Дејан Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Godinama su đaci u Srbiji učili da su Čačak, Kruševac i Gornji Milanovac oslobodili od Nemaca partizani, međutim, ta mesta oslobodili su Dražini četnici. Srbija i srpski đaci su posle Drugog svetskog rata iz istorije učili da su gradove i mesta poput Loznice, Gornjeg Milanovca, Čačka, Lazarevca, Kruševca i mnogih drugih od Nemaca oslobodili partizani, međutim, Telegraf zajedno s Miloslavom Samardžićem otkriva pravu istinu i dokumentuje je fotografijama, a ona glasi da su sva ta mesta od fašista oslobodili četnici Dragoljuba Draže Mihailovića! Miloslav Samardžić, autor mnogobrojnih knjiga o četničkom pokretu i Draži Mihailoviću, i Telegraf nakon konkursa da se jave oni koji poseduju sliku Josipa Broza Tita sa narodom u periodu do 1944. godine, na koji se niko nije javio jer takve slike nema, otvaraju novi konkurs: “Navesti makar jedno gradsko naselje koje su partizani oslobodili od Nemaca pre nego što je Staljinova vojska prešla Dunav, 4/5. septembra 1944. godine“. O oslobođenjima posle ovog datuma nema svrhe govoriti kada je reč o partizanima. Naime, prema autentičnim slikama iz Drugog svetskog rata, koje je u svojim knjigama objavio Miloslav Samardžić, vidi se kako pripadnici četničkog pokreta ulaze u oslobođena mesta od Nemaca, širom Srbije. Ovoj je spisak gradskih naselja koja su četnici oslobodili od Nemaca: 1. Loznica (31. avgust 1941) 2. Bogatić (1. septembar 1941) 3. Krupanj (4. septembar 1941) 4. Banja Koviljača (6. septembar 1941) 5. Gornji Milanovac (29. septembar 1941) 6. Čačak (1. oktobar 1941) 7. Stragari (4.oktobar 1941) 8. Ljubovija (oktobar 1941) 9. Prijepolje (12. septembar 1943) 10. Priboj (12. septembar 1943) 11. Zvornik (17. septembar 1943) 12. Banja Koviljača (17. septembar 1943) 13. Bijelo Polje (septembar 1943) 14. Rudo (18. septembar 1943) 15. Brza Palanka (18. septembar 1943) 16. Ljubovija (30. septembar 1943) 17. Bajina Bašta (30. septembar 1943) 18. Nova Varoš (oktobar 1943) 19. Višegrad (5. oktobar 1943) 20. Čajetina (10.oktobar 1943) 21. Rogatica (14. oktobar 1943) 22. Majdanpek (26. avgust 1944) 23. Kučevo (28. avgust 1944) 24. Leskovac (31. avgust 1944) 25. Vlasotince (31. avgust 1944) 26. Svrljig (2. septembar 1944) 27. Kadina Luka (2. septembar 1944) 28. Lazarevac (3. septembar 1944) 29. Podlugovi (10. septembar 1944) 30. Breza (11. septembar 1944) 31. Pljevlja (septembar 1944) 32. Ražanj (oktobar 1944) 33. Varvarin (oktobar 1944) 34. Kruševac (14.oktobar 1944) (Telegraf) Grizzly Adams, Драган Јашић, Мирко Василић and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 JVuO, molim, ne četnici. У чему је разлика? Осим можда што је четника било и код Недића. Као што су партизани били НОВЈ, тако су и четници били ЈВуО. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љотићевац Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 У чему је разлика? Осим можда што је четника било и код Недића. Као што су партизани били НОВЈ, тако су и четници били ЈВуО. Четнички покрет постоји много пре ЈВуО. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 ''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.'' Димитрије Љотић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Четнички покрет постоји много пре ЈВуО. Постоји. Али то не значи да ЈВуО нису били четници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Četnici su četnici, a JVuO je bila regularna vojska Kraljevine Jugoslavije. Sam Mihailović je zabranjivao pojam četnik. A sledeće, treba jednom ostaviti tu podelu ne četnike i partizane. Dakle, imamo JVuO, Jugoslovensku Vojsku u Otadžbini, i njen politički organ, JDNZ ili JUDENAZ (kako kome), Jugoslovensku Demokratsku Narodnu Zajednicu koju čine socijalisti, demokrati, radikali, nacionalisti, monarhisti, republikanci, Srbi, Hrvati, Muslimani i Slovenci itd., svi predratni politički pokreti i partije osim ustaša, komunista i Hrvatske Seljačke Stranke. Kada ovako gledamo na JVuO, dobijamo sasvim drugačiju sliku od one bradate četničke gde, kao, bacaju male bebe na bajonete.. То је све у реду. Само није баш јасан податак да је Дража забрањивао појам четник. Дај неки извор о томе. Зар дража није био на челу „Команде четничких одреда Југословенске војске“? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 2. Bogatić (1. septembar 1941) Први напад на Богатић су извели припадници Мачванског партизанског одреда основаног на Бубањи 16. јула 1941. године. Напад је извршен 7. августа 1941. године., и изведен је релативно лако, обзиром да је била гужва због пијачног дана, те да у Богатићу у том тренутку није било Немаца, него само 17 жандара. Наредних дана су Немци повратили Богатић, да би макон сусрета Команданта Мачванског партизанског одреда Небојше Јерковића, те Драгослава Рачића, Команданта Церског четничког одреда, упућено писмо Драгољубу Михајловићу са тражењем одобрења за заједничке акције У Подрињу, односно Мачви и Јадру, од којих је између осталог, једну требала да чини и поновни напад на Богатић, е да би се то уврхунило заједничким нападом на Шабац. Након тог договора, уследио је и заједнички проглас, у коме се каже отприлике да четници и партизани заједно иступају против заједничког непријатеља и да у ту борбу треба да ступе сви, итд, итд... Проглас потписан и од Рачића и од каснијег народног хероја Мике Митровића... Напад на Богатић заиста јесте успешно изведен, али и једни други себи "присвајају" главну улогу... Ипак, убиство др Младена Милошевића, познатог богатинског лекара и народног посланика, који је из "ослобођеног" Богатића кренуо у Шабац, говори да су ипак комунисти тада држали власт у тој вароши... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Bila je lična Mihailovićeva naredba još 1941. godine da se zabranjuje pojam četnik, ali kasnije se očigledno odustalo od te naredbe jeste se i na zapadu pročulo da se bore "četnici" protiv nacista. Dalje je dovelo do zablude jesu u vojsci Kraljevine Jugoslavije krajem 1930-ih, uoči drugog svetskog rata, formirane specijalne jedinice, među njima četnici i sokoli, nešto kao domaći rendžeri. Četničke jedinice u Podrinju najduže su pružali otpor Nemcima, i iz takve četničke jedinice okupili su se i prvi borci JVuO. Srbiju takođe nisu oslobodili partizani nego su je okupirali sovjetska i bugarska armija (Bugarska je bila prešla na stranu SSSR kada je crvena armija ušla u Bugarsku; i u narodu, u starije, zaista postoje predanja ili ti urbane legende o četnicima koji su klali i ubijali i pri tome govorili neki strani jezik nalik bugarskom, ili o tajnim agentima OZNE koji takođe govore stranim jezikom nalik bugarskim ili ruskim), zatim je sledila ogromna čistka JVuO po Srbiji o čemu se decenijama strogo ćutalo (u ovome su Sovjeti bili daleko uspešniji od Nemaca), dok su se u emigraciji tajno podržavale "četničke organizacije" koje bi sledile sliku o JVuO koja je nastala posle 1945-e. Jer po svaku cenu moralo se izbrisati iz kolektivnog sećanja da je postojala jedna JVuO i jedna druga alternativa od komunizma i NRJ/NFRJ/SFRJ. На страну комунистичка слика о четницима као примитивним брадатим кољачима из филмова и сл. назив четник јесте био општеприхваћен и он се широко помиње и у документима ЈВуО. Хоћу да кажем да не постоји нека супротстављеност између назива четник и ЈВуО. На западу су снимани филмови о четницима, писале су новине, стрипови. Код нас су у народу певане песме о четницима. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 На страну комунистичка слика о четницима као примитивним брадатим кољачима из филмова и сл. назив четник јесте био општеприхваћен и он се широко помиње и у документима ЈВуО. Хоћу да кажем да не постоји нека супротстављеност између назива четник и ЈВуО. На западу су снимани филмови о четницима, писале су новине, стрипови. Код нас су у народу певане песме о четницима. У прилог причи http://www.youtube.com/watch?v=P6EccXAEj_s Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Иначе, веома jе важно и потребно радити на српском националном помирењу и превазилажењу подела на партизане и четнике, патриоте и издаjнике и сл. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Sve te gradove oslobodili su - Srbi. Srbi koji su tada bili komunisti ili u narodnoj vosjci - nevazno je. Sto se tiche oslobodjenja, mnogi ljudi po krusevcu pricaju da su cetnici ucestvovali u oslobodjenju Krusevca. Tako da je vrlo moguce da je istina. feeble, Ignjatije and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Sve te gradove oslobodili su - Srbi. Srbi koji su tada bili komunisti ili u narodnoj vosjci - nevazno je. Имао сам деду који је био у партизанима, имам и његову споменицу. Он је човек лепо говорио мом тати још за време Тита како је било. Каже, која војска прва упадне у село у ту војску идеш или те убијају. Причао му је како му не био проблем тада да иде у четнике јер је заклетву као војник дао краљу. Касније је тек видео да би погрешио, јер је "сазнао" да су четници били сарадници окупатора, како би држава била сиромашна да је краљ остао а сада је богата као никад пре... Оно, пао је под утицај пропаганде. Али, све су то Срби. Борци против окупатора и злотвора од кад постоје. Пре би да нестану него да се приклоне злим окупаторским силама... као поједини народи... да ги не спомињемо Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Имао сам деду који је био у партизанима, имам и његову споменицу. Он је човек лепо говорио мом тати још за време Тита како је било. Каже, која војска прва упадне у село у ту војску идеш или те убијају. Причао му је како му не био проблем тада да иде у четнике јер је заклетву као војник дао краљу. Касније је тек видео да би погрешио, јер је "сазнао" да су четници били сарадници окупатора, како би држава била сиромашна да је краљ остао а сада је богата као никад пре... Оно, пао је под утицај пропаганде. Али, све су то Срби. Борци против окупатора и злотвора од кад постоје. Пре би да нестану него да се приклоне злим окупаторским силама... као поједини народи... да ги не спомињемо Na pocetku rata pozove moj rodjak najboljeg druga da dodje u cetnike, a on ode u partizane i sretnu se jednom na strazi i ovaj ga pita sto je otisao u partizane kad ga je zvao da dodje u cetnike, a on kaze : ,,Vojska ovo, vojska ono! Mi se svi borimo protiv Svabe" E to je prava slika rata. Ljudi i u jednoj i u drugu vojsku su isli u vojsku ca ciljem da oslobode Srbiju. I ja kada pljujem po komunistima i partizanima, ne pljujem po obicnoj nepismenoj raji kojom je lako uprravljati vec po onima koji su njima rukovodili i koji su dobro znali o cemu se radi. Милан Ракић and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Zlo komunizma treba istrebiti , samo tada ce Srbiji da svane . Sve sto nam se desava danas direktna je posledica komunizma . florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Имао сам деду који је био у партизанима, имам и његову споменицу. Он је човек лепо говорио мом тати још за време Тита како је било. Каже, која војска прва упадне у село у ту војску идеш или те убијају. Takodje sam isto cuo od mojih staraca, medjutim meni niko nije bio ni u jednoj vojsci za vreme tog rata. Za vreme prvog sam imao u porodici vojnike za vreme drugog nijednog. Inache mog pradedu Micheta su hteli da streljaju i nemci i partizani i cetnici. Medjtuim jedan brat mu je bio cetnik, kum mu je bio neki andrak u partizanima a od nemaca ne znam kako se izvukao, kazu da je bio promicuran covek. Ti ljudi tada koji su bili medju partizanima uglavnom nisu ni znali sta je to "komunizam" u pravom smislu te reci. Mene oni ne brinu, brinu me oni posleratni komunisti koji su uzjahali fotelje. Али, све су то Срби. Борци против окупатора и злотвора од кад постоје. Пре би да нестану него да се приклоне злим окупаторским силама... као поједини народи... да ги не спомињемо Istina ali jednu stvar zaboravljate im mnogi Hrvati su se borili protiv fasistickog okupatora koji je zauzeo zemlje tamo. To ne zaboravite. Bez obzira sto je taj fasisticki okupator imao saveznike medju Hrvatima. Setite se toga kada krivite "hrvate" kao celinu za Jasenovac. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Istina ali jednu stvar zaboravljate im mnogi Hrvati su se borili protiv fasistickog okupatora koji je zauzeo zemlje tamo. To ne zaboravite. Bez obzira sto je taj fasisticki okupator imao saveznike medju Hrvatima. Setite se toga kada krivite "hrvate" kao celinu za Jasenovac. Први пут чујем за то . Ја сам мислио да су Хрвати дочекали Хитлера са цвећем. Колико је било тих антифашиста ? 100, 200 ? Зосима and javor је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука