kordun Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Не брате такво схватање је јерес. Погледај одлуке сабора. Ова црква о којој причамо је управо роб таквог јеретичког размишљања. Zavisi kako ko to doživljava,za mene SPC jeste naša nacionalna crkva,pa naša je nacija stvorila nisu Englezi,naravno da svako može pristupiti,dođe krsti se,primi naše pravoslavno kršteno ime i dobrodošao je.Pojam nacionalno nemoj uvijek shvatati u kontekstu politike,nije sve politika u društvu. Imamo nacionalnu reprezentaciju u fudbalu pa ne igraju tamo samo srbi Караконџула and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Ко размишља, врло лако може да схвати. За оне који не укључе вијуге.. па шта да вам радим... нисам ја дужан сваком да будем јасан. И немој да патиш од компелкса па да причаш у већини.. људи не разумеју.. јел се плашиш да будеш једини који не разуме или у мањини? Оно.. опусти се бро. Pa dobro i to sto kazes. Opste poznato da te svi razumeju. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 zavisi ko kak o to doživljava,za mene SPC jeste naša nacionalna crkva,ta naša je nacija stvorila nisu englezi,naravno da svako može da pristupi,dođe krsti se,primi naše pravoslavno kršteno ime i dobrodošao je,pojam nacionalno nemoj uvijek shvatai u kontekstu politike,nije sve politika u društvu Не зависи одлука сабора је једноставна. Православни сабор у Цариграду 10. септембра 1872. године, сазван на иницијативу васељенске патријаршије, осудио је филетизам као „јерес која ставља националну идеју изнад јединства вере“.[3] Територијални принцип је основни за постојање и оснивање помесне Цркве (канон 2. Другог Васељенског Сабора) и канонска основа аутокефалије и аутономије[тражи се извор од 06. 2011.]. Закључци сабора су и даље на снази у на канонском подручју православља. Црква је територијална а не национална. Pa dobro i to sto kazes. Opste poznato da te svi razumeju. Ни ајштајнов релативитет многи не разумеју... што не значи да ајштајн неразумно прича.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 pa dobro crkva je teritorijalna a teritorija nacionalna,isto sranje drugo pakovanje... Jel naša teritorija nosi naše nacionalno ime Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Milosavljevic je Ajnstajn! Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Ја бих да преимунујем спц у рпц, где сам ја то рекао? Ја сам питао шта људи мисле о идеји да се створи огранак православне цркве по имену РПЦ која би деловала у границама Хрватске. Које православне цркве, Грчке, Руске, Сиријске ? Или мислиш да то иде тако, узмеш неког, кажеш му , ево ти си одсад патријарх ХПЦ иди и шири православље у Хрватској. Па ни СПЦ није увек била СПЦ, већ тек од светог Саве . Нема ни Америка свог патријарха, Кина , Јапан, па опет примају православље .Ваљда кад ти неко проповеда Истину нећеш да гледаш које је нације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Које православне цркве, Грчке, Руске, Сиријске ? Или мислиш да то иде тако, узмеш неког, кажеш му , ево ти си одсад патријарх ХПЦ иди и шири православље у Хрватској. Па ни СПЦ није увек била СПЦ, већ тек од светог Саве . Нема ни Америка свог патријарха, Кина , Јапан, па опет примају православље .Ваљда кад ти неко проповеда Истину нећеш да гледаш које је нације. Наравно да нисам мислио тако брате владимире. То сабор да направи и одлучи да ли је добра идеја или не, ја сам питао људе шта они мисле. Да ли би боље ширили православље у Хрватској ако постоји тероторијална ХПЦ, и то је моје питање. А моје размишљање је да би. И објаснио сам зашто, због компликованог односа Србије и Хрватске и улоге неких из СПЦ у историји тог односа. Ваљда кад ти неко проповеда Истину нећеш да гледаш које је нације. Ај сад замисли Хрвата коме су Срби спалили кућу и убили неког. Гледао је ту исту Српску војску како у том рату добија благослов од попа СПЦ. Кога би пре саслушао - хрватског(или италијанског, немачког, француског) попа или спрског када му се приповеда истина? У кога би пре имао поверења? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 [...] Констатно заборављап да ЦКРВА није НАЦИОНАЛНА. И ти и многа друга браћа. И да је то национализовање цркве проглашено за јерес. Црква је национална. Вјера није национална. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 zapravo, sve do Drugog sabora u Splitu 1061. glagoljasi u dalmatinskom primorju (iako kanonski u okviru Zapadne Crkve) bili su deo istocne bogoslovske (Metodijeva "hereza") i bogosluzbene prakse. u tom smislu, gornja tvrdnja je tacna. A kako znaš da su ti glagoljaši bili Hrvati,pošto u to doba su svi do današnje Albanije bili u okviru Zapadne Crkve ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Црква је национална. Вјера није национална. Црква је једна, света, апостолска, СПЦ, РПЦ и остале _ПЦ су само део те једне, свете и апостолске цркве и никако није национална. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 И објаснио сам зашто, због компликованог односа Србије и Хрватске и улоге неких из СПЦ у историји тог односа. Па добро, како би то ишло ? Да преостали свештеници и монаси СПЦ у Хрватској добију аутокефалност и постану ХПЦ , или да нека друга од православних цркава дође да мисионари на територији која је (нисам сигуран али мислим) под јурисдикцијом СПЦ ? Брате, оно Срба што је било је протерано, ћириличне табле ломе и сад хоћеш да кажеш да треба основати ХПЦ да би се пришло таквим људима. Они којима тако нешто треба и ако уђу у православље, ући ће из погрешних разлога, а добрим људима, мислим, неће бити битно име цркве. Јер основа Хришћанства је саборност, братство, како може бити неко православац ако не жели да уђе у цркву јер је "српска" . feeble and МилошБГ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Црква је једна, света, апостолска, СПЦ, РПЦ и остале _ПЦ су само део те једне, свете и апостолске цркве и никако није национална. НАЦИОНАЛНА ЦРКВА АЛИ НЕ НАЦИОНАЛНА ВЕРА Православни народи имају своје националне цркве. Те националне цркве јесу инструменти једне свеопште вере православне. То је сасвим јасно. Па иако је јасно, ипак нас, православне, оптужују са разних страна, нарочито са стране римокатоличке пропаганде, као да тобож ми хоћемо не само националну цркву него и националну веру “А то хоће и г. Хитлер“ пише у једном римокатоличком листу у Југославији. Ми не знамо тачно шта хоће г. Хитлер у својој земљи и у свом народу. Ако хоће немачку националну цркву, онда у томе не греши. Ако ли пак хоће немачку националну веру – како се један од његових министара г. Розенберг изражава – онда он несумњиво греши. Јер немачка национална вера не би могла друго значити него једну нарочиту веру различиту од свих других вера у свету, дакле различиту и од саме Христове вере. То би била заблуда и одступништво од божанске истине. Такву посебну или „националну“ веру има данас Јапан. Такве су вере у своје време имали стари незнабожачки народи: Римљани, Грци, Мисирци, Асирци, Вавилонци, Персијанци итд. Али то су биле само локалне идолатрије, посебни пантеони са измишљеним божанствима, која су легендарно везана била са судбама, борбама и династијама тих народа. Када је синуло сунце Христове вере, ишчезао је сав тај незнабожачки мрак. Сунце Христове вере сија и данас у пуном јеку у васељенском Православљу. Сви православни народи држе ту православну веру, без разлике ко је Грк, или Рус, или Румун, или Бугарин, или Цинцарин, или Србин. Наша је вера дакле свеопшта, васељенска, а није национална. Шта је онда код нас национално? Национална је црква, т. ј. спроводница једне исте животворне вере у разним народима. У вери дакле нема никакве разлике међу православним народима. Догме истине и догме владања истоветне су код православних у Владивостоку и у Јерусалиму, у Београду и у Атини. У томе нема и не сме бити никакве разлике. Било би и опасно и смешно назвати догме истине и догме владања националним. Али цркве су код нас националне. Различит језик, различити обичаји као израз вере, дакле различито уређење цркве – то углавном чини православне цркве националним или посебно уређеним и самостално административним. Као што исту песму у хору певају многа лица својим гласом, тако исто у једном васељенском хору јављају и исповедају исту веру све самосталне православне цркве у свету. Према томе, треба правити разлику између националне цркве и националне вере. Ту разлику неће да праве ватикански интернационалисти зато што им то не иде у рачун. Св. Николај Велимировић Sasa Kolbas, Ђуро Станивук and МилошБГ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Јер основа Хришћанства је саборност, братство, како може бити неко православац ако не жели да уђе у цркву јер је "српска" . Немој да се лажемо, има и Срба који би рушили то саборно брадство који су активни литургијски Хришћани и има их много који стају на пут да Хрвати могу да гледају на СПЦ као пријатљску организацију. НАЦИОНАЛНА ЦРКВА АЛИ НЕ НАЦИОНАЛНА ВЕРА Сабор је сабор. Тачка. Не занима ме мишљење +Николаја и његове игре речима. Има много ствари у којима сматрам да +Николај није био у праву. Националност никако није црква, Црква је једна, света, апостолска, а остало су њене територијалне фракције. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Evo sve predvodi ovu sektašku zajednicu koja se naziva pravoslavnom i podršali HPC, ovo je tzv njihov episkopta na čelu sa tim kvazi patrijarhom.... pojedinci su baš šik, fensi...baš su cakani http://www.anti-raskol.ru/grup/169 Бенедикт"Архиепископ Манилы и всех Филиппин" Иаков"Епископ Лионский" Иоанн "Архиепископ Боливии и Чили" Роберто"Епископ" Иоанн"Епископ Босланский" Иоанн"Архиепископ Пражский" Пол Эндрю Худ"Епископ Лос-Анджелесский" Мануил (Морон Калзадос)Нареченный "епископ Севильский" Симеон"Епископ Кливлендский" Иероним"Архимандрит" и Кубинский викарий Кирилл"Епископ Дириамба" Ричард"Епископ Киншаса" Жан-Жак"Епископ Браззавиля" Хризостом (де Суза Мартинс)"Епископ Императриса" Иосиф (Ярованджи)"Епископ Банги" Теодорос (Корин)"Епископ Ираклейский" Христофор "Архиепископ Юго-Восточных Штатов", викарий для США Матфей"Архиепископ Яунде" Николас (Дюваль)"Патриарх всея Европы" našta ovi liče braćo moja mila???? :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: DYNABLASTER and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 [...] Сабор је сабор. Тачка. Не занима ме мишљење +Николаја и његове игре речима. Има много ствари у којима сматрам да +Николај није био у праву. То није мишљење, то је чињеница. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука