Jump to content

Пчеларство

Препоручена порука

Пчеларство ( или апикултура , од латинске речи apis - пчела ) је врста пољопривредног занимања  која подразумева гајење и искоришћавање медоносне пчеле у кошницама за добијање директних или индиректних користи . Место где се узгајају пчеле назива се Пчелињак.

Пчелар добија директне користи у бављењу пчеларством у следећим производима : прополис , матични млеч , мед , восак , полен , пчелињи отров .

Око 80 посто свих биљних врста пчела опрашује . Скоро све биљке које ми користимо у исхрани опрашује пчела . 

Директну корист које имају пчелари од пчела је јако мало у односу какву корист има друштво у опште.

У задње време пчела је све угроженија и све више страда . У неким земљама пчеле страдају више од 50 % на годишњем нивоу .

Препостављам да и на овом форуму има људи који су пчелар или их то интересује па сам решио да отворим ову тему .

Пчеларство током историје је уско повезано и са нашом вером , јер добар део манастира има своје пчелињаке .

Све што вас интересује о Пчеларству питајте и ако знам радо ћу одговорити.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Одговори 381
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хвала Иване !

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

Имали смо једну тему о томе како и пчеле поштују Бога....тако некако се звала...

Обећао сам форумашима да ћу замолити кума да направимо експеримент са иконом у кошници, да видимо хоће ли и на који начин прекрити икону.

Кум рече да мора да се чека пролеће...заборавих сад из ког разлога..

Јеси ли имао сличних искустава?

Подели на овим сајтовима

Нисам , мада сам читао о томе и видео сам фотограгије. Иконе имају своју енергију које пчеле осећају.

Подели на овим сајтовима

Хвала Неле што си овако лепо писао о пчелама и што си отворио ову тему. Ја волим и њих и меди и све њихово ...ал се толико плашим да је пчеларење  компликовано и да би ме оне само уједале и да би ми измакло контроли.... па никако да се усудим. :stadaradim:

Ево сада кад почех да читам текст одмах је несвесно тај страх дошао до изражаја па уместо

Пчеларство ( или апикултура , од латинске
  ја прочитах: Пчеларство ( или акупунктура joooj

Радо ћу пратити ову тему....шта га знам,можда се  и изгуби тај страх па решим и упишем се упчеларе.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Хвала Неле што си овако лепо писао о пчелама и што си отворио ову тему. Ја волим и њих и меди и све њихово ...ал се толико плашим да је пчеларење  компликовано и да би ме оне само уједале и да би ми измакло контроли.... па никако да се усудим. :stadaradim:

Mени је један пчелар рекао кад сам почињао: "брате, ако могу пензионери, можеш и ти.". Живи нам били пензионери!  :dedica: 

Подели на овим сајтовима

pčelarstvo je prava stvar a i neobrađeni med je jedina prirodna namirnica na svijetu od koje bi čovjek mogao da živi a da ne konzumira ništa drugo,što je fascinantno...

od proizvoda najviše volim medovinu,staro slavensko piće,e toga sam se znao krišom ušikati i kad sam mali bio :)

Подели на овим сајтовима

Ево сада кад почех да читам текст одмах је несвесно тај страх дошао до изражаја па уместо

ја прочитах: Пчеларство ( или акупунктура joooj

Радо ћу пратити ову тему....шта га знам,можда се  и изгуби тај страх па решим и упишем се упчеларе.

Под условом да ниси алергична на убод немаш разлига да се плашиш . Убод код особа који нису алергични је здрав јер јача имунитет  , спречава појаву реуме и смањује вероватноћу настанка рака.

Пчеларство јесте сложено али уз мало добре воље све се савлада .

Ми из навике често кажемо уједа , али она не уједа већ боде својом жаоком .

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Када пчеларима проради машта.

Подели на овим сајтовима

Мој муж последњих месец дана само о пчеларству размишља... Волео би да почне да се бави тиме.

Удави ме :D

Морам да му покажем ову тему.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...