Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 ovo sada što si rekao je sa mog gledišta čist satanizam,to isto sam našao u definiciji morala na vikipediji,gdje kaže da moral nije nikakva konstanta ,nego se eto prilagođava prema potrebama sredine i vremena i na žalost na vikipediji je to je garant prepisano iz nekog udžbenika iz koga djeca uče u školama,to je strašno! za mene je dobro uvijek dobro,nevažno na kom prostoru i u kom vremenu,savijest mi je jednaka i na ekvatoru i na sjevernom polu Добро и зло нису непромењиве категорије и зависе од устаљених друштвених и индивидуалних норми. Индивидуално добро је оно што задовољава моје психичке, физичке и социолошке потребе, те мојих најближих. Друштвено добро је оно што позитивно делује на друштво у смислу кохезивности и заштите свих слојева друштва, нарочито најслабијих и најугроженијих. Индивидуално и друштвено добро су у сталној међусобној интеракцији. Ti nemozes definisati sam ''dobro'' i ''zlo'' nego moras po internetu traziti zapadnjacku filozofiju za moral u kojoj se potpuno otkriva njen anti-Hriscanski karakter. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Добро и зло нису непромењиве категорије и зависе од устаљених друштвених и индивидуалних норми. Индивидуално добро је оно што задовољава моје психичке, физичке и социолошке потребе, те мојих најближих. Друштвено добро је оно што позитивно делује на друштво у смислу кохезивности и заштите свих слојева друштва, нарочито најслабијих и најугроженијих. Индивидуално и друштвено добро су у сталној међусобној интеракцији. Jos cekam tvoj odgovor, imas li konkretno misljenje o tome sta je dobro i sta je zlo? jer svak ima drugo misljenje o tome sta je pozitivno za drustvo u smislu kohezivnosti i zastite drustva, tako da to za mene nije odgovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 @@Славен, слажем се да се не може одбацити ниједна могућност, па ни та да је Бог зао. То се просто не може знати, па се не може ни одбацити/ тврдити да је Бог овакав или онакав, само се може веровати. Али мислим да је много вероватније да није апсолутно зао, него да јесте. Додуше, иако би свемоћно а зло биће заиста поступило тако да се представи као добро, да људи проведу живот надајући се у добро, у накнаду за то што морју да умру, накнаду за пролазност - а затим их сачекало у правом лицу и гледало како беспомоћно очајавају; ипак ми се чини да је ова идеја пре израз страха, пре контраст идеје која постоји у Богу у историји и у разним културама. Колико ја знам ниједна култура није као врховно божанство имала само апсолутно зло свемоћно биће, а најразвијеније и најутицајније религије имају апсолутно добро биће као Бога. Дакле, у историји постоји идеја међу људима о добром Богу, такорећи свепристуна, неизвесног порекла и вероватно ће заувек постојати. Тако да ми се чини да је вероватније да је Бог добар него зао, док ми могућност злог Бога изгледа као теорија завере. Свакако, тешко је одбацити понекад и најапсурније теорије завере, али просто их озбиљни људи третирају као јако мало вероватне. Srđane,znači po tebi cijela filozofija je da je sve stvoreno da bi bilo uništeno.pominješ i razne bogove kroz istoriju i onda kako sam shvatio u novije vrijeme se pojavljuju bogovi koji su dobri.možeš li da mi kažeš kako si do tog zaključka došao,pošto tvorac u koga mi hrišćani vjerujemo je sa ljudima od početka,već 6000 godina.molim te pojasni mi to Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 @@Славен, слажем се да се не може одбацити ниједна могућност, па ни та да је Бог зао. То се просто не може знати, па се не може ни одбацити/ тврдити да је Бог овакав или онакав, само се може веровати. Али мислим да је много вероватније да није апсолутно зао, него да јесте. Додуше, иако би свемоћно а зло биће заиста поступило тако да се представи као добро, да људи проведу живот надајући се у добро, у накнаду за то што морју да умру, накнаду за пролазност - а затим их сачекало у правом лицу и гледало како беспомоћно очајавају; ипак ми се чини да је ова идеја пре израз страха, пре контраст идеје која постоји у Богу у историји и у разним културама. Колико ја знам ниједна култура није као врховно божанство имала само апсолутно зло свемоћно биће, а најразвијеније и најутицајније религије имају апсолутно добро биће као Бога. Дакле, у историји постоји идеја међу људима о добром Богу, такорећи свепристуна, неизвесног порекла и вероватно ће заувек постојати. Тако да ми се чини да је вероватније да је Бог добар него зао, док ми могућност злог Бога изгледа као теорија завере. Свакако, тешко је одбацити понекад и најапсурније теорије завере, али просто их озбиљни људи третирају као јако мало вероватне. Прво, на линку самн јасно написао да је у питањи имисаони експеримент. Питање на крају експеримента гласи: I sad, ako su Bublfritova objašnjenja duboko pogrešna, zašto nisu i teistička? To je pitanje na koje verujući moraju da daju odgovor. дупли пост, напред Звезда! НАПРЕД!!! U drugim rijecima, dobro je ono sto zadovoljava tebe i one blize oko tebe. Znaci da dobro moze biti sta god te zadovoljilo? Исекао си остатак. друштвено добро и лично добро су међусобној интеракцији. ovo sada što si rekao je sa mog gledišta čist satanizam,to isto sam našao u definiciji morala na vikipediji,gdje kaže da moral nije nikakva konstanta ,nego se eto prilagođava prema potrebama sredine i vremena i na žalost na vikipediji je to je garant prepisano iz nekog udžbenika iz koga djeca uče u školama,to je strašno! za mene je dobro uvijek dobro,nevažno na kom prostoru i u kom vremenu,savijest mi je jednaka i na ekvatoru i na sjevernom polu Па и није. Морал у Србији не можеш применити на афричко племе, или у јапанском друштву... Разликују се. Ti nemozes definisati sam ''dobro'' i ''zlo'' nego moras po internetu traziti zapadnjacku filozofiju za moral u kojoj se potpuno otkriva njen anti-Hriscanski karakter. Није преписано са Википедије... То је оно што ја мислим и што се уклапа у моју атеистичку филозофију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Прво, на линку самн јасно написао да је у питањи имисаони експеримент. Питање на крају експеримента гласи: I sad, ako su Bublfritova objašnjenja duboko pogrešna, zašto nisu i teistička? To je pitanje na koje verujući moraju da daju odgovor. НАПРЕД!!! Исекао си остатак. друштвено добро и лично добро су међусобној интеракцији. Па и није. Морал у Србији не можеш применити на афричко племе, или у јапанском друштву... Разликују се. Није преписано са Википедије... То је оно што ја мислим и што се уклапа у моју атеистичку филозофију. Znaci moralni principi se mjenjaju i mogu prerasti u bilo sta s vremenom i zavisi od sredine. Nema neki prirodni moralni zakon koji je uspostavljen od vise sile. To ti u drugim rijecima znaci da ne postoji ni dobro ni zlo kao univerzalno. A kad bi svijet bio unipolaran sa jednom globalnom kulturom moralno bi bilo pratiti zakone koje elita stvara. Za mene je ovo strasna filozofija ali me ne iznenadjuje jer znam ko upravlja svijetom i sta je cilj, a rezultati su ocigledni. kordun and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Srđane,znači po tebi cijela filozofija je da je sve stvoreno da bi bilo uništeno.pominješ i razne bogove kroz istoriju i onda kako sam shvatio u novije vrijeme se pojavljuju bogovi koji su dobri.možeš li da mi kažeš kako si do tog zaključka došao,pošto tvorac u koga mi hrišćani vjerujemo je sa ljudima od početka,već 6000 godina.molim te pojasni mi to Kordun, jesi ti iso na sajtove i forume Miroljuba Petrovica? Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Па и није. Морал у Србији не можеш применити на афричко племе, или у јапанском друштву... Разликују се. vidiš Slavene ja sada smatram da ti u biti ne znaš uopšte suštinu morala,moral je najvažnija ljudska vrijednost,a ne društvena norma kako si ti naučio iz nekog udžbenika.šta misliš odakle potiče narodna izreka ne čini drugome što sebi ne želiš,jel moral izvorište toga i jel bi to mogao da ugradiš u taj koncept lažnog morala koga ovdije predstavljaš? iz te definicije koju si u ranijem postu napisao ja mogu da izvučem zla koliko voliš,to niej moral,već sam rekao da je to za mene satanistička definicija.Nemoj da se uvrediš kad kažem to,jer ja sve što je protivno dobru smatram satanizmom,ne mislim tu sad na neka tajna društva koja obožavaju satanu. Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Kordun, jesi ti iso na sajtove i forume Miroljuba Petrovica? jesam išao sam brate,ali sam ga provalio pa ne idem više.zbog čega me to pitaš,zbog 6000 godina jel? nije mi to od njega,to sam učio ma vjeronauci ko klinjo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Znaci moralni principi se mjenjaju i mogu prerasti u bilo sta s vremenom i zavisi od sredine. Nema neki prirodni moralni zakon koji je uspostavljen od vise sile. To ti u drugim rijecima znaci da ne postoji ni dobro ni zlo kao univerzalno. A kad bi svijet bio unipolaran sa jednom globalnom kulturom moralno bi bilo pratiti zakone koje elita stvara. Za mene je ovo strasna filozofija ali me ne iznenadjuje jer znam ko upravlja svijetom i sta je cilj, a rezultati su ocigledni. Да ли ти стварно очекујеш да ћу ја, који сам неверујући, да у принципе моралности уведем натприродно биће? Зашто је за тебе то страшна филозофија... Шта ће се по теби десити у таквом свету? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 jesam išao sam brate,ali sam ga provalio pa ne idem više.zbog čega me to pitaš,zbog 6000 godina jel? nije mi to od njega,to sam učio ma vjeronauci ko klinjo Prvenstveno zbog tvog prvog posta na ovoj temi, pa sad kad sam vido i 6000 godina morao sam da pitam lol Nije 6000 godina, osim ako nije na neki nacin usporio vreme tokom prvog razdoblja, u sta bas i ne verujem, jer i nema potrebe da verujem u tako sta. Po meni su i teorija evolucije i kreacionizam, kao taj sto MP propoveda, krajnosti, istina je negde izmedju. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Kordun, jesi ti iso na sajtove i forume Miroljuba Petrovica? Постоји један сајт и један форум "доктора" МП-а Очигледно да јесте. Инфо о 6000 година није могао наћи другде на нашем језику, осим ако не зна инглишки. Свашта се увукло у Православље. И после кад кренеш са озбиљним стварима дискредитују те тако што те упореде са Микијем, и готов си у старту. Велико је зло "наш" Мирољуб. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Prvenstveno zbog tvog prvog posta na ovoj temi, pa sad kad sam vido i 6000 godina morao sam da pitam lol Nije 6000 godina, osim ako nije na neki nacin usporio vreme tokom prvog razdoblja, u sta bas i ne verujem, jer i nema potrebe da verujem u tako sta. nego koliko brate 7500 godina jel ? nije važno,koga zanima može da zbraja ,ima stari zavijet i rodoslove tamo. nije velika razlika u pitanju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 zbog 6000 godina jel? nije mi to od njega,to sam učio ma vjeronauci ko klinjo Опа Ћурђо! Дај линк ка том уџбенику где пише да је Земља стара 6000 година. Да ли ти стварно верујеш у то? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Постоји један сајт и један форум "доктора" МП-а Очигледно да јесте. Инфо о 6000 година није могао наћи другде на нашем језику, осим ако не зна инглишки. Свашта се увукло у Православље. И после кад кренеш са озбиљним стварима дискредитују те тако што те упореде са Микијем, и готов си у старту. Велико је зло "наш" Мирољуб. jeste ,štetočina je slažem se! ali nije mi od njega tih 6000 godina,u osnovnoj sam imao vjeronauku,pravoslavni sveštenik,svašta smo ga ispitivali i maltretila čovijeka na sve načine,bio je rat,haos pa su dijeci svašta tolerisali,nije nam ni on zamijerao,a krstio me kad sam se rodio,danas se kajem zbog tih stvari,zato i priznam to ovdije! on je rekao nešto oko 6000 godina ili tako nešto,uglavnom meni je ostalo u glavi 6000,kako to znam,lako,jer sam ko ateista maltretirao vjernike udarajući ih sa teorijom velikog praska,sa rasprostiranjem fotona iz prostora udaljenog 13 milijardi svijetlosnih godina,anstajnovom teorijom relativnosti i tim stavrima i nabijao im tih 6000 godina,toga se dobro sijećam,a za miroljuba sam prvi puta čuo prije godinu dana,tako da mi to stvarno nije od njega,da jeste ja bi rekao,odmah sam rekao da sam imao posla sa njim i slažem se da je štetočina! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 13, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 vidiš Slavene ja sada smatram da ti u biti ne znaš uopšte suštinu morala,moral je najvažnija ljudska vrijednost,a ne društvena norma kako si ti naučio iz nekog udžbenika.šta misliš odakle potiče narodna izreka ne čini drugome što sebi ne želiš,jel moral izvorište toga i jel bi to mogao da ugradiš u taj koncept lažnog morala koga ovdije predstavljaš? iz te definicije koju si u ranijem postu napisao ja mogu da izvučem zla koliko voliš,to niej moral,već sam rekao da je to za mene satanistička definicija.Nemoj da se uvrediš kad kažem to,jer ja sve što je protivno dobru smatram satanizmom,ne mislim tu sad na neka tajna društva koja obožavaju satanu. Изрека не чини другоме што не желиш да чине теби се зове Сребрно правило и први пут је записана у Египту пре 4000 година. Отприлике у то време је записана и у Кини под називом Златно правило јер је била афирмативна: Чини другима што желиш да теби чине... Нема хришћанство тапију на морал.... никад није имало нити ће икад имати. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука