Jump to content

О иконама / иконописане или каширане?

Препоручена порука

Немам их ја баш много, нисам дуго у материји... Све гомилам, наравно, али ме занимало да ли постоји још неки разлог за чување, осим подсећања? Јер сам се сусрео са ситуацијом "не иде да се то баца", а како смо као народ склони да сами постављамо правила тамо где немамо везе са истином, надам се одговору неког теолога.

Хвала унапред.

Подели на овим сајтовима

Svtu Petku,Svetog Nektarija,Isusa Hristosa

Арсенија,опрости,морам да те исправим јер често наилазим на исту грешку на форуму,

никада немојте писати Исуса Христоса,већ Исуса Христа.

Христос

ту Христу

Не постоји Исуса Христоса,већ Исуса Христа :)

Опростите. 

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Znam da osvestavaju, ali to je nepravilna praksa. I kad sam rekla da "lazu" da treba se osvestavaju, mislila sam na to da lazu isto onoliko koliko lazu kada tvrde da evharistija ima smisla bez pricescivanja svih vernih na liturgiji. Nije stvar u namernom laganju, od zlobe dusevne, nego o drzanju nepravoslavnog obicaja koji je usao u Crkvu pod uticajem rimokatolicke teologije, a danas se cuva ili iz neznanja, ili iz odanosti kompletnoj tradiciji, beyz rasudjivanja, kakva god ona bila. Dala sam link na citavu temu o tome na istom ovom forumu, tamo je neko davao citate iz Akata Sedmog sabora i ne pamtim odakle jos. Recimo:

https://www.pouke.org/forum/topic/10645-osvecenje-sv-ikona/page-7#entry381465

citat:

Mali prilog temi:''Takvo zlo ucenje odbacio je Sveti (VII) Sabor ovako:''Neka ikonoborci cuju istinu: Mnoge od nasih stvari koje su posvecene ne trebaju svestenu molitvu, jer vec po sebi od samog imena (na Ikoni/Krstu) ispunjene su osvecenja i blagodati, i zato ih postujemo i celivamo kao dostojne casti. Tako, sam obrazac Zivotvornog Krsta, nacinjen bez svestene molitve, od nas je postovan, i zadovoljavamo se da njegovim obrazom dobijamo osvecenje. Isto je tako i za Ikonu: ispisivanjem imena (Svetoga na njoj) prenosimo cast na original, i celivamo je, pocasno se klanjajuci, i dobijamo osvecenje'' (Akta 7. Sabora, tom 2, str.844). Preuzeto iz, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17)

odgovor:

Да, икона је освећена ликом и именом светитеља који је изображен. О томе има код св. Дамаскина у Словима у одбрану икона. Освећивање икона је заиста дошло из римокатоличке теологије, која је у суштини иконоборачка, и због тога је икона тамо схваћена као предмет ком је потребно накнадно освећење, које компензује недостатак светости који икона нема сама по себи. Веровање да икона није света док над њом није прочитана молитва идентично је веровању иконобораца из периода првог иконоборства, што се види из Аката Седмог Васељенског сабора, где су цитирани фрагменти иконоборачког сабора у Јерији 754. године:

"Нечестива установа лажно названих икона нема основа ни у Христовом, ни у апостолском, ни у отачком предању; ИСТО ТАКО НЕМА НИ СВЕШТЕНЕ МОЛИТВЕ КОЈА ИХ ОСВЕЋУЈЕ КАКО БИ ИХ ИЗ ОБИЧНИХ ПРЕДМЕТА НАЧИНИЛА СВЕТИМ ПРЕДМЕТИМА".

А молитва за освећење се у нашим Требницима појавила под латинским утицајем преко руских требника, иако је још крајем 17. века Доситеј Јерусалимски, пишући о латинским јересима, поменуо како су они смислили и посебну молитву за освећење иконе и како одбијају да без те посебне молитве икону сматрају светом.

Истина је све ово што пишете,међутим,у данашње време,мислим да је потребан чин освећења икона.

Прво,сретала сам се у животу са разним иконописцима,како са заиста врлинским људима,тако и са онима,нажалост,који то нису и којима је то занат и ништа више.Нити иду на Литургије,нити посте...да не улазим даље,довољно је ово.

Сретала сам се са савршено-техничким иконама-без душе,и са иконама као да је сликала рука детета али свете...свете....

Примећујем такође да се код нас,све ређе рукопроизводе иконописци.

Једно време нисмо могли да дишемо од "мајстора",сада се Хвала Богу,ипак то некако просејало,помало.

И свака Икона сама по себи је непропадљива,незавршена...она се у Вечности остварује...тако да сте потпуно у праву да је света сама по себи,уосталом,тако кажу и канони :)

Подели на овим сајтовима

Византијски стил и Андреј Рубљов? Која је веза измеѓу њих? 

Иначе мени је најбитно да икона има натпис. Према свети рамноапостолни Константин-Кирил Философ Солунски, за да би једна слика била икона потребно је да постији натпис на њу.

Ортофило,Преподобни Андреј Рубљов је био ученик Теофана Грка :)

Има велике везе :)

Андреј Рубљов је превазишао Теофана Грка,и ако је био најмађи од иконописаца који се помињу у летопису осликавања Благовештенске Цркве у Кремљу.Доста је од Теофана научио али оно што је преподобни Андреј урадио,као што је Икона Свете Тројице за мене је неправазиђено до дана данашњег.Једноставно је немогуће превазићи то.

:)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...