Милан Меденица :) Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 А видите, на мом форуму који се бави народним православљем просек година форумаша је између 20 и 30, ретко ко је изнад тих година. Ја мислим вам је велика КОНЦЕПЦИЈАСКА грешка што сте раздвојили Цркву од народног фолклора и народне духовности. Друго, требало би да свештеници поново буду народни људи, као у 19. веку, који ће пропагирати народне идеале, уместо да себе сматрају надменим аристократама који ће мишем и тастатуром да деле лекције "простом" народу. Тада ће се млади окретати ка свештеничком позиву не да би имали лагодан живот него да би имали испуњен живот у служби роду. А данас млади не воле цркву као институцију, изузимајући бивше наркомане и људе без самопоуздања (који су захвални цркви што им је помогла), јер су свесни да нешто није како треба, да није све тако чисто. А опет старији људи су склонији црквеном животу јер желе да се очисте од нагомиланих грехова, што значи из себичних разлога, а не из идеалистичких. А млади све то виде. Боже, каква црна реалност ... приде и толико прозивки са емотивним набојем. а шта фали кликтању свештенства и није ли народ не прост, него простачки и неук до те мере да не разликује веру од народа, Свето Предање од бајки, мистику од свете тајне, бајање од молитве, саму таму од светла не разликујући? није ли то разлог да све илузије буду распршене, да се људи образују за Истину, а не да им се манта у глави од плићака и глупости? Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1326443810' post='559390] кад оћеш црнцу да објасниш да Христос није бео, ти му даш икону светог Мојсија Мурина, Етиопљанина ... to je upravo najgora stvar koju mozes da uradis, sarene laze, nema povladjivanja, ako je bio beo bio je beo, ako je bio crven bio je crven, ako je bio kakav god da je bio nije bitno i bitno je da je bio beo ako je bio beo, a ustvari nije ni bitno! ulepsavanjem ili skretanjem sa teme nista nece da pomogne ako ne znas kazes ne znam, ako znas kazes znam to i to. ili mu kazes ovako mozda sam i pogresno protumacio sta si rekao, ako je tako izvinjavam se nesto sam frustriran pa sam morao bar nekome da protivrecim Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Ne govorim o tim problemima, vec o problemima koji im predstavljaju smetnju da pridju Crkvi. Na koji god problem da mislis da ti predstavlja smetnju da pridjes Crkvi, nalazi se u tebi. Slusanje ili citanje suve teorije, koja se naziva i misionarenje, moze uroditi plodom, ali opet, na samom citaocu ili slusaocu je da ucini korak, da primi rec ili je odbaci. Po meni, najveci problem i jeste puno terorije i price, a malo prakse, bilo da je rec o veri ili svakodnevnom zivotu. Ja kad sam prvi put otisla u Crkvu da pitam za nesto sto me mucilo, a ne samo da zapalim svecu, otac koji me je saslusao mi je samo rekao da to sto hocu je najteze i posto je pocinjala vecernja sluzba pozvao me da podjem sa ostalima unutra, u crkvu. Mogla sam da se okrenem i odem i nikad se vise ne pojavim, ali sam se odazvala njegovom pozivu. To je bio ceo nas razgovor, bez preopsirne price o veri. Naravno, svako ima neki svoj put i okidac, ali ako imas problem, tj. kocnicu za prilazak, potrazi ga unutar sebe, koliko mozes da pogledas s` obzirom da ovde procitah da si mlad. ПЧЕЛИЦА, Милан Меденица :), Oglo and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Оно што су владика Његош и Вук Караџић пропагирали у 19. веку. Рецимо: мање догматског, а више народног. Нема ту прецизне дефиниције јер духовност не може да се уоквири у дефиницију. Е, батице, а да ти мало искулираш? Твоји вољени паганизми су истребљени, у смислу да су они прихватљиви задржани у Цркви али им је из корена промењено значење и функција (слично Божићу који је хришћанизовани пагански празник Непобедивог Сунца, који у хришћанству постаје празник рођења истинског Сунца правде - Исуса Христа), а остали избачени. Нажалост, многи од ових других су опстали до данас, али то је ни због чега другог него због тога што је наш народ стока и паганин у души. Паганин = поганин, поган човек. А знају сви које је још значење речи "поган". Ето тако је то. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Ne bih krivila crkvene rukovodioce,oni cine najbolje kako znaju. Mozemo da menjamo ono sto je do nas,prvo same sebe,porodicu i njene vrednosti,pa takva deca sa cvrstim duhovnim temeljima i ako dozive adolescentske krize vracaju se na pravi put. Slazem se da mnoge stvari nisu ispravne i rastuzuje coveka kakva je danasnja mladez ali isto tako mislim da ko sta iskreno trazi to i nadje,na silu nista ne ide. Molimo se za nas narod,to je prvi korak ka boljitku, tome su nas ucili Sveti oci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Ево један конкретан пример тога да однос Цркве и младих у великој мери зависи од младих. Код нас у једној приградској Цркви постоји женски хор, углавном цуре средњошколке. Диригент је наставница музичког, црквна жена, и јако се заузима за хор. Хор је за српске провинцијске услове врхунски, и владика га сматра најбољим у епархији (колико знам). Свештеник се исто тако доста залаже за хор, па се с времена на време организују путовања по иностранству. Међу члановима има цура које су у хор ушле некрштене, да би се затим обратиле и крстиле. Ма све супер. Данас само једна од њих дошла на литургију. Питам је зашто, каже да су све остале биле на дочеку. Са омладином се не треба много мазити. Ако Црква има некакав утицај на омладину, сматрам, будући до недавно и сам омладинац, да омладину треба учити пре свега одговорности. Томе да човек не бира само последице, него и узроке. Омладина би, на пример, извините на изразу, волела да се "јаше", а да се деца не зачињу. Још им није довољна гумица, него гутају свакојаке таблетчуге, хемију, трују се и убијају тек зачету децу. То је ништа друго него крајње неодговорно! Е сад, поента је у томе што је то мото савремене неопаганско-постхришћанске цивилизације. Јер, побогу, најлакше је владати гомилом неодговорних балаваца, који такви остају неретко и до краја живота. Ту Црква има много шта да каже и учини. Само кад бисмо били организованији. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 to je upravo najgora stvar koju mozes da uradis, sarene laze, nema povladjivanja, ako je bio beo bio je beo, ako je bio crven bio je crven, ako je bio kakav god da je bio nije bitno i bitno je da je bio beo ako je bio beo, a ustvari nije ni bitno! ulepsavanjem ili skretanjem sa teme nista nece da pomogne ako ne znas kazes ne znam, ako znas kazes znam to i to. ili mu kazes ovako mozda sam i pogresno protumacio sta si rekao, ako je tako izvinjavam se nesto sam frustriran pa sam morao bar nekome da protivrecim опуштено, објасниће ти овај покајани дилер о чему се ради ... прочитај и мало више, а ако не знаш енглески све ћу ти превести http://www.godsgardenthefilm.com/story_elements.html и http://www.godsgardenthefilm.com/video.html и http://www.godsgardenthefilm.com/the_film.html и http://www.godsgardenthefilm.com/gallery/ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
napoleon bonaparta Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Јер, побогу, најлакше је владати гомилом неодговорних балаваца, који такви остају неретко и до краја живота. Ту Црква има много шта да каже и учини. Само кад бисмо били организованији. bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Na koji god problem da mislis da ti predstavlja smetnju da pridjes Crkvi, nalazi se u tebi. Slusanje ili citanje suve teorije, koja se naziva i misionarenje, moze uroditi plodom, ali opet, na samom citaocu ili slusaocu je da ucini korak, da primi rec ili je odbaci. Po meni, najveci problem i jeste puno terorije i price, a malo prakse, bilo da je rec o veri ili svakodnevnom zivotu. Ja kad sam prvi put otisla u Crkvu da pitam za nesto sto me mucilo, a ne samo da zapalim svecu, otac koji me je saslusao mi je samo rekao da to sto hocu je najteze i posto je pocinjala vecernja sluzba pozvao me da podjem sa ostalima unutra, u crkvu. Mogla sam da se okrenem i odem i nikad se vise ne pojavim, ali sam se odazvala njegovom pozivu. To je bio ceo nas razgovor, bez preopsirne price o veri. Naravno, svako ima neki svoj put i okidac, ali ako imas problem, tj. kocnicu za prilazak, potrazi ga unutar sebe, koliko mozes da pogledas s` obzirom da ovde procitah da si mlad. Hvala ti. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 @Medolino gledo sam dilera jos odavno, a engleski znam Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hellblazer Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Današnja mladež zaista je slaba po ovom pitanju, dolaze one generacije mladih roditelja gde su im Roditelji bili slabi vaspitači po pitanju vere i ti mladi roditelji neznaju dalje kako de prenose to (ne)znanje jer ga nisu ni dobili , zato su današnji mladi momci i devojke slabi ili nikako , po pitanju pravoslavnog načina života! Ja dolazim iz porodice gde je vera slaba.I to je uticalo na mene dok nisam osetio u sebi onaj najdublji vapaj za Bogom i za smislom u svom zivotu.Sam sam otisao na ispovest, odlucio da se krstim i da predam svoj zivot Gospodu.Mislim da ne mogu roditelji imati velik uticaj ako to dete ne zeli.Ja sam zeleo Boga, nije mi niko rekao gde je On.Trazio sam ga i nasao sam ga tj On je nasao mene.I zbog toga mu hvala za sve. RYLAH, Дијана., Драшко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” Yoda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Ja dolazim iz porodice gde je vera slaba.I to je uticalo na mene dok nisam osetio u sebi onaj najdublji vapaj za Bogom i za smislom u svom zivotu.Sam sam otisao na ispovest, odlucio da se krstim i da predam svoj zivot Gospodu.Mislim da ne mogu roditelji imati velik uticaj ako to dete ne zeli.Ja sam zeleo Boga, nije mi niko rekao gde je On.Trazio sam ga i nasao sam ga tj On je nasao mene.I zbog toga mu hvala za sve. divno!Slava Bogu! nemam vise amina stadaradim ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 divno!Slava Bogu! nemam vise amina stadaradim Ццц, опет морам да ти зајмим, приштеди их мало.Како ја увек имам. :lol: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Ццц, опет морам да ти зајмим, приштеди их мало.Како ја увек имам. :lol: paaaaaa,imas tako sto si ti jedna cicija :lol: e,hvala ti spasioce moj :lol: znas,ja ti nisam ziva dok ih sve ne ispucam,cak se ponekad iznanadim kad poslije vidim sta sam sve aminovala :lol: dusha and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mima Написано Фебруар 15, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2012 Na moju zalost primjecujem da dosta mladih oko mene koji su visoko obrazovani (ili ce biti) sve vise izjavljuje da su ateisti ili agnostici not_i Nisam bas siguran sta je razlog tome... Recimo da traže dokaze. To je postala glavna tema u našem razredu od početka drugog polugodišta. Dokazi za (ne)postojanje Boga. Moje mišljenje je da jednostavno još nisu osetili tu silu, pa im je zbog toga neshvatljivo. Ali mi je drago što postoje i oni koji misle i osećaju suprotno. ^_^ A, da...isto sam jednom na pitanje "Zašto si ateista?" dobila odgovor "Zato što ne želim da mi roditelji nameću nešto i da verujem samo zato što tako svi rade". Tu nisam znala šta da mu odgovorim. "Srećni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni..." Đorđe Balašević Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука