Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Ова беседа много говори, заправо о необавештености о. Петра, тј. да су му сви пунили уши. Нажалост, о. Петар је отишао са овога света. Можда би многе ставове променио када би му неко појаснио. Ко има времена да преслуша, можемо да поразговарамо: Иначе, о. Петар је био веома срчан и плаховит човек. Чврст у ставовима али нажалост у многим погрешно учвршћен. На крају испаде да је редовно причешће од масона и од превараната Грка 1000000001010 Бог да му душу прости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Нигде није поменут однос причешћа клира и лаика. Како то клир може да се причешћује а лаик тј. верни народ не може... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Hvala ocu Ivanu što je postavio snimak ovog blagočestivog starca. Na našu veliku žalost takvih staraca je sve manje, a sve je više prodavača magle. Ne znam da li je neko Petru Denkovačkom "punio uši", ali on je svojim riječima ispunio moje srce. Još jednom zahvaljujem na snimku. p.s. mogli bi konačno ovaj idiotluk od smajlija za riječ hvala da ukinete Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Па сад, како ко узме... нико не говори да је он био лош старац, не дао Бог, али му је ова теологија клерикализма веомачудна. Ја нигде нисам чуо однос између свештенослужитеља и верника, чак ни казивање шта јесмисао Литургије. Наравно да ћу да поставим, немамо ми шта да кријемо, али се не слажем са овим што сам чуо. Нарочито подбадање са питањима које поставља неко о. Петру док се човек опорављао од операције. По овоме, нико није добар, једино двоје-троје Владика. Смешно. Нажалост, управо овакви снимци су довели до подела међу људима. Тога, наравно, отац Петар није био свестан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Нарочито подбадање са питањима које поставља неко о. Петру док се човек опорављао од операције. Нажалост, управо овакви снимци су довели до подела међу људима. Тога, наравно, отац Петар није био свестан. Pa nije imao operaciju na mozgu, pa da ne zna šta govori. Interesantno je kako na prilično kulturan način pokušavate nekog proglasiti nesvjesnim, da ne kažem ludim ili zavedenim samo da biste izgurali svoju priču. Pošteno je reći- ne slažem se sa onim što otac Petar govori, iako ga smatram dobrim starcem. A ne uz to još proturati priču da je starac bio izmanipulisan i da su mu punili uši. Nije lijepo, pošto vidim po slici da ste mlađi čovjek da nekome na takav jeftin način podmećete senilnost, pa bio on čovjek i u odmaklim godinama, pa bio i u bolesničkoj postelji. Ko god odsluša snimak vidjeć da je starac itekako svjestan i itekako zna šta govori. To što sad ne može da vam odgovori, je još jedan razlog više da bi trebali da se suzdržite od komentara da je bio izmanipulisan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Нарочито подбадање са питањима које поставља неко о. Петру док се човек опорављао од операције. Нажалост, управо овакви снимци су довели до подела међу људима. Тога, наравно, отац Петар није био свестан. Pa nije imao operaciju na mozgu, pa da ne zna šta govori. Interesantno je kako na prilično kulturan način pokušavate nekog proglasiti nesvjesnim, da ne kažem ludim ili zavedenim samo da biste izgurali svoju priču. Pošteno je reći- ne slažem se sa onim što otac Petar govori, iako ga smatram dobrim starcem. A ne uz to još proturati priču da je starac bio izmanipulisan i da su mu punili uši. Nije lijepo, pošto vidim po slici da ste mlađi čovjek da nekome na takav jeftin način podmećete senilnost, pa bio on čovjek i u odmaklim godinama, pa bio i u bolesničkoj postelji. Ko god odsluša snimak vidjeć da je starac itekako svjestan i itekako zna šta govori. To što sad ne može da vam odgovori, je još jedan razlog više da bi trebali da se suzdržite od komentara da je bio izmanipulisan. Сад ћу ти због безобразлука и извратања речи оца Ивана дати опомену Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Наравно да нећу одговарати на ове Твоје поруке и препирати се са Тобом. Знам шта сам рекао и много боље познајем старца него што ти мислиш. Како сам навикао на извртање речи, што и јесте највећи проблем данашњих вајних ревнитеља, оно што могу овде на форуму урадити јесте да то сузбијем. Ако се ти слажеш са оним што старац Петар говори- у реду. Ја се не слажем и рекао сам шта ми смета и кажем да су управо овакве беседе изазвале хаос у народу. То што нека баба Миланка неће да се причешћује и што било ко неће да учествује у Литургији (а већ смо на милион места о томе говорили) не значи да ће неко зауставити било кога да се причешћује. То што мисле поједини да ће неким строгим правилима одвајати литургијске људе од причешћа је само њихов фарисејски проблем. Колико ја знам, уПравослављу је правило: строг према себи, благ према другима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antipa Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Ove reci Ava nije govorio samo posle operacije vec vrlo cesto , i svi mi koji smo bili pod njegovim ocinskim okriljem znamo da je otac do zadnjeg mometa bio svestan i potpuno zdravog razuma! Od samog pocetka uvodjenja ,, novina,, u sluzenju on je otvoreno ustao i ukazivo na pogresnost takvog nacina sluzenja.Na monaskom saboru 2003g . u manastiruJosanici zestoko se usprotivio tim izmenama pred celokupnim monastvom Eparhije Sumadijske i samim vladikom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Да се нешто разумемо,то што је отац Петр Денковачки био против "новотарија" не умањује његову светост нити његово мишљење доказује да се ради о новотаријама. Једно је сигурно а то је добра намера оца Петра. Боже мој и он је жив човек... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Ove reci Ava nije govorio samo posle operacije vec vrlo cesto , i svi mi koji smo bili pod njegovim ocinskim okriljem znamo da je otac do zadnjeg mometa bio svestan i potpuno zdravog razuma! Od samog pocetka uvodjenja ,, novina,, u sluzenju on je otvoreno ustao i ukazivo na pogresnost takvog nacina sluzenja.Na monaskom saboru 2003g . u manastiruJosanici zestoko se usprotivio tim izmenama pred celokupnim monastvom Eparhije Sumadijske i samim vladikom. Опет то не значи да је био у праву. Пре бих рекао да није најбоље разумео шта то Владика хоће, као што нису разумели многи. То је он и рекао на овом видео снимку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгољуб Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Не знам нешто много о о. Петру Денковачком. Чуо сам нешто мало о њему и верујем да је био честит старац и христољубиви монах и свештенослужитељ. Међутим неке ствари треба јасно разграничити када су у питању овакве беседе. Са једне стране духовне савете и са друге некаква псеудо историјска тумачења прошлости Цркве. Рецимо, у овој беседи о. Петар са једнаким ауторитетом, као када даје духовне поуке, говори о Великој Шизми и каже да су масони ишколовали папу 1054. године и да је он онда увео нови календар и тако даље. Проблем је у томе што су овде у исту раван стављени чисто духовни савети са псеудо историјом која нема никакве везе са истином и објективношћу. Јер, Велика Шизма се десила 1054. године а Грегоријански календар је на Западу уведен 1528. године! Затим, масони који школују папу?! Просто, човек је два значајна и велика, а при том 5 векова хронолошки удаљена историјска догађаја углавио у једну реченицу и при томе зачинио своју "историографску" поуку деловањем масонерије, која је као таква тековина модерног доба! Како то све разумети? И управо одатле полазе многи проблеми које је о. Иван нагласио, пре свега поделе у народу, јер многи не умеју јасно да разграниче битно од небитног. Исту ствар прича и о. Јоил, буквално исту, вероватно су читали исту књигу од ко зна кога, а сведоци смо да данас свако даје себи за право да се бави историјом и то често онако како том појединцу лично одговара, у складу са својим личним предубеђењима, без много обзира према објективности и историјској истини. Што се тиче његових духовних ставова и савета, чини ми се да ту ипак има више простора за тумачења, у сваком случају мислим да ни једна пракса по питању причешћивања није погрешна. У том смислу што нису сви људи "на калуп" па да се или сви једнако причешћују на свакој литургији или само пар пута годишње. Просто никада ни једна крајност није добра, и мислим да није у духу Православља. Него свако у складу са својим духовним узрастом. Што се каже "све у своје време". “А ја кажем: ако би требало да се одржи Велика Србија злочином, ја на то пристао не бих никада; нека нестане Велике Србије, али злочином да се одржава – не! Ако би било потребно и нужно, једино да се одржи Мала Србија злочином, ја и на то не бих пристао! Нека нестане и Мале Србије али злочином да се одржи – не! И кад би требало да се одржи и последњи Србин, ја да сам тај последњи Србин, а да се одржи злочином – не пристајем, нека нас нестане али да нестанемо као људи, јер нећемо онда нестати, живи ћемо отићи у руке Бога Живога.” — Патријарх Павле. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timotej Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Не знам ко је овај свештеномонах о коме је реч али је сасвим тачно да су сви стварно велики старци били благи људи као св.Тихон задонски св.Серафим саровски оптински старци св.Мојсије,Антоније,Макарије ,Анатолије,Јосиф,Анатолије млађи,Амвросије,Нектарије па св.Теофан затворник. рецимо св.Амвросије имао је завршену ондашњу богословију знао је грчки и латински и савремен језике и говорио је исто и са простим људима и Достојевским,Соловјевим Толстојем а сматрао се простим човеком. Мени стварно није јасно да ли су људи који сматрају о.Јоила за старца читали ишта.какви су то старци који плаше народ уместо да га теше. Што више прете и плаше то су као светији шта је то па то је потпуно изокренуто. Рецимо имао сам прилику да причам са од свих признатим светим старцем Пајсијем светогорцем који је преминуо 1994 године.увек се шалио причао о обичним стварима,а био је прозорљив.Сећам се једном рекао је једном од нас у групи немој да тучеш дете или мени из чиста мира како ти је брату у војсци иако му нисам ни рекао да имам брата ни да је у војсци.Шалио се са нама и пре свега се трудио да разбије страх који смо имали пред њим.Или пок.о.Софроније Сахаров ученик старца Силуана само је говорио ''Треба да се молиш'' и није више причао о великим стварима него о обичним животним стварима. А ови само решавају глобална питања и прете.Ужас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгољуб Написано Фебруар 22, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2011 рецимо св.Амвросије имао је завршену ондашњу богословију знао је грчки и латински и савремен језике Све то побројано било би му узето за зло код данашњих псеудо ревнитеља и духовника као што су Јоил и монах Николај. Џаба би му било сво образовање ако није ишчитао њихове памфлетиће о последњим временима, антихристу и мукама пакленим! А то што је знао латински, па то би га скроз срозало у њиховим очима. .mislise. “А ја кажем: ако би требало да се одржи Велика Србија злочином, ја на то пристао не бих никада; нека нестане Велике Србије, али злочином да се одржава – не! Ако би било потребно и нужно, једино да се одржи Мала Србија злочином, ја и на то не бих пристао! Нека нестане и Мале Србије али злочином да се одржи – не! И кад би требало да се одржи и последњи Србин, ја да сам тај последњи Србин, а да се одржи злочином – не пристајем, нека нас нестане али да нестанемо као људи, јер нећемо онда нестати, живи ћемо отићи у руке Бога Живога.” — Патријарх Павле. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timotej Написано Фебруар 22, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2011 А испричаћу и ово да их још више иритирам. Када ми је син био у нижим разредима основне школе био је веома немиран,али је реакција учитељице била претерана,правила је родитељске састанке због њега и слично и дете се нашло утучено дезоријентисано. Ја од муке нисам знао шта да радим и одведем га код владике Игњатија.И кажем му само ово.реци му владико молим те нешто много је немиран.Нисам рекао ни да је дете утучено ни ништа друго. И каже му Игњатије-само се ти играј душо моја кад ћеш ако нећеш сад нећеш кад будеш стар као ја и твој тата.И дете се озарило и није више био утучен и знао је да разграничи када је стварно немиран када га лажно оптужују по навици. А шта би било да сам га одвео код неког од ових апокалиптичара. Владика Игњатије је већи духовник од свих тих који га пљују јер су глупи и не могу да га разумеју јер је добар човек пре свега јер има радост која долази из вере јер има своју животну мисију и јер верује оно што говори. Било је још случајева када сам неке особе водио код њега док је био јеромонах и то по савету митрополита Јована загребачког. И за оне који не знају владика Игњатије је више времена провео са светим оцем Пајсијем пустињаком из кутлумушке испоснице него што неки јадници могу да замисле.Али он то не говори јер је скроман. И тада сам га питао док је још био Добривоје-о чему причате,каже о обичним стварима о животу шта се дешава. А ови мисле да су много битни па удри о смаку света масонима папи. Сад сам се сетио јел то онај Пера секирче о коме је вл.Атанасије говорио. И опрости брате Дејане знамо да је дотични жив човек али питање је колико човек себи сме да дозволи да дели поуке о стварима о којима нема ни чињеничну представу и још да га узимају као неку парадигму светости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 22, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2011 ко је пера секирчеееееееееееееееее? 0706_read smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука