Istochnik Написано Новембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Citao sam jednu zanimljivu konstantaciju jednog ateiste koji kaze nesto ovako.Da po nerazvijenim zemljama u svetu koje su i dalje religiozne za glad,muku,bolest itd njihove vodje im govore da je to tako sto su se odaljili od Boga.Sa druge strane imamo nereligiozne zemlje u svetu-evropi koje iz godine u godinu zive u sve vecem blagostanju...Tako da i ako kaznjava narode,nije mi bas jasan taj sistem kaznjavanja. Ako gledamo kroz istoriju zemlje sa najboljim i najzdravijim vrijednostima nisu bile ni skroz siromasne ni skroz bogate nego srednje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Ako gledamo kroz istoriju zemlje sa najboljim i najzdravijim vrijednostima nisu bile ni skroz siromasne ni skroz bogate nego srednje. Kao npr? Rekao bih da se ovde mislilo na islamse zemlje,koje zive najmoralnije.Njihove vodje se kupaju u blagu a narod prebiva u siromastvu. Ne znam..meni se uvek cinilo da nevin narod najvise strada.I od bede i od poplava,bolesti,svega... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Uskladjivanje logike sa Biblijom je uzaludan posao. Ako hoces da verujes cuti i pokori se. U tome je i smisao religije i to bi bilo normalno za sve u slucaju da Bog postoji. Sto ti sad nije jasno bice posle Eshatona. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Kao npr? Rekao bih da se ovde mislilo na islamse zemlje,koje zive najmoralnije.Njihove vodje se kupaju u blagu a narod prebiva u siromastvu. Ne znam..meni se uvek cinilo da nevin narod najvise strada.I od bede i od poplava,bolesti,svega... Ako bog kaznjava, cini mi se da najmanje kaznjava one koji su protiv njega i razbacivaju zlato okolo, pljackaju narode itd... Zato ima smisla ono sto je rekao vladika Nikolaj, neko je citirao ovo ranije u temi... Човекољубље Божје превазилази човекољубље људско као што небо превазилази земљу, па ипак човекољубиви Бог бије људе. Бије Бог људе не да их убије него да их поправи и спасе. О благословеног бијења из љубави! Кога Господ љуби, онога и кара, и бије свакога сина којега прима (Јев. 12, 6). Чиме бије Бог? Прутом. Каквим прутом? Прутом болести, прутом недаћа, прутом губитка, прутом глади, прутом неродице, прутом суше, прутом поплаве, прутом смрти сродника и пријатеља, прутом злих демона, када овима попусти власт над човеком. То су прутови Божји, којима Бог шиба децу Своју, да би их поправио, уразумио, просветио и спасао.[...]“ - Св. Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Nije Bog u starom zavetu nikoga kaznio negu su se tada nemoralni ljudi bavili okultizmom pa su ih sotona i demoni totalno razvalili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
асдф Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Ako bog kaznjava, cini mi se da najmanje kaznjava one koji su protiv njega i razbacivaju zlato okolo, pljackaju narode itd... Zato ima smisla ono sto je rekao vladika Nikolaj, neko je citirao ovo ranije u temi... Човекољубље Божје превазилази човекољубље људско као што небо превазилази земљу, па ипак човекољубиви Бог бије људе. Бије Бог људе не да их убије него да их поправи и спасе. О благословеног бијења из љубави! Кога Господ љуби, онога и кара, и бије свакога сина којега прима (Јев. 12, 6). Чиме бије Бог? Прутом. Каквим прутом? Прутом болести, прутом недаћа, прутом губитка, прутом глади, прутом неродице, прутом суше, прутом поплаве, прутом смрти сродника и пријатеља, прутом злих демона, када овима попусти власт над човеком. То су прутови Божји, којима Бог шиба децу Своју, да би их поправио, уразумио, просветио и спасао.[...]“ - Св. Николај Велимировић Колико је људи изгубило веру у Бога баш због овога? Зар не постоји бољи начин за поправљање него да Бог убије неког другог, због чега ће многи да тугују доживотно, само да би се опоменуо један човек? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Очигледно да не постоји бољи начин од најбољег начина Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Колико је људи изгубило веру у Бога баш због овога? Зар не постоји бољи начин за поправљање него да Бог убије неког другог, због чега ће многи да тугују доживотно, само да би се опоменуо један човек? Zato sam i zapoceo ovu temu jer imam slicna pitanja, i ti si u tvojoj temi dobra pitanja postavio. Ako bog kaznjava ljude, i to je dovoljno da neko izgubi vjeru onda se treba pitati koliko je taj ''neko'' vjere imao uopste, zato sto to nije razlog da se gubi vjera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
асдф Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Zato sam i zapoceo ovu temu jer imam slicna pitanja, i ti si u tvojoj temi dobra pitanja postavio. Ako bog kaznjava ljude, i to je dovoljno da neko izgubi vjeru onda se treba pitati koliko je taj ''neko'' vjere imao uopste, zato sto to nije razlog da se gubi vjera. Тако је, зато ја не могу гледати на Бога као некога ко кажњава, и прихватам одговорност за лоше ствари које ми се дешавају у животу. Ако се напијем па ме сутрадан боли глава, нећу то схватити као Божију казну него нешто сасвим природно. Ако немам пара у животу, сам сам крив за то - не трудим се довољно. Није ни чудо што толико атеиста има аргумент "какав је то Бог кад дозвољава оволико несреће у свету". То су људи који мисле да самим тим што Бог постоји, он мора да се меша у свет. А ко каже да мора? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 A kako citati one delove Biblije gde Bog naredjuje Jevrejima da pobiju sve i dete na sisi? Treba čitati u detalje, ali i poznavati istoriju Izraela da bi se razumelo. Pogledaj samo knjigu Isusa Navina gde su uglavnom takvi tekstovi. Po toj knjizi ispada da su Izraelci uleteli u palestinu i zbrisali domorodce...a istorija, pa čak i po knjigama letopisa i ostalim knjigama daju sasvim drugačije izveštaje - dugo su i na razne načine Izraelci ulazili u Palestinu, najmanje pobedonosno. Što će reći, Knjiga Isusa Navina nap u stvari šalje poruku kako se osvaja Kraljevstvo - bez popuštanja i kompromisa. Ne ostavlja se NIŠTA, pa čak i one stvari na koje bi se sažalio - ali, to je zemlja tvoje duše i grehova na koje se sažaljevaš, dragih, "malenih i nevinih" - a u stvari ostaci neprijateljstva prema Bogu koji izgledaju sasvim nevini, ali na kraju porastu i postanu Kanaanci i Filistejci. ...odprilike. Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Није ни чудо што толико атеиста има аргумент "какав је то Бог кад дозвољава оволико несреће у свету". То су људи који мисле да самим тим што Бог постоји, он мора да се меша у свет. А ко каже да мора? To sto se lose stvari u svijetu desavaju ja nebi prepisao bogu nego nama i nasoj slobodnoj volji. Bog je ljudima dao slobodnu volju i neki ljudi cine zlo. Ateisti cesto misle da biti bog znaci imati veliku silu i kontrolu nad citavim svijetom, kakav bi bio taj bog koji bi se mjesao u sve sto mi radimo ili koji bi nas programirao da budemo kao roboti po njegovoj volji? Ali moje pitanje nije to, nego vise u tome koliko se bog mjesa u desavanja po svijetu, i da li kaznjava. Ocigledno na ovoj temi ljudi nisu slozni. Bilo bi dobro kad bi se u temu ukljucio neki vjeroucitelj i da objasni neke stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
асдф Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 To sto se lose stvari u svijetu desavaju ja nebi prepisao bogu nego nama i nasoj slobodnoj volji. Bog je ljudima dao slobodnu volju i neki ljudi cine zlo. Ateisti cesto misle da biti bog znaci imati veliku silu i kontrolu nad citavim svijetom, kakav bi bio taj bog koji bi se mjesao u sve sto mi radimo ili koji bi nas programirao da budemo kao roboti po njegovoj volji? Ali moje pitanje nije to, nego vise u tome koliko se bog mjesa u desavanja po svijetu, i da li kaznjava. Ocigledno na ovoj temi ljudi nisu slozni. Bilo bi dobro kad bi se u temu ukljucio neki vjeroucitelj i da objasni neke stvari. Па ако би нас кажњавао то би значило да се меша... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Па ако би нас кажњавао то би значило да се меша... Procitaj moj komentar malo bolje ja sam rekao ''u tome koliko se bog mjesa'' a ne da li se uopste mjesa...Imas sekte koji vjeruju da se bog uopste ne mjesa u nista, ja naravno vjerujem da se mjesa, al moje pitanje je da li kaznjava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
асдф Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Аха, извини, погрешно сам прочитао Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука