Jump to content

ђавољи кромпири

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Одговори 107
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Svaka naučna teorija koja nema u sebi večnog smisla no je dokazuju zakoni propadljivosti i bezličnosti je pravoslavlju potpuno nepotrebna.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Брате, ако си овим мислио на природне законе(?), па и они су дело Творца.

Zakoni propadljivi i bezličnostni nisu delo Tvorca već su posledica pada kad se je čak i sama priroda okrenula protiv čoveka. ( i postade sve smrtno ) A kao Spasenje nisu dobili vakcinu no samog Hrista Isusa.

Naravno da postoji Božja energija ali ja upravo pišem da nauka u kojoj nema Božje Ličnosti, pravoslavlju nije potrebna.

Подели на овим сајтовима

Razumemo sve prirodne zakone kao Božansku energiju i umemo li da je objasnimo? 

Sve prirodne zakone koje sad doživljavamo mogu li biti deo pale prirode ili priroda nije pala nego stoji čvrsto vezana za Hrista?

Mi memo samo naučno da dokažemo da zakoni postoje a da li su deo pale prirode ili vrhunske premisli Tvorca? Možda priroda i nije pala ali onda dolazimo do zaključka da čovek zbog pada još ne ume da prirodu prepozna u njenom savršenstvu jer verujem da Bog stvara savršen svet po volji svojoj.

Подели на овим сајтовима

Voleo bi da znam ko ne sme da se zapita da li su nama poznati prirodni zakoni možda posledica pada? Poprilično je po meni priroda drugačija u odnosu na onu rajsku koju možemo sam u veri naslutiti.

Vezati postojeće prirodne zakone za Boga i Božju energiju kao nešto konačno i vekovno po meni bi trebalo čvrsto da se objasni.

Zar sam Bog ne govori kako je moguće prkositi prirodnim zakonima ako je vera u tebi snažna i potpuno Njemu predata? (primer apostolskog koračanja na vodi)

Možda to treba drugačije tumačiti pa eto čekam pouku.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се не слажем са целим текстом, одједном толки релативизам који сам себе сада не може да похвата. Затуцаност и слепо прихватање шта нам се каже или напише - не, али ни оволки релативизам свих појмова и ствари. 

На крају, можда су мени као и већини овчица потребна функционална ограничења, док овако... 

Mozes tacno da navedes sta je relativizovao koje tacno pojmove je relativizovao?!

Подели на овим сајтовима

Prirodni zakoni su promenljiva kategorija i nikako večna. Kako bi onda izgledale Spasiteljeve reči: Proći će i nebo i zemlja a moje reči neće proći.

Što po meni izaziva jasno rukovodjenje Boga na Njegovu Ličnost.

Nauka koja nema za cilj Ličnost Boga živoga i nije nauka.

Подели на овим сајтовима

1. Они који су били веома образовани свакако да су имали та сазнања "инкорпорирана" у свој систем размишљања и сагледавања (нпр често напомињано мишљење Св. Василија Великог о земљи као равној). Надахнутост Светим Духом не значи "поробљавање" личности, то је онда насиље над човековом слободом. Пре је примање "колико можеш понети", а то није ни изблиза овако како ти замишљаш-намерно кажем замишљаш, јер нити је у складу са Светим Оцима нити је проживљено (" Преобразилсја јеси на горје Христе Боже, показавиј учеником Твојим славу Твоју ЈАКОЖЕ МОЖАХУ..."). Зато се интелектуалност понекад уме поставити и као препрека јер "умненије" уме да замагли суштинско сагледавање срцем, али је још погубније незнање проглашавати идеалом јер мислимо да ћемо тако лакше Бога "видети и схватити". Имамо за Свете и образоване и необразоване, који су грешили у овоме ил ономе, али су стално држали као мото:"Сине мој, дај ми срце своје!"

2. У погледу Бога и сазнања о Њему сваки човек, ма колико свет био, је веома ограничен, то је елементарно... 

3. Ја бих пре поставио овакво питање: Ко вам је то стеснио Свето Писмо да (у вашим главама) у њега ништа не може стати осим ваше "истине"??? Бојим се да још увек морамо да откривамо шта је Православље, покушавајући да се извучемо из неких протестантских заблуда које су погубно посејане и потурене као кукавичије јаје, а многи их примају као изворно учење... 

1. Потпуно тачно, али само у Есхатону, овде и сада-дебело погрешно. Савршено неограничен је само Бог, а ми се понекад удостојимо само мрвица Његове благодати. о којој Свети сведоче својим сузама да је то време тако кратко и ограничено, и да иза тог малог времена остаје велика туга због сопственог сагледавања своје огреховљености која нас сваки час одваја од Њега... Писању Стараца који су говорили о бестрашћу претходи опит, тако да ћемо пре веровати њима (па и сопственом ВЕОМА ОГРАНИЧЕНОМ искуству) него твом писању овде. Дакле-бројаница у шаке, па кад се срце разгори и открије му се нестворена Таворска Светлост-онда да се пишу овакве тезе...

2. Овде си прави пророк-себи. Разумећеш на основу 1.

Свако добро од Бога ти желим.

Nisam ni sam zna da sam rekao sve što ti misliš ponavljam misliš i to u formi pitanja.

Pitao sam samo nekog koji to tvrdi i ne pita ni sebe ni druge.

Подели на овим сајтовима

Nauka koja nema za cilj Ličnost Boga živoga i nije nauka.

О чему ти брате мили причаш, ја ништа не разумем...јане ти тамо лепо одговорио и после тога, као ракета.. само пуцаш... ништа не могу да повежем...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Иван Цветковић, on 14 Nov 2013 - 15:54, каже: Као и писци Светог Писма, и Свети Оци су били људи надахнути Духом Светим, али, у исто време, ограничени својим схватањима, сазнањима, и менталитетом. У тумачењима Светог Писма ослањали су се на научна сазнања до којих се у то време било дошло.

Kakve su ovo tvrdnje?

Oslanjali se  na naučna saznanja da bi nekome svedočili Boga Živoga? eto naprimer ovo je deo.

Подели на овим сајтовима

Imamo problem oko Carstva Božjeg koji je sad ovde u nama i biće u sve vekove i ja to ne bi nazvao beznačajnom mrvicom kao što je ti zoveš.

Šta je tačno trebalo da naučimo iz tvojih odgovora a da je u suštoj suprotnosti sa mojim pojmovanjem?

1 tačka i 2 tačka i 3 tačka su meni potpuno legitimna pitanja. ( tačno je da su Pisci Svetog Pisma ograničeni ako ih uporedjuješ sa Bogom ja recimo to nikako ne bi umeo da uporedim. ( u prirodi si ih uporedio) .

Sveto Pismo se doživljava iskustveno i tu više nema mesta nikakvoj ograničenosti jer Sveti Duh teši i upravlja i moje je pravo da u piscima ne vidim nikakvu ograničenost jer jasno prepuštaju svako učenje Bogu Živome. I koji to mentalitet klizi sve vreme u Svetom Pismu?

Postoji nauka Boga živoga i uporedno postoje nauke plotske ograničene i propadljivo zemaljske utemeljene upravo i na takvim činjenicima i kako je onda moguće da nauku Boga Živoga Sveti oci tumače uz pomoć propadljive nauke? Gde tu ima mesta za bilo koji relevantan razgovor?

P.S. sve vreme sam i dalje otvoren i za tvoja shvatanja i pomaganja da se dodje do Istine.

Прво и основно, то што говориш о Царству које је овде и у нама сада и у векове је чист протестантизам. Да је тако како кажеш НИКАД не би било јереси. Или си се лоше изразио или си у прелести.

Кад смо код изражавања,следи друго: колико сам разумео ти си породичан човек. Са друге стране, развио си начин писања којим се кријеш иза својеврсног "јуродивог" стила, у ком себе браниш неразумљивошћу а после тумачиш свима шта си хтео или рекао, али опет тим језиком. Зато те молим: ако хоћеш нормалну конверзацију нормално говори или прекидам сваки даљи дијалог. Ја сам отворен за дијалог и имам стрпљење, али примерено месту и улози у Цркви. А јуродивост и брак су две супротности, твоја родитељска улога пред Свевишњим тражи неки други начин примерен истој.

На остало одговарам када покажеш такву спремност.

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Kakve teske reci ovde...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Kakve teske reci ovde...

Мислиш? Од мене? Одмах ћу да се извинем и ућутим, није ми проблем. Ако овакви теолошки нонсенси треба слободно да плутају, а онакав текст да бива искритикован без иједног релевантног аргумента (осим навода да су свети научно објашњавали веру - што је далеко од смисла реченог) могу слободно и да се трајно одјавим, имам паметнија посла... као и Ниши...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Svaka naučna teorija koja nema u sebi večnog smisla no je dokazuju zakoni propadljivosti i bezličnosti je pravoslavlju potpuno nepotrebna.

A koja to naučna teorija, od trenutno postojećih, onda ima smisla po tvom kriterijumu?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...