Jump to content

Какав је однос Бога према времену?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сматрам да се Бог ,,коцка'' са нашом вољом и да не зна унапред наш коначни избор.

Слажем се са последњим што си рекао. То је суштина теме. Ово "коцкање" ми није јасно. Пре ће бити да нас Бог усмерава на прави пут разним методама, али без кршења наше слободне воље.

Зизјулас каже да је Бог био изненађен Адамовим падом. То је и моје мишљење.

Не мислим тако. Али добро. Да не ширимо причу са Адамом.

Битно је да Бог не зна шта ће бити са нама, да је то "ограничење" Сам себи "наметнуо" због слободне воље. У супротном ми је тешко да схватим реално постојање слободне воље. Све остало ми делује као предодређена судбина. Што важи само за мали број људи.

Подели на овим сајтовима

Не могу да прихватим ово. Можда не могу да схватим. Не знам ни сам.

ako ispovedamo da čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka tj. eshaton a Hristos je već vaskrso i vazneo se Ocu, da li je lakše?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ako ispovedamo da čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka tj. eshaton a Hristos je već vaskrso i vazneo se Ocu, da li je lakše?

Ако чекамо васкрсење мртвих значи да се оно није још догодило. Исус је васкрсао, али не и ми. Говорио је о путу, о слободном избору и иђењу за Њим. Није рекао "Ма радите шта хоћете, ви сте за Оца и Мене већ проживели свој живот". Капираш сада шта ме "мучи". 

Подели на овим сајтовима

Значи ми смо за Бога већ васкрсли и осуђени, иако то не видимо? То даље значи да постојимо на више места у исто време, пардон, невреме... или како већ. И све своје постове на форуму сам написао и Бог је то већ видео. Као и овај сада. То не могу променити ни ја ни админ, и самим тим слободна воља не постоји. Ако постоји ја то могу променити, а то значи да се мој живот није завршио него још увек траје, и да Бог не зна баш све што ћу урадити.

Коју категоризацију Бог узима као валидну? Ова онтолошка дефиниција ми није у складу са Богом који је Једини бесконачан и нема границе. "Времена ће проћи..." значи да време има границу. Има свој почетак(тренутак када је свет створен) и има свој крај(када овај свет прође са хуком и успостави се Нова Земља).

http://www.verujem.org/teologija/lars_tunb.html

Не знам колико ти је од помоћи овај текст. Али можда има упутстава. Код Паламе имаш у ЖТријадама о односу времена и вечности кроз призму одређених дела Божијих у историји и уопште историјском збивању. А такође и код св. Максима у Гностичким стословима.

Можда ћу сутра написати кратко своје утиске о овоме што сам ти навео. Не бих писао неки озбиљнији текст јер томе вичан нисам.

Подели на овим сајтовима

Исус је васкрсао, али не и ми.

Seti se šta je rekao razbojniku na krstu. Uvodio ga je u raj..(obećao i ostvario) I naravno da je Otac unapred znao da će se to desiti.

E sad se stavi u perspektivu pokajanog razbojnika a ne u perspektivu Boga Živoga na ovom primeru.(potpuno nam je nepoznata)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Seti se šta je rekao razbojniku na krstu. Uvodio ga je u raj..(obećao i ostvario) I naravno da je Otac unapred znao da će se to desiti.   E sad se stavi u perspektivu pokajanog razbojnika a ne u perspektivu Boga Živoga na ovom primeru.

Разбојник се покајао пред сигурну смрт на крсту која је требала брзо да уследи након покајања и жеље да се спасе. Бог има власт да спасе ког Он жели.

Није Исус то рекао некоме коме је остало доста да живи, него човеку на самрти.

Подели на овим сајтовима

Разбојник се покајао пред сигурну смрт на крсту која је требала брзо да уследи након покајања и жеље да се спасе. Бог има власт да спасе ког Он жели.

Није Исус то рекао некоме коме је остало доста да живи, него човеку на самрти.

Ma o kakvoj smrti sad ti pričaš kad je uveo razbojnika u raj (Život ) Kako bi ti voleo da Bog spase razbojnika?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ако чекамо васкрсење мртвих значи да се оно није још догодило. Исус је васкрсао, али не и ми. Говорио је о путу, о слободном избору и иђењу за Њим. Није рекао "Ма радите шта хоћете, ви сте за Оца и Мене већ проживели свој живот". Капираш сада шта ме "мучи". 

ja ti govorim o Bogu upravo... što se nas tiče za nas je upravo obrnuto. Što se tiče razbojnika, Bog traži iskrenost a ti vidiš spoljašnje okolnosti. Razbojnik se iskreno pokajao... Hristova blizina je upravo to što nas razdeljuje na iskrene i podle... On je taj koji menja a ne sigurna smrt ili sticaj okolnosti... Misliš da bi razbojnik zavapio da mu se fućkalo za Hrista?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ma o kakvoj smrti sad ti pričaš kad je uveo razbojnika u raj (Život ) Kako bi ti voleo da Bog spase razbojnika?

Upravo tako - nije rekao umrećeš već gde nastavlja postojanje. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Да, није се десило за нас...јер смо још у линеарном времену..

али за оне који су се упокојили...јесте...они су јуче, данас и сутра...

за њих времена нема...неће остарити...они су вечни...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Bog je ušao u vreme, On je ovde

Бог јесте време..јер је све створио..

Све се дешава у моменту..који траје вечно...

лудило... :0222_shocked:

зато кажем Матрикс...рулл

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

odnos vremena i Boga je malo suprotstavljen, sa jedne strane vreme (kao i prostor) su kategorije palog ("individualnog") nacina postojanja u kojem postoji jasna diferencijacija: vremena (istorija, nesto je za nas vec bilo a nesto ce tek biti) i prostora (ja sam jedno Pera je nesto drugo). te kategorije (koje su posledice palog nacina postojanja) nema u Bogu, u njemu je sve "jedno". s' druge strane i ako je u Njemu sve Jedno u njemu postoji izvesna diferencijacija ali ne na nacin na koji smo mi navikli da percepiramo, jer u Njemu samom postoje diferencirane Licnosti (Sin Otac Duh) i tu sad dolazi do teskoce za nase poimanje: kako je Bog Jedan a ujedno Trojica. da li to znaci da izmedju njih postoji jasna (rekao bi: JAstvena) granica? ne. da li izmedju njih postoji nekakva vremenska granica (tipa ako je Bog otac da li to znaci da je on "stariji" od Sina, ili ako ishodi Duha da li je Otac time "stariji" od Duha?). ne. pa kako to onda sve postoji a opet sve je Jedno? pa lepo to je jedan nacin postojanja u kojem vremenska i prostorna diferencijacija prakticno ne postoje odnosno ne postoje na nacina kako mi to poznajemo.

sa druge strane postojanje vremena je nesto sto svakako ne moze biti "izvan" Boga, jer koliko got je vreme posledica pada toliko opet nista ne moze postojati izvan Boga. i tu dolazimo do famoznih Bozijih dopustenja. na ime Bog ce sve "dozvoliti" zbog ljubavi prema (nasoj) slobodi, ali to i ako je drugaciji nacin postojanja u odnosu na Njega ne znaci da ce On "to" napustiti, vec ce uvek naci nacina (zahvaljujuci svojoj ogromnoj vezanosti za svoju tvorevinu, citaj: zahvaljujuci ljubavi) kako da to primi u sebe. i tu dolazimo do dogadjaja kosmickog znacenje kada Bog postaje covek. Bog "silazi" da bi dao coveku mogucnost da se "popne". Bog iz svoje ogromne ljubavi deli sudbinu coveka (u potpunosti, do smrti) da bi covek mogao da deli sudbinu Boga (u potpunosti, zivot vecni).

u tome je cela poenta spasenja i mogucnosti prevazilazenja smrti. Hristos smrcu smrt unisti i "svima u grobovima" zivot darova!

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Bog ovim cinom potvrdjuje nesto sto je nama u sustini strano (mada to veoma dobro osecamo u sebi): Licnost je osnova postojanja a ne obrnuto, da sam fakat postojanja daje osnov za postojanje Licnosti.

Licnost je kategorija Bozanska i ona nadilazi propadljiv nacin postojanja, i vecna je kategorija ("postojanje" joj ne daje osnov postojanja, nego obrnuto).

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Pitanje nama običnim ljudima šta misle o Bogu i njegovom poimanju vremena je barem stotinama milijardi puta veće pitanje , analogno tome kada bi neko postavio mravu pitanje o viđenju čoveka u pogledu toga da li vulkanska aktivnos na zemlji ima uticaja na globalnu klimu!?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...