Zayron Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Edit: U Bosni se kako sami vidite to HK sačuvalo a kod svih ostalih osim Slovenaca zredukovalo na K. (bilo pofrešno napisano H) Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Није имао ко њих да одбацује, кад су се сами одабацили одбацивањем вјере православне. Кад год су се Срби дизали на устанак, Османлијама су у гушењу помагали домаћи муслимани. Они су били у свим војскама које су ишле на устаничку Србију, сам Карађорђе је говорио да му је лако са царском војском, али са овим #босанским шљиварима никако изаћи на крај#. После иду шуцкори НДХ, иако је присутан феномен муслиманске милиције које држе свој џемат, имају пљачкашке испаде, што је одлично описао Ћопић у својим романима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Ja sam lično vodio raspravu s jednom Srpkinjom iz Sarajeva koja je odlučno tvrdila da muslimani ne mogu biti nikakvi Srbi, samo pravoslavni Srbi su Srbi. Pokušavao sam joj objasnit da je nacija jedna stvar a vjera sasvim druga al ona se nije dala ubijedit. A na takvo to isto mješanje i poistovjećivanje vjere i nacije sam nailazio još mnogo puta a najviše kod Srba u smislu odbacivanja drugih ako nisu pravoslavci a kod muslimana u smislu poistovjećivanja islama s nacijom. Najbolje na tom su bili bosanski Hrvati koji istina su kolokvijalno poistovjećivali hrvatstvo i katoličanstvo al ne iz nekakvog neznanja ili neshvatanja pojma vjere i nacije nego više samo po inerciji: "kako svi tako i mi". Inače Hrvati su kako sam rekao odlično i najbolje od svih onih dole u BiH znali i bili svjesni da nacija i vjera nisu ista stvar i da nikakvog automatizma i poistovjećivanja tu ne može biti. S nacijom se rodiš, 100% ili mješanac a vjera je stvar vaspitanja ali i izbora. Ма да, испада да су једина аутентична нација у Херцег-Босни Рвати...ајте молим вас чућемо те о томе други пут... Корен српског идентитета је Косово. А и муслимани изБосне су певали о овом Косову и славним прецима. Знаш шта да се не лажемо исто су певали уз гусле и херцеговачки католици све док се нису почели изјашњавати као Хрвати. Дакле нисмо их ми отерали него су их други уграбили за себе. Истина је једино да смо ми били млаки да их сачувамо ако не за себе а оно макар не против нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Pa nije to bas kojesta. Evo i ti govoris o tome kako su Srbi dobri i pri sebi samo ako su pravoslavne vjere, ako su im episkopi vladari i ako se drze kosovskog zavjeta. Crkva je takodjer tokom istorije vodila kampanju da je srpski identitet hriscanski identitet, a jos u vrijeme Stefana Nemanje u Srbiji nisu bili dobrodosli svi oni koji nisu pravoslavni. To je praksa iz Vizantije. Govoris jos kako su Srbi zavjetni narod, i da imaju zavjet sa Bogom, i kako u to da se uklope Srbi katolici ili Srbi muslimani, Srbi protestanti? Ја сам на више места говорио да се тим заветом сви Срби спасавају, али ти си изгледа пропустио тај час Жељкологије. А кад кажем сви Срби онда мислим и на католике и на муслимане...једино нисам сигуран за протестанте, њима је појам заветне заједнице стран. Видиш колико је широк мој екуменизам. Значи ја чак не тражим ни да се папа повуче са позиције главног и одговорног уредника цркве, већ просто да се остане или врати завету, па чак и муслимани који су иноверни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Није имао ко њих да одбацује, кад су се сами одабацили одбацивањем вјере православне. Кад год су се Срби дизали на устанак, Османлијама су у гушењу помагали домаћи муслимани. Они су били у свим војскама које су ишле на устаничку Србију, сам Карађорђе је говорио да му је лако са царском војском, али са овим #босанским шљиварима никако изаћи на крај#. После иду шуцкори НДХ, иако је присутан феномен муслиманске милиције које држе свој џемат, имају пљачкашке испаде, што је одлично описао Ћопић у својим романима. Ни то није тако просто ево шта каже Омер-Паша Мићо Латас: Srbija će, zacelo, jednom osloboditi i sebi prisajediniti Bosnu i Hercegovinu, što želim od sveg srca. Ako tada budem živ, radovaću se tome. Nu jedan savet za taj slučaj čujte još sada, od mene. Begovi, spahije, poturčenjaci, njihova nazovi inteligencija i, manji deo, iskvareni muslimani varošani u Bosni i Hercegovini, nikad neće biti prijatelji Srpstva. Prema njima budite oprezni. Ne verujte ni njihovim pretvaranjima. To su izdajice Srpstva, koje Srbija moga držati strogo, ništa im ne popuštati, da ne bi pokvarili ostali muslimanski narod tamošnji. Taj narod, naprotiv, sasvim je drugačiji. On ne zna drugi jezik do srpski. On je i sad duhom Srbin. On će odmah biti dobar Srbin i sa vama, svojom braćom, ili vrlo rado, mada ga od vas razdvaja muhamedanska vera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Ма да, испада да су једина аутентична нација у Херцег-Босни Рвати...ајте молим вас чућемо те о томе други пут.... Ispada možda tebi, meni ispada tačno onako kako sam rekao: Hrvati su narod u BiH koji imaju najmanje problema sa mješanjem i poistovjećivanjem vjere i nacije, u većoj mjeri od njih to čine muslimani koji su pod svaku cijenu željeli od svog bosanskog islama napravit naciju a potom Srbi koji su u tom nerazlikovanju vjere i nacije aposlutni šampioni u BiH. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Pogledaj nam himnu.... Теби у тој химни само смета Бог, али муслиманима не смета, јер и они у Бога верују. То што ти сад радиш радили су и комунисти, само се то тада није звало троловање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Ispada možda tebi, meni ispada tačno onako kako sam rekao: Hrvati su narod u BiH koji imaju najmanje problema sa mješanjem i poistovjećivanjem vjere i nacije, u većoj mjeri od njih to čine muslimani koji su pod svaku cijenu željeli od svog bosanskog islama napravit naciju a potom Srbi koji su u tom nerazlikovanju vjere i nacije aposlutni šampioni u BiH. Па мајке ти по чему онда одударају Хрвати које ти сад издвајаш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Зашто је то лаж? Дај неке аргументе, неку историјску причу, неку чињеницу ( и СПЦ може бити заслужна за нешто, или за ово или за очување српског идентитета под вијековима туђе власти...а то двоје је итекако повезано )... Ја сам ти само рекао да сам својим очима читао писма муслимана кога су српска удружења одбила јер је био муслиман, и теби је због тога тешко србовати? Овакво стање је започело са аустро-угарским пројектом босанске нације и са одбијањем Срба да прихвате муслимане у свој корпус, али оно има и дубље корјене од тога. Проблем има више страна и скоро сви актери су ту допринијели овоме што имамо данас: -СПЦ је одувијек била "народна црква", блиска са обичним свијетом и скоро па спојена са њим. Та њена особина јој је омогућила да сачува Србе од губљења идентитета све док је се држе. Али након неколико вијекова таквог поступања под туђином, људи почну да гледају ужу, а не ширу слику. -Када је Калај покренуо пројекат "Босанске нације" имао је за намјеру да националност и етницитет одвоји од религије, али то му није успјело ни са једним од народа у Босни и Херцеговини. Но, и поред тога остао је упамћен тај његов пројекат. -Због ужег гледања ствари, Срби су сматрали да су само православци Срби па су тиме одбили босанске муслимане који су хтјели да србују, остављајући их тако у том неком "међупростору". -Онда долазе другови комунисти који су Југославију подијелили тако да су разбили српску концентрацију снага ( јер би иначе стање било као у Краљевини гдје су само Срби имали моћи да управљају државом ) и уставом од 1974. запечатили БиХ оваквом каква је сада. -На крају долази рат 92-95, а у рату се најлакше и најбоље кристалишу "они и ми" и у овој фази може се рећи да смо сви криви, и они и ми, за овакву подјелу. Што се мене тиче, радије бих да знам истину него да србујем. Милија ми је она, али можеш имати и истину и србовати. Нема србовања без истине. Јер је србовање на темељима Косовског Завета, а видовдански Завет је истина која очи отвара. Видовдане мој очињи виде-Тобом видим што други не виде! Дај ти чињеницу сем тог једног писма које си негде некада прочитао да су Срби одбацивали муслимане. 90-их је озлоглашени Милошевић нудио Алији да буде на челу заједничке државе, али Алија није хтео јер је хтео да постане отац нације. 41-45 трећина муслимана је била у равногорском покрету, а трећина у партизанима заједно са Србима дакле. 1914 мноштво муслимана је прешло из аустријске војске на српску страну. Млада Босна је била сачињена од Срба православних и муслимана. А за остатак прочитај оно што сам навео од Омер-Паше Латаса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Па мајке ти по чему онда одударају Хрвати које ти сад издвајаш? Nikog ne izdvajam, to je samo rang lista prema tome kako ko razlikuje a ne poistovjećuje vjeru i naciju. Već sam napisao da su Hrvati oni koji ne da nemaju problema s tim već da ih imaju najmanje. Evo sad opet rang lista prema tome koliko ko s tim ima problema: 1. Srbi - šampioni, pobjednici 2. Bošnjaci - srednja žalost 3. Hrvati - zadnji dole, posljednji :good2: Razumiješ šta je rang ili top lista, niko tu nije izdvojen, samo su poredani prema tome koliko ko s tim brkanjem pojmova vjera i nacija ima problema. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Nikog ne izdvajam, to samo rang lista prema tome kako ko irazlikuje a ne poistovječuje vjeru i naciju. Već sam napisao da su Hrvati oni koji ne da nemaju problema s tim već da ih imaju najmanje. Evo sad opet rang lista prema tome koliko ko s tim ima problema: 1. Srbi 2. Bošnjaci 3. Hrvati Razumiješ šta je rabg ili top lista, niko tu nije izdvojen, samo su poredani prema zome koliko ko s tim brkanjem pojma vjera-nacuha ima problema. Не измишљај сад. Говорио си тако да Хрвати практично скоро и да немају тај проблем, ал ето зло окружење их је натерало тако да се понашају. Шта то друго значи доли да су Хрвати једино аутентична нација на том простору? А ја сам ти лепо рекао да су ти исти преци ових данашњих ХерцегБосанских хрвата певали уз гусле о Косову и Косовском Завету о Обилићу и другим српским витезовима. Шта је дакле ова твоје опсервација до један субјективан закључак. Исто тако и ја могу рећи Срби нису такви у Босној али ето зло окружење натерало их је да такви буду. И знаш шта, ја бих био објективнији јер је то истина. Срби у Босној су до јуче били Југословени. Сећам се када је стигао авион српских избеглица из Сарајева у Београд па кад су их интервјуисали ови са РТС-а а један вели: Ето нас су тамо тукли и викали нам да смо четници, а ми нисмо никакви четници. Тако су ти Србе утерали у памет и натерали их да буду Срби. Дакле истина је скроз супротна од онога што ти овде постављаш за истину. Срби су ти који су са тим имали најмање проблема а управо Хрвати су заразили тиме и Србе и Муслимане, јер су они први почели још у доба МАСПОК-а 70-их година. Срби у Босни су аутентичан и аутохтон народ зато и нису имали потребу то истицати као минорна скупина Хрвата, који ће свакако напустити Босну сад кад је Хрватска ушла у ЕУ. Неће о њима остати ни трага у Босној а њихове просторе заузеће муслимани. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Ал ајд ти си свакако шокац па за своје навијаш, него сећам се кад су избили ти ратови 90-их било је овде Срба који су тад први пут чули да преко Дрине и Дунава живе неки Срби. То је забрињавајуће. А још горе је кад су ту информацију дефинитивно утврдили онда су почели са дефетизмом у смислу: није то моја земља, шта ме брига за Бања Луку или Книн, ако усташе дођу у Београд онда ћу ја узети пушту у руку, и томе сличне глупости. Јадранка-Дервента and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Још глупљи пример ти је Југославија. Приде кад се сетим да су се Маџари овде изјашњавали све до недавно као Југословени... чудо је држава шта може да уради јадном човеку. Између вас двојице бирам да је Србин стање духа. Нити је дефинисан државом , нити племеном. Коме отац Свети Сава тај је Србин, коме није тај нека се запита шта је. То је моја дефиниција Србина. А тако је било и протеклих векова. Сви они којима Свети Сава није био ништа више и нису Срби. Тако рецимо Деретић није Србин, јер иако много прича о Србима њему Свети Сава није нико и ништа. И многи други десничари којима је ближи Итлер од Светог Саве нису Срби и ту настаје проблем јер чији су они десничари. И левичари којима Свети Сава није нико и ништа и они су се показали да нису Срби. Ови први ће се тек показати. И атеиста пошто је променио веру тешко да може да буде Србин, јер је Србин дефинисан вером у Светога Саву. И иноверни Срби можда и мисле да су Срби али историја је показала да је то немогуће. Опет познајем неке који су се родили као Маџари а којима је Свети Сава отац и они су сад Срби. Дакле Србин је стање духа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Ево сад Срби из Ниш и околину продају земљу и куће и станове шиптарима и сад би ја као резигнирани Лала требао да кажем : Шта ме брига за чарапане, нек продају своју земљу, ко их шиша. Ал мене то заиста брине, разумем ја шта је беда, ал продавати ђедовину шиптарима који су нам на исти начин узели Косово, то је безумље, то треба законом санкционисати! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2013 Још глупљи пример ти је Југославија. Приде кад се сетим да су се Маџари овде изјашњавали све до недавно као Југословени... чудо је држава шта може да уради јадном човеку. Између вас двојице бирам да је Србин стање духа. Нити је дефинисан државом , нити племеном. Коме отац Свети Сава тај је Србин, коме није тај нека се запита шта је. То је моја дефиниција Србина. А тако је било и протеклих векова. Сви они којима Свети Сава није био ништа више и нису Срби. Тако рецимо Деретић није Србин, јер иако много прича о Србима њему Свети Сава није нико и ништа. И многи други десничари којима је ближи Итлер од Светог Саве нису Срби и ту настаје проблем јер чији су они десничари. И левичари којима Свети Сава није нико и ништа и они су се показали да нису Срби. Ови први ће се тек показати. И атеиста пошто је променио веру тешко да може да буде Србин, јер је Србин дефинисан вером у Светога Саву. И иноверни Срби можда и мисле да су Срби али историја је показала да је то немогуће. Опет познајем неке који су се родили као Маџари а којима је Свети Сава отац и они су сад Срби. Дакле Србин је стање духа. Мислиш да нема муслимана којима Српство није стање духа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука