kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 greška,dupli post! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 brate,nisam čitao,izjasnio sam se da sam sam o toj temi razmisljao jos dok sam bio ateista,poznata mi je ta tema iz ličnog iskustva,zato sam si dao slobodu da komentarišem. vidi,ja ovdije ne vidim nikakav problem,osim sto gore na početku tvog citata su izokrenute stvari,trebalo bi da piše da neki vidovi zla ovise o postojanju dobra,ono piše obrnuto da dobro zahtijeva prisustvo zla,to mi je tu nejasno,mora da se radi o nekoj tekstualnoj grešci. dobro ne zahtijeva postojanje zla,dok kod zla imamo neke vidove koji možda zahtijevaju dobro ali o tom treba malo razmisliti,evo pomenuo si zavist,ljubomoru,to je jedan od smrtnih grehova u pravoslavlju,taj vid zla ne treba uopšte da se oslanja na dobro,sa tim se ne slažem,ljubomoran možeš biti na svašta pa i na samo zlo,zlo na zlo može da bude ljubomorno jer je jedno moćnije drugo slabije Pogresno si razumeo, ako smem da skrenem paznju. Argument je zapravo - argumenti koje teisti koriste za postojanje dobrog Boga mogu takodje da se iskoriste za postojanje apsolutno zlog Boga. Drugim recima argument je neki odgovor na argument vernika o postojanju dobrog Boga. Pricam o teistickoj filozofiji, ne o hriscanstvu. Ukoliko te zanima da vidis o cemu se sve zapravo radi a mrzi te da citas - Stephen Law autort og arguemnta i ateista, raspravlja sa WLC filozof i hriscanin... pa da vidis u cemu se razlikuju misljenja i sta pokusavaju svojim argumentima. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Само да се пријавим на тему. Цео дан сам брао грожђе и немам концентрацију уопште. Ови моћни научници из временске прогнозе оманули скроз (што се мог места тиче) тако да сам се смрзнуо и мало наквасио данас. Али ако је од "малеволентног" Бога онда је то награда. Чујемо се сутра, ако "зли" Бог да. Да проучимо и ово најновије антитеистичко чудо. Ђуро Станивук, -Владимир- and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 U malevolentnog Boga moze vjerovati neko, ako odbije Hrista naravno. Ali Bog zivi i istiniti se javio ljudskom rodu tako da svi imaju mogucnost da upoznaju njegov karakter i niko nema izgovor. Ištite, i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se. Ivana032, Ђуро Станивук, kordun and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 uf, koliko ljudi ovde procita "zlog" boga i uopste ne kapira o cem use radi.. ali skace kao pas na kosku da odreaguje.... lizzard brain doin' its job like a boss... Justin Waters and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 uf, koliko ljudi ovde procita "zlog" boga i uopste ne kapira o cem use radi.. ali skace kao pas na kosku da odreaguje.... lizzard brain doin' its job like a boss... Текст нисам ни читао. Само сам бацио поглед на њега и прочитао прве коментаре (на основу тога сам и донео такав закључак) . Сутра ћу то обавити на тенане користећи своју "верничку" логику, једину коју имам. Јест да је дечија, али мени не смета . Само ти цепај са аргументима док се комина припрема за врење Ђуро Станивук and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Текст нисам ни читао. Само сам бацио поглед на њега и прочитао прве коментаре (на основу тога сам и донео такав закључак) . Сутра ћу то обавити на тенане користећи своју "верничку" логику, једину коју имам. Јест да је дечија, али мени не смета . Mani da citas tekst kod domacih ateista, najbolje je procitati autora argumenta Stephena Law-a lichno... ali a kose ne varam ti slabo znash engleski. Cuvej uopste nije antiteista, vec se bavi filozofijom religije i pitanjima koje ona namece. On u principu mnogo vise promovise kriticko razmisljanje nego ateizam. Naravno koga zanima kriticko razmisljanje. A ko nece da razmislja kriticki i kroz argumente, moze slobodno da nastavi da me proziva kako ja ne prihvatam argumente.... a da uz to blage veze nema odakle je supalj. (: oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Само ти цепај са аргументима док се комина припрема за врење 12:smeha: 12:smeha: 12:smeha: Ignjatije and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 uf, koliko ljudi ovde procita "zlog" boga i uopste ne kapira o cem use radi.. ali skace kao pas na kosku da odreaguje.... lizzard brain doin' its job like a boss... Bez uvrede ali ako znas nesto sto drugi neznaju onda nas malo prosveti. Kritika bez savijeta nije potrebna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Totalno ste pogrešno shvatili poentu teme oni koji su čitali a koliko kontam njih je malo, a ovi što nisu pročitali i neće da čitaju, ali zato komentarišu sam tekst, jer su vitovite Zorke ili šta got, za njih nemam reči. Uglavnom poenta teksta nije to da ukoliko postoji Bog da je on apsolutno loš i zao. A koliko vidim ovi što su samo naslov pričitali misle da se o tome radi. Poenta teksta je da odgovor na pitanje "Odakle znaš da je Bog apsolutno dobar i nema ni trunke zlog u seb?i" ekvivalentan ovome. Da se isti argumenti koriste, sve je isto. Isti argumenti koje vernici koriste da podrže ideju apsolutno dobrog Boga, mogu se koristiti i kao argumenti za apsolutno zlog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Прочитао сам цео текст и моје мишљење је да је посреди једно у суштини погрешно тумачење религије, бар у односу на оно како ја доживљавам веру и како мислим да је православни (бар један део, мени ближи) доживљавају. Наравно, није професор крив за то, он само одговара на оно што износе неки верујући. Све у свему, полази се од аргументације, рационализације, ражења разлога да се верује и то не разлога субјективне природе, већ се траже разлози (додуше не докази него аргументи) који би важили за све, што је мени лично бесмислено, исто колико и доказивање псотојања Бога. Затим, покушава се правдати стање у коме се свет налази, као да ико може да докаже, објасни или опише Божји промисао. Поштеније би било рећи "не знамо, ми верујемо да је Бог апсолутно добар, иако то логички не произлази обавезно из стања ствари". (Наравно, неко гледајући свет око нас можда и закључи да је Бг сигурно апслолутно добар, али тешко да то може да важи за све.) Такође, у тексту се подразумева да добар Бог не би створио свет у коме се појављује оволико зла, као да се мора веровати да је Бог одговоран за све што се дешава, као да људска слобода не подразумева једно јединство човечанства и природе, једну целину (свет = човек + све што постоји) која је слободна од обавезног Божјег утицаја (свет не функционише по Божјој жељи, Бог неке ствари допушта, а не узрокује), наспрам доживљаја слободе само као могућности избора појединца. (На овај други начин постављена слобода је мени лично врло проблематична за појмљење.) Исто, узима се на пар места да човек срећу везује за здравље, физичку снагу и сл., што јесте тачно, али никако не представља циљ људског живота, па се и не може уопште повезивати са причом о добром/ лошем Богу. Ето, све ово је само моје лично мишљење, не кажем да су ставови Цркве обавезно овакви, али мислим ипак да је професор Лоу писао текст имајући у виду начин на који верују неправославни и иначе људи који религију узимају помало здраво за готово, што не мора бити лоше, али није баш подесно за филозофске расправе. ИгорМ and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Bez uvrede ali ako znas nesto sto drugi neznaju onda nas malo prosveti. Kritika bez savijeta nije potrebna. Nisam prosvetitelj pa da prosvetljujem. Ako imate usta i obraza da kritikujete nesto, bilo bi ispravno i posteno procitati makar nesto o tome sto kritikujete. bez uvrede, samo skrecem paznju da ovde skacete sa nekim prozivkama, a nemate pojma ni o cemu pricate. Ako je vama lakse na dusi da lupetate - slobodno izvolte.. mnogi to rade. Ето, све ово је само моје лично мишљење, не кажем да су ставови Цркве обавезно овакви, али мислим ипак да је професор Лоу писао текст имајући у виду начин на који верују неправославни и иначе људи који религију узимају помало здраво за готово, што не мора бити лоше, али није баш подесно за филозофске расправе. Najvise vremena provodi u debati sa protenstatima uz to je englez. To odgovara na pitanja. (: oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Који смор од текста, дошо сам до пола и баталио... То је иста она протестантско пуританска прича безблагодатна само окренута за 180 степени, колико је оно смор толико је и ово. -Владимир- and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 "Odakle znaš da je Bog apsolutno dobar i nema ni trunke zlog u seb?i" ekvivalentan ovome. Da se isti argumenti koriste, sve je isto. Isti argumenti koje vernici koriste da podrže ideju apsolutno dobrog Boga, mogu se koristiti i kao argumenti za apsolutno zlog. Nisi upravu. Nemogu se koristiti isti argumenti. Ovaj filozof mi vise zvuci kao da je opsjednut demonima nego kao ozbiljan covijek sto kriticki razmislja. Bog se ljudima otkrio kao Bog ljubavi, pravde, istine i milosti. Nema preciznije istorijske cinjenice od toga da je Isus dosao i ispunio sva prorocanstva iz starog zavijeta koja su nemoguca za bilo koga ispuniti. I ''Bogovi'' se nikad u istoriji nisu prikazali kao zlo, cak su i paganski narodi vjerovali da je Bog dobar iako su zapravo prinosili zrtve i klanjali se demonima. Cinjenica je da je dobrota zakon citavog kosmosa, a to sto zlo postoji na zemlji je samo privremeno jer je covijek dobio slobodnu volju. Ivana032 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Ajde reci mi zašto je Bog koji je apsolutno dobro stvorio ovoliko zla u svetu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука