Млађони Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Ево, на жељу Ђуре Станивука, отварамо једну тему о пољопривреди, селу, заради и генерално животу на Српском селу. Ја када причам - причам првенствено из мог угла, и округа који ја познајем, јужне и централне Србије. За Војводину не знам каква је ситуација. Како се живи на селу? Чиме се баве сељци и како изгледа класично домаћинство/газдинство у Србији данас? Живот на селу као и свуд има својих предности и мана. Брда, долине, реке, планине, шуме, пашњаци, леп ваздух и слобода - су велике врлине живота на селу. Клима је пријатнија лети, али зими уме да буде незгоднија. Са друге стране, у селу је све недоступачно и живот на селу уме да буде скуп, уколико домаћинство није организовано. Првенствено кошта грејање. Ту мора много да се пази и да се штеди. Друга ствар која кошта одлазак до града .Аутобуси нису чести, има их одокативно на сат времена и просечном сељаку треба око 160 динара минимум да оде до града и назад аутобусом. Продавнице у селу редовно имају већу маржу него у граду јер имају мањи промет и мања је доступност. У неким селима постоје дискотеке у које млади могу да изађу да се проведу, негде постоје кладионице, кафићи. У мом селу је хлеб проблем, јер не постоји ниједна пекара, до скоро су људи месили сам свој хлеб. Какав је рад на селу? Велика предност рада на селу је што је човек сам свој газда. Узгаја шта узгаја, то продаје, сам одређује када ће и колико да ради. Међутим због слабе зараде и несигурних прихода од пољопривреде, сточарства и воћарства, свака породица у селу има радне чланове који иду до града на стандардне послове а поред тога раде њиве. Често се због расутости не стиже све и неке њиве се не исплати радити. Сељаци који активније раде и који имају тезге на пијаци они од пољопривреде зарађују више али опет ни то није нека зарада, може да се живи али тешко је рећи да се живи луксузно. Упознао сам једног момка, који има 30 хектара земље, и око 40 грла крава, он мало боље живи али он је буквално грбав од рада - а посао му је ризичан увек може да се деси нешто и да изгуби уложено у неповрат. Моје мишљење је да се данса од пољопривреде и на српском селу јако тешко живи ко нема новца за улагање на дуже стазе. Већина пољопривредника то нема, живе из годину у годину, оно што раде, раде да зараде неку ситну пару и за сопствене потребе. Ето, то је моје мишљење и увид. Ignjatije, Ћириличар, Милан Ракић and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Ајмо даље. Ко најбоље живи од рада на селу? Моје мишљење воћари који имају хладњаче и развијену мрежу купуаца. Није их пуно али има их. Тек сам код њих приметио да носе мало бољу одећу, возе мало боља кола и имају више пара од просечног сељака који гули југа. Наравно има много воћара који немају ни динара, улагања у воћарство су велика, велики су и ризици. Ти људи које ја знам да су успешни воћари, који могу да живе само од воћарства углавном то раде породично већ генерацијама, знање имају од малена и развијено тржиште као и учествовање од малена. Од улагања треба доста. Треба по пар хиљада евра у садницма, треба ђубриво, тестирање земљишта, наводњавање, додатни послови - зависи које вође. Плод од воћа долази тек после пар година, те уложене паре стоје. Зато многи људи ни не крећу у воћарство - као што рекох пара треба доста, ризик је веики. Велика предност воћарства је што не треба пуно земље. Са два хекатара може да се живи са свим добро - ко успе да преброди све проблеме, оформи тржиште, заради прве новце. ----- verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Сточарство. О сточарству не знам пуно. Мој покјни деда је радио са коњима и имао је доста коња. Имао је извоз у италију. Ми тај посао нисмо наставили јер су деведесете, санкције и остали проблеми довели до тога да нам тај поприлично уносан посао - пропадне. Свиње су како сам разумео врло ризчне. Многи узгајају свиње више за сопствене потребе. Кољу да једу и то је сврха узгајања. Краве слично. Од крава може да се заради продавајући млеко, међутим има ту пуно фактора, и није доста пар крава - колико просечно домаћинмство има. Многи сељаци су свашторади. Имају и стоку, краве, свиње и њиве са пшеницом и кукурузом, можда по неки воћњак, башту са кромпиром, пеку ракију итд. Раде шта стигну. По мени је то највећи проблем. Људи не раде усмерено, не усмеравају се на једну производњу већ окрећу све редом. Кажу да тако преживљавају, јер имају неку симбиозу. Стоком се хране себе, стоку хране пољопривредом а ђубриво добијају од сточијег измета. Неки затворен круг имају ту, па цурне нека пара и са стране да се заради. Ћириличар, Никола Поповић and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Сељаци су се некад удруживали и наступали као задруга натржишту...колико се сећам пре свих предузећа су почеле да се гасе пољопривредне задруге...има ли шансе да се обнови овакав вид сарадње међу сељацима?...или свако гледа своју муку... миркан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Ова тема ми је занимљива, јер ми је жеља да у једном тренутку напустим град и одем на село... Шта би ми један искусан паор препоручио? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Сељаци су се некад удруживали и наступали као задруга натржишту...колико се сећам пре свих предузећа су почеле да се гасе пољопривредне задруге...има ли шансе да се обнови овакав вид сарадње међу сељацима?...или свако гледа своју муку... Zadruge moraju da se vrate. Izmedju ostalog, problem je u nasem narodu da komsiji crkne krava, ljubomora i netrpeljivost ludilo, ovaj je ovakav, onaj je onakav, ja necu snjim ovo ono, e pa ako neces snjim onda neces nikako dovidjenja prijatno. Млађони, -Владимир-, Ђуро Станивук and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Упознао сам једног момка, који има 30 хектара земље, и око 40 грла крава, он мало боље живи али он је буквално грбав од рада - а посао му је ризичан увек може да се деси нешто и да изгуби уложено у неповрат. Mani me tih prica o seljackom rtadu. Jednom godisnje pooru, jednom poseju i jednom pozenju ....I svi rade u gradu a za vrreme godisnjeg obave na selu sve sto treba. Ovde nemci ni jedan newma ispod 200 ha a kada imaju krave imaju ih minimum 100 i ni jedan nije grbav od rada ... Kod nas seljaci nece da rade.... neradnici, to je problem. Sedece celu godinu a nece ni kantu vode odneti do njive da zaliju .... ne isplati im se .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Сељаци су се некад удруживали и наступали као задруга натржишту...колико се сећам пре свих предузећа су почеле да се гасе пољопривредне задруге...има ли шансе да се обнови овакав вид сарадње међу сељацима?...или свако гледа своју муку... Удруживање би било више него корисно међутим свако гледа своју муку и превише су по селу у завади. Mani me tih prica o seljackom rtadu. Jednom godisnje pooru, jednom poseju i jednom pozenju ....I.... neradnici, to je problem. Sedece celu godinu a nece ni kantu vode odneti do njive da zaliju .... Ништа од тога није истина, лупеташ глупости невиђено а појма немаш. Истина је да има и нерадних сељака, али далеко од тога да су нерадници. Ovde nemci ni jedan newma ispod 200 ha a kada imaju krave imaju ih minimum 100 i ni jedan nije grbav od rada ... Батали ме са причама каква је ситуација у Немачкој. Српско село није немачко село. Мешаш узроке и последице. Оно што би ти урадио би довело до тога да они који су тренутно пуни лове, покупују силно земљиште. А за то српски сељак није способан. svi rade u gradu a za vrreme godisnjeg obave na selu sve sto treba.Kod nas seljaci nece da rade Људи често раде у граду, па дођу на село и ту раде. Да раде само на селу у данашњим условима би поцркали од гради. Опет лупеташ а не знаш и називаш људе нерадницима, а не знаш их пуно, не радиш на селу, не знаш њихове муке. У таквим условима нећу да дискутујем, ја видим те људе колико раде, колико пуно и колико често. А ти када радиш један хектар годину дана на српском селу - онда ми се јави да дискутујемо о томе у каквом је стању српски сељак. Има и нерадника, али уопште није тако како ти замишљаш. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Izmedju ostalog, problem je u nasem narodu da komsiji crkne krava, ljubomora i netrpeljivost ludilo, ovaj je ovakav, onaj je onakav, ja necu snjim ovo ono, e pa ako neces snjim onda neces nikako dovidjenja prijatno. Мало скретање са теме. Било некидан на ТВ (нисам гледао, неко ми је причао), неки лик засадио 2.000 садница у воћњаку. Дође једно јутро и све саднице поломљене. Сад да ли је то љубоморни комшија или нека конкуренција, али и такве ствари могу да ојаде пољопривреднике. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Znate koliko zita rodi na 1 ha? 6.-7 tona. Pa izracunajte koliko je to i koliko para ne 20 ha recimo A sta tu treba raditi? Preorati, podrljati, posejati i pozneti. A sve to radi mehanizacija i sve se to uradi za 2-3 nedelje ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Mani me tih prica o seljackom rtadu. Jednom godisnje pooru, jednom poseju i jednom pozenju ....I svi rade u gradu a za vrreme godisnjeg obave na selu sve sto treba. Ovde nemci ni jedan newma ispod 200 ha a kada imaju krave imaju ih minimum 100 i ni jedan nije grbav od rada ... Kod nas seljaci nece da rade.... neradnici, to je problem. Sedece celu godinu a nece ni kantu vode odneti do njive da zaliju .... ne isplati im se .... Ti Nemci imaju uber masine sa klimom, GPS-om i kamericama, grejanje, jakuzi, disko muzika obradi dnevno 50 jutara Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 А улагање у семе, нафту, плаћање радника, комбајна ако се нема. Није то баш тако једноставно... Па ти онда слабо плате млинови кад дође откуп Млађони and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 I posto je tona zita Milosavljevicu? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Ова тема ми је занимљива, јер ми је жеља да у једном тренутку напустим град и одем на село... Шта би ми један искусан паор препоручио? Ја сам то тренутно урадио. Нисам искусан паор, али овако по мом искуств - препоручио бих ти воћарство и усмеравање на једну ствар, као и то да имаш и извор прихода са стране јер ти је ризик велики. Суше, превише кишне године, болести ,град итд.. све то може да ти направи неочекиване штете, често и прави и више ћеш остајати на позитивној нули. Ко нема развијен посао, добро наводњавање, квалитетну механизацију и обрна средства - тај ће са пољопривредом једва да преживи. Мало скретање са теме. Било некидан на ТВ (нисам гледао, неко ми је причао), неки лик засадио 2.000 садница у воћњаку. Дође једно јутро и све саднице поломљене. Сад да ли је то љубоморни комшија или нека конкуренција, али и такве ствари могу да ојаде пољопривреднике. Редовно се дешава, моја рођака је скоро у њиви ухватила лопове, краду јој паприку. Украде јој лепо мало по мало, сваки дан то носи на пијацу продаје са својом - ето бесплатног профита. Крађе су већи проблем. Један други тип из мог села - ухватио лопова, поломио му руку у њиви од батина и морао да плати (власник њиве лопову) то што га је пребио (одштету) oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 22, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2013 Мало скретање са теме. Било некидан на ТВ (нисам гледао, неко ми је причао), неки лик засадио 2.000 садница у воћњаку. Дође једно јутро и све саднице поломљене. Сад да ли је то љубоморни комшија или нека конкуренција, али и такве ствари могу да ојаде пољопривреднике. Velika verovatnoca i da je reketas u pitanju Bio sam kod jednog coveka zasad lesnika napravio, ogradio sve lepo profi uredio, nije velika plantaza ali sasvim lepa, i jedan dan nadje mladice fiknute tako da se racvaju i unezvere ali da i dalje imaju rod, i postavljena teglica sa papiricem na kojem je pisalo ako mi ne isplatis tolko i tolko hiljada evra sve cu ti skresati, posle su ih vijali sacmarama al su pobegli. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука