Гости Guest Написано Октобар 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Колико ми познато била су два таква сабора за ових двадетак година, задњи у Цариграду пре 8.год.због бившех јерус.Иринеја када је изабран садашњи патријарх Теофил . Тада је Сабор помесних сменио патријарха. Ако имају воље све може да се реши али забадава о томе да причамо све дотле док заиста нешто не видимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Што се Румуна код нас тиче... Власи су миран народ, нису они за те неке националистичке приче. Тако да је једина компаративна предност, коју такозвана епархија Дакија Феликс гура, и због које имају то нешто успеха што имају, јесте језик. Рекао сам другде, рећи ћу и овде: томе смо мало и ми криви. Зар не можемо да научимо да читамо румунски? Зар не могу да се нађу требници на румунском? Кад би неки свештеник увео и то, то јест да врши требе на румунском, знате кад би позвали свештеника Дакије феликс? Никад! Знам о чему причам, то је врло једна ненормална ситуација. Конкретно, један од тих свештеника живи две улице од мене. Како се понашати? Пазите - он јесте канонски свештеник, јер је румунска црква канонска црква. Друга је ствар што он делује неканонски, и што за своје деловање треба да сноси казну за канонски преступ. Eво, погледајте:http://www.daciaortodoxa.ro/ro/preotii.htmlШта сад са тим? Ови који су уписали факултет половином деведесетих сећају се Бојана Александровића, који је одслушао прву годину и није дао ни један једини испит.... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 @@antics, Да и то је проблем...приметио сам да млађи свештеници по влашким парохијама полако али сигурно уче влашки, набавили су требнике и служебније из Румуније те користе на слушбама и осталим молитвословљима. Било би супер када би сваки али на жалост реткко је ко савестан те има само појединачних свештеника који се заиста брину за свој народ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Треба направити Влашку Епископију..и дати им аутономију, паре и послати у Румунију... „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 @@Dragi, Тај румунски део је мали - Бесрабијска митрополија има мали број свештеника и верника. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Do 1944 je Moldavija pripadala rumunskoj patrijaršiji, onda je Staljin posle sovjetske okupacije Moldavije Pravoslavnu Crkvu u Moldaviji podredio moskovskoj patrijaršiji. 1992, posle raspada SSSR, i Moldovska Pravoslavna Crkva se podelila te je jedan deo dalje pod ruskoj patrijaršiji a drugi pod rumunskoj.. До после Првог Светског Рата, Молдавија је припадала Руској Цркви па ју је после рата Румунија укључила у свој састав и подредила новоформираној Румунској Патријаршији... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Ево шта каше на сајту бесарабијске митрополије - Astazi, Mitropolia Basarabiei exista de facto si de iure ca entitate bisericeasca distincta, subiect autonom de drept civil si canonic, avand in componenta 8 protopopiate, 104 parohii inregistrate la serviciul de stat pentru culte, 5 manastiri functionale si 54 biserici in constructie. То није ништа наспрам Молдавске митрополије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Ја врујем да је свако за ово што си сад написао, не могу за друге чврсто да тврдим али за себе знам, што се може овде и прочитати. Dragi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 To ne znam niti me zanima, samo velim da je rumunsko pa neka oni sami međusobom to reše. I Rumun je vlaški adekvat za Jugoslovena, nije naš problem ako neki Vlah hoće ili neće da bude Rumun. Lepo bi bilo da se slože, jer Crkva treba da sjedinjuje, ne da razdvaja. Ali rekoh, nije naš problem.. A ponajmanje trebamo da navijamo za razdvajanje samo da bi se dopali Rusima, ovo je mimo hrišćanske etike. Prvi bi Rus trebao da gleda da mu se vlaška braća slože. A u vezi Rumunije, lepo je imati suseda sa kojima nemamo probleme. U tom smislu trebaju se mogući sporovi da se reše povoljno za obe strane. Bogu hvala imamo dovoljno pametnu jerarhiju koja u tom pravcu razmišlja. Све је то фино, али овде наша страна нема никакве кривице јер се види да су Румунима из неког разлога порасли апетити, на васељенском нивоу. И мени су Румуни веома драг народ, само не знам зашто им ово треба. А Русе не мораш у сваку причу да увлачиш, нема потребе овде за тим. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 А постоји изрека да Румуни имају само 2 пријатеља-Црно Море и Србију..Ако би СПЦ прекинула општење са РумПЦ , шта би се десило са нашим Црквама и Манастирима по Румунији? Да ли би било забрањено свештеницима наше Цркве да служе или не ?Ево фејс група од Темишварске Епархије СПЦ:https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%9F%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%9E%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%9D%D0%90-%D0%95%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%A5%D0%98%D0%88%D0%90-%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%A8%D0%92%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%A0%D0%A3%D0%9C%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%88%D0%90/161390260573429?fref=ts Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Прва и основна грешка је што све православне вози најпре етнофилетизам у већој или мањој мери са једне стране, или занемаривање сопствених карактеристика и особености у лику православних народа. Али ово прво је пресудно. Погледајте земље Зап. Европе или Америку где имате у једном граду по неколико епископа, митрополита различитих помесних Цркава. Па где је ту саборност, где је ту канонско предање??? Што се тиче Влаха, њих више занима њихова магија и псеудопобожност него да ли им је поп Србин или Румун или служу на српском или румунском језику. На послетку, живе у Србији па ваљда морају да знају језик државе у којој живе. Или то у Србији не мора?! А исто тако, сасвим је на месту то да се на веће празнике служи и на румунском језику. Бар део литургије. Мислим, ако може на грчком или црквенословенском, што не може и на румунском? Бај д веј, а зашто бугарски патријарх није дошао у Ниш? Није му било далеко. Ближе него нашем патријарху по километражи. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Прва и основна грешка је што све православне вози најпре етнофилетизам у већој или мањој мери са једне стране, или занемаривање сопствених карактеристика и особености у лику православних народа. Али ово прво је пресудно. Погледајте земље Зап. Европе или Америку где имате у једном граду по неколико епископа, митрополита различитих помесних Цркава. Па где је ту саборност, где је ту канонско предање??? Што се тиче Влаха, њих више занима њихова магија и псеудопобожност него да ли им је поп Србин или Румун или служу на српском или румунском језику. На послетку, живе у Србији па ваљда морају да знају језик државе у којој живе. Или то у Србији не мора?! А исто тако, сасвим је на месту то да се на веће празнике служи и на румунском језику. Бар део литургије. Мислим, ако може на грчком или црквенословенском, што не може и на румунском? Бај д веј, а зашто бугарски патријарх није дошао у Ниш? Није му било далеко. Ближе него нашем патријарху по километражи. Да .. и у том има симболике.. мислим на раздаљину Ниша, Беорада и Софије .. А што се тиче недоласка Неофита .. У питању је било срце... његово .. и проблеми са истим ... Ламех је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Možda nije bugarski patrijarh mogao da dođe ima sigurno neki drugi razlog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 8, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 А постоји изрека да Румуни имају само 2 пријатеља-Црно Море и Србију.. Ако би СПЦ прекинула општење са РумПЦ , шта би се десило са нашим Црквама и Манастирима по Румунији? Да ли би било забрањено свештеницима наше Цркве да служе или не ? Ево фејс група од Темишварске Епархије СПЦ: https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%9F%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%9E%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%9D%D0%90-%D0%95%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%A5%D0%98%D0%88%D0%90-%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%A8%D0%92%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%A0%D0%A3%D0%9C%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%88%D0%90/161390260573429?fref=ts Нашем свештенсту и монаштву не би било забрањено зато што припадану СПЦ али не би могли да саслужују са клирицима РумПЦ, тако би било и обрнуто, овде или да кажем тако , код тебе у Банату. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 8, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Možda nije bugarski patrijarh mogao da dođe ima sigurno neki drugi razlog. Вероватно је Валтер у праву када је написао за бугарског патријарха, све сајтове помесних цркава редовно пратим ако не сваки дан онда сваког другог. Јуче сам задњи пут био на сајту БПЦ и приметио сам (тако је већ неко време , барем задњих десетак дана) да слабо овјављују вести дешавања везано за Патријарха. Можда се разболео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука