Ненад Р. Написано Јануар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2014 На овом снимку ће те чути како матице певају .Та појава настаје када је друштво уђе у ројево стање и непросредно пре напуштања кошнице другог роја . Тада прва млада матица која се извела позива остале матице да се што пре изведу како би ускоро други рој напустио кошницу са више младих матица. Ово вероватно нисте до сад чули па пажљиво слушајте , пошто се мешају и други звукови у видеу. Dejan_kv, Столе and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Ono sta sam ja cuo i citao .Od kolicine hrane u kosnici i kolicine unosa zavisi i koliko ce leglo da bude. Ko ne seli kosnice nego su mu stacionirane u avgustu verovatno ponestaje hrane i kosnice su poluprazne,zadnje veliko leglo matica nosi od 15 avgusta do neznam tacno, pa me zanima ako drustvo nema hrane dovoljno u kosniici koliko dana pra nosenja larvi treba da se pocne sa prihranom (sirupom)? Da li zavisi od kolicine unosenja hrane ili od trenutne kolicine hrane u kosnici koliko ce leglo da bude ili od obadva faktora? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Пчела има свој биолошки механизам самоодржања који је пчели Бог дао тако да може да се деси да преживи зиму и сам са пет килограма меда .То друштво раније прекида са леглом . Матица не почиње да носи јаја у Јануару и Фебруару већ у Марту и Априлу . Пчеле све своје снаге усмеравају ка биолошком опстанку пчелиње заједнице и смањују потрошњу меда на најмању могућу меру . То друштво ослаби слабо излази из зиме и наредне године не можеш ништа да очекујеш од њега . Начи може да презими , али је велики грех оставити животињу да се мучи и гладује. Пчела не може апсолутно да гладује дуго и када потроши задњу залиху хране угиба цело друштво веома брзо. Што се тиче прихране , ако пчелиња заједница има довољно хране нема потребе да се прихрањује . Ако нема онда треба прихрањивати независно са стањем легла у кошници . Што се тиче младих ројева њих треба прихрањивати одма након разројавања све дотле док се не процени да има довољно хране. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Ko ne seli kosnice nego su mu stacionirane u avgustu verovatno ponestaje hrane i kosnice su poluprazne,zadnje veliko leglo matica nosi od 15 avgusta do neznam tacno, pa me zanima ako drustvo nema hrane dovoljno u kosniici koliko dana pra nosenja larvi treba da se pocne sa prihranom (sirupom)? neznam da li si bas razumeo to pitanje,namerno sam potavio to pitanje,mislim da sam ja zakasnio sa prihranom poceo sam negde 10 avgusta da je prihranjujem,koliko se ja razumem matica pocinje da pravi leglo od 15 avgusta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 Сада сам те разумео , ти кажеш да је матица почела са залегањем 15 августа . Што се тиче прихране , ниси закаснио. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 6, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 da li matica pocinje sa zaleganjem 15 avgusta i kad je pravo vreme da se pocne sa prihranom ako to drustvo nema dovoljno hrane,odnosno odnosno od kolicine hrane zavisi koliko ce legla biti,tri, cetiri ,pet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 Ма не Дејане , ја сам мислио да си убацио нове матице и да су почеле да залежу 15 августа. Матице у друштву почињу да залежу најчешће у Јануару месецу , а најчешће престану да залежу у Октомбру месецу .Значи оне десет месеци у години залежу. Право време за прихрану пчелињег друштва је крај Јула и почетком Августа месеца , ако су у питању стара друштва . Ако су у питању ројеви , то треба урадити одма након насељавања у нову кошницу. Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 6, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 zanima me kako ti dodatno utopljavas kosnice Znas sta me jos zanima,to mi je rekao jedan lik koji se isto bavi pcelarstvom ali nije mi bas bio jasan,jeltreba da se osiguraju pcele,dobije se neki broj iz ovlascene veterinarske stanice,u slucaju nekog ekcesa,moze to da se naplati, da li je istina da drzava daje subvencije za pcelare,kakva je procedura,znas li nesto o tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 Даје сунвенције , али мораш да имаш пријављено пољопривредно газдинство и пријављен пчелињак . По закону , свака кошница треба да се обележи . Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 6, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 Bas mi je drago zbog toga,ako ti nije tesko sta sve meni treba za to,koliko pcela je potrebno za prijavu pcelinjaka,objasni ako ti nije problem, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 За почетак се учлани у неко удружење и тамо ћеш полако све да сазнаш . Постоји књига која се зове "Прописи у пчеларству" од 100 страна коју би требао да прочиташ . Ту књигу имају сви пчелари који су чланови СПОС-а ,више година и ако неког пчелара знаш , замоли да ти да књигу . Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 reci mi koji je to sostem utopljavanja pcela dodatno,kad se radi to dodatno utopljavanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Једноставно ставиш неколико папира изнад поклопне даске или стиропор дебљине 20 милиметара . Стиропор нисам користио али , они који користе кажу да је одлични изолатор , лету штити од јаке темнпературе , а зими од ниске тенмпературе. Папир је исто добар изолатор и скупља сувишну влагу из плодишта. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Koja je razlika izmedji proizvodnog i pomocnog drustava? koja je uloga pomocnog drustva pa se tako zove? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Помоћно друштво је најчешће нуклеуз или најслабија друштва друштво . Производна друштва су сва друштва која су јака и средње јака друштва , Улога помоћног дриуштва је да се у одређеним ситуацијама узме рам са леглом и појача средње друштво како би са оптималном јачином ушло у пашу. Такође има улогу да се у помоћно друштво матица оплоди и када почне да носи то помоћно друштво споји а производним. У помоћна друштва може да се чувају матице у резерви тако да ако се деси случај да у неком друштву страда или нестане матица у Августу или Сентебру месецу , када најчешће нема трутова да би оплодили нову матицу , такво друштво спојиш са помоћним друштвом да неби страдало. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука