Jump to content

О чувању предања и поретка СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

О ЧУВАЊУ ПРЕДАЊА И ПОРЕТКА У СПЦ

Предање је оно, што је теби поверено, а не оно што си пронашао;
оно што си примио, а не што си измислио; предање је
ствар учења, а не умовања; оно се даје свему народу, а није
парцијални посед;
то је ствар која је дошла до тебе, а не коју си ти открио;према њему треба да се односиш не као онај који је то пронашао,

него онај кото чува, не као утемељивач, него као следбеник, не као вођа,

него као вођени.

Предање чувај – то значи таланат Вере васељенске заштити тако да
остане цео и неповређен. Што ти је поверено, то нека остане код тебе, то ипредај. Добио си злато – злато и дај. Нећу да ми подмећеш

нешто друго; нећу да уместо злата безобразно подмећеш олово, или обману – бронзу; нећу привидно,него право злато.

Свети Викентије Лерински

Сад се поставља питање како је правилно примање и чување предања у СПЦ, која је то предањска линија коју треба да следимо, а које је предање које треба да поштујемо. Ко су наши прејемници у предању, анализирајући предањску линију како смо примали и чували предање са гколена на колено, са духовног оца, на духовног сина?

Да ли неко ко је примио предање од Светог Николаја Жичког је дужан (или произвољно може) да следи предање и праксу Св. Никодима Светогорца? Шта је ту исправно, тј. какав је став Цркве по овим питањима?

Подели на овим сајтовима

Када би неколико капи Светог уља из Јерусалима са Гроба Господњег долили у кацу  (посуду) са маслиновим уљем од 1000 литара, сигурно би то сво уље било светије, јер је досуто у њега Свето уље, али по рангу светости не можемо ставити то уље са оним које је донешено са Гроба Господњег. Да је то исти ранг, могли би да не доносимо дуго уље из Јерусалима, већ да делимо оно уље од 1000-2000л освештано са пар капи Светог уља.

Ако се деси да вам свештеник не чита у кући молитве за освештање водице, већ из мале бочице долије пар капи Свете Воде у већу посуду која је пуна обичне воде и каже вам, сад вам је вода освештана, слободно му кажите:

БРАВО АНТИ-ПОПЕ!

Подели на овим сајтовима

Знао сам да си дошао овде да се свађаш, Претпостављам да су те напујдали рукумијци,артемијевци те да немаш никаква знања из историје богослужења као и да ти страсти и карактер погодују томе да вређаш попове и правиш метеж у Цркви.

Подели на овим сајтовима

Када би неколико капи Светог уља из Јерусалима са Гроба Господњег долили у кацу (посуду) са маслиновим уљем од 1000 литара, сигурно би то сво уље било светије, јер је досуто у њега Свето уље, али по рангу светости не можемо ставити то уље са оним које је донешено са Гроба Господњег. Да је то исти ранг, могли би да не доносимо дуго уље из Јерусалима, већ да делимо оно уље од 1000-2000л освештано са пар капи Светог уља.

Ако се деси да вам свештеник не чита у кући молитве за освештање водице, већ из мале бочице долије пар капи Свете Воде у већу посуду која је пуна обичне воде и каже вам, сад вам је вода освештана, слободно му кажите:

БРАВО АНТИ-ПОПЕ!

У чему је твој проблем ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Ето видите ситуацију у нашем народу. Устају православни на православне. Ужас. Ко је посејао то семе?

Подели на овим сајтовима

Zašto ljudi ne mogu da pišu normalnim fontom nego se pro....... sa ovolikim slovima?

Зато што ти људи не виде добро !

Па ко вели дај што већа слова можда ћу нешто и видети

А замисли тек колико вичу кад причају ....

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Време је поста... ваља се и омрсити... а, Павловићу?

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Zašto ljudi ne mogu da pišu normalnim fontom nego se pro....... sa ovolikim slovima?

šta fali, meni su super ovi veliki, lako je vama mladima što ni ne znate šta su to cvikeri, šta mi starci i čorotinje

:ladan:

Подели на овим сајтовима

šta fali, meni su super ovi veliki, lako je vama mladima što ni ne znate šta su to cvikeri, šta mi starci i čorotinje

:ladan:

E nosim ja cvikere ne sekiraj se, ali opet ne vidim poentu. Ako već hoće zbog nas ćoravih, ne mora postoji zoom.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ето видите ситуацију у нашем народу. Устају православни на православне. Ужас. Ко је посејао то семе?

joj isto ko u nas, omg, ko nama to zakuva da mi je samo znat

Подели на овим сајтовима

Pustite coveka neka kaze sta ima , kakav je da je , nas je . Ako ima zrno pameti shvatice neke stvari , ako nema , opet je nas pa cemo da ga volimo i postujemo bez obzira na sve .  Sto se mene tice i najgori Srbin je bolji od najboljeg siptara , hrvata , jehovinog svedoka ili sta god . A to sto neko malo zaluta , pogordi se , ili sta god  pa tu su braca da mu ukazu na gresku , posavetuju , saslusaju , pomognu . Bez sekiracije , Srbi smo , moramo malo ida se svadjamo i trljamo jedni drugima nos , takvi smo bre

Подели на овим сајтовима

Предање чувај – то значи таланат Вере васељенске заштити тако да остане цео и неповређен
Колико ја знам то би значило закопати таланат, а писмо нас учи да треба да га умножимо.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...