Љубичица Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Одлажење код "благодатних" жена (једну зову света Милка confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />) и примање њиховог "посебног", "благодатног" тамјана за кађење куће. Господе, помилуј! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Октобар 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 И још пар "бисера": - представа да је све материјално "нечисто", а све духовно "чисто" (без обзира на свједочење Писма да је све створено добро) - представа да је монашки позив "виши" и "светији" од брачног - представа да свештеници имају "посебну" благодат по службеној дужности па само зато могу да се причешћују - представа да је за лаика боље да има за духовника монаха - представа да је парохијски живот за "обичне" вјернике, а за "ревносне" ту је манастирска литургија - представа да је Црква "власништво народа" а да је попа на парохији само запосленик црквено-народног одбора Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boris Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Погрешних је представа колико хоћеш. Поћи ћу само од себе... Ја сам таква незналица да је то страшно. 0110_hahaha Нисам баш тако млад, а неке елементарне ствари не знам. Трудим се, да се сада, полако (или брзо, у зависности од времена) confused едукујем и, наравно, јасно ми је да нећу постати бољи преко ноћи. За оне елементарне ствари које нисам знао могу да окривим родитеље, али након одређеног времена они не могу да сносе одговорност за моје понашање. Рецимо, од кад знам за себе водили су ме у цркву. Прво сећање које имам везано за присуство у цркви је Велики Петак, рецимо 1987/8. године. Дакле, у време када бити у цркви није нимало било популарно. Тада сам имао 4/5 година. Нажалост, временом нисам растао у вери, напротив. Одлазио сам у цркву у време већих празника, релативно редовно постио... Али на питање Зашто (које, узгред, нисам ни постављао) нисам добијао никакав одговор. Једино осећање везано за цркву био је страх. По принципу- Буди добар, да ти се нешто лоше не деси. О погрешним тумачењима свештеникових речи и страху не бих ни говорио. 0110_hahaha Надам се да сада правим мали помак, јер ми је коначно постало јасно да свештеник није полицајац, а Бог статистичар који ми удара рецке приликом сваког присуства Литургији. А о томе каква су схватања мојих родитеља и 95% људи које познајем, не знам вреди ли говорити. На свако питање раније, одговор је био - Тако се ваља! За славу се не кува жито јер су наши стари престали са кувањем. Нема везе шта поп каже, стари су стари, а он је нови поп, а сваки поп има своје обичаје. О томе да је потпуно нормално ићи код врачара не бих ни да причам. Примити причешће без нормалне исповести, тј. исповедити се на дан саме Литургије и то онако "кајем се за све одреда", није никакав проблем. А отићи на Литургију недељом - Па, то није за обичан свет, то је за ове, попове! Изванредно ваља отићи у цркву, ако Вас нека дебела мука нападне, али и тада, Ваше је само да одете, а поп је ту да очита... Како се доживљава Бог, љубав...? То се не доживљава, то не постоји... Имате 2 сегмента живота од којих је један да, реда ради, идете у цркву, из Вама непознатих разлога. Или можда познатих - Тако се ваља! Сада је црвено слово! Руку на срце, има заиста елемената искреног понашања и искрених осећања, али ... Ваше је једино да се Бога бојите и да, ваљда, свој страх демонстрирате у цркви. У цркву идете наравно и да бисте палили свеће- за здравље, а у великом броју оне за мртве и, то ако је могуће тек кад почне Литургија. Шта значи читање Јеванђеља? То се не чита присутнима, већ то поп чита себе ради, да он разуме. Важније је у кући имати свакакве глупости, али купити Библију - Е, то је већ скупо! И тако у недоглед... Можда амло скренух са теме, али оваква је основа добра само за погрешне представе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Да ли Црква има везе са народом и народ са Црквом и колико ? Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Да ли је Црква одвојена од државе или од народа , мислим ово је данас горуће питање ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Bolje da stoji tema : Pravilno vidjenje Crkve sadashnjih Pravoslavaca. Pa da opisujemo nasha vidjenja Crkve u danasnje vreme sve sa nekom poukom forumskih sveshtenika. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Pogresnih predstava o Crkvi kod savremenih pravoslavaca, ocito da je jako mnogo i tesko ih je sve nabrojati... Ima ih... Svaka prica i pricanje na temu Crkve obicno i zapocinje time - sta se sme, a sta ne... sta se valja, a sta ne... 0110_hahaha... Umesto da Crkvu i zivot u crkvi, kao i zivot van crkve, pojme i shvate kao radost i radovanje, kao blagu i sveradosnu jevandjeljsku rec i vest... sve vise je onih koji se svim snagama i silama trude da pravoslavlje i pravoslavni pogled na svet i zivot... dokazu i prikazu kao strogu i surovu kaznu... starsni sud... kao ''gorkovest'' o cemu je svedocio Prep. Justin Celijski... confused... Takve pogresne predstave umesto da pruze nadu i ojacaju ionako slabog coveka, koji se nasao u vrtlogu raznoraznih ovosvetskih okruzenja... samo jos vise, da li namerno ili slucajno... teraju i bacaju coveka u neko stanje mlakosti ili sto je jos strasnije i gore- u stanje ravnodusnosti... tako da se moze desiti da se neki ljudi polako pocnu okretati u pogresnim pravcima i priklanjati losim stranama... ... ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена Симић Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Што је наш народ замрсио, не мож нико да одмрси. " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. Па могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. confused "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Најосновнија и најраширенија: - подјела код Срба православаца на "обичан" живот који живе, и "духовни" који подразумјева паљење свијеће, обилазак манастира итд. а који чини можда тек 1% времена. - Представа о Цркви као неком сервису за духовне услуге - ломљење колача, крштење, опело, вјенчање. Дођеш, обавиш, платиш и даље наставиш са својим "обичним" животом. - Представа о Православној Цркви коју добијају путем западних културних медија (обично из филмова), па онда монахиње зову "часне сестре", мисле да има кабина за исповијест у храму, мисле да је Православна Црква имала инквизицију и крсташке ратове итд. - Црква је обично код већине Срба последње мјесто на које иду у невољи, обично тек када обиђу све могуће врачаре, гатаре, магове, астрологе итд. - Представа да је живјети православно (следовати за Христом) некакав "фанатизам" и да никако није "здраво" и "нормално" превише читати православне књиге и ићи у Цркву - представа да је пост веома нездрав и лош по здравствено стање итд. Да лепо си ово описао, али има ту још бисера... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. gringrin Па могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. :cheesy: Свако по својој вољи, није на нама да нешто забрањујемо. Није само педер грешник http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. Па могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. 0110_hahaha какав год да је грешник, само непокајани ЉУДИ се не требају причестити, и то одређује свештеник који изриче епитимију а не неки верник јер нема ту богом дану власт.оглашени су сви који се не причешћују, по правилу не би требали да присуствују Литургији верних а да се не причесте јер крње заједницу. иначе, све предрасуде су на нивоу ваља се и незнања и треба их искорењивати на беседама на Литургијама ПОГОТОВО за велике празнике кад највише људи и дође а не млатарати великим речима или, још горе, политичким беседама са амвона - ионако постоји канон за одлучење свештенослужећег који фура политику са амвона. мислим да и свештници имају предрасуду да требају да причају о празницима кад је празник, да не помињем и клирикализацију који и они спроводе у незнању. беседе на Литургији су управо идеално место за ширење свести и сузбијање предрасуда, поготово пошто су пред свето причешће, а поготово да се помињу неке предрасуде културолошке, социјалне и духовне природе и да се обележавају као супротне учењу Цркве. ал за то треба и свештеник да се образује, иначе како ће слепи пастир водити мало стадо? треба људи да се привлаче Цркви а не да се терају, и сваки онај који било кога тера од Цркве по било ком питању је у статусу ''сам не улазиш а друге не пушташ''. новокрштеник или новопридошли у веру треба да се науче да мање причају а више да слушају, а не да уче свештенике и владике шта се сме а шта не сме и ко јесте а ко није у праву и да пристану на учење а свештеници онда морају да се потруде да имају веронауку једном недељно и да позивају стадо сваки пут кад их виде и на Литургији. Срби генерално имају од пре комунистичку а од скора нацистичку свест, тачније живе у дебелој несвести о својим предрасудама које чак нису ни освестили или отелотворили већ их чувају у мраку док се не изненаде шта тамо све има због неодласка на исповест, а приде су гомилу ствари примили здраво за готово и то фурају ко ''памет'' и ''знање''. дакле, обитавају у левим и десним предрасудама, мислим да то комплетно обухвата те крајности. што не може бити даље од Истине. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. Па могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. 0110_hahaha Свако по својој вољи, није на нама да нешто забрањујемо. Није само педер грешник него по благослову или епитимији коју нам изрекне свештеник, а не по својој вољи.аутор свети Сава. А да неко без причешћа пребива без игуманова знања, није похвално, јер онај који тако чини биће осуђен као онај који испуњује своју вољу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. 0110_hahahaПа могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. 0110_hahaha Свако по својој вољи, није на нама да нешто забрањујемо. Није само педер грешник него по благослову или епитимији коју нам изрекне свештеник, а не по својој вољи.аутор свети Сава. А да неко без причешћа пребива без игуманова знања, није похвално, јер онај који тако чини биће осуђен као онај који испуњује своју вољу. Savremeni teolozi moraju da nauče da se ispovedaju,poste,manje da filozofiraju i da pojačaju molitvano pravilo pa da sa strahom i verom pristupe pričešću a ne da uče vernike da samo treba da zinu i da se pričeste a da nikakav podvig ne čine.Savremena eharistijska teologija je zanemarila aspekt asketskog posvećenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Admiral Savremeni teolozi moraju da nauče da se ispovedaju,poste,manje da filozofiraju i da pojačaju molitvano pravilo pa da sa strahom i verom pristupe pričešću a ne da uče vernike da samo treba da zinu i da se pričeste a da nikakav podvig ne čine.Savremena eharistijska teologija je zanemarila aspekt asketskog posvećenja. Човек који једно прича, друго ради и треће мисли не може аргументовано да говори на ову тему. У једној поруци препоручујеш редовно причешћивање, у другој осуђујеш савремене теологе, у трећој хвалиш Буду... ма дај... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. 0110_hahahaПа могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. 0110_hahaha Свако по својој вољи, није на нама да нешто забрањујемо. Није само педер грешник него по благослову или епитимији коју нам изрекне свештеник, а не по својој вољи.аутор свети Сава. А да неко без причешћа пребива без игуманова знања, није похвално, јер онај који тако чини биће осуђен као онај који испуњује своју вољу. На то сам и мислио мада у том случају не би био више педер http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука