Милослав Самарџић Написано Септембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 БАЈИЋЕВ САВЕТНИК - ДАЋИЋЕВ ПОМОЋНИК Историчар одговоран за истинитост приче у ТВ серији ''Равна Гора'' Радоша Бајића, др Предраг Марковић, управо је постао помоћник председника Социјалистичке партије, Ивице Дачића Из угла аутора ових редака, као и књиге ''Фалсификати ТВ серије `Равна Гора`'' - није се могао замислити бољи Марковићев потез ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ Наставак: http://www.pogledi.rs/bajicev-savetnik-dacicev-pomocnik/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 НОВО: Клип из епизоде 9 документарца ''Краљевина ЈУ у 2. св. рату'': Такође смо дорадили осму, у постпродукцији: А недавно је био и нови тизер: Све на једном месту: http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/ То су основни параметри на којима даље радимо. Требало је доста времена да дођемо до њих... Да ли је вредело, како вам се чини? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
banana Написано Септембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2015 U kom trenutku je Draza ukapirao da su se Englezi okrenuli komunistima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 U kom trenutku je Draza ukapirao da su se Englezi okrenuli komunistima? Крајем октобра или почетком новембра 1943. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Септембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2015 Претплата на књигу: Др Војин Андрић - Ратни дневник септембар-новембар 1944. Др Војин Андрић је био најмлађи доктор наука у Краљевини Југославији. Био је председник омладине Српског културног клуба на челу са Слободаном Јовановићем и Драгишом Васићем, као и уредник листа ''Нова Србадија''. На Равну Гору први пут одлази јуна 1941. Био је београдски илегалац, потом на служби у Врховној команди 1942/1943, па у омладинским штабовима, онда поново у Врховној команди, као шеф Пропагандног одељења, да би се крајем 1944. пријавио у командосе... Дневник је део досијеа ''Војин Андрић'' који је водила Удба, а који је недавно БИА предала Архиву Србије. Претплатници се могу јавити: ЕЛЕКТРОНСКОМ ПОШТОМ: [email protected] ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: 064/1-880-990, или НА АДРЕСУ: НИП „Погледи“, Немањина 16, 34.000 Крагујевац. Потребно је да наведете Вашу пуну адресу, мејл и број телефона. Меки повез, формат А-5, 114 страна, илустровано. ЦЕНА У ПРЕТПЛАТИ: 400 динара. Поштарина и порез урачунати. Претплатницима ћемо послати уплатнице, а књиге се испоручују половином октобра. Насловну страну књиге, неколико страница из предговора и дневника, можете видети овде:http://www.pogledi.rs/pretplata-na-knjigu-dr-vojin-andric-ratni-dnevnik-septembar-novembar-1944/ Срдачно, Погледи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Септембар 27, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2015 Требало је упоредити српску Личку Јасеницу и хрватско Саборско, па да се види и оцени партизански рад и њихова борба, која је имала за циљ уништење српског народа. Овакав је однос између српских и хрватских насеља у целој Хрватској ПИШЕ: Мајор Миливоје ВУКСАНОВИЋ http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%E2%80%88%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D1%98%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/ На енглеском: Saborsko and Licka Jasenica Comparing the Serbian village of Licka Jesenica with the Croatian village of Saborsko, one can see and evaluate the work of the partisans, whose goal was the destruction of the Serbian people. Such was the contrast between the Serbian and Croatian villages throughout Croatia By Major Milivoje VUKSANOVIC http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/saborsko-and-licka-jasenica/ Драган Јашић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Октобар 7, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2015 Поводом књиге Питера Бетија ‘’Насамарени Черчил’’ Како је 1992. цензурисан филм Би-Би-Сија Документарац Питера Бетија о Југославији претрпео је чак 200 измена. Видевши колико су цензурисане његове изјаве, мајор Мајкл Лиз је после два дана преминуо ПИШЕ: Ненад ЈАКОВЉЕВИЋ http://www.pogledi.rs/kako-je-1992-cenzurisan-film-bi-bi-sija/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис84 Написано Октобар 28, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Поштовани г. Самарџићу, замолио бих Вас за одговор на два питања: 1. У чланку Владко Мачек и Хрватска сељачка странка: призори из избјеглиштва (преведен са енглеског и објављен у хрватском Часопису за сувремену повијест) америчка историчарка Ејми Шмит (стр. 1) наводи: "Амерички и британски политичари такођер су настојали пронаћи мјесто за ХСС у изворном југославенском покрету отпора. Четници, у којима су превладавали Срби, унаточ притисцима извана никада нису прихватили партнерство ХСС-а." У чланку се не наводе референце за ову тврдњу. Случајно сам једном приликом после тога наишао на следеће реченице Илије Трифуновића Бирчанина у његовом писму генералу Михаиловићу од 20. октобра 1942. (Зборник НОР-а XIV-1, стр. 674.): "Под изговором да нису због моје болести могли са мном да говоре, Мачековци су ових дана, искористивши ту моју болест, нашли начина да преко једног курира ставе Вама до знања, да један претставник њихове странке жели да Вас посети и да са Вама разговара. Ја не знам да ли је тај њихов покушај, чије је остварење требало да иде преко Јевђевића, успео и да ли је тај делегат већ стигао код Вас. Ако је стигао, онда Јевђевић не може носити одговорност, јер га је он свакако добронамерно Вама провео, пошто је знао да сам ја раније водио извесне разговоре са претставницима Мачекове странке. Али то није важно, важно је да су Мачековци, којима је пре 10 месеци пружена могућност да афирмишу Хрвате огњем из националних, а не из интернационалних пушака, са чиме су се и они сагласили, нису досад ништа учинили, већ долазе код Вас да и са Вама, као и са мном раније, разговарају без намере да приступе стварном послу. Дужан сам да Вам на све ово скренем пажњу и да Вас умолим, да према том делегату Мачековом, ако још није стигао до Вас, не будете исувише отворени кад дође. По мом најдубљем уверењу огроман број Хрвата неће тамо где су Срби." Да ли је генерал Михаиловић имао директног контакта са представницима Хрватске сељачке странке и шта им је том приликом рекао? 2. У књизи Звонко Вучковић - Ратна биографија (1941-1944) Милош Тимотијевић, пишући о Божидару Ћосовићу на стр. 134. наводи: "Пуковник Михаиловић је већ почетком октобра наредио да се Јаворац ухвати жив или мртав. Та наредба извршена је тек 1943. Као и у многим другим случајевима, ликвидацију је организовао капетан Предраг Раковић." Да ли је генерал Михаиловић то писмено наредио, ако јесте, да ли је та наредба сачувана и објављена у некој публикацији? Унапред се захваљујем на Вашим одговорима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 @@Милослав Самарџић, Хвала Вам пуно на серијалу "Краљевина Југославија у Другом светском рату". Окреће наглавачке званичну историју писану под комунистима. Одгледао сам 12 епизода, колико сам успео да нађем на интернету. Доста сам збуњен и након њих. Никада ми неће бити јасни одређени догађаји и потези. Најпре краљева издаја целог народа када га је предао комунистима, британска подршка комунистима у Југославији, америчко бомбардовање Србије које је нечувено од "савезника". Делује ми као да је неко намерно спровео заверу како би уништио српски народ. Што се од стране Запада, па и комуниста у Југославији, касније и видело. Само ми неће бити јасно због чега нас толико не подносе када смо мали и немоћни народ да било кога од светских сила угрозимо. Комунизам и тај послератни период као да је био усмерен на уништење Православља. Хвала Вам још једном на одличном серијалу. Нека Вас Бог благослови! http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Октобар 31, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2015 Десет година без Драгоша Калајића Био је десничар у доба када се то сматрало таквим бауком, да је данас тешко и објаснити. Речју, нико за себе није смео да каже да је десничар, тј. Калајић је био први који је то учинио ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ Чланак: http://www.pogledi.rs/deset-godina-bez-dragosa-kalajica/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Октобар 31, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2015 Поштовани г. Самарџићу, замолио бих Вас за одговор на два питања: 1. У чланку Владко Мачек и Хрватска сељачка странка: призори из избјеглиштва (преведен са енглеског и објављен у хрватском Часопису за сувремену повијест) америчка историчарка Ејми Шмит (стр. 1) наводи: "Амерички и британски политичари такођер су настојали пронаћи мјесто за ХСС у изворном југославенском покрету отпора. Четници, у којима су превладавали Срби, унаточ притисцима извана никада нису прихватили партнерство ХСС-а." У чланку се не наводе референце за ову тврдњу. Случајно сам једном приликом после тога наишао на следеће реченице Илије Трифуновића Бирчанина у његовом писму генералу Михаиловићу од 20. октобра 1942. (Зборник НОР-а XIV-1, стр. 674.): "Под изговором да нису због моје болести могли са мном да говоре, Мачековци су ових дана, искористивши ту моју болест, нашли начина да преко једног курира ставе Вама до знања, да један претставник њихове странке жели да Вас посети и да са Вама разговара. Ја не знам да ли је тај њихов покушај, чије је остварење требало да иде преко Јевђевића, успео и да ли је тај делегат већ стигао код Вас. Ако је стигао, онда Јевђевић не може носити одговорност, јер га је он свакако добронамерно Вама провео, пошто је знао да сам ја раније водио извесне разговоре са претставницима Мачекове странке. Али то није важно, важно је да су Мачековци, којима је пре 10 месеци пружена могућност да афирмишу Хрвате огњем из националних, а не из интернационалних пушака, са чиме су се и они сагласили, нису досад ништа учинили, већ долазе код Вас да и са Вама, као и са мном раније, разговарају без намере да приступе стварном послу. Дужан сам да Вам на све ово скренем пажњу и да Вас умолим, да према том делегату Мачековом, ако још није стигао до Вас, не будете исувише отворени кад дође. По мом најдубљем уверењу огроман број Хрвата неће тамо где су Срби." Да ли је генерал Михаиловић имао директног контакта са представницима Хрватске сељачке странке и шта им је том приликом рекао? 2. У књизи Звонко Вучковић - Ратна биографија (1941-1944) Милош Тимотијевић, пишући о Божидару Ћосовићу на стр. 134. наводи: "Пуковник Михаиловић је већ почетком октобра наредио да се Јаворац ухвати жив или мртав. Та наредба извршена је тек 1943. Као и у многим другим случајевима, ликвидацију је организовао капетан Предраг Раковић." Да ли је генерал Михаиловић то писмено наредио, ако јесте, да ли је та наредба сачувана и објављена у некој публикацији? Унапред се захваљујем на Вашим одговорима. 1. Ствар је у томе да је на Западу током рата створен мит да постоји и хрватски покрет отпора против Осовине, који организује ХСС. А наравно није постојао. Мислим да је тај мит настао јер су Британци били традиционални хрватски савезници. Да, постојали су контакти са ХСС-ом, али како је ХСС увиђао да Запад форсира комунисте, ти контакти му нису ишли у рачун. Опширније: http://www.pogledi.rs/hrvati-u-cetnicima/ 2. Ако се то односи на октобар 1941, не верујем да је тачно. Нема извора за то, а и делује нелогично. Сада приређујем за штампу мемоаре мајора Манојла Кораћа, не помиње то, а детаљно пише о 1941-ој. Ако се односи на октобар 1942, могуће је. Јаворац је негде у то доба и отишао код Драже, у Горње Липово код Колашина, и заклео се на верност. Пролећа 1943. Раковић је известио да има доказе како је Јаворац узео новац од Немаца да ликвидира Дражу... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Октобар 31, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2015 @@Милослав Самарџић, Хвала Вам пуно на серијалу "Краљевина Југославија у Другом светском рату". Окреће наглавачке званичну историју писану под комунистима. Одгледао сам 12 епизода, колико сам успео да нађем на интернету. Доста сам збуњен и након њих. Никада ми неће бити јасни одређени догађаји и потези. Најпре краљева издаја целог народа када га је предао комунистима, британска подршка комунистима у Југославији, америчко бомбардовање Србије које је нечувено од "савезника". Делује ми као да је неко намерно спровео заверу како би уништио српски народ. Што се од стране Запада, па и комуниста у Југославији, касније и видело. Само ми неће бити јасно због чега нас толико не подносе када смо мали и немоћни народ да било кога од светских сила угрозимо. Комунизам и тај послератни период као да је био усмерен на уништење Православља. Хвала Вам још једном на одличном серијалу. Нека Вас Бог благослови! Благодарим! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Новембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2015 Полемика у “Слободи“: Демократе или комунисти? Демократе или комунисти? Зашто се нико од новопечених бораца против комуниста, од 1990. године наовамо, није обратио највећим борцима против тих истих комуниста – четницима? ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ Захвалан сам г. Васи Костићу што ме је у полемичком чланку “Демократска странка“, у прошлом броју “Слободе“, подсетио на неке догађаје из сада већ давне 1990. године. И на стару дилему: да ли смо тада, при обнови демократије у Србији и Југославији, наивнији испали ми, овде у Отаџбини, или наша национална политичка емиграција? Ми, који смо овде били у првим редовима борбе за обнову демократије, веровали смо да је политичка емиграција једнодушно уз нас. Истовремено, и да су обновљене демократске странке то што кажу да јесу. Моја сумња почиње баш са оним догађајем који описује г. Костић: са потписивањем споразума о сарадњи између часописа “Наша реч“ из Лондона, који је у име издавача, Савеза “Ослобођење“, потписао Десимир Тошић, и “Погледа“, који сам потписао ја, као главни и одговорни уредник. То је било фебруара 1990. године. Погодило се да сам већ следећег месеца први пут ишао у Лондон, па сам се са Десимиром Тошићем договорио да посетим и редакцију “Наше речи“, да се видимо и упознамо. Стигавши у Лондон, позвао сам број Десимира Тошића. Он се јавио, и, после неколико измењених речи, упитао ме: - Одакле зовете? Не знам зашто је то питао. Могуће је да се у позадини чула четничка музика, са неке од касета Миће Петровића. - Из Хотела “Равна Гора“, – одговорио сам. Уследило је нешто што ни у сну нисам очекивао: Тошић је, повишеним гласом, осуо паљбу по четницима! Добро памтим његове речи: “Ти код којих сте гори су од комуниста!“ Наставак: http://www.pogledi.rs/polemika-u-slobodi-demokrate-ili-komunisti/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Поводом ТВ серије “Чизмаши“: Мрачан поглед на српску историју Овакве ТВ серије треба снимати и приказивати, али можда десет од сто у којима главни јунаци нису лудаци и разни чудаци, као што је то обичај у демократским државама ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ Наставак: http://www.pogledi.rs/povodom-tv-serije-cizmasi-mracan-pogled-na-srpsku-istoriju/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
banana Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Da li je Drazi krajem 1943 bilo jasno da komunisti dolaze na vlast? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука