Jump to content

Оштећене иконе, крстови, бројанице...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јес` вала, поштовање према светињама изражавамо управо тако што ћемо их одложити у шупу, по тамо неким кутијама...

А, поштовање према браћи и сестрама у Христу ћемо изразити тако што ћемо њихове постове (најдобронамерније) називати глупостима...

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Ja nikada spaliti necu....jer me je strah od Gospoda..

Немој, брате драги, да спалиш, нико те не тера. Само се потруди да све то чуваш на чистом, пристојном месту, а не по шупама, гаражама, ћошковима...

Подели на овим сајтовима

• Гости

апсолутно тако како си рекла и овде нико никога није терао да на "силу" нешто ради, већ само су ово одговори на недоумице чланова, тј. члана ове теме, као треба нешто да се ради.

ако се нешто чува , онда достојно треба да се чува, исто тако ако се нешто спали - на достојном чистом месту то треба да се уради и да се исто тако закопа.

све што би било супротно овоме - то би било и те како Светогрђе, варварство...

Подели на овим сајтовима

Raspitao sam se kod dosta svestenika..sta se radi sa ostecenim..predmete treba odneti u crkvu ili manastir i oni ce znati sta sa njima da urade..a nikako da mi sami palimo..

Ово су ти рекли из најбоље намере, јер те, вероватно не познају (или бар не сви код којих си тражио одговор), не знају на ком се духовном нивоу налазиш, те како ћеш то да схватиш (да не кажем - мрзело их да ти нашироко објашњавају :D ), па је безбедније било и по тебе и по њих да ти кажу да однесеш у манастир. А, шта мислиш шта у манастиру раде са таквим стварима? Да ли мислиш да имају посебну "шупу и гаражу" где све то чувају? Немају...

И овде се не ради само о крстићима и бројаницама, него и о бочицама светог уља, убрусима за Причешће, марамицама од уља (мени редовно процури бочица joooj )... Још једном да цитирам саму себе:

Многи не капирају зашто баш спаљивање. Ја кад то радим код мене у дворишту, у неком ћошку :), гледају ме зачуђено, мисле изводим неке ритуале са старим календарима, бочицама уља...

Спаљивање - зато што је то једини начин да нешто свето или што је у додиру са светим (као што је икона, бројаница, календаричићи са иконама, бочице уља, убруси за Причешће...) буде уништено (а уништава се зато што је старо, прљаво, поцепано, не може се више користити...) без да се огрешите о светињу, што бисте учинили ако бисте то бацили на смеће, пустили у канализацију :))) , бацили у неки запећак где бисте газили...

Ето, налупах се, ал` ваљда сам бар мало успела да објасним :D

Подели на овим сајтовима

Ako neznaju sta se radi sa timstvarima u manastiru reci cu imja posto sam proveo dosta vremena u njima. Saberu sve na jedno mesto i onda ga spale najcesce u peci ili na otvorenom plamenu na nekom polju!

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...