Млађони Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Meni anarhija nikako nije kul. Prosto ne vidim kako bi pravosudni organi funkcionisali u anarhiji i kako bi se cuvao pravni poredak. Za to je drzava keva. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Za nemce sam mislio na ex istocnu nemacku i zapadnu. Istok koji je propao ekonomski zbog sistema i nerada a zapad prosperirao i jos prosperira a isti su narod. Hocu da kazem da niko ne voli da radi i ako ima mogucnost da ne radi on nece raditi vec ce odmarati... A hobi i raditi nesto sto se voili je druga stvar, ali ni ja necu ustajati u 6 i raditi do tri sa drvetom...radicu kada mi se bude radilo ... То је зато што судиш према себи. Међутим, верујем да ни сам себе не познајеш и да ниси размишљао да када би се бавио оним што заиста волиш, да би уживао у томе што радиш. Па би некад и лако устао у 6 да довршиш нешто што си синоћ започео. Поготово ако си обећао да ће то нешто бити готово. Занимљиво је да већина нелиберала човека сматра за лењог, кога држава или послодавац треба да терају да ради, а његово је да се бори да што мање ради за што више новца. Са друге стране, верујем да сви ови либерали на форуму сматрају да ће се човек својевољно потрудити да уради нешто како ваља, само ако му се да прилика. Да човек има жељу да ствара, да ради и да учини овај свет бољим местом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 То је зато што судиш према себи. Међутим, верујем да ни сам себе не познајеш и да ниси размишљао да када би се бавио оним што заиста волиш, да би уживао у томе што радиш. Па би некад и лако устао у 6 да довршиш нешто што си синоћ започео. Поготово ако си обећао да ће то нешто бити готово. Занимљиво је да већина нелиберала човека сматра за лењог, кога држава или послодавац треба да терају да ради, а његово је да се бори да што мање ради за што више новца. Са друге стране, верујем да сви ови либерали на форуму сматрају да ће се човек својевољно потрудити да уради нешто како ваља, само ако му се да прилика. Да човек има жељу да ствара, да ради и да учини овај свет бољим местом. Nema od tog posla nista .... bez prinude niko nece raditi jedan isti posao 35 godina, ustajati u 5 da bi u 6 poceo da radi, po mrazu, kisi ili leti po suncu dok se drugi brckaju na moru ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Meni anarhija nikako nije kul. Prosto ne vidim kako bi pravosudni organi funkcionisali u anarhiji i kako bi se cuvao pravni poredak. Za to je drzava keva. Postojao je ,,pokret drustvene odbrane" koji je prihvatao stavove Gramatike i zalagao se za zamenom krivicnog prava i primenom preventivno pedagoskih, terapeutskih mera... jos ekstremniji pokret je pokret ,, abolicionizma" koji se zalaze za ukidanje...mada on konkretno nista ne nudi.... Drzava je drzava... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Meni anarhija nikako nije kul. Prosto ne vidim kako bi pravosudni organi funkcionisali u anarhiji i kako bi se cuvao pravni poredak. Za to je drzava keva. To твоје мишљење не чуди, јер су те на правном факултету праву учили с тренутним правосудним систему на уму, па мислиш да другачије ни не може. Међутим, са обзиром на то да је, између осталог, то једна од најчешћих приговора анархо-капиталистима, нормално је да је то једна од тема којом су се прво либертаријански теоретичари позабавили. Има много књига на ту тему, мада бих теби лично препоручио књигу Машинерија слободе од Дејвида Фридмана. P.S. Ja не видим како у садашњем, етатистичком систему могу да функционишу правосудни органи, и како се то чува правни поредак? По мени, тамо где има држава нема владавине права, већ влада само пендрек и закон јачега, полиција и војска су само машине који спроводе оно што им нареди влада. Такође не заборави да је по етатистичким стандардима, нацистичка владавина у Немачкој била законита, а сво насиље легално - спровођено од стране званичних државних органа... Odahviing је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Meni anarhija nikako nije kul. Prosto ne vidim kako bi pravosudni organi funkcionisali u anarhiji i kako bi se cuvao pravni poredak. Za to je drzava keva. U idealnom svetu (što se btw nikada neće dogoditi) nebi bilo potrebe za sudstvom. Živi i pusti druge da žive i ono ne radi ono što ne bi voleo tebi da rade ili kako već. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 P.S. Ja не видим како у садашњем, етатистичком систему могу да функционишу правосудни органи, и како се то чува правни поредак? По мени, тамо где има држава нема владавине права, већ влада само пендрек и закон јачега, полиција и војска су само машине који спроводе оно што им нареди влада. Такође не заборави да је по етатистичким стандардима, нацистичка владавина у Немачкој била законита, а сво насиље легално - спровођено од стране званичних државних органа... Pa naravno da policija i vojska rade ono sto im naredi vlada koju je izabrao parlament. Meni samo nije jasno sta ima ovde sto se tebi ne dopada kada je sve upravo onako kako treba da bude? I jos pride, nacisticka vladavina nije bila zakonita ni demokratska. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 To твоје мишљење не чуди, јер су те на правном факултету праву учили с тренутним правосудним систему на уму, па мислиш да другачије ни не може. Међутим, са обзиром на то да је, између осталог, то једна од најчешћих приговора анархо-капиталистима, нормално је да је то једна од тема којом су се прво либертаријански теоретичари позабавили. Има много књига на ту тему, мада бих теби лично препоручио књигу Машинерија слободе од Дејвида Фридмана. Ne znam sta je uzrok mog misljenja ali moje misljenje je da bez drzave ne moze. Jednostavno neko mora da odrzava pravni poredak neko mora da donosi zakone. Ja ne vidim kako bi to sa autoritetom i legitimitetom radio bilo ko nego drzave. Ali zbog moje libelarne ideologije ja drzavu dozivljavam kao otvoreno trziste za politicare. Politicke partije trebaju biti kao kompanije koje nude resenja za odredjene probleme u drustvu i drustvo se medjusobno socijalnim ugovorom dogovara kom od tih politickih kompanija koji ce svojim pravnim i politickim resenjima razresiti odredjene probleme u drustvu. Naravno ako ljudi hoce civlizovano drustvo. Medjutim moramo stalno da radimo na edukaciji, pravnoj, politickoj i ekonomskoj. P.S. Ja не видим како у садашњем, етатистичком систему могу да функционишу правосудни органи, и како се то чува правни поредак? По мени, тамо где има држава нема владавине права, већ влада само пендрек и закон јачега, полиција и војска су само машине који спроводе оно што им нареди влада. Такође не заборави да је по етатистичким стандардима, нацистичка владавина у Немачкој била законита, а сво насиље легално - спровођено од стране званичних државних органа... Ako hoces da uhapsis ubicu treba ti pendrek, ne znam kako drugacije? Vlada pendrek i zakon jaceg, i uvek ce vladati pendrek i zakon jaceg, zato i postoji drzava da bude u kontroli pendreka a politicari u kontroli naroda. To amerikanci odlichno znaju, to ti je i sustina americkog ustava. Drzava kontrolise pendrek - narod kontrolise drzavu uz osnovna ljudska prava kojih se ne odriche niti dozvoljava drzavi da ih prekrsi. Nisam bas siguran kako ti dozivljavas pravo, a rekao bih kao svi anarihsti verujes u prirodno pravnu skolu. Medjutim ona je mrtva sa razlogom, danas se radjaju neke nove teorije u teoriji prava nesto izmedju prirodnog i pozitivnog. No to je druga tema. ZarkoZ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 По мени, тамо где има држава нема владавине права, већ влада само пендрек и закон јачега, полиција и војска су само машине који спроводе оно што им нареди влада. Такође не заборави да је по етатистичким стандардима, нацистичка владавина у Немачкој била законита, а сво насиље легално - спровођено од стране званичних државних органа... Pa da li onda po tvom misljenj, pravo prethodi drzavi ili drzava prethodi pravu? Cini mi se da je nacisticka Nemacka tada zastupala ideje pravne drzave a ne vladavine prava.... Upravo ako zastupas stav o preddrzavnom pravu zalazis u obnavljanje prirodnog prava...upravo ono sto rece brat Milisavljevic. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Ne znam sta je uzrok mog misljenja ali moje misljenje je da bez drzave ne moze. Jednostavno neko mora da odrzava pravni poredak neko mora da donosi zakone. Ja ne vidim kako bi to sa autoritetom i legitimitetom radio bilo ko nego drzave. Ali zbog moje libelarne ideologije ja drzavu dozivljavam kao otvoreno trziste za politicare. Politicke partije trebaju biti kao kompanije koje nude resenja za odredjene probleme u drustvu i drustvo se medjusobno socijalnim ugovorom dogovara kom od tih politickih kompanija koji ce svojim pravnim i politickim resenjima razresiti odredjene probleme u drustvu. Naravno ako ljudi hoce civlizovano drustvo. Medjutim moramo stalno da radimo na edukaciji, pravnoj, politickoj i ekonomskoj. Ako hoces da uhapsis ubicu treba ti pendrek, ne znam kako drugacije? Vlada pendrek i zakon jaceg, i uvek ce vladati pendrek i zakon jaceg, zato i postoji drzava da bude u kontroli pendreka a politicari u kontroli naroda. To amerikanci odlichno znaju, to ti je i sustina americkog ustava. Drzava kontrolise pendrek - narod kontrolise drzavu uz osnovna ljudska prava kojih se ne odriche niti dozvoljava drzavi da ih prekrsi. Nisam bas siguran kako ti dozivljavas pravo, a rekao bih kao svi anarihsti verujes u prirodno pravnu skolu. Medjutim ona je mrtva sa razlogom, danas se radjaju neke nove teorije u teoriji prava nesto izmedju prirodnog i pozitivnog. No to je druga tema. Сада ми ниси ништа одговорио, већ идеш циркуларно: без државе не може, јер без државе не може, иако сам ја теби препоручио књигу, коју сигурно ниси прочитао пре него што си ми одговорио. Као што рекох, то за судство је уобичајена примедба и то је прво што су анархо-капиталистички политички теоретичари решавали (заједно са начином заузимања/парцелисања незаузетог земљишта и вода, проблемом одбране и сл. приговорима које имају минархисти). Држава има ауторитет, да, ауторитет који проистиче из страха од ћузе. А легитимитет не поседује апсолутно никакав. И како то може да буде отворно тржиште, тржиште чега, монопола на агресију? И какав је то уопште социјални уговор ако га ја нисам потписао? А на то да народ контролише државу и да држава не крши основна људска права могу да кажем једино да је то наиван став. Па државе су управо те које највише крше основна људска права, а ја не знам ко ће да ме заштити од државе... ЕДИТ за оне који прате тему, а нису либертаријанци: минархисти и анархо-капиталисти чине два међусобно супротстављена да тако кажем интелектуална круга од њих неколико, унутар либертаријанског интелектуалног круга. Минархисти су за то да држава буде само полиција и судови, а анархо-капиталисти су за потпуно укидање државе. Милан М. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Иначе врло је мало вероватно чак и да се либерализам за какав се залаже Милосављевић појави као значајан играч на политичкој сцени Србије (то би био први пут када бих изашао на гласање), тако да се не бих ја пуно бринуо за анархију... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 Сада ми ниси ништа одговорио, већ идеш циркуларно: без државе не може, јер без државе не може, иако сам ја теби препоручио књигу, коју сигурно ниси прочитао пре него што си ми одговорио. Nisam cekaj da zavrismo sa razmenom misljenja pa ce lako da odemo na citanje. Nisam dosao da mi drzish cas, ali sam ti zahvalan sto imas literaturu da mi preporucis. DA nije cirkularan odgovor pojasnicu ti na sledecem citatu: Држава има ауторитет, да, ауторитет који проистиче из страха од ћузе. Ne, ima autoritet koji je proistice od toga sto kada te neko pokrade ti ces da odes u policiju i tuzices ga na sudu. I zbog toga se ne moze bez drzave. А легитимитет не поседује апсолутно никакав Legitemitet joj daje gradjanin kada ode u policiju i kae POKRALI ME, POMAGAJTE! Ili kada napise tuzbu zato sto mu komsija uzeo parce zemlje. И какав је то уопште социјални уговор ако га ја нисам потписао? Verbalni. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Септембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 da ne postoji sistem koji se svim silama trudi da ljude ukalupi u jednom doživljaju sveta i života, ljudi bi brzo shvatili da je npr. idiotski raditi jedan te isti posao 35 god. i da ta žrtva u stvari ničemu ne služi osim održavanju sistema i nikome i ne treba. Mi puno toga "moramo", a u stvari ne moramo. Država je inertna upravo iz tog razloga što joj ljudi koji misle izvan kalupa ne trebaju i jer promene nisu dobre, jer mogu brzo da je sruše. Njoj trebaju ljudi koji ne razmišljaju već rade, pa onda dođu kući i gledaju TV i emisije koje takođe uspavljuju um, i tako 35 godina... Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 Niko tebe ne tera da radis ... ali u tom slucaju spavas ispod mosta i ceprkas po kontejnerima ... Pa ko voli nek izvoli ... Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ključ Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Ja sam toliko protiv anarhije da ne mogu da vam opisem. Najjaci razlog je sto anarhija sigurno vodi do nihilizma u ljudskoj misli. Drugi razlog je sto anarhija u sebi ima destrukciono od disidentizma, a sam disident je uvek stetan. Anarhija je stil razmisljanja, nije samo jedna odluka... Ako nekad vidite slicnost vase odluke sa anarhijom, to je mozda vise razlika izmedju evolucije i revolucije prema vasem okruzenju, tj samo promena stava prema problematicnim odnosima i ciniocima koji odrzavaju te odnose...A ako ste stalno u tom nacinu razmisljanja onda je to anarhija u misli. Sto se tice raznih poistovecivanja kod ljudi, na to sam navikao. Inace ne razumem ljude koji se trude da razmisljaju, zasto se trude da sto vise razlicitih pojmova utrpaju pod jedan naziv, umesto da razgranice i oforme mrezu pojmova, jer to siri percepcionu mrezu pa donosi nove ideje i shvatanje svega. Jedan od razloga koji ja vidim je tako formiran misaoni sklop, ali to onda ukazuje da je covek usmeren da bude glup, bez obzira da li je glup ili inteligentan...Nesto slicno uvodjenju ogranicenja u komunikaciji sa tackama i zarezima, probao sam jednom na chatu da se razgovaram sa jednom devojkom preko , i . i ? i uspelo je, ali jel znate koliki je to zahtev da to bude interesantno i njoj zatim da bude toliko inteligentna i otvorena da ukapira od samog pocetka, jer stvarno ni u jednom trenutku chata nisam upotrebio nista osim ta tri znaka... Ne znam kako shvatate drzavu , a kako drustvo, ali ja bih se zadrzao na pojmu drustvo koji funkcionalno pokriva ljudsku percepciju, znaci onoliko koliko covek prosecno sretne i sa koliko komunicira u jednom prosecnom danu...To moze biti jedan grad, par sela i slicno... To je drustvo za tu osobu....Jasno je da drustvo koje pruza servise zitelju moze da opstane uz jaku organizaciju drustva. Sta je drzava onda?Danas je drzava politicka tvorevina zasnovana da komercijalizuje birokratsko politicke pretenzije svog vrha.Niti se trudi preterano da uspostavi servise prema ziteljima, niti to radi, niti gleda interese zitelja, vec iskljucivo ovo gornje komercijalizovanje te je jasno da zitelj postaje izvor prihoda, tj rob... Zato drzava nece dozvoliti na svom delu nikome da bude slobodnjak, da se otcepi...a kamoli anarhista....jer ce i ovog slobodnjaka tumaciti kao anarhistu... On anarhista nije, jer samo ne zeli potpisati ugovor sa ovakvom strukturom, tj jeste za strukturu, ali ne ovakvu...Svoj novac zeli podeliti sa drustvom koje mu nudi drugacije organizovane drustvene servise...E sad obratite paznju, drustvene servise sam rekao...Sledi da zitelj ocekuje servise da budu organizovani od drustva, jer to jeste ta logika, a drzava se tu utrpa, pa regulise sve jer tako maskira svoju nameru i funkciju... Prednosti drzave? Pa mora da ima neke prednosti sta god da je...cak je i fashizam Hitlera ili Musolinija imao neke prednosti....uvek ima nekih prednosti... -Prednost drzave je u globalizaciji lokalnih drustvenih vrednosti....Tj drzava prisilno uvodi sisteme vrednosti koji nisu isti kao lokalno drustveni, pa iako bi se na jednom planinskom podrucju recimo ustanovio princip udavanja sa 12 godina, ili grupnog nasilja nad pojedincem, tj klanovi, to drzava ne dozvoljava preko zakona, koje prepisuje ili ustanovljava.... -Druga prednost drzave je sto je veca celina, pa akumulira vise novcane vrednosti koju moze da usmeri za prelazenje praga kod raznih oblika usluga...Prag je bitna stvar, npr razlika izmedju pozorisne trupe na vasaru i pozorista, nikad pozorisna trupa nece biti pozoriste, potrebna je veca organizaciona celina, da se predje prag... -Treca prednost drzave je strategijsko politicko usmeravanje razvoja i tako i zastita celine drzave, ali to je pojedinacna stvar, tj samo onih drzava koje uspeju da se izbore sa sebicnim karakterom u svom narodu i ustanove nesebicnu vlast, tj rodoljubivu vlast (ne znam sta znaci patriotizam, rodoljublje mi je ocigledna rec u ovom smislu). Mozda postoji jos neka prednost drzave u odnosu na drustvo i servise koje drustvo , tj drustva pruzaju, trenutno se ne secam. Nesto od ovog je i mac sa dve ostrice.Npr globalizacija sistema vrednosti je najzloupotrebljavanija stvar na svetu... Preko te stvari se osvajaju drzave, tj USA ce vam prvo preko svojih medija i medija satelita BBC i slicno , rusiti drustvene vrednosti kroz uvodjenje raslojavanja povodom demokratije, zapadnih vrednosti i feminizma i zenske emancipacije.... Cik recite da ne treba zenama dozvoliti emancipaciju, na nacin na koji one shvataju emancipaciju , u jednom paketu.....Ima da vas samelju i zene i privrzeni muskarci i oni ugladjeni i oni populisticki orjentisani , cak i oni koji ne razmisljajuci puno zele samo da pokazu postovanje prema zeni... Pa ko ce onda ostati , ko vas nece samleti....Ono malo kriticki razmisljajucih, zatim ono malo koji pamte malo duze, ali oni ce se javiti tek kad se vide stetne posledice delovanja ovog efekta razaranja drustvenih vrednosti preko forsiranja emancipacije, a tada je vec kasno , jer je obicno drustvo razoreno ili u svakom slucaju promenjena vlast i ostaju razni radikalni elementi , od primitivno orjentisanih ka diktaturi u lokalu, a to emancipatori zovu patrijarhalnost, mada nema neke veze sa tim, do anarhista ili nacionalista... Kad bilo sta kazete i napisete, svako ce to tumaciti na nadobudan nacin, tj kao da on to razume i da vi manje razumete od njega.Retki su oni koji ce se zapitati zasto ova osoba ovako misli, zbog iskustva ili razvijenog metoda razmisljanja (u svakom slucaju takvih je zanemarivo malo). Zato se komunikacija medju ljudima uglavnom ponisti ako je duza i zato vazi pravilo 6 recenica i zato vazi pravilo snishodjenja i zato vazi pravilo klanova i zato vazi pravilo graktanja vecine i zato imate demagogiju gde god je demokratija (cija je najvaznija uloga u komunikaciji to sto da slobodu svakome da bez samokritike izjavljuje ono sto mu padne na um)... Ovo poslednje sam napisao da bih opisao uslov koji ogranicava prodiranje i uspostavljanje jasne misli o svemu, pa i o drzavi i drustvu , a oni se pitaju kad vec pricate o anarhiji...Revoluciju i evoluciju nisam ni pipnuo a one tek imaju vazan uticaj jer o njima se i radi...kod onih sto su privremeno anarhisti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука