Jump to content

Анархија из кул?

Препоручена порука

Анархија захтева да друштво буде на високом степену свести и образованости.

Постоје предузећа која су међу најбољим на свету у својим делатностима, у којима се може рећи да влада анархија. Тачније, уопште нема организационе структуре. Нико није никоме руководилац. Запослени сам бира на ком пројекту ће да ради, кад и колико. Свако бира себи сараднике на пројекту. Сви запослени одлучују кога ће да приме и кога ће да отпусте, колика ће коме бити плата и слично.

Компанија Valve (Half Life, Counter Strike, Steam итд) је једна од таквих. Ево и приручника за нове запослене (хвала блогу ТР).

Иначе, све више се показује да у окружењу где су високообразовани (не искључиво формално образовани), мотивисани и продуктивни људи хијерархија и правила само отежавају ствари. Дај им слободу и склони се са пута и видећеш одличне резултате.

Нпр у компанији Атласијан су као експеримент урадили следеће:

Дали су људима 24 сата да раде на чему год желе и када год желе. Резултат је био задивљујућ. Не могу сада да се сетим тачно шта је све урађено, али је управа одлучила да ту праксу настави и да с времена на време омогући таквих 24 сата.

Е, у Valve тих 24 сата слободе су сваки дан.

Eto u ovom prvom primeru imas bneku vrstu odsustva "svojine" ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Eto u ovom prvom primeru imas bneku vrstu odsustva "svojine" ....

Не бих се сложио. Главна "својина" коју људи улажу ту је време и рад, а за узврат добијају опет "својину", тј. плату и штошта још и то не може нико да им отуђи. Нередници, свађалице и други који не доприносе би били избачени из тог друштва.

Хтели ми то или не, својина је најтесније везана за човека. Човек не може да живи без својине. Мора да се обуче, ако ништа друго. Једино монаси се издижу изнад тога и добровољно се одричу богатства, али мислим да се и код њих поштује својина. Не може било ко да ти заузме келију или ти узме мантију. Зна се шта је чије.

Подели на овим сајтовима

Не бих се сложио. Главна "својина" коју људи улажу ту је време и рад, а за узврат добијају опет "својину", тј. плату и штошта још и то не може нико да им отуђи. Нередници, свађалице и други који не доприносе би били избачени из тог друштва.

Хтели ми то или не, својина је најтесније везана за човека. Човек не може да живи без својине. Мора да се обуче, ако ништа друго. Једино монаси се издижу изнад тога и добровољно се одричу богатства, али мислим да се и код њих поштује својина. Не може било ко да ти заузме келију или ти узме мантију. Зна се шта је чије.

Ima jos nesto ... onaj tvoj primer je vrlo slican samoupravnom socijalizmu ...

O zaposljavanju i otkazu i o svemu ostalom je odluicivao "zbor radnih ljudi"   ...

Подели на овим сајтовима

Ima jos nesto ... onaj tvoj primer je vrlo slican samoupravnom socijalizmu ...

O zaposljavanju i otkazu i o svemu ostalom je odluicivao "zbor radnih ljudi"   ...

Добро си приметио. :)

Ево одакле сам се сетио тог примера за Valve.

Само што мислим да то не може да функционише у сваком предузећу. Мада, можда би и могло. Али не у Србији. :D Много смо лењ и неодговоран народ. :)

Подели на овим сајтовима

Ево одакле сам се сетио тог примера за Valve.

Само што мислим да то не може да функционише у сваком предузећу. Мада, можда би и могло. Али не у Србији. :D Много смо лењ и неодговоран народ. :)

Ma ti mislis da ima neko ko voli da radi? pogledaj nemce samo, istocne i zapadne ... jedan narod a dva sistema ...

Подели на овим сајтовима

Ma ti mislis da ima neko ko voli da radi? pogledaj nemce samo, istocne i zapadne ... jedan narod a dva sistema ...

На шта мислиш ово за Немце?

Свако воли да ради нешто, само је проблем што ретко ко ради оно што воли. Ти си рекао да волиш рад са дрветом, али се не бавиш тиме. А када би се бавио тиме, сигурно би уживао и волео да радиш.

Подели на овим сајтовима

Само што постоји фундаментална разлика, јер је у самоуправном социјализму предузеће државно, а у овом случају је у питању приватно предузеће где је тачно позната власничка структура. Разлике у резултатима су очигледне, док Valve функционише, сва самоуправна предузећа су пропала. Писао је и Ротбард о томе (управо у томе је и поента, не функционише иста ствар за свакога), некада је ефикасније у предузећу имати хијерархијску структуру и строга правила, а некада неко лаганије окружење, и тако невидиљива рука тржишта одређује шта је најбоље за дато предузеће (предузећа која не функционишу пропашће). Проблем настаје када нема (слободног) тржишта...

Подели на овим сајтовима

Проблем је са анархизмом вишеструк: прије свега име не говори довољно о тој политичкој идеологији; тако неодређено је напросто мјесто гдје се у својим антиететистичким елементима дотичу либерализам и социјализам (и јасно, разилазе потом); потом ту спадају сви они хипици итд које сте помињали (колективистички анархизам), као и наши другари анархокапиталисти (индивидуалистички анархизам). Е, сада је једино питање шта је то што можемо искористити из те идеологије...вјерујем да ће се сваки нормалан човјек сложити око идеала "слободе златне", е сад око путева и средстава ка њој ..

Е, да - својину (личну) не доводе у питање ни социјалисти, али приватна је по некима проблематична :)

Подели на овим сајтовима

Добро си приметио. Ево одакле сам се сетио тог примера за Valve.   Само што мислим да то не може да функционише у сваком предузећу. Мада, можда би и могло. Али не у Србији. Много смо лењ и неодговоран народ.

ево, баш сам прочитао и наишао на нешто што је за очекивати...

Тамо каже, бивши радник додуше, какви су му мотиви на знам, да се неформално и спонтано почела организовати некаква хијерархија.

То значи да на крају превлада људска себична природа где је немогуће да овакав систем преживи.

Подели на овим сајтовима

Само што постоји фундаментална разлика, јер је у самоуправном социјализму предузеће државно, а у овом случају је у питању приватно предузеће где је тачно позната власничка структура. 

Тачно тако! Тачно се зна име и презиме власника Valve-а. То предузеће чак није ни акционарско друштво, него потпуно приватно. Пише у упутству ко је Гејб:

"Ако нико од запослених није твој шеф, онда Гејб највише није твој шеф. Ако знаш на шта мислиммо."

Подели на овим сајтовима

ево, баш сам прочитао и наишао на нешто што је за очекивати...

Тамо каже, бивши радник додуше, какви су му мотиви на знам, да се неформално и спонтано почела организовати некаква хијерархија.

То значи да на крају превлада људска себична природа где је немогуће да овакав систем преживи.

Не разумем. На које предузеће мислиш?

ЕДИТ: Нашао, чек да прочитам.

ЕДИТ2: Ок. Схватио сам шта желиш да кажеш. Само што си погрешно закључио. Тај бивши радник је рекао да та неформална хијерархија има своје проблеме, али не значи да тај систем није преживео. Valve и данас ради и приходе рачуна у милијардама.

Подели на овим сајтовима

neka hijerarhija koja se spontano formira na kratki rok i onda prema potrebi ili kad neko ode rasformira i opet formira je nešto prilično različito od bogomdanog uređenja koje je osveštano i vekovima ne sme da se menja, npr.

Naravno da će nešto što liči na hijerarhiju da se spontano formira i kad deca igraju rata, recimo nahrabriji ili najveći ili najglasniji među njima će da preuzme inicijativu...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

На шта мислиш ово за Немце?

Свако воли да ради нешто, само је проблем што ретко ко ради оно што воли. Ти си рекао да волиш рад са дрветом, али се не бавиш тиме. А када би се бавио тиме, сигурно би уживао и волео да радиш.

Za nemce sam mislio na ex istocnu nemacku i zapadnu. Istok koji je propao ekonomski zbog sistema i nerada a zapad prosperirao i jos prosperira a isti su narod. Hocu da kazem da niko ne voli da radi i ako ima mogucnost da ne radi on nece raditi vec ce odmarati...

A hobi i raditi nesto sto se voili je druga stvar, ali ni ja necu ustajati u 6 i raditi do tri sa drvetom...radicu kada mi se bude radilo ...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...