Jump to content

Препоручена порука

• 2 weeks later...

Хвала ти пуно, @@Zayron, некако успевам да склопим прву слику, мада ме много више интересује. За сад сам само провртела ове снимке (баш сам у шкрипцу с временом), а ти ако већ знаш  и ако имаш времена и воље - пиши више, читам за неких десетак дана...

Jelino, htjela si da napišem nešto više o tome a ja ne samo da napišem i nešto više već objavim i svoje jedno za vas vrlo zaniljivo otkriće: srpske tančici ili plesne procesije Springprozession ili processione danzata, serbian dancing procession. Sad pošto sam u forumskoj penziji, imam više vremena za svoje grupe na FB a tamo sam razgledajući stara videa na jednoj grupi ustanovio nešto vrlo zanimljivo. Relikte tih plesajućih hrišćanskih procesija imamo ustvari i u samoj Srbiji. S tom razlikom što su tamo u tom Echternachtu u Luxemburgu sačuvane u tom liturgijskom kontekstu jer ih je tamo crkva podržala a u Srbiji su ostali isključivo narodnom zaležitošću tj, narodnim običajem. Ovaj video mi je bio poznat odavno i pokazivao sam ga i drugima zbog tog kurioznog "christian dance trance", reliktom prethrišćanskih obreda poslije vremenom postupno inkulturovanih i hristijaniziranih u kontekstu proslave Pentekostalnih praznika, Duhova. Ali stalno mi je pri tom gledanju promicala jedna tako očigledna srvar da je tamo ustvari zabilježena istovremeno kao njen sastavni dio još i ta plesna procesija. To je tačno ono kad od šime ne vidiš drvo, hahahaha. Dakle i u Srbiji su postojali ili i još postoje te plesne procesije. Vidite sad koliko se zaista malo zna o tome kako su nekad živjeli hrišćani, kako su izgledali njihovi crkveni i liturgijski običaji i kako misleći da je hrišćanstvo oduvijek izgledalo kao danas pravimo veliku grešku. Sva razlika izmeđi ove liksemburške i one diboćke srpske plesne procesije što je ova liksemburška podržana crkvom a ta dibočka nije. U liksemburhi je predvodi čak i sam biskup lično plešići a z toj dubočkoj nema nikakvog sveštenstva jer pravoslavna crkva očigledno taj običaj nije podržala ali druge kao badnjak, svau jeste. Za one koji uopšte ne razumiju o čemu se to ovdje radi jer su počeli pratiti temu tek odnedavno dajem ovaj link:

Hrišćanske plesne procesije
Christian dancing processions

A evo i te  serbian dancing procession,
znači to je istovremeno i dance trance
i dancing procession na videu od 1:00 do 1:25

Dubocke rusalje * Rusallias -- Women's Trance Ritual

A ovo je ta poznata plesna procesija u luxemburškom Echternachtu,
ovdje je predvodi dokonce plešući biskup lično, vidjet ćete ga odmah na samom
početku tog videa u crnoj mantiji u prvom redu u sredini kako pleše i on od 0:10 min.

D'Iechternacher Sprangprëssessioun: Ënnerwee bei d'Graf vum Hellege Willibrord
Подели на овим сајтовима

Edit: 

To je tačno ono kad od šime šume ne vidiš drvo,

Sva razlika izmeđi ove luxemburške i one dubočke srpske plesne procesije što je ova luxemburška bila podržana crkvom a ta dubočka nije. U Echternachtu je predvodi čak i sam biskup lično plešući na čelu procesije a u toj dubočkoj nema nikakvog sveštenstva već je samo narod jer pravoslavna crkva očigledno taj običaj nije podržala ali druge kao badnjak, slavu jeste. Najvjerovatnije baš zbog tog drugog dijela "dance trance" koji se neda baš sasvim dobro uklopit u pravoslavnu tliturgiju jer nema neki divkhu hrišćanski teološki kontekst, neutemeljen je u hrišćanstvu. Da možda nije bilo tog "trance dance" ko zna, možda bi to i u Srbiji bilo podržano crkvom, ta plesna procesija. Možda baš ne bi plesali episkopi ravno u njoj ali bi to bilo prihvaćeno kao narodni crkveni običaj, nešto slično kao Badnjak, slava itd. Za one koji uopšte ne razumiju o čemu se to ovdje radi jer su počeli pratiti temu tek odnedavno dajem ovaj link:

Подели на овим сајтовима

joj, ne mogu se stić naispravljat, samo 10-15 minuta za ispravke, meni treba 10-15 dana!

jer nema neki divkhu dublji hrišćanski teološki kontekst,

Подели на овим сајтовима

Da možda nije bilo tog "trance dance" ko zna, možda bi to i u Srbiji bilo podržano crkvom, ta plesna procesija. Možda baš ne bi plesali episkopi ravno u njoj ali bi to bilo prihvaćeno kao narodni crkveni običaj, nešto slično kao Badnjak, slava itd.
да, а овај екстатични део је баш грозан (за гледање макар, њој је вероватно ок :) )
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...