Jump to content

Шта чини Цркву? Шта је она за нас? Каква треба да буде и шта да чини Црква?

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1347362705' post='707808] добро, пошто смо то решили, ја бих само једно да кажем: ја сам Црква + ти си Црква = ми смо Црква, док год је Христос посреди нас. кад неко од људи иступи из те заједнице, пошто Христос сигурно неће, није Црква.

Ок али гдје је граница те Цркве-заједнице тј. боље би било питати ко поставља границе заједнице?

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Ок али гдје је граница те Цркве-заједнице тј. боље би било питати ко поставља границе заједнице?

извини, у ком смислу граница, не знам на шта мислиш? :)

Подели на овим сајтовима

@[member=Милан Меденица :)],

Па мислио сам у смислу да неке људе "држимо" као да су ван Цркве-заједнице, а они исповједају истог Бога.

Моје питање је ко је тај ко их изопштава из заједнице у Христу, и да ли у ствари то ико може сем Њега?

Подели на овим сајтовима

@[member=Милан Меденица :)],

Па мислио сам у смислу да неке људе "држимо" као да су ван Цркве-заједнице, а они исповједају истог Бога.

Моје питање је ко је тај ко их изопштава из заједнице у Христу, и да ли у ствари то ико може сем Њега?

па неки се сами изопштавају, били ми крње мерило или не, а Црква има свој механизам изопштавања мада није увек био правоверан, већ крив.

с друге стране, овоземаљска Црква и не може никог перманентно да изопшти од благодати, пошто је Бог Судија човека, али има власт и овлашћење да пази, призива, одзива и одлучује.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1347363950' post='707824]

па неки се сами изопштавају, били ми крње мерило или не, а Црква има свој механизам изопштавања мада није увек био правоверан, већ крив.

с друге стране, овоземаљска Црква и не може никог перманентно да изопшти од благодати, пошто је Бог Судија човека, али има власт и овлашћење да пази, призива, одзива и одлучује.

Са овим се апсолутно слажем али то, бар се мени тако чини, добрано мијења нашу могућност да у једном историјском тренутко кажемо ово јесте, а ово није Црква.

До сада су се цркве понашале као да Бога, Христа имају у свом власништву, а тако се и данас понашају. Да ли је то уопште могуће?

Подели на овим сајтовима

Са овим се апсолутно слажем али то, бар се мени тако чини, добрано мијења нашу могућност да у једном историјском тренутко кажемо ово јесте, а ово није Црква.

До сада су се цркве понашале као да Бога, Христа имају у свом власништву, а тако се и данас понашају. Да ли је то уопште могуће?

ми јесмо Црква, у било ком периоду и времену, то је непроменљиво, само што нисмо стално на пријављеној адреси ;)

а пошто видим да си пипав за термине, у ком смислу "цркве" и зашто множина - у смислу помесних Цркава или у неком ширем смислу црква?

Подели на овим сајтовима

Шта то значи?

To znaci da Crkva cini zajednicu ljudi i Boga. Simbolicki Crkva je telo kojoj je glava sam Hristos, a mi smo delovi, udovi tog tela. Sada, moze tu da se filozofira do mile vollje. Crkvu je osnovao sam Isus i u njoj deluje Duh Sveti preko apostola, kroz svete tajne.... sve do danasnjih dana.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1347364230' post='707825] јесте то дефиниција, ал није нимало тако једноставно.

Da, mi ljudi sve zakomplikujemo.

Подели на овим сајтовима

Множину сам употрјебио у смислу множине оних који себе виде као истинску Цркву Христову. Сад, рецимо, разлика између ПЦ и РКЦ је јасна, али ако причу спустимо на оно твоје ја сам Црква и ти си Црква = ми смо Црква, то административно разграничење, да га тако назовем, постаје дискутабилно, јер како и сам рече благодат је од Бога, а не у нашем власништву. У том смислу мислим да је некако тешко позитивирати границу Цркве, чак и тамо гдје још није доспјело Јеванђеље.

To znaci da Crkva cini zajednicu ljudi i Boga. Simbolicki Crkva je telo kojoj je glava sam Hristos, a mi smo delovi, udovi tog tela. Sada, moze tu da se filozofira do mile vollje. Crkvu je osnovao sam Isus i u njoj deluje Duh Sveti preko apostola, kroz svete tajne.... sve do danasnjih dana.

Слажем се, само како ти рецимо знаш шта је или ко је дио тог тијела, а ко не?

Подели на овим сајтовима

Слажем се, само како ти рецимо знаш шта је или ко је дио тог тијела, а ко не?

Formalno svako ko je primio svetu tajnu krstenja je na neki nacin deo Crkve. E sad, treba ziveti liturgijski i u zajednici sa Hristom i ostalom bracom u Crkvi.

Ko je zaista deo tela a ko samo formalno, to ja ne znam.To zna samo Gospod Bog.

Подели на овим сајтовима

Изражавам сумњу да су само људи који су "редовни" на Литургијама Црква и да су Црква сви они који узимају учешће у светим тајнама.Међутим,причешће и крштење су нужни али не и довољни "услови" да би неко постао Црква.Наиме,светотајински живот мора бити део општег еванђељског живота Личности.Ту мислим на љубав према Д/другоме(како је то лепо назначио Лазар Нешић) и друге хришћанске врлине изражене обавезно и кроз дела.

Ипак,овако дефинисана Црква подразумева и могућност спасења ван Ње.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Множину сам употрјебио у смислу множине оних који себе виде као истинску Цркву Христову. Сад, рецимо, разлика између ПЦ и РКЦ је јасна, али ако причу спустимо на оно твоје ја сам Црква и ти си Црква = ми смо Црква, то административно разграничење, да га тако назовем, постаје дискутабилно, јер како и сам рече благодат је од Бога, а не у нашем власништву. У том смислу мислим да је некако тешко позитивирати границу Цркве, чак и тамо гдје још није доспјело Јеванђеље.

слажем се, мада нисам ни мислио на протестантске или расколничке погледе на Цркву, били они и формално или технички припадници или само присталице таквог погледа на свет, већ подразумевам да причамо о оном што, уствари ко/Ко, Цркву чини, као и шта је чини - идентитет који се гради на Богу а не на човеку. ако је на човеку и ако је човек мерило спасења, онда је то тотална дубиоза, а није ни Црква реално.

Ипак,овако дефинисана Црква подразумева и могућност спасења ван Ње.

ван Цркве нема спасења, пошто се дешава да су практично Њен део и они који јој формално не припадају smiley.gif

у неком ширем смислу, скоро сви људи су део Цркве, на овај или онај начин, сад или у неком тренутку.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1347378721' post='707927] ван Цркве нема спасења, пошто се дешава да су практично Њен део и они који јој формално не припадају у неком ширем смислу, скоро сви људи су део Цркве, на овај или онај начин, сад или у неком тренутку.

Е волио бих од овога да наставимо. Чини ми се да се временом усталило неко формално разграничење Цркве од нецрквеног. На Цркву се све мање или готово никако не гледа као на Дугађај заједничарења у Христу или свједочење Сусрета, што јесте Догађај.

Гледано из те перспективе, не само да су у Цркви и они који то још нису формално, већ и да у Цркви нису ни они који само формално јесу. Ту не говорим о некој критизерској позицији са које је могуће некога смјестити у "истинску" Цркву, а некога у "формалну, већ то важи за свакога од нас тј. ево ја лично, ако се Црква посматра као Догађај, у једном тренутку могу да стојим у Цркви, а већ у наредном да сам ван ње. Е ту не важе никаква формална разграничења, већ само искуство свједочења и искуство заједничарења У.

Црква у неком ширем смислу јесте Литургија али то незначи да се стајање у Цркви може свести на недељно и празнично богослужење, јер се ту већ упада у замку формализовања.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...