nedeljko Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Широм Европе, муслимани који су се годинама молили у гаражама и старим фабричким халама, сада су суочени са скепсом и страховањима због планова да изграде џамије које ће бити достојно сведочанство вери и солидарности њихових заједница. Неки противници, џамије одбацују као знакове исламизације. Други тврде да ће минарети поружнети силуете градова. С озбиром на улогу коју су неке џамије имале као центри тероризма, трећи сматрају да би исламске богомоље могле да буду претња за безбедност. "Све видљивије присуство муслимана подстакло је питања у бројним европским друштвима", рекао је Ројтерсу један од водећих представника муслимана у Европи, Тарик Рамадан, поводом предлога деснице у његовој родној Швајцарској да забрани минарете. Питање џамија појавило се у британској штампи крајем јула када је петиција против "мега џамије" постављена на веб сајту премијера Брауна. Петицију је, пре него што су је скинули, потписало 275.000 људи. У Немачкој су прошлог месеца организовани протести против исламских храмова у Келну и Берлину, а локална скупштина је гласала против изградње џамије у Минхену. Француска десница најавила је тужбу против града Марсеља због помагања изградње "велике џамије". Бекир Албога, из Турске исламске уније у Келну, тврди да критичари који нове џамије виде као знакове сепаратизма или исламске колонизације Европе, не схватају суштину. "Жеља муслимана да изграде храм значи да желе да се осећају као код куће и да живе у хармонији са својом вером, у друштву које су прихватили као своје", каже он. Пројекти изградње великих џамија изискују године планирања. Током тог процеса, муслимански вођи и градски званичници се боље упознају и на крају већина градоначелника подржи пројекте јер их гледају као на помоћ у интегрисању нове мањине у друштво. Десничари или групе из краја где ће џамија бити подигнута, а понекад и уз подршку хришћанског светштенства, недавно су се изјаснили против таквих пројеката. Напетост се продубила јер верски објекти имају велику симболичну вредност у Европи, где су катедрале и цркве најчешће центар града, каже Рием Шпилхаус, стручњак за ислам у европи са берлинског Универзитета Хумболт. "Џамија симболично представља промену у друштву. Она отвара дебату о томе да ли су промене добре, да ли муслимани треба да живе овде, чак и да ли је ислам добра вера", рекла је она. Шпилхаус објашњава и да се о овим питањима ретко отворено говори. Расправе око џамијама често се скрећу на друга питања као што су тероризма, улоге жена или проблем паркинг места. Противници лондонске џамије, на челу са локалним званичником из хришћанске групе, тврде да ће велика џамија која може да прими 12.000 људи претворити тај део града у "зону једне вере", односно да ће припадници других вероисповести отићи. Они тврде да су Табилги Џамат, исламски мисионари који граде џамију, ризик по безбедност јер су "ципела-бомбаш" Ричард Рид и двојица бомбаша самоубица из напада на Лондон 2005. године били припадници тог покрета. У Келну план за изградњу џамије у отоманском стилу наишао је на оптужбе да је превелик за град у коме се налази једна од најимпозантнијих готичких катедрала у хришћанском свету. "Имам мучан осећај. Џамија ће граду дати другачију панораму. С обзиром на нашу историју, шокирани смо што је муслиманска имиграција донела културни прекид у нашој немачкој и европској култури", каже кардинал Јоаким Мејснер. Пројекат џамије у Панкову, у источном Берлину, изазвао је сукобе прошлог месеца. Неонацистичке групе придружиле су се протестима и на градилишту је запаљен камион. Француска, где живи највише муслимана у Европи - пет милиона, има дужу историју џамија у градовима и многи градоначелници муслиманима дају земљу по нижим ценама. Десничарска партија Национални републикански покрет неочекивано је добила две судске битке ове године против повластица муслиманима у париском предграђу Монтељ и у Марсељу, где четвртину популације чине муслимани. У Свајцарској две десничарске странке покренуле су петицију за референдум како би се забранила изградња минарета на џамијама. Италијанска антиимиграциона Северна лига позвала је овог месеца да се све џамије затворе због безбедносних провера. У Грчкој, која је четири века живела под турском влашћу, муслимани су своју прву џамију добили у јуну, у Атини. У Шпанији, која је осам векова, до 1492. године, била бастион исламске културе, католички лидери усплахирено одбијају захтеве муслимана да се моле у катедрали у Кордоби која је првобитно изграђена као џамија. Извор: Бета http://www.pressonline.rs/svet/globus/17766/pariz-izgradnja-dzamija-po-evropi-nailazi-na-veliki-otpor.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Švajcarci zabranili minarete Švajcarci su se na referendumu u nedelju izjasnili za zabranu izgradnje minareta u njihovoj zemlji, pokazali su prvi rezultati glasanja objavljeni tokom dana. Ova vest izazvala je senzaciju u svetu jer je to prvi put da se u nekoj državi zabrane minareti, obavezni deo islamske verske arhitekture sa kojeg se vernici pozivaju na molitvu. http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/11023/Svajcarci-zabranili-minarete- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Trebalo bi doneti zakon u parlamentu da ni jedan versko objekat u Srbiji ne sme biti veci od Hrama na Vracaru .... I to da vazi za sve, pa i pravoslavne verske objekte. Kao u Britaniji u Kembridzu.... Ako ima neki veco onda vlasnik o svom trosku da ga smanji. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Pokret Dveri saopštio je danas da se protivi tome da najveća džamija u Evropi bude napravljena u selu Duga Poljana u Raškoj oblasti navodeći da muslimani treba da imaju sva prava ali da za takvu džamiju ne postoji nijedan razlog. Taj pokret zato zahteva od nadležnih državnih organa narodni referendum, poput onog koji je održan u Švajcarskoj na kome bi se građani Srbije izjasnili da li žele da u Srbiji bude izgrađen najviši minaret u Evropi. НА ПЕШТЕРУ СЕ ГРАДИ ЏАМИЈА СА НАЈВИШИМ МИНАРЕТИМА У ЕВРОПИ Нови Пазар - Новцем Санџаклија из целог света у Пештерској висоравни гради се Исламски центар у ком ће бити џамија са највишим минаретима у Европи. Како је планирано, Исламски центар обухватиће џамију са шест минарета, 15 купола, од којих је пречник само једне 12 метара. Камен темељац већ је поставио муфтија Муамер Зукорлић, а центар већ називају "муфтијино чудо". На питање како коментарише то што је највећи исламски центар у Европи назван баш тако, Зукорлић каже: "Нисам чуо за тај назив. У сваком случају, Исламски центар у Дугој Пољани је на бази програма који је Мешихат исламске заједнице усвојио још пре 15 година. Циљ је да се изграде важни исламски центри у значајнијим сеоским срединама." Висина минарета је велика, а на два износи чак 90 метара, што је три пута више од сличних центара у Европи, или само 10 метара ниже од Београђанке. Зукорлић каже да је очигледно да је најпре жеља донатора, који су с тог подручја, да се "потакмиче" изградњом минарета од 90 метара. Мада, како каже, све је то још на нивоу идејног решења. Он објашњава да су минарети одлика исламске архитектуре широм света, али и додаје да они, пре свега, имају употребну улогу, да се преко њих учи и зове на намаз, тј. молитву и пожељно је да се тај позив што даље чује. У колосалном здању Исламског центра биће и дечји вртић, школа Курана, информатички центар и центар за језике, као и простор за предах - ресторан са 500 места. Извор – Б92 http://glaszapadnesrbije.rs/947860/PESTER-DZAMIJA-SA-NAJVECIM-MINATERIMA-U-EVROPI/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Prosvetli me rodjeni. Urotili se protiv Dveri, nece da propagiraju prave vrednosti.... jadni oni Kod Dveri primecujem iskljucivost, i teznju da se nesto ZABRANI.... Ako su sekta nas najveci problem onda blago nama.... a Dveri bas brinu za moje duhovno stanje, pa ce da mi brane da ne odem kod budista, muhamedanaca, jehovista, ateista..... a ako zalutam oni ce egzorcizmom da me preobrate (samo da to ne bude neki Otok, Dahau) ili duhovno-popravni logor....osecas li kako to po malo zvuci na diktaturu? Rodjeni ako je neizgradnje dzamije ili neodrzavanje gej parade merilo, onda smo mi stvarno Diznilend! Ех драги брате, шта да ти одговорим на ово, кад све схваташ тако површно и подсмеваш се озбиљним стварима. Нека ти је Бог у помоћи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Pa Muslimani u Raskoj i jesu na svojoj zemlji a ne gastaerbajteri. ZarkoZ је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Не знам људи чему толика равнодушност и отпор према људима из Двери? Једини су који се труде и залажу за праве вредности на политчкој сцени. Зато и гласам њих. Али нису савршени, него бољих тренутно нема. Кад они могу да бране да се граде цркве у исламским земљама можемо и ми овде у хришћанској Србија није теократска православна држава, него секуларна. Православно нам јесте друштво, историја, традиција, морал. А и да јесте теократска у духу хришћанства је толеранција према другима. Босна такође није шеријатска држава. Треба можда ограничити таква права држављанима из исламски уређених држава,по принципу каква права наши грађани имају у твојој држави таква права имаш и ти у нашој држави. Али то не може бити буквално него прилагођено уставом. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 И нисмо сви симпатизери Двери фашисти, забога људи. Која те је мука натерала да попустиш пред најездом кишних глиста ? Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 A do kad si sezonski radnik (gastarbajter) a kad si se udomaćio? Ako si ti sezonski radnik u Italiji, da li su tvoje ćerkice isto gastarbajteri ili imaju pravo da sebe smatraju Italijankama? Pitam, jer suprotno možemo "sezonski" sat da vraćamo vekove vekova unazad. Ali nezavisno da li si sezonski radnik ili si se udomaćio, dok se nisi asimilirao u lokalno stanovništvo ti si došljak. Mogu ja da živim dva veka npr. ovde u Austriji, dok imam moje srpsko ime i moje srpsko prezime ja sam došljak i tako se odnose prema meni. Ako počnem da tražim više no što priliči došljaku, dobijem za odgovor da ja neću da se integrišem u njih, da se odvajam, da teram nešto ekstra i da sam nešto bolji od njih, pa ako je tako mogu slobodno da pakujem svoje kofere i da se vratim odakle sam došao, tu mogu da budem ekstra i bolji. Jeste, samo Muslimani po Raskoj nisu dosljaci vec islamizirani Srbi i imaju sva prava kaop i Kartadjordjevici. A na drzavi Srbiji je da ta prava definise i zakonski regulise. Pa ako ne zelimo tolike minarete po drzavi onda se donese propis koji ogranicava visinu verskih objekata koji posle vazi za sve. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Ех драги брате, шта да ти одговорим на ово, кад све схваташ тако површно и подсмеваш се озбиљним стварима. Нека ти је Бог у помоћи. Dobro rodjeni,verujem da sam povrsan covek. Dace Bog! Koja je onda razlika izmedju Dveri, Nasih i 1389 (1) i 1389 (2 Misa Vacic)....da izuzmemo to sto su samo Dveri sada stranka i bore se za mesta u parlamentu, a nije iskljucivo i da 1389 (Misa Vacic) krene stopama Dveri...? Meni je interesantno na koje nacine Dveri kupuju politicke poene i pristalice.....na dogadjajima koji su ,,tresla se gora, rodio se mis".....kada je gej parada i kada je nesto vesko-nacionalnog karaktera. i da administratuvni prelaz...sto bi rekao Rambo Amadeus TURBO FOLK.... Sto Njegos kaza: ,, Spustavah se ja na vase uze , Umalo se uze ne pretrze,Otada smo visi prijatelji, U glavu mi pamet uceraste..." Nemoj rodjeni da mislis da ne znam kako se i sta se radi u tim pokretima, strankama sa ,,vrednostima", tamo gde mnogo pricaju o moralu bude na kraju pa ,,moralo se" .....bio ja..... al' da ne gusimo temu rodjeni ( nema ljutis ) Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Која те је мука натерала да попустиш пред најездом кишних глиста ? Нисам попустио пред ничијим налетом. Имам главу којом мислим. Уместо мене не мисли нико други, никаква партија или покрет. Ако подржавам Двери нисам се стопио са тим покретом и изгубио себе у њему. Имам право да се не слажем са неким њиховим ставовима. Не смемо имати тај комуњарски однос према партији у коме је партија безгрешна, непогрешива. Због таквог однаса су комунисти чинили разне лоше ствари, видели су да су лоше али су "знали" да су сигурно у криву јер партија каже другачије. Постоје фашистички настојени људи који подржавају Двери, иако Двери немају везе са фашизмом. Зато сам то и написао. Браћо, џамија нам не може нашкодити. Борите се против онога што нам може нанети зло. Колико је некада било џамија и Османлија у Србији, а сада их нема. Срби су остали, победили и надживели окупацију. Разлог томе је било јединство народа у борби против окупатора, чување Православља и националног идентитета, наталитет који није дао другоме да се насели природним ненасилним путем... а не рушење џамија. ZarkoZ, Јаков. and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Dobro rodjeni,verujem da sam povrsan covek. Dace Bog! Koja je onda razlika izmedju Dveri, Nasih i 1389 (1) i 1389 (2 Misa Vacic)....da izuzmemo to sto su samo Dveri sada stranka i bore se za mesta u parlamentu, a nije iskljucivo i da 1389 (Misa Vacic) krene stopama Dveri...? Meni je interesantno na koje nacine Dveri kupuju politicke poene i pristalice.....na dogadjajima koji su ,,tresla se gora, rodio se mis".....kada je gej parada i kada je nesto vesko-nacionalnog karaktera. i da administratuvni prelaz...sto bi rekao Rambo Amadeus TURBO FOLK.... Sto Njegos kaza: ,, Spustavah se ja na vase uze , Umalo se uze ne pretrze,Otada smo visi prijatelji, U glavu mi pamet uceraste..." Nemoj rodjeni da mislis da ne znam kako se i sta se radi u tim pokretima, strankama sa ,,vrednostima", tamo gde mnogo pricaju o moralu bude na kraju pa ,,moralo se" .....bio ja..... al' da ne gusimo temu rodjeni ( nema ljutis ) Apsolutno netacno su ti ove teme koje kao Dveri koriste. Dveri su se oglasile o svakoj negativnoj pojavi u drustvu ili na vlasti,medjutim novinarima to nije zanimljivo pa o tome ne pisu. Imas njihov sajt pa pogledaj da li je njihova borba samo protiv gej parade. To uostalom pricaju njihovi protivnici,a to je zlonamerno. Nisu oni krivi sto ne dobijaju prostora za bilo sta drugo. Porediti Misu Vacica i njegov placenicki vrtic pokret sa ozbiljnim ljudima u Dverima koji imaju blagoslov jednog hilandarca i mnogo ljudi iz crkve je takodje sramno. I Misa je krenuo tim stopama oprobao se u svom kraju u svojoj opstini i dobio je 100tinak glasova,vise je bilo ponistenih listica. To sto si verovatno bio u ovoj prvoj organizaciji i video svasta,to si mogao videti i spolja,dakle nema mesta za poredjenje jednih i drugih nikako. I da ne bude zabune nisam clan Dveri i ne velicam ih, realno pricam, glasao sam za njih jednom kad sam glasao i za Tomu Nikolica odnosno protiv Tadica,pa sam se debelo pokajao,znam da na nekim sledecim izborima ce svaki moj glas otici Dverima nadam se do ne novog razocaranja. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Ali nezavisno da li si sezonski radnik ili si se udomaćio, dok se nisi asimilirao u lokalno stanovništvo ti si došljak. Mogu ja da živim dva veka npr. ovde u Austriji, dok imam moje srpsko ime i moje srpsko prezime ja sam došljak i tako se odnose prema meni. Ako počnem da tražim više no što priliči došljaku, dobijem za odgovor da ja neću da se integrišem u njih, da se odvajam, da teram nešto ekstra i da sam nešto bolji od njih, pa ako je tako mogu slobodno da pakujem svoje kofere i da se vratim odakle sam došao, tu mogu da budem ekstra i bolji. Pa tako ce biti Dragi kao sa Jevrejima, 2000 godina ... ili dok ti njima ne objasnis da su oni u stvari dosljaci na tvojoj zemlji i da trebaju da se vrate na sever nemacke odakle su u hordama dosli na srpsku zemlju. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Постоје фашистички настојени људи који подржавају Двери, иако Двери немају везе са фашизмом. Зато сам то и написао. Јел су Двери специфичне по томе или и друге политичке организације имају братију за које се може рећи да су " фашистички настројени " ? Мада они " кандићевски настројени " у сваком Србину виде потенцијалног фашисту.......... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Јел су Двери специфични по томе или и друге политичке организације имају братију за које се може рећи да су " фашистички настројени " ? Наравно да има. Ово владајуће су уништитељски настројене према нашем народу. Гори су од фашиста. Мада они " кандићевски настројени " у сваком Србину виде потенцијалног фашисту.......... А сами су највећи фашисти. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука