Trifke Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 On 30. 8. 2014. at 20:55, Иван Ивковић рече Тек понешто... Још се нисам одважио да читам али како сам разумео из прича најбоље би било да нам неко укаже кад и који део Добротољубља ваља да читамо и то неко коме је добро познат степен нашег духовног узраста. Има у "Боготражитељу" нека препорука... Te su knjige odlicne ali nikako nemozemo sami ploviti kroz to more. Potreban je neko ko je vec prosao tim vodama. Ja nebih preporucio cak ni bogotrazitelja. Ali kako ko hoce . Иван Ивковић, Phoebe and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 On 30. 8. 2014. at 20:59, Trifke рече Te su knjige odlicne ali nikako nemozemo sami ploviti kroz to more. Potreban je neko ko je vec prosao tim vodama. Ja nebih preporucio cak ni bogotrazitelja. Ali kako ko hoce . Samo da nadopunim znam neke ljude koji su se bavili i bogotraziteljem i dobrotoljubljem i otisli u aut i to skroz na skroz. Pocnimo prvo od onoga sto je tu oko nas. Naucimo da slusamo roditelje, zenu, muza, svestenika pa ce iz te poslusnosti lako proizici i sve ostale ososbine. Н И Н Е, Иван Ивковић, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада. Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 On 30. 8. 2014. at 20:14, Срђан Ранђеловић рече имам ту мисао да се замонашим, па су ме неки питали да ли сам ја нешто разочаран Mnogi misle baš to da je neko veliko životno i ljubavno razočarenje glavni razlog za monaštvo, verovatno zbog filmova i pesama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Дугогодишњи труд је у питању. Мислим да о томе лепо говори отац Шмеман у оној својој анализи савременог монаштва па чак и превазилази тај оквир тј. "монашки институционализам" подсећајући нас заправо на циљ хришћанског живота који је малочас поменут. Он каже.... On 29. 5. 2012. at 20:59, Желе Зека рече Све чешће ми се чини да "препород" монаштва (о коме сви говоре са усхићеношћу) или чак покушај да се то оствари може бити могућ само уз почетно укидање монашке "институције." То подразумева укидање свих тог позоришта камилавки, мантија, елегантног одевања итд. Када бих био "старац," рекао бих ономе ко "тражи монашки живот", мање-више ово: нађите посао, најједноставнији могући, који не укључује "креативност" (као нпр, банкарски службненик); - док радите, молите се и "акумулирајте" унутарњи мир, не гајите злобу, не тражите "своје" (права, правду итд.). Сматрајте свакога (колегу, клијента) као да су вам послати, молите се за њих; - пошто платите најскромније станове и набавите најскромнију храну, дајте [остатак] новца сиромашнима - али баш сиромашнима, појединцима, не "добротворним организацијама""; - идите увек у један исти храм и тамо покушајте да помогнете на прави начин (не кроз држање предавања о духовном животу или иконама, не кроз "поучавање"...). Чврсто се држите ове службе и будите потпуно послушни надлежном пароху по црквеним питањима; - не тражите да служите по својој сопственој вољи, не жалостите се ако се "ваши таленти не користе," помажите и служите тамо где је то потребно, а не где ви мислите да треба; - читајте и студирајте колико можете - али немојте читати само "монашку литературу," већ нешто шире (ово захтева објашњење); - ако вас ваши пријатељи и присталице позову у посету јер сте близу, идите - али са "разликовањем, расуђивањем", и то не често. Не задржавајте се дуже од сат и по, два. Дуже од тога чак и најприснија атмосфера може бити штетна; - облачите се апсолутно налик било коме другом, али скромно, и без икаквог "видљивог" знака посвећености "духовном животу"; - будите увек једноставни, безбрижни и радосни. Не поучавајте. Избегавајте "духовне разговоре" као ватру, и такође било какве празне религијске и црквене приче. Ако овако будете поступали, све ће вам бити на корист...; - не трагајте за "духовним старцем" или "руководиоцeм." Ако вам је потребан, Господ ће вам га послати, и то онда када је потребно; - служећи и радећи овако током десет година - никако краће - замолите Бога да вам каже да ли треба да наставите такав живот, и да ли вам је потребна нека врста промене. И чекајте на одговор; он ће сигурно доћи, а његови показатељи ће бити "мир и радост у Духу Светоме." w.a.mozart, Дијана., Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 А одкуд то да банкарски службеник једноставан посао ? :.mislise. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 On 30. 8. 2014. at 22:26, Ненад. рече А одкуд то да банкарски службеник једноставан посао ? :.mislise. у целом тексту теби је то привукло пажњу??? Иван Ивковић and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 30. 8. 2014. at 22:19, Иван Ивковић рече Дугогодишњи труд је у питању. Мислим да о томе лепо говори отац Шмеман у оној својој анализи савременог монаштва па чак и превазилази тај оквир тј. "монашки институционализам" подсећајући нас заправо на циљ хришћанског живота који је малочас поменут. Он каже.... Bas to sto je Smeman napisao. Jer po manastirima danas ce se retko naci covek koji upraznjava ovo sto je on pisao. Ako to covek moze da obdrzava u svetu onda ce moci i u manastiru. Za razliku od manastira kod kuce smo sa onima koji nas po prirodi vole (makar u vecem broju slucajeva) i ako sa njima nemozemo tako da zivimo necemo sigurno moci ni u manastiru a ovde su svi monaski ideali nabrojani i opisani kako bi u praksi trebalo da izgledaju. Za vreme komunizma u Rusiji je bilo puno ovakvih monaha. Bez mantije i sepurenja sa njom ziveli su monaski. Voleo bih samo da naglasim za one koji razmisljaju da idu u manastir da izbegavaju poznate manastire koji su postali turisticke destinacije. To nije moja izmisljotina vec sam procitao u jednoj knjizi od jednog starca ali sam zaboravio kojoj a onda i na svojoj kozi iskusio zasto je to bitno. Phoebe and Дијана. је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 30. 8. 2014. at 22:19, Желе Зека рече То подразумева укидање свих тог позоришта камилавки, мантија, елегантног одевања итд. Када бих био "старац," рекао бих ономе ко "тражи монашки живот", мање-више ово: нађите посао, најједноставнији могући, који не укључује "креативност" (као нпр, банкарски службненик); - док радите, молите се и "акумулирајте" унутарњи мир, не гајите злобу, не тражите "своје" (права, правду итд.). Оно око "позоришта" ми се чини да је мало престрого... Отац Шмеман изгледа није никад радио у банци за шалтером. Јако је тешко ту сачувати а камоли "акумулирати" унутрашњи мир. Где год да човек ради постоје велика искушења. Ниједан посао не може бити замена за манастирски мир. Није ни тамо бања али лакше је него у световном животу што се тиче уобичајених искушења. Наравно да кад монаси победе та једноставнија искушења крећу тежи напади тако да је и њима тешко. Жедни је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 31. 8. 2014. at 9:47, Ниџока рече Оно око "позоришта" ми се чини да је мало престрого... Отац Шмеман изгледа није никад радио у банци за шалтером. Јако је тешко ту сачувати а камоли "акумулирати" унутрашњи мир. Где год да човек ради постоје велика искушења. Ниједан посао не може бити замена за манастирски мир. Није ни тамо бања али лакше је него у световном животу што се тиче уобичајених искушења. Наравно да кад монаси победе та једноставнија искушења крећу тежи напади тако да је и њима тешко. Koliko je otac Smeman bio u pravu za pozorista mozes videti i po onome sto je Sv Serafim Sarovski govorio o tome. Slazem se sa tobom da gde god da covek radi imace iskusenja i nevolje. U manastir se ne ide radi mira jer na ovoj zemlji mira nema. Ako si mislio na onaj telesni to je i moguce ponegde pronaci. Uobicajena iskusenja su tamo jos je moguce i jaca nego u svetu. Evo ti jedan mali primer: postoji dobar broj onih koji su se pozenili i poudavali a bili su bas u strogim manastirima. Nebih ovde da vam opisujem kako su strasna iskusenja u manastiru i to na onome sto si mislio da si jak. Postoji razlog za to. No otome drugi put. Phoebe and Дијана. је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 Отац Тадеј каже да је лакше у манастиру, зато ја оно написах. Не знам много о томе, нисам никад ни преноћио у манастиру. Слободно напиши ако знаш нешто детаљније, волео бих да сазнам нешто ново. Или други пут, и то је ок. Жедни and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 31. 8. 2014. at 10:45, Ниџока рече Отац Тадеј каже да је лакше у манастиру, зато ја оно написах. Не знам много о томе, нисам никад ни преноћио у манастиру. Слободно напиши ако знаш нешто детаљније, волео бих да сазнам нешто ново. Или други пут, и то је ок. Proveo sam dosta dugo po manastirima ali znas onu narodnu magarac u Pariz magarac iz Pariza. Tako da samo mogu po nesto tako malo kazati. Npr ljudi misle da ako je monah dao zavet da se nece zeniti da je on time postedjen od bludne borbe, daleko od toga prijatelju moj tek u manastiru pocinje da te iskusava i td. Phoebe, Н И Н Е and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 31. 8. 2014. at 11:09, Trifke рече Proveo sam dosta dugo po manastirima ali znas onu narodnu magarac u Pariz magarac iz Pariza. Tako da samo mogu po nesto tako malo kazati. Npr ljudi misle da ako je monah dao zavet da se nece zeniti da je on time postedjen od bludne borbe, daleko od toga prijatelju moj tek u manastiru pocinje da te iskusava i td. Истина, није поштеђен али опет мање има или уопште нема прилике да гледа женске особе оскудно обучене, мање има прилике и да се преједе. Преподобни Јован Касијан пише да "од претераног стомакоугађања неопходно произлази блудна похота". Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 31. 8. 2014. at 14:04, Ниџока рече Истина, није поштеђен али опет мање има или уопште нема прилике да гледа женске особе оскудно обучене, мање има прилике и да се преједе. Преподобни Јован Касијан пише да "од претераног стомакоугађања неопходно произлази блудна похота". Sve zavisi od manastira. U veceinu sada dolaze zene tako poluobucene a i cesto neke rade za manastir. Mali je broj manastira koji je sada zasticen od takvih poseta. A sto se prejedanja tice i to je diskutabilno. Ja jos nisam bio u manastiru u kome se lose jede i u kome nemozes da jedes do mile volje. Phoebe је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 31. 8. 2014. at 14:08, Trifke рече Sve zavisi od manastira. U veceinu sada dolaze zene tako poluobucene a i cesto neke rade za manastir. Mali je broj manastira koji je sada zasticen od takvih poseta. A sto se prejedanja tice i to je diskutabilno. Ja jos nisam bio u manastiru u kome se lose jede i u kome nemozes da jedes do mile volje. Штета. Да ли би било мање монаштва да су строжа правила или би било мање прилога да се више води рачуна о посетиоцима, ко ће га знати. Можда је то све повезано. Дијана. and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 31, 2014 Пријави Подели Написано Август 31, 2014 On 31. 8. 2014. at 14:26, Ниџока рече Штета. Да ли би било мање монаштва да су строжа правила или би било мање прилога да се више води рачуна о посетиоцима, ко ће га знати. Можда је то све повезано. Negde ako ne pustaju narod da dolazi nebi imali od cega da zive. Svi manastiri su na velikim iskusenjima danas. Strogo pravilo nista ne menja. Djavo se ne tera pravilima. Ko to zna . Neka je Bog na pomoc svim igumanima. Дијана., Иван Ивковић, Phoebe and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука