Jump to content

Jos nesto o evoluciji

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

sa izborom za greh nastaje pomracenje i nova tvar u smislu pala tvar/sve je drugacije

Šta misliš dokle može da te odvede ova misao? Moderna nauka pruža mogućnost da je postojao drugačiji kosmos pre Velikog praska.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

ma mene zanima šta ti vidiš a ja ne vidim,zbog toga sam ti pisao,otvori mi oči

nisam trenutno u mogućnosti da ti otvaram oči

ti pažljivo čitaj njene odgovore i same će ti se oči otvoriti  :D

p.s. ali čitaj i kako priča sa ostalima :D

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Пре свега рођако ( ако ти је слава св.Василије Велики) добро дошла на форум.

Da li cemo mi po logici pravoslavne evolucije onda evoluirati u andjele I bogove?Hocemo biti slicni andjelima(kaze Gospod u Carstvu cemo biti kao andjeli,necemo se udavati,zeniti…ovo monasi,ako koriste mogucnosti monaskog puta vec sad mogu okusiti),I bogovi po blagodati,…ali cemo I dalje biti ljudi.

Да, благодаћу ћемо бити преображени и постати слични ангелима и постаћемо богови.

Не, никад нећемо престати бити људи.

No takvi ljudi,koji ce vise liciti na andjele,nego na zivotinje,onakvi kakve nas je Bog pre pada osmislio,sa nesalomljivom,a lako pokretljivom kicmom,koja ce nositi nase lagano telo-tu lakocu mozemo osetiti I sada u blagodatnim trenucima.

Појма немам. Говори се о некаквој измени материје , одуховљењу материја. Узима се пример Христовог васкрслог тела које пролази кроз врата али ипак узима и једе храну.

I imam problem sto jako malo ljudi zapravo ima stav o bilo cemu,kao I vladika Ignjatije,iostalom.Kada covek ima stav,on je doneo odluku da svoje misli,povernje,um,srce pokloni necem,I onda si u tome dosledan.Ali vecina vole biti neodredjeni,neodluceni,I kada ti pokazes da si se odredio,onda pocnu da te dozivljavaju kao ego-manijaka koji svoj stav zeli da nametne(ali ljudi koji namecu drugima svoj stav,zapravo samo glume da ga imaju).A ovi koji ga nemaju,kod njih kao sve moze,I onda tako love u mutnom,ni vruci,ni hladni.U tom smislu je bolje I imati stav,makar pogresan bio,pa ga promeniti,nego ga nemati,jer je ovo drugo Infantilno stanje.

Потпуно се слажем с овим што си написала и  потписујем.

Међутим никад нисам бирао између ТЕ или креационизма. Мислим да ми то нешто битно неће помоћи у животу као ни апофатичка теологија или рецимо Зизиуласова.

П.С. видећеш по осталим питањима да и те како имам став и због тога сам често критикован, ово ће ти потврдити и други форумаши.

Ok,ali onda vi oci,braco,sestre,koji ste se odlucili da verujete u TE-je,molim vas da izbrisete iz svog govora-Smrt je zbog greha usla u tvorevinu.Ne,ona je postojala I pre Adama,znaci nezavisno od greha.

Ово је занимљиво питање и покренуло ми је жељу да поразмислим о ТЕ( коју иначе немам).

Не знам одговор. Поставио сам уместо одговора неколико питања на које очекујем да чујем одговор.

Уместо да дајем директан одговор на то питање изместио сам центар питања на проблем савршености односно несавршености твари по стварању и позиву човека да све усаврши као првосвештеник све твари.

Подели на овим сајтовима

Dakle tebi nije evolucija problem, nego geologija. Posto je evolucija gradjena na cinjenici iz geologije o starosti zemlje, slojeva zemlje i slojeva u kojima se nalaze fosili. 

Dragi brate,ja ti rekoh da nemam problem jer ne verujem u TE-je :) Jednostavno ne verujem da sa sigurnoscu mogu utvrditi niti starost zemlje,niti da je jedna vrsta postala od druge,Kordun ti je naveo neke argumnete protiv dokaza o starosti zemlje...ja sam citala neke,morala bih pronaci...

Подели на овим сајтовима

Šta misliš dokle može da te odvede ova misao? Moderna nauka pruža mogućnost da je postojao drugačiji kosmos pre Velikog praska.

Prvo,ja ne verujem u veliki prasak,verujem u cin Bozije kreacije,poput umetnika koji nesto smisli u svom umu i onda to stvori...ne razumem sta hoces reci,dokle moze da me odvede?

Подели на овим сајтовима

nisam trenutno u mogućnosti da ti otvaram oči

ti pažljivo čitaj njene odgovore i same će ti se oči otvoriti  :D

p.s. ali čitaj i kako priča sa ostalima :D

Ти си опет изгледа љубоморна?

Подели на овим сајтовима

jeste TE je naglo unapredila starost planete sa pola milijarde na desetak milijardi godina i u pravu je miroljub kad kaže šta će fosili u stijenama ako znamo da se kopno diže u vis i erodira ujedno,znači ne bi smjelo starih fosila biti u stjenama ako su samo stotine miliona godina u pitanju,kamo li milijarde,koji odgovor ima za te činjenice iz prirode

To sto pricas jednostavno nije tacno. Ni da je evolucija unapredila starost planete... niti evolucija ima ikakve veze sa starost planete...

Slojevi se brale nadogradjuju jedan na drugi, zemlja se ne dize, nego padaju cestice zemlje preko starijih i sto dublje ides to su starije cestice zemlje. Nastajanje novih slojeva dakle nema veze sa tim

Stvarno ne vidim kakve veze erozija zemljista ima sa celom pricom?Kakve veze slojevi zemlje imaju sa erozijom? slojevi ostaju slojevi, sa erozijom ili bez... 

Dragi brate,ja ti rekoh da nemam problem jer ne verujem u TE-je  :) Jednostavno ne verujem da sa sigurnoscu mogu utvrditi niti starost zemlje,niti da je jedna vrsta postala od druge,Kordun ti je naveo neke argumnete protiv dokaza o starosti zemlje...ja sam citala neke,morala bih pronaci...

Naveo je argumente od strane coveka koji se predstavlja kao geolog a geologiju nikad nije zavrsio. Stvarno ne zelim da uopste komentarisem te argumente jer su prezvakani.

A na sve to taj covek cije argumente navodi je toliko caknut u glavu da prica da je litugrija prizivanje demona.... mislim... jos da mi neko ovde kaze "u pravu je Miroljub, liturija jeste prizivanje demona" 

I svasta sam cuo... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Poenta dokazivanja lose kreacije covekovog tela je dokaz da tom nasem Bogu nesto manjka.Pre bih rekla da manjka nama,i nasem praocu i pramjaci koji su nam u nasledje ostavili seme greha i palo stanje,greha kojeg i sami prihvatamo.A

izvini , a šta se dešava na krštenju ?

Подели на овим сајтовима

To sto pricas jednostavno nije tacno. Ni da je evolucija unapredila starost planete... niti evolucija ima ikakve veze sa starost planete...

argumentuj!

ja kažem da ima i kažžem da je pojavom TE naglo porastao i broj godina geološke istorije čitave planete,rekao sam ti i konkretne brojke,TE žudi za milionima i milijardama,bez toga je besmislena,to zna svako ko shvata njene mehanizme

Подели на овим сајтовима

Ти си опет изгледа љубоморна?

opet ti ?

jel hoćeš da te prijavim da me pratiš kao utvara na forumu ?

molim te

ubuduće me se kloni

jer ti si dovoljno rekao do sad

Подели на овим сајтовима

@Željko zamolio bih te da mi odgovoriš na jednu nepoznanicu ako možeš,pošto znamo da za Boga pojam vremena ne postoji,njemu je sve sadašnjost,nema ograničenja u kretanju vremenom,da li se to odnosi i na anđele kao prva bića do čovjeka,jer ako se ne odnosi na njih onda su oni jadni čamili jedno 10 milijardi godina da posluže svrsi kad je čovjek u pitanju,što ne samo da udara na Božije sposobnosti  nego i moja pokojna baba bi smislila bolji mehanizam...

Подели на овим сајтовима

Нико тебе не прати; да л' немаш можда параноју?

auuuuuuuuuuuu

kakva paranoja :D :D :D

hoćeš da ti kopiram tvoje isto pitanje ali sa druge teme ?

dečko

mani me se :D

Подели на овим сајтовима

Пре свега рођако ( ако ти је слава св.Василије Велики) добро дошла на форум.

Да, благодаћу ћемо бити преображени и постати слични ангелима и постаћемо богови.

Не, никад нећемо престати бити људи.

Појма немам. Говори се о некаквој измени материје , одуховљењу материја. Узима се пример Христовог васкрслог тела које пролази кроз врата али ипак узима и једе храну.

Потпуно се слажем с овим што си написала и  потписујем.

Међутим никад нисам бирао између ТЕ или креационизма. Мислим да ми то нешто битно неће помоћи у животу као ни апофатичка теологија или рецимо Зизиуласова.

П.С. видећеш по осталим питањима да и те како имам став и због тога сам често критикован, ово ће ти потврдити и други форумаши.

Ово је занимљиво питање и покренуло ми је жељу да поразмислим о ТЕ( коју иначе немам).

Не знам одговор. Поставио сам уместо одговора неколико питања на које очекујем да чујем одговор.

Уместо да дајем директан одговор на то питање изместио сам центар питања на проблем савршености односно несавршености твари по стварању и позиву човека да све усаврши као првосвештеник све твари.

Da,slavim Svetog Vasilija Velikog,pisca Sestodneva :)Eto,mozda smo po Sv.Vasiliju  rodbina,ili smo i stvarno rodjaci?,radujem se u svakom slucaju :)a njavise,jer smo rodbina u Hristu Bogu! I hvala za dobrodoslicu :)

Kao sto sam tamo vec i pisala kod oca Save,ja sam taj stav oduvek imala,da se na lazemo,to jeste kreacionisticki stav,i u tom smilsu podudaran sa takvim protestantima,i pravoslavnim kreacionistima.S tim da prihvatam neke stvari unutar TE,kao sto je evolucija,adaptacija,itd.....Nikad ga nisam dovodila u pitanje do Mladenovog teksta,i prosto sam krenula da se konsultjem sa ljudima,a pre svega Crkvom,i vidim da postoje razni,i pravoslavni evolucionisti,i ok.Nisu me ubedili,jos od prepiske oca Serafima,meni je bilo jasno ko je tu u istini/intuicija nije dokaz,ali je u meni dosta jaka,i retko me prevari,posebno kod sustinskih stvari.Ne mogu ja nikom dokazati ni zasto je za mene Hristos Bog,a On to za mene jeste...naravno posle koliko se moze racionalno,umno necim baviti,bavimo se....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...