Jump to content

VRATILI SE VERI PREDAKA: Ovo su Srbi koji slave boga Peruna! (FOTO) (VIDEO)

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Ovo je primjer slučajne, nenamjerne i nehtjene ironije:

VRATILI SE VERI PREDAKA: Ovo su Srbi koji slave boga Peru...

joooj:)))

Zachyceno20150622220549.png

Ziveo Bog Pera! :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Одличан текст, хвала на линку.

С тим у вези, честа је грешка савремених неопагана да све што је лоше, назадно и насилно у хришћанском средњем веку приписују грозном утицају хришћана на добре пагане. Али ако се пажљивије погледа, хришћанство је постало такво тек након навале покрштених пагана у њега.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pre ili kasnije, neko bi 'ga' napravio...

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija%20danas/913946/Kumir%20na%20Ravništu%20.html

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Pre ili kasnije, neko bi 'ga' napravio...

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija%20danas/913946/Kumir%20na%20Ravništu%20.html

Мислим да је место на ком је тај кип савршено за трасу аутопута. :)))

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Mora se reci da o veri starih Slovena ili bolje receno starih Srba nemamo mnogo znanja. Tako da svaki "povratak" je vise nova interpretacija onoga maloga sta znamo nego pravi povratak na prvobitno stanje. 

Истина. Некако свако има неко своје тумачење неких основних ствари, рецимо - ко је врховни Бог? Једнима је Перун, другима Световид, трећима Сварог...

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
On 23.05.2015 at 3:12, Н И Н Е рече

Moderni paganizam je ulaznica u nacizam i fašizam. Na fotografiji u prvom postu teme je zastava koja to demonstrira. Čuvajte se zla braćo i sestre. Istina je u pravoslavlju.

Не надо нас равнять с нелюдями-фашистами. Фашисты е злодеи и убийцы славянских народов - разве можно хорошо относиться к врагу наших предков? Нельзя! Не знаю, как в Сербии среди язычников, но у нас в России фашисты не в почёте. Все три языческих объединения - Союз Славянских Общин, Круг Языческой Традиции и Велесов Круг - настроены против фашизма. Мой дед воевал против фашистов, и потому фашисты и мои враги тоже.

On 18.06.2015 at 16:54, Zayron рече

Ovo mogu reći ne iz knjiga već iz prakse, 70-80% slovenskih neopagana

(vjerovatno i germanskih ali sada se o njima ne bavimo) su arijski RASISTI.

Najmanje 50% su istovremeno i antisemite, neonacisti, osporavaju holokaust itd.

В России среди язычников только единицы нацистов, и нормальные люди смотрят на них как на дураков и осуждают их.

Подели на овим сајтовима

On 19.06.2015 at 19:25, Zayron рече

A danas pozivaju i vabe neopagani sa You Tube klipovima

narod na ognje i Kupalinke, baš su uznapredovali ti pagani.

Oni bi se trebali onda odreći i pisma i interneta i You Tube

jer to su sve stvari koje im je nametnulo to "zlo hrišćanstvo".

Digitalni neopaganizam, poslije techno koncert sa extazom,

amfetaminima, jointima atd. Glavno relax, zabava i ples.

Если человек язычник, это не значит что он должен отказываться от современной техники и приборов. Древние язычники изобрели плуг вместо сохи, что послужило большим шагом в земледелии. Они улучшали свои бытовые вещи - и мы тоже можем это делать.

Подели на овим сајтовима

On 18.06.2015 at 15:57, Севастократор рече

Религија може да постоји и у модерно време, али словенски неопаганизам није религија, већ нешто што подсећа на окупљања ентузијаста у вези са средњим веком, Звезданим стазама, каменим добом и слично. Стара религија не постоји, о њој се не зна довољно да би се могла реконструисати, а континуитет је разбијен и у питању је јаз од 50 до 100 генерација уназад. Ово што је данас створено има само неке псеудо-религијске фолклорне елементе, али није религија.

И ту нико не говори да је то јадно, глупо или шта ја знам. Свако има право на испољавање своје религиозности на који год начин жели – у самом православљу бар постоји толика маса људи која о поенти хришћанске вере и о православној религијској пракси толико нема појма да то боли, а опет за себе тврде да су православни хришћани, тако да би ту било лицемерно ругати се. Поента је само у истинитом називу за оно што радимо. Словенски неопаганизам није религија и нема везе са старошћу, већ се ради о неоромантичарским фолклорним и митолошким интерпретацијама, које могу бити и добре и лоше у зависности од тога како им човек приступа.

Частично Вы правы - в том, что целостной системы языческих верований до наших дней не дошло. Дошли отдельные фрагменты, из которых пытаемся составить картину. Но Вы ошибаетесь, говоря, что язычество невосстановимо в принципе. Потерян только "верхний" слой религии - тот, который содержал богослужения. "Нижний" слой - вера в духов (лешего, домового, овинника, водяного...), обряды, связанные с ключевыми моментами человеческой жизни (рождение, инициация, свадьба, похороны) и основными праздниками годового цикла (карачун, купалье, масленица) - всё это сохранилось в народе в несколько христианизированном виде. И по нему можно увидеть мировоззрение обычного человек древних времён - среди крестьян основные принципы жизни за тысячу лет ничуть не изменились. И именно на основе этого мы восстанавливаем мировоззрение.
Всё остальное восстанавливается по старым летописям, по археологическим раскопкам, по преданиям и поучениях старых монахов против язычества, где они перечисляли критикуемые положения.

On 18.06.2015 at 1:52, Севастократор рече

Желим само да прокоментаришем наслов. Повратак је одлазак нечему од чега се отишло и шта још постоји. Савремени пагани се нису повратили ничему, већ су реконструисали религију на основу 10% историјских доказа и 90% сопствене интерпретације. 

Нема повратка уназад. Данашње генерације се и биолошки разликују од генерација наших пра-предака, а не само по језику, култури и менталитету. 

Так что соотношение исторические сведения/современные интерпретации - не 10/90, а, думаю, 75/25.

И язычество в России - это не New Age. "Новая эра" имеет корни в протестантских сектах и оккультных (сатанинских) идеях, они ожидают пришествия "Мессии" (антихриста) и наступления новых времён. Язычество, напротив, направлено к корням своего народа, к сопоставлению жизни человека с природными годовыми циклами. Мы не верим ни в какие духовные революции, ни в какие "новые эры" и ни в каких "духовные иерархии".

On 18.06.2015 at 17:22, Севастократор рече

Искуства из моје праксе су различита. Међу стварним српским неопаганима сам сретао интернационалисте и српске националисте, али расисте и неонацисте не. Расисте и неонацисте сам сретао међу онима којима је Свето писмо Истарховљев „Удар руских богова“ и слична литература из Русије, али на њу се ослањају више идеолошки, а не религијски.

Истархов е лжец и фальсификатор - он придумал всякий бред про христианство, преследуя свои политические цели. И его сторонники не е язычники, потому что у них нет веры, а есть политическая идеология.

On 19.06.2015 at 17:37, Севастократор рече

Ево, овде се ради о слободи Срба да славе бога Перуна, али покажите ми некога ко заиста верује у бога Перуна и поштује га као врховног бога? Таквих још увек нема, а у време старих Словена их је било.

Я верю в старых Богов восточных славян: Перуна, Хорса, Дажьбога, Стрибога, Семаргла, Макошь и Велеса. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Radomysl рече

Я верю в старых Богов восточных славян: Перуна, Хорса, Дажьбога, Стрибога, Семаргла, Макошь и Велеса. 

Слушај Рус шта ће ти рећи Србин:

Ми своју традицију и свој паганизам нисмо избрисали, нити смо га потиснули, нити смо се икад борили против њега.

Код нас Срба није било борбе против паганизма и зато ми немамо тај проблем који ви Руси мислите да сви словени имају а који ви поједини које вас је комунизам упропастио очигледно имате.

Код нас Срба је народ свесно и намерно прешао у православље.

Пази, код нас није краљ прешао у Хришћанство па онда натерао народ да пређе, НЕ! 

То се десило вама Русима. Ваш Владимир је терао ваш народ да пређете у православље а ми  Срби смо терали свог Владимира да буде светац!

Код нас је народ прешао својом вољом у Хришћанство а онда је натерао и краљеве да буду светитељи.

Код нас је читава плејада светитеља наших владара и краљева, и од пре Немањића и за време њих и после њих. 

Ми смо Хришћанство доживели правилно - као надоградњу на нашу стару словенску веру, културу, традицију и обичаје. Без потребе да бришемо своју прошлост и своју традицију. 

Зато код нас никад нису постојали такви хипи покрети као што постоје код вас Русе рецимо старообредници или слични аутодеструктивни култови.

Ми смо задржали народни дух и душу али смо је оплеменили Христом Богом и онда као врхунац свега тога смо склопили са њим ЗАВЕТ на КОСОВУ!

Ви Руси то немате, и можда ви можете да се зезате и мењате веру као чарапе, али ми Срби то не желимо и не можемо и завет нас обавезује пред Богом али и пред људима да останемо оно што јесмо.

Ми палимо Бадњак - храст или букву уочи Божића, као што смо то радили и када смо били пагани али сада у име Бога кога познајемо и који се заиста јавио у историји и времену, у име Христа га палимо, имамо крсне славе светитеља кућног заштитника, имамо сачувану веома богату традицију коју нам оставише наши преци пагани. Она се огледа у нашем карактеру, у музици, у веома добром укусу за облачење, у отмености коју код Срба има и сељак из најруралнијих крајева у поносу који као народ имамо без обзира у каквој се ситуацији налазили, имамо инат који нас тера да НАТО-у кажемо Fuck off, инат да и Хитлеру то кажемо онда када ви то нисте смели иако сте били највећа Европска држава,  огледа се у најукуснијој храни, у креативности али свега тога не би било да се нисмо подигни на виши ниво и да нисмо закорачилу у хришћанску историју.

Немамо ми ништа против наших предака пагана, нека им Христос Бог душу прости. То су наши славни преци који су нам дали ове земље да владамо њима и да имамо своју државу. Али ми не желимо да се враћамо у праисторију. Као што нико ко је дошао до цивилизације не жели да се враћа у пећинско доба, да из куће прелази у пећину и да одбацује технику и хвата се праћке и камена.

Још су стари пагански Грци довели у питање логику постојања више богова, јер сваки од њих са једнаком силом и влашћу потире онога другог са истом таквом силом и влашћу, дакле или богови уопште не постоје или постоји само један Бог.

Анђели се не могу звати Боговима, јер они то нису, нити они желе да их се тако зове.

Вама неопаганима је комунизам покварио софтвер. Избирсао вам виндовс и сад се ви питате од куд нама Србима Виндовс 10.

Није то проблем, проблем је што ви морате испочетка.

Нас је косовски завет сачувао да не морамо испочетка, јер су чак и наши комунисти веровали и косовски завет ма колико се трудили да све одбаце завет нису могли.

Зато ја тебе позивам не да нам овде причаш бајке о повратку у забавиште(обданиште) већ да ти са нама кренеш лепо на факултет да и ти постанеш део српске косовско заветне традиције. Прихвати Христа као што су и твоји преци ( милом или силом, сад је свеједно јер је православље одавно део руске традиције и културе) и онда лепо прихвати и светог мученика кнеза Лазара српског и све витезове часне који венац славе задобише не у некаквим Валхалама ( које узгред буди речено код Словена не постоје већ само код Германа) већ од Христа Бога, пострадавши за Косову пољу. Подигни се на ниво факултета, немој се враћати у предшколско доба.

Лако је бити паганин, буди ти човек и буди Рус пре свега, али прави Рус.

Ми Срби од вас Руса очекујемо да нам будете браћа а не непријатељи и издајници.

Доста је нама издајника који су променили веру за вечеру.

Имамо ми Бошњаке и Хрвате и Милогорце, шта ће нам још и Руси неопагани?!!

Помозите ви нама да ми опстанемо као Срби и останемо православни јер се ми за то боримо на овом Балкану већ више од 1000 година.

А ако нам долазиш да нам причаш како треба да мењамо веру, и да се враћамо у индијанце, онда си брашо погрешан народ нашао коме ћеш то причати.

А ево ти за крај наша традиција у музици. Ви Руси овако нешто немате а ми овако играмо и певамо све време од како смо Хришћани јер уопште нисмо хтели да бришемо нашу стару традицију.

Слушао сам ја оне ваше неопаганске жалопојке и неки хеви метал, али то нема везе са традицијом, ал пази сад ово:

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Жељко рече

Слушај Рус шта ће ти рећи Србин:

Помозите ви нама да ми опстанемо као Срби и останемо православни јер се ми за то боримо на овом Балкану већ више од 1000 година.

Благодарю тебя за рассказ о старой истории сербов и за мысли по поводу веры. В них есть многое, над чем стоит подумать.

пре 7 часа, Жељко рече

А ако нам долазиш да нам причаш како треба да мењамо веру, и да се враћамо у индијанце, онда си брашо погрешан народ нашао коме ћеш то причати.

Никому я не говорю, что надо менять веру. Кто я такой, чтобы это говорить?

Я лишь говорю, что язычники - не враги православным сербам. Не надо считать нас фашистами и злодеями. Все мы - славяне, все мы - родственники. 

пре 7 часа, Жељко рече

Слушао сам ја оне ваше неопаганске жалопојке и неки хеви метал, али то нема везе са традицијом, ал пази сад ово:

Хеви-метал это не музыка, это отвратительные вопли как будто кошка застряла в трубе.

Спасибо тебе за вашу музыку.

А вот что есть у нас:

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Radomysl рече

Благодарю тебя за рассказ о старой истории сербов и за мысли по поводу веры. В них есть многое, над чем стоит подумать.

Никому я не говорю, что надо менять веру. Кто я такой, чтобы это говорить?

Я лишь говорю, что язычники - не враги православным сербам. Не надо считать нас фашистами и злодеями. Все мы - славяне, все мы - родственники. 

Хеви-метал это не музыка, это отвратительные вопли как будто кошка застряла в трубе.

Спасибо тебе за вашу музыку.

А вот что есть у нас:

Ми немамо ближе родбине у Словена од Хрвата и Бошњака па су нам они највећи непријатељи. Тако да ми не падамо више на ту причу о пансловенству. А и вама су Украјинци и Пољаци рођаци па ето колико вас воле.

А управо ово што си ми окачи је хеви метал музика.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...