Raymond Red Reddington Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Анархија из кул бикоз нотинг ту луз... Има ли ово смисла...да ли су заговорници анархије људи који немају шта да изгубе? Да ли је то само степеник? Можда сам неупућен, али не знам за неке старкеље који се фрљају анархијом, углавном ове идеје долазе од младих људи.... Шта је анархија? „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ključ Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Шта је анархија? E ovo je primer nekonstruktivnog vodjenja dijaloga.... U eri googla, interneta, ovo je cak i bezobrazluk... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 E ovo je primer nekonstruktivnog vodjenja dijaloga.... U eri googla, interneta, ovo je cak i bezobrazluk... ? Па легитимно питање људима на теми. Шта је анархија по њима? Шта је за тебе анархија? „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Сада ми ниси ништа одговорио, већ идеш циркуларно: без државе не може, јер без државе не може, иако сам ја теби препоручио књигу, коју сигурно ниси прочитао пре него што си ми одговорио. Као што рекох, то за судство је уобичајена примедба и то је прво што су анархо-капиталистички политички теоретичари решавали (заједно са начином заузимања/парцелисања незаузетог земљишта и вода, проблемом одбране и сл. приговорима које имају минархисти). Држава има ауторитет, да, ауторитет који проистиче из страха од ћузе. А легитимитет не поседује апсолутно никакав. И како то може да буде отворно тржиште, тржиште чега, монопола на агресију? И какав је то уопште социјални уговор ако га ја нисам потписао? А на то да народ контролише државу и да држава не крши основна људска права могу да кажем једино да је то наиван став. Па државе су управо те које највише крше основна људска права, а ја не знам ко ће да ме заштити од државе... ЕДИТ за оне који прате тему, а нису либертаријанци: минархисти и анархо-капиталисти чине два међусобно супротстављена да тако кажем интелектуална круга од њих неколико, унутар либертаријанског интелектуалног круга. Минархисти су за то да држава буде само полиција и судови, а анархо-капиталисти су за потпуно укидање државе. Тек сада ово видјех. Уколико си мени желио да појасниш, захваљујем и мислим да је то јако корисно објашњење. Но, како сам ја схватио, овдје причамо о анрхистичкој идеологији, а нисам сигуран да би се минархисти могли тамо убројати. Истина је да су анархокапиталисти дошли до својих позиција развијањем либералних полазних становишта, али је велико питање да ли се они могу уопште више сврстати у корпус либералног мишљења...Можда је, ипак, боље говорити о немогућности јасног разграничења идеологија, што је по мени потпуно разумно - јер су све модерне идеологије произашле из просвјетитељског шињела, и у својим рубним подручјима се преклапају. Отуда класична подјела на љевицу, десницу и центар више не пије воду. Само једна примједба: наличје борбе за слободу је - револуција. Да не буде забуне нисам, комуниста - за шта се и да јесам никоме не бих требао правдати. Sir Oliver је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
blackcoffee Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Ajd do neke dvadesete može da prođe kao neka klinačka filozofija. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 As above, so below. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Pa ono jeste, David Fridman i deluje kao da je ostao u dvadesetim godinama svog zivota. http://www.youtube.com/watch?v=IcxGXcmr4ig Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Ne moram valjda ponavljati da je anarhizam ozbiljno razmišljanje na temu uređenja društva, a ne neka klinačko-punk faza u odrastanju. Jesenas sam vido jednog anarhistu kako na terasi hotela jede njoke, prilično fino i kulturno. Uspeo je čak i da doktorira filozofiju i pusti zulufe... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Анархија није могућа.. „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Анархија није могућа.. Jeste u manjim grupama ljudi negde do 1000 ovako odokativna procena, a što se države tiče teško da je moguća. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пивопија Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Анархија може да се гледа најчешће као трип. Као неко ко се креће у ''том'' свету, виђао сам и упознао много панкера, који се трипују око анархије. Узмимо одмах да је то добрих 90% клинаца који траже себе, који немају појма шта значи то А које носе на мајици, који ће вам дати бедне одговоре како су против закона и сличне небулозе. То је само клиначки трип када одећом хоће да се разликују од других људи и да мисле да верују у нешто. Они који знају у шта верују, то су људи који се боре против Система, што је као полазна тачка сасвим добро. Ипак, њихова борба против Система своди се на лоше методе и на лош крајњи циљ. Када се борите, ви морате да знате за шта сте, а не само против чега сте. Они су против свега, без јасног циља. Филозофска анархија је међутим, нешто сасвим друго. То су најчешће људи с којима сам водио и најпријатније разговоре на ту тему, они којима је слобода основ и који мисле да нико не може да им одређује шта и када да раде. Не желе да владају над другима, али не желе ни да ико има власт над њима. Дакле, њих не занима анархија у друштву, већ је то ''лична анархија''. ''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски https://www.facebook.com/smrt.svetu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука