Баба Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 А благодат се даје за покајање, али у Цркви. Дух дише где он хоће... Тачно. Али у контексту у ком ти то разумеш који је онда смисао Цркве? Црква је пуноћа истине...остали имају само део истине али ипак Дух дише где хоће. Да ли то значи да је дозвољено релативизовање сопственог односа према спасењу с обзиром да Дух дише где он хоће иако је у Цркви пуноћа благодати( благодат и истина нису баш исти појам)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 daleko od svega toga što si naveo ! na ovoj temi su toliko teške reči izgovorene dao si ptavi odgovor nadam se da će se za teške reči na ovoj temi neki ljudi pokajati Раскол је тешка ствар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Раскол је тешка ствар. preteška ! Баба је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Да ли то значи да је дозвољено релативизовање сопственог односа према спасењу с обзиром да Дух дише где он хоће иако је у Цркви пуноћа благодати( благодат и истина нису баш исти појам)? појасни ми питање,не капирам на шта мислиш Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 Crkva Duhom diše a nama su nepoznate premudrosti Božje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 gde nestade pisanje ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 @ Zeljko,zamolio bih te da obijasnis svojim rijecima termin blagodat,ako ti nije mrsko,cijenim da si kvalitetan izvor,zahvaljujem unaprijed! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 @@Жељко, Željko šta se desilo sa temom ? :.mislise. није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 @ Zeljko,zamolio bih te da obijasnis svojim rijecima termin blagodat,ako ti nije mrsko,cijenim da si kvalitetan izvor,zahvaljujem unaprijed! Енергије потребне за спасење које преображавају човека и узводе га до обожења. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 Енергије потребне за спасење које преображавају човека и узводе га до обожења. Hvala! Moram da priznam da sam ja imao jednu zabludu do sinoc u vezi termina blagodat,zato sto ga nisam nikada isao provijeravti.Blagodat sam prevodio kao bozije darove covijeku,kao npr. razni talenti kod ljudi i slicne stvari,a sada sam naucio da je to prije svega Bozija milost. Zato nisam u potpunosti i razumio tvoje pisanje sinoc,zbog ovog je meni ovaj forum jako koristan... Mironosica and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 Ko god izlazi izvan okvira sprskog pravoslavnog korupusa, naići će na nerazumevanje. Prosto stvar matematike i statistike (većina-manjina) nego neke realne psihoze i neprihvatanja. Kako to da je nekada gotovo cela Nemačka bila fašistička, a da je Srbija (Jugoslavija) bila komunistička? Sve drugo je bila jeres. Prosto stvar zavedene većine. To što zaista mnogi smatraju da je pripadnost katoličanstvu ili pravoslavlju, ravno u najmanju ruku promašenom životu, isto nije ništa drugo nego zavedenost. Pravoslavlje i katolicizam su ravnopravni. Po meni (koji sam svakako u manjini). Mironosica and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 И то што сам православац је некакав двиг, покрет, избор, као што је Мидрашев покрет био ка римокатоличанству. Могао сам да будем и атеиста. Или будиста или агностик. Или шта било. А благодат се даје за покајање, али у Цркви. ... Ово питање смо некад раније дотицали, али га овде морам поставити, ради пуноће одговора: Где су границе Цркве? Ако се добро сећам, Грци не прихватају ни крштење ни миропомазање из КЦ, ми (СПЦ) прихватамо крштење (водом) али не и миропомазање (Духом), а код Руса је довољно покајање јер прихватају оба... Зато ми одговори, јер ћу са одговором моћи да поставим и јасне границе давања благодати: Где су границе Цркве? Одговор да гледам само из угла СПЦ као њен припадник ми је недовољан и превише узак овде (на овој теми, али и уопште као неком ко се труди на Њиви Господњој и у којој среће све и свакога)... Наш став да ми као Црква имамо пуноћу је јасан, али - чак и ако сматрамо да КЦ као Црква нема пуноћу - да ли се благодат може излити и на неку тамо бакицу или мог друга Маџара из војске који су у КЦ? Они нису криви због тамо неке свађе пре `иљаду година, а у међувремену су пре његовог рођења главне баје у Риму и Стамболу рекли - пуј-пике не важи, још само да се договоримо шта је најмањи заједнички чинилац па да биднемо једно (е, а ту ће се око међа ћерати к`о два србина брата у оставинском поступку)... П.С. @ Neverovatni Vlada Разлика у Догматима јасно каже да нисмо равноправни... feeble, kordun and javor је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 @Janko to isto sam se i ja pitao hiljadu puta i uvijek sam sam sebi davao odgovor koji vjerovatno nije onakav kakav bi crkva željela i to mi smeta i uvijek će da mi smeta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 Pravoslavlje i katolicizam su ravnopravni. Po meni (koji sam svakako u manjini). Mozda si ti u manjini u Srbiji, ali to uopste ne znaci da si manjina u Crkvi. Nasa Crkva debelo prevazilazi granice Srbije iako to mnogi ne shvataju. Ne znam konkretno za ovo pitanje, ali pricam generalno. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 @Janko to isto sam se i ja pitao hiljadu puta i uvijek sam sam sebi davao odgovor koji vjerovatno nije onakav kakav bi crkva željela i to mi smeta i uvijek će da mi smeta Вероватније је да неки у Цркви, а не Црква, не жели тај твој одговор...Црква је Тело Христово, а глава сам Христос. Ако тако видиш Цркву, све је другачије. Биће и оних којима ће Господ по Јеванђељу рећи да су они који на вратима Царства стоје па нит` сами улазе нит` друге пуштају. Али, биће и оних које позива ка себи јер су га нахранили, напојили, обишли у болести...И кад буду питали: "Господе када те видесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Када те видесмо странца и примисмо? Или нага и оденусмо? Када те видемо болесна или у тамници, и дођосмо ти? И одговарајући Цар рећи ће им: Заиста вам кажем. Кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте." (Мат. 25:34-40)" Бивало је још "во времја оно" оних који нису били са апостолима а именом Господњим чинили чуда. " А Јован одговарајући рече: Учитељу, видјесмо једнога гдје именом твојим изгони демоне, и забранисмо му, јер не иде с нама за тобом. И рече му Исус: Не забрањујте, јер није против вас; а ко није против вас, с вама је." (Лк:9, 49-50) Дакле, где су границе Цркве? Дејан је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука