Dejan_kv Написано Децембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2013 Interesuje me nesto o suncokretu. ja imam mogucnost da vozim pcele na suncokret,kakv je to med,mada sam cuo razne price o tom medu,pocev si od toga da je to industrijski med,da i nije za jelo,u kom smislu nije za jelo niam bas razumeo. Imam 5 drustava,planiram sledece godine da prosirim na 10,da li se isplati terati iz kraljeva za vojvodinu na suncokret. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2013 Ја не идем на сунцокрет , пчелињак ми је стационаран , али знам да мед од сунцокрета је доброг квалитета , једино што се јако брзо кристалише ( шећери ) а што се тиче иплативости да тераш на сунцокрет , ја мислим да ти се не исплати јер имаш мали број кошница , а сунцокретова паша може лако да затаји. Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Децембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2013 Zanima me kada hocu da razrojim drustvo,kako to da uradim,na koji nacin se matica uklapa u to novostvoreno drustvo,kako jpcele prihvataju novu maticu,posto je ta matica predpostavljam kupljena i donesena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2013 Када се пчелиње друштво размножава , узима се пет рамова . Три рама са леглом и два са медом . Када се матица купи , кавез са матицом и пчелама пратиљама се стави између рамова . Предходно се извади мали чеп на кавезу на страни где има погача и та страна иде на доле .То се остави 24 часа . За то време пчеле се навикну на фермоне ( мирисе ) пре него што је ослободе и најчешће примају без проблеме. Сутрадан извадити кавез и погледати дали је матица ослобођена . У случају да није ослобођена , кавез вратити у кошницу и проверити сутрадан . Када друштво ослободи матицу обавезно је да се не дира десетак дана јер у супротном може да се деси да пчеле уклупчају и убију нову матицу. Богдан_ and Dejan_kv је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Децембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2013 A sta posle Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2013 Разројавање се врши најчешће у јуну или јулу месецу , тако да већ од тада креће припрема за зиму , Најзначајнија активност после разројавања је да се врши прехрана пчелињег друштва како би са довољно хране ушла у зиму . треба такође и додавати сатне основе да би пчелиња друштва извукла саће . Такво саће остаје најчешће потпуно празно и оно се на крају вади и оставља за следећу годину. Такво саће се прво додаје крајем Марта и почетком Априла месеца и матица у року од један до два дана залегне и не дангуби у вези са извлачењем саћа што је у старту веома важно како ви друштва што више ојачала до багремове паше. Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Zanima me druze,do kad najkasnije mogu da se menjaju saca staro za novo,posto sam citao negde,novo sace da bi uslo u zimu mora matica min. 4 puta da se leze, kako kaze da je novo sace je hladnije od starog i da drusto nemoze zbog tog novog saca da postigne temperaturu u klubetu i da je to rizik za drustvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Можеш да мењаш саће од крајем Марта месеца ( када почне да цвета џанарика ) па све до јула месеца ( када се завршава цветање липе ) , Најповољнији период је Април и Мај. Пчелиње друштво увек када је у могућости зимује на старије саће из разлога што се у том саћу извеле више генерација пчела . Свака пчела која се испили оставља за собом кошуљицу и то саће постаје тамније и дебље , а самим тим и такво саће је бољи изолатор што се тенмпературе тиче . Дали планираш стављање погача пчелама ? Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Hteo sam da stavim pogace,medjutim pricao sam sa kolegom oko toga ispricao sam mu da svaka kosnica ima vise od 12 kg meda,on mi je rekao da nema potrebe za pogacama,sta ti mislis. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Неби било лоше да их ставиш . Оптимална количина хране за зиму је од 15 килограма па на више. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Znas sta me zanima,ovih dana bilo je lepo vreme,pcele su izlazile,danas sam prilazio i vidim na leto 7-8 pcela uginulih Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Нормална је то појава јер пчеле приликом прочисног лета избацују мртве пчеле . Када друштво зимује нормално је да изгубе две улице пчела. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 31, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Ја сам ставио погаче . Ко ставља погаче , увек је боље да сам направи него да купи . Ја правим погаче овако. Три килограма млевеног шећера помешам са килограм меда . Смеса се меси као тесто за хлеб и меси се дотле док смеса престане да се лепи за прсте . Ако је смеса сувише редка , додати мало млевеног шећера или топле воде ако је сува . У кесе за замрзивач се стави по један килограм те смесе и са оклагијом се стањи равномерно на од прилике десет милиметара дебљине и затвори кеса са апаратом за затварање кеса. Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 4, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2014 Ovaj sam recept prepisao dobar je,ima kod mene u firmi covek koji pravi te pogace,pitao sam ga kako se preva,odgovor je,nemozes ti to da napravis,treba ti iskustvo za to. Planitam od ove godine da pocenem da proizvodim sam matice za svoje potrebe,za moje potrebe sta ja imam 5 pcela hocu da naucim kak ose to adi i sta mi je potrebno za pocetak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2014 Дејане то је сувише тежак посао за тебе . То захтева велико искуство и далеко више кошница . Најбоље је да купиш матице , а када будеш имао више кошница да пушташ друштва да сама изводе матице . Ово ти кажем из разлога што приликом оплодње матица не врати се 3 % од укупног броја матица и собзиром да имаш само пет кошница , евентуални губитак неког друштва из разлога што се матица не врати за тебе је велики губитак и зато ти кажем купи матице за сада . Када будеш имао више друштава , евентуални губитак по неког друштва услед страдања матице неће ти престављати проблем јер имаш већи број друштава и онда обавезно пусти да сама друштва производе матице . Нема ништа боље него да сама друштва изводе матице . Само пратиш да је добро легло , ако јесте , ништа не дираш и не тражиш да видиш матицу без потребе . Ако је легло лоше (испрескакала) онда нађеш матицу и уклониш је , а следећи дан додаш кавез са матицом. Када ројиш водиш рачуна да стару матицу не пребациш у нов рој , а затим следећег дана у нов рој убациш кавез са матицом. Тако ради у почетку . Када будеш имао већи број кошница , онда само прати стање легла и ако легло није добро онда само уклони матицу и ништа више . Друштво ће само да изведе матицу и матица ће за 25 - 30 дана да пронесе . Пчеле које мање хране легло у просерку дуже живе тако да друштво неће значајније да ослаби и ако је пауза у извођењу легла скоро месец дана . Природа је све то лепо регулисала и треба је поштовати и пратити и што мање се мешати у живот пчела. Dejan_kv је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука