Ненад Р. Написано Новембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2013 Пчеларство ( или апикултура , од латинске речи apis - пчела ) је врста пољопривредног занимања која подразумева гајење и искоришћавање медоносне пчеле у кошницама за добијање директних или индиректних користи . Место где се узгајају пчеле назива се Пчелињак. Пчелар добија директне користи у бављењу пчеларством у следећим производима : прополис , матични млеч , мед , восак , полен , пчелињи отров . Око 80 посто свих биљних врста пчела опрашује . Скоро све биљке које ми користимо у исхрани опрашује пчела . Директну корист које имају пчелари од пчела је јако мало у односу какву корист има друштво у опште. У задње време пчела је све угроженија и све више страда . У неким земљама пчеле страдају више од 50 % на годишњем нивоу . Препостављам да и на овом форуму има људи који су пчелар или их то интересује па сам решио да отворим ову тему . Пчеларство током историје је уско повезано и са нашом вером , јер добар део манастира има своје пчелињаке . Све што вас интересује о Пчеларству питајте и ако знам радо ћу одговорити. Suncan dan, Богдан_, nana and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Браво за тему колега! Богдан_, Vaske, Тања1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Хвала Иване ! Andre Williams and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Bravo za temu Pitanje : Kako mijenjaš stare matice? Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Имали смо једну тему о томе како и пчеле поштују Бога....тако некако се звала... Обећао сам форумашима да ћу замолити кума да направимо експеримент са иконом у кошници, да видимо хоће ли и на који начин прекрити икону. Кум рече да мора да се чека пролеће...заборавих сад из ког разлога.. Јеси ли имао сличних искустава? Dejan_kv and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Нисам , мада сам читао о томе и видео сам фотограгије. Иконе имају своју енергију које пчеле осећају. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Хвала Неле што си овако лепо писао о пчелама и што си отворио ову тему. Ја волим и њих и меди и све њихово ...ал се толико плашим да је пчеларење компликовано и да би ме оне само уједале и да би ми измакло контроли.... па никако да се усудим. Ево сада кад почех да читам текст одмах је несвесно тај страх дошао до изражаја па уместо Пчеларство ( или апикултура , од латинске ја прочитах: Пчеларство ( или акупунктура Радо ћу пратити ову тему....шта га знам,можда се и изгуби тај страх па решим и упишем се упчеларе. Данче*, Andre Williams, Богдан_ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Хвала Неле што си овако лепо писао о пчелама и што си отворио ову тему. Ја волим и њих и меди и све њихово ...ал се толико плашим да је пчеларење компликовано и да би ме оне само уједале и да би ми измакло контроли.... па никако да се усудим. Mени је један пчелар рекао кад сам почињао: "брате, ако могу пензионери, можеш и ти.". Живи нам били пензионери! Mironosica and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 ја прочитах: Пчеларство ( или акупунктура i ja nana and Данче* је реаговао/ла на ово 2 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 pčelarstvo je prava stvar a i neobrađeni med je jedina prirodna namirnica na svijetu od koje bi čovjek mogao da živi a da ne konzumira ništa drugo,što je fascinantno... od proizvoda najviše volim medovinu,staro slavensko piće,e toga sam se znao krišom ušikati i kad sam mali bio Jelena 76, Богдан_, ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Хвала Неле што си овако лепо писао о пчелама и што си отворио ову тему. Ја волим и њих и меди и све њихово ...ал се толико плашим да је пчеларење компликовано и да би ме оне само уједале и да би ми измакло контроли.... па никако да се усудим. Ево сада кад почех да читам текст одмах је несвесно тај страх дошао до изражаја па уместо ја прочитах: Пчеларство ( или акупунктура Радо ћу пратити ову тему....шта га знам,можда се и изгуби тај страх па решим и упишем се упчеларе. Под условом да ниси алергична на убод немаш разлига да се плашиш . Убод код особа који нису алергични је здрав јер јача имунитет , спречава појаву реуме и смањује вероватноћу настанка рака. Пчеларство јесте сложено али уз мало добре воље све се савлада . Ми из навике често кажемо уједа , али она не уједа већ боде својом жаоком . Jelena 76, nana and Богдан_ је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Dejan_kv, Богдан_ and nana је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Када пчеларима проради машта. Данче*, Тања1, Нина and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Мој муж последњих месец дана само о пчеларству размишља... Волео би да почне да се бави тиме. Удави ме Морам да му покажем ову тему. Богдан_, Andre Williams and Млађони је реаговао/ла на ово 3 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Прво да направи бизнис план Богдан_ and Ленка* је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука