Лазар Нешић Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Као што рече (јуче или пре пар дана) епископ Атанасије Јетвић: један владика и мишљење једне епархије није мишљење и целине Цркве. (Еп. Атанасије је чак рекао да ПАТРИЈАРХ није сам Црква, нити је то ПАТРИЈАРШИЈА, а камоли један епархијски епископ. И у праву је.) То што је један епископ увређен, или чак неколико њих, не значи да то мисли и цела Црква Православна, нити да је целокупно хришћанство овиме увређено. Ко се осећа увређеним, нека прича у своје име. Мене - као активног црквеног члана Цркве, православног теолога, итд. - ова слика (иако је естетски ограничена, али можда с разлогом) јако провоцира, али позитивно, стваралачки и нагони на дубоко мишљење. П.С. Иначе, на овој слици нема Исуса Христа, у питању је распети министар финансија Jakov Edeski, Mилена КШ, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Свесна сам свега што је протекли рат донео са собом и све његове последице, али да баш толико има интелектуално заосталих људи да не познају данашње могућности и видове уметничког изражавања који садрже материјално значење.... Opet zenska neobjektivnost sudi ni manje ni vise nego intelektualna zaostalost,vecina nas su zaostali u ovoj temi,bitno da su pojedinci napredni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 mislim da je ovo njen profil https://www.facebook.com/malaizvrnutatorta a evo još nečeg sa profila Djevojka ima potrebu za aktivnim buntom protiv Hrista,ja to nazivam malo tvrdjim satanizmom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Hulna je slika , jer raspeti bi trebalo da bude žena jer ona u potrošačkom društvu najviše troši. Neke baš ne razumem ali verovatno možda zbog toga što više veruju i što ih Bog više nagradjuje. Mene iskreno kao pravoslavca ovo jako vredja zna se simbolika raspetoga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Opet zenska neobjektivnost sudi ni manje ni vise nego intelektualna zaostalost,vecina nas su zaostali u ovoj temi,bitno da su pojedinci napredni Оно што мени недостаје у овој дебати није то што нема консензуса око теме, заправо врши се огорман притисак да екстремисти преузму целу веру и препусте дебату људима који не би требали да су на дневном реду. Још једна ствар, у поруци коју цитираш мисли се на људе који не познају данашње могућности и видове уметничког изражавања, то јест, на уметнике....последњих година видели смо неколико оваквих заосталих случајева. Ја лично напредна сам у овоj области. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Hulna je slika , jer raspeti bi trebalo da bude žena jer ona u potrošačkom društvu najviše troši. Neke baš ne razumem ali verovatno možda zbog toga što više veruju i što ih Bog više nagradjuje. Mene iskreno kao pravoslavca ovo jako vredja zna se simbolika raspetoga. i mene kao pravoslavku vređa tvoje mišljenje ! i sta ćemo sad ? da udarimo naslov u Blicu Razapinjanje predstavlja drevnu metodu pogunljenja koja se izvodila pričvršćivanjem osuđene osobe - bilo vezanjem bilo prikucavanjem eksera i klinovima - na drvenu podlogu, najčešće u obliku krsta - te njenim ostavljanjem da umre od gladi i dehidracije. Razapinjanje se često praktikovalo u starom veku - od strane Perzijanaca, Seleukida, Kartaginjana i Rimljana. Kaznu razapinjanjem je u Rimu godine 337. ukinuo car Konstantin I u znak poštovanja prema Isusu Kristu - najpoznatijoj od svih žrtava razapinjanja. Nakon toga se razapinjanje koristilo gotovo isključivo u ne-kršćanskim zemljama, od čega je najpoznatiji Japan u doba Tokugawinog šogunata. Danas se očuvalo jedino u kaznenom zakonodavstvu Irana. slika bi mi se mnogo više svidela da ima rupu gde je lice i da svako od nas može da stavi svoju glavu i da se slika ,jer smo postali robovi svega i svačega i pazi molim te povređenja osećanja mnogo ste vi uvredljivi ..... a kad vi vređate to je normalno ( ne mislim ovde samo na tebe nego na razne pravoslavce , i to one sa velikim P ) ! uvređeni ..... ma nemoj ! Млађони је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Оно што мени недостаје у овој дебати није то што нема консензуса око теме, заправо врши се огорман притисак да екстремисти преузму целу веру и препусте дебату људима који не би требали да су на дневном реду. Још једна ствар, у поруци коју цитираш мисли се на људе који не познају данашње могућности и видове уметничког изражавања, то јест, на уметнике....последњих година видели смо неколико оваквих случајева. Ја лично напредна сам у ово области. Satanistički murali su isto vid umjetnosti i to kakve,ali koju poruku nose sa sobom,svaka umijetnost je vid komunikacije sa publikom,svako umijetničko dijelo je slanje poruke publici,ja to tako gledam! Mene ovo vrijeđa,ja lično bi rado išao u zatvor par mjeseci samo da mi se dočepati ove sumanute dijevojke,znam da nije Hrišćanski,ali nisam savršen.Sigurno nemaš razumijevanja prema mom stavu,al nemam ni ja prema tvome,samo što ja nisam nikome presudio kao ti,doduše rekao sam za dijevojku da ja to ubrajam u tvrđi satanizam,to je moj lični stav,nije presuda njoj,ko sam ja da presuđujem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Satanistički murali su isto vid umjetnosti i to kakve,ali koju poruku nose sa sobom,svaka umijetnost je vid komunikacije sa publikom,svako umijetničko dijelo je slanje poruke publici,ja to tako gledam! Mene ovo vrijeđa,ja lično bi rado išao u zatvor par mjeseci samo da mi se dočepati ove sumanute dijevojke,znam da nije Hrišćanski,ali nisam savršen.Sigurno nemaš razumijevanja prema mom stavu,al nemam ni ja prema tvome,samo što ja nisam nikome presudio kao ti,doduše rekao sam za dijevojku da ja to ubrajam u tvrđi satanizam,to je moj lični stav,nije presuda njoj,ko sam ja da presuđujem Слажем се да не морамо тежити правилима доброг понашања, то је оно што је лепота да уметник не преза да неком смета, јер по мом мишљењу то је лош уметник. Сви се можемо сложити да је такав сеценарио напоран. Али, питања одакле је дошла идеја? Колико детаља је оставила и којим детаљима се обратила? Постоји обиље нових проблема око дефиниције слободе изражавања ( на интернету). Недостатак знања о томе којим се медијима изразити само по себи је препрека. Дакле, аутоцензура својом слободном вољом није оправдање, заправо једнако је тужно и као када би ја иконописала Христа из страха. Разумевања премам твом ставу? Не разумем о чему причаш, на тему се нисам укључила ради разумевања твог става него ради мог мишљења на тему. Jа имам пресуде за овакав вид "накарадне уметности", а има их и више на овој теми од стране других чланова, према томе, не разумем шта се качите само за мене! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 - Муфтија војвођански Мухамед Зилкић: Морам подсетити јавност како је неприкладна и срамна карикатура пророка Мухамеда дубоко увредила и повредила милионе Муслимана широм света. Лично сам за слободу стварања, све док она не вређа и не унижава грађане и њихова осећања, јер то тада престаје да буде стварање, а постаје деструктивност. Lepo ja rekoh, muslimanska skola. Cak i Muftija prepozaje istu stvar. Mnoga misljenja unizavaju druge ljude, reci da si za slobodu izrazavanja i stvaranja, i onda tu slobodu ogranicinti na - ne vredjanje necijih osecanja... zapravo si rekao - ja sam za slobodu sve dok meni to odgovara ono sto se prica, a ako mene slucajno pogadja to, e onda ne valja. I tim argumentom mozes da stavis tacku na bilo kakvu kritiku religije. Sto je naravno lose. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Opet zenska neobjektivnost sudi ni manje ni vise nego intelektualna zaostalos vređaš pravoslavke ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Idi u indiju pa zakolji kravu za ćevape,sumnjam da ćeš preživjeti noć,znaš zašto,zato što je krava za njih sveta životinja,vodili se ratovi zbog toga,sloboda treba da ima neke granice inače to prelazi u anarhiju,ne može baš ko šta hoće da radi,bili bi divljaci. Posebno u svetinju se ne smije dirati jer ljudi su spremni život da daju za nju. Dučić koga ja izuzetno cijenim jednom prilikom napisao kad žena vijeruje da vijeruje iz straha a ne iz ideala,možda je Dučić u pravu po tom pitanju,jer i ti si pomenula ovdije nekakav strah,a meni je to jako asocijativno,već rekoh mnogo cijenim misli Dučića! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 vređaš pravoslavke ? Ne,samo se borim protiv ženske neobjektivnosti,smeta mi uvijek,smeta mi i muška,ali ženska je mnogo izražena.krivo si to shvatila ako misliš da je to bilo usmijereno protiv svih žena,ima žena koje ja poštujem više nego većinu muškaraca... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 ццц... остави вас човек на неки сат и већ лете оклагије и остала пратећа машинерија.... куку... Тања1 and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Idi u indiju pa zakolji kravu za ćevape,sumnjam da ćeš preživjeti noć,znaš zašto,zato što je krava za njih sveta životinja,vodili se ratovi zbog toga,sloboda treba da ima neke granice inače to prelazi u anarhiju,ne može baš ko šta hoće da radi,bili bi divljaci. Posebno u svetinju se ne smije dirati jer ljudi su spremni život da daju za nju. Dučić koga ja izuzetno cijenim jednom prilikom napisao kad žena vijeruje da vijeruje iz straha a ne iz ideala,možda je Dučić u pravu po tom pitanju,jer i ti si pomenula ovdije nekakav strah,a meni je to jako asocijativno,već rekoh mnogo cijenim misli Dučića! Idi u neku zemlju gde vlada hardkor seriatsko pravo, ukradi parce leba - polomice ti obe ruke bez sudjenja. Da li zelis da Srbija svoje gradjane tretira pod tim principima? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Zaista sjajno... i dalje nema objašnjenja o tome na koji način ova slika bilo šta i bilo koga vređa. Srbija je preskočila kompletno diskusiju o tome da li je ismejavanje verskih ideja dozvoljeno (koja diskusija se vodila u svetu povodom karikatura Muhameda), i direktno smo došli do toga da nevezano od vređanja ili ismejavanja, samo "bogohuljenje" ili prikazivanje verskih tema onako kako ih vernici tradicionalno ne prikazuju nije dozvoljeno, jer: - Episkop: Slika je bogohulna, Isus i pare ne mogu biti dovedeni u bilo kakvu vezu; - Dekan prečasni: Slika otvara prostora za diskusiju van naše dogme; - Muftija i onako smatra da bilo kakvo pa i najpristojnije prikazivanje Muhameda predstavlja povredu njegovih verskih osećanja. E sad, budući da je slika koja bi nosila poruku: "Isus je bio običan čovek i nije bio Bog" sa hrišćanskog stanovišta daleko više bogohulna nego što je ova čije je izlaganje zabranjeno, voleo bih da mi neko od ljudi koji podržavaju predmetnu cenzuru odgovori da li to znači da bi i slika koja nosi takvu poruku trebalo da bude uvek bude zabranjena u javnim objektima? A budući da ateizam implicira takvu i slične bogohulne poruku, da li možda samo postojanje ateista vređa verska osećanja vernika i da li bi trebalo zabraniti ateizam u javnoj sferi? Занимљиво је рецимо на овом форуму ако ја констатујем да је неко из неке друге нације зликовац ондмах ми се имплицира да сам клерофашиста по неком форумском дифолту. Иако сам изричито више од 20 пута нагласио да сам антифашиста по убеђењу. Међутим када девојка која своју приватну слику качи с намером изругивања Христовом ореолу а самим тим и Хришћанској вери, наслика слику на којој је недвосмислено приказано Распеће које је буквално ископирано са фресака са зграбљеним парама јесте нешто о чему би се могло дискутовати јер можда ето она и није то насликала, него ко зна шта уосталом то је некаква слобода. Ајте молим вас релативизација је ваш главни аргумент. А постојање атеиста ни у ком случају не вређа верска осећања чак ни тако реторички изведено како си срочио. Верска осећања вређају сами атеисти када су богоборни, довољно је погледати памфлете њихових удружења и форума. Атеисти су религиозноцентрични док већину верника савршено заболе баш за атеисте. Приде верске слике изазивају више емоција него сувопарна теорија што је на крају и догматика. На крају постоје и хришћанске секте које не сматрају Исуса Богом, него просто неким одабраним и нарочито од Бога дарованим човеком. Никола Поповић, Тања1, Срђан Ранђеловић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука