kriv. UJEVIC Pati bez suze, živi bez psovke, i budi mirno nesretan. Tašte su suze, a jadikovke ublazit neće gorki san. Uhodim kako moje misli bijesne teku u gorke suze živodajne, i slutim uru gdje će strašne tajne gromadom crnom zgnječit noći nesne. - Ko sam i što sam, što ću, koga volim, što tražim, kuda idem, za čim lutam? - Uzalud nebo za odgovor molim, uplašen sobom svoje suze gutam; tajanstvo stvari i života zebe, ne poznam ništa, a najmanje sebe. I tako, neke noći, usred druma preteku jezik neke riječi kobne, strah me je od njih, i strah me je zlobne pomisli da sam, možda, sišo s uma. Čemu sva borba, čemu bolna gluma? Znam da su moje sanje sitne, drobne, da ne će smijenit sudbine zlokobne, i da ću ići, ići do svog huma. … И знај да Син твој путује долином свијета туробном по трњу и по камењу, од немила до недрага, и ноге су му крваве, и срце му је рањено. И кости су му уморне, и душа му је жалосна, и он је сам и запуштен. И нема сестре ни брата, и нема оца ни мајке, и нема драге ни друга. О Боже, тек да доврши печално ово лутање под сводом који не чује. Јер мени треба моћна ријеч, јер мени треба одговор, и љубав, или света смрт. …. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Август 8, 2014 Пријави Подели Написано Август 8, 2014 Cujes li svoj govor u vetru kako obavija bespuca tvojih koraka?Osetis li njegove udare po tabanima i milovanje u kosi dok ti puteve nove ovara!?Podigni glavu i kroci tamo gde putokaza nema.Savladaj nemir neizvesnog i prati vetrovima ociscena prostranstva za tebe iskrcena.Ne okreci se,prepusti se novom i bices opet ona koja jesi.Bogatija za savrsenstvo nesavrsenog tragaca,od onih sudbinom neslomljenih vec zaceljenih i nanovo rodjenih. Kad progovoris jezikom neprolaznim,onim vekovima skupljanim znanjem i neznanjem o bolu i sreci,srescemo se u istoj dimenziji postojanja. Ne trazi od mene odgovore sada,jos mi u glavi zuji roj pitanja.Ostavi netaknute dubine da budu moje.Ne deli se nedeljivo.Osmeh cu ti dati,rec koju zelis,suzu cu ti dati da je osetis na dlanu. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2014 On 8/3/2014 at 11:08, JESSY рече Примили смо горко радосне вести о томе да је ваше дете отишло Господу. Плакали смо и јецали заједно са вама, али такво понашање не доликује кад је у питању таква душа, за коју се надамо да ју је Господ прихватио и избавио од овдашњих мука да би јој дао починак у вечним пребивалиштима. Та душа he украсити вашу породицу као најблиставији и најсветији украс, и од сада ће бити вечна бакља која ће за нас посредовати пред Господом. Његова девственост, његова дугогодишња болест и трпељивост, као и друго крштење, односно ангелска схима, уверавају нас да га је Господ Исус прихватио као миомирисни тамјан. Преклињем вас да не будете тужни него да се радујете, јер сте положили велико благо у ризницу Божију, велику суму која ће вас подржати. Смрт је привремено раздвајање, јер је Христос дошао на земљу и бацио светлост на велико тајинство смрти: Ја сам васкрсење и живот. Који верује у мене, ако и умре, живеће (Јн. 11;25). Свим срцем се молим да вам Бог подари трпљење, утеху и свете мисли за дубљу духовност. Господе сажали се на нас и смилуј се на нас. Срце је моје рањено у мени. На крвопијце мрзи Господ. (из Псалама) Трагично пострадалој дјеци и њиховим ближњима који остају да болују Помилуј Господе сва рањена срца која дишу и куцају метар под земљом, све рањене душе које су дале у најрођенијој крви невољни данак злу које ужасно и разуларено хара поднебесјем; Ублажи терет туге, дај снагу за подношење неминовности, дај Господе да виде ојађени који остају смисао у неподношљивом, и повјерују у вјечност људску и крајњу побједу Добра; Опрости кад слаби и неразумни због превеликог јада хуле, што нису у стању да виде прави узрок зла, Дај да се страдањем својим искупимо и видимо вјечну радост са онима с којима смо неправедно и на силу одвојени, Непокајаним крвопијама правдом мјери гњев и милост на суду Твом, а ако хоће нек Ти приђу и спасу се и они, Ако жртвама својим на Суду кажу у сузама опрости, оне ће знајући само за мир и љубав тамо, њима опростити По сузама бола и покајања нам свима суди https://www.youtube.com/watch?v=za9cU8fXJ_c JESSY је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2014 "Dok je majka, pelikan ptica,tražila hranu za tiće svoje,zmija otrovnica se ušunjala u gnijezdoi pogibeljnim ubodima usmrtila tiće.Vrativši se, majka pelikan-pticakljunom je svojim rasporila grudi svojei toplom krvlju napojila tiće,vrativši im dah životni.""ValjdaBog znašta radizašto umirumladidivni ljudikoji nikome nisuni za štani krivini dužnivaljdaBog znašta radiali Bože dragidokle ćešako za dragoga Boga znašdokle ćešprije vremenasvoju najbolju djecusebi da uzimašoprosti mi BOŽEna ovom posveljudskom pitanjuali čovječje razummožda i možeda shvatida se mora umrijetiali ljudsko srcenije u stanjune može da prihvatida nedužna nevina bićaBožja djecakoja su tek počela živjetimoraju umiratioprosti mi BOŽEali ovo moja prosta slovenska dušapitati Te moraiako me je strah od odgovoraoprosti mi BOŽEznam znamda svako živumrijeti moraali zbiljanije u reduda to ne idepo reduoprosti mi Božeali zar zbiljatako biti moraBOŽE JEDINIBože dragiMožda ljudimožda i čovjek Božijiponekadčestoma gotovo uvijek ne znane samo šta govorinego ni šta radiali valjda TiBOŽE miliali valjdabarem TiBOŽE JEDINIu svakom trenutkuznaš što činiš" JESSY је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 16, 2014 Пријави Подели Написано Август 16, 2014 Дијана. је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 26, 2014 E.A.POE ALONE From childhood's hour I have not been As others were; I have not seen As others saw; I could not bring My passions from a common spring. From the same source I have not taken My sorrow; I could not awaken My heart to joy at the same tone; And all I loved, I loved alone. Then–in my childhood, in the dawn Of a most stormy life–was drawn From every depth of good and ill The mystery which binds me still: From the torrent, or the fountain, From the red cliff of the mountain, From the sun that round me rolled In its autumn tint of gold, From the lightning in the sky As it passed me flying by, From the thunder and the storm, And the cloud that took the form (When the rest of Heaven was blue) Of a demon in my view. A DREAM WITHIN A DREAM Take this kiss upon the brow! And, in parting from you now, Thus much let me avow- You are not wrong, who deem That my days have been a dream; Yet if hope has flown away In a night, or in a day, In a vision, or in none, Is it therefore the less gone? All that we see or seem Is but a dream within a dream. I stand amid the roar Of a surf-tormented shore, And I hold within my hand Grains of the golden sand- How few! yet how they creep Through my fingers to the deep, While I weep–while I weep! O God! can I not grasp Them with a tighter clasp? O God! can I not save One from the pitiless wave? Is all that we see or seem But a dream within a dream? Караконџула је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 ПРИВИЂЕЊЕ Сав бескрај свемираНа један дан мог живота падеИ сан као слутња чудну моћ ми даде У ноћи бола и немира.У тами ћутке стојеСве звезде водиље погашенеЈош само светле моје очи уплашенеО Боже - чега се то боје? Поезија Анђелка Заблаћанског: ПРИВИЂЕЊЕ Караконџула and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 I'm crying everyone's tears... I've paid for all my future sins Данче* and Saandra је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ne priznajem rastankei nikad necuSuviše boli kada se grubootkine cvetkoji tek niceKada na samom pocetku pricevreme zatreperi i stanebaš kada bledajoš prazna zoramesecevo srebro ucutii kada zamre let povetarcašto dahom slutiuzdahe nove, nasmejaneJa želim da još s tobom gledamkako se bude zlatasta morada s tobom dišem i da te volimi vatrom noci i zore sjajemI zato ne dam, i zato necui zato rastanke ne priznajemŽelim da živim tvojim dahomi da se smejem osmehom tvojimželim da bolujem tvoje bolii da strahujem tvojim strahomdokle me imadok postojimŽelim da sanjam tvoje snovei da kroz virove tvoje rekeponovo osetim prste u kosida razvejano seme maslackatvoj vetar nosii sipa u šarene misli nekeu žute duge na modrom tluZato ne dam i zato necuZato moj odraz još vešto krijeistih osmeha tajne dalekeZato cu uvek biti sa tobomu dašku misli ili u snuJoš uvek naš cvet negde nicejoš uvek naše tajne snijei ustreptalom lepotom trajedok mu na lati leptiri slecuSvi su rastanci tužne pricezato ja rastanke ne priznajemi nikad necu. M.Antic Дијана. је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Gradinar - Rabindranat TagoreCeznem da ti kazem najdublje reci koje ti imam reci; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mi se mogla nasmejati.Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u sali.Olako uzimam bol svoj, strahujuci da bi to mogla ti uciniti.Ceznem da ti kazem najvernije reci koje ti imam reci; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mogla posumnjati u njih.Zato ih oblacim u neistinu, i govorim suprotno onome sto mislim.Ostavljam bol svoj da izgleda glup, strahujuci da bi ti to mogla uciniti.Ceznem da upotrebim najdragocenije reci sto imam za te; ali se ne usudjujem strahujuci da mi se nece vratiti istom merom.Zato ti dajem ruzna imena i hvalim se svojom surovoscu.Zadajem ti bol, bojeci se da neces nikada saznati sta je bol.Ceznem da sedim nemo pored tebe; ali se ne usudjujem, jer bi ti inace srce iskocilo na usta.Zato brbljam i caskam okolo i zatrpavam svoje srce recima.Grubo uzimam svoj bol, strahujuci da bi ti to mogla uciniti.Ceznem da te ostavim zauvek; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mogla otkriti moj kukavicluk.Zato ponosito dizem glavu i dolazim veseo u tvoje drustvo.Neprekidne strele iz tvojih ociju cine da je moj bol vecito svez. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 18, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2014 Metalni opiljci prošlosti,došetaju do sadašnjosti...i do početka budućnosti.Onda se zariju ravno u srce.Pronađi osmeh i snagu,između rana.Budi heroj!Budi heroj,u sasvim običnoj priči,sasvim običnog dana. Дијана. and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Октобар 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 26, 2014 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука