horatio Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Наслов теме довољно говори, а уколико је слична тема била, молим администрацију да је обрише. А Господ му рече: зато ко убије Кајина, седам ће се пута то покајати. И начини Господ знак на Кајину да га не убије ко га удеси. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Niko to nikad sa sigurnoscu nece znati. To je bilo jasno samo piscu Biblije. Ja sam cuo jedan glup prijedlog, da je to boja koze, i da su tako crnci nastali. Ignjatije and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Niko to nikad sa sigurnoscu nece znati. To je bilo jasno samo piscu Biblije. Ja sam cuo jedan glup prijedlog, da je to boja koze, i da su tako crnci nastali. Слажем се да није најмудрији а ни добронамјеран. Ако сам ја исправно читао, сви смо потомци Ситови (преко Ноја), али уколико су жене Нојевих синова биле из Каинова потомства насљеђујемо ли и ми Каинов знак, тј. да ли су тај знак имали његови потомци. Питам се, да ли је - као што је Адмов и Евин гријех оставио трага на потомство, то случај и са Каином и његовим потомством? Дакле, 1. да ли је Каинов знак био искључиво његов или га насљеђују и његови потомци?; 2. да ли смо и ми потомци Каинови (на горе наведени начин)?; 3. да ли је свеопшти потоп, као нека врста антиципације крштења и очишћења, уклонио тај знак (уколико су га потомци уопште насљеђивали)? Ето, ако још неко има неку идеју,сазнања...Хвала Јустинијане Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Ja sam cuo jedan glup prijedlog, da je to boja koze, i da su tako crnci nastali. Ја ево први пута то од тебе чујем па ми паде на ум сцена из руског филам "Мој дечко је анђео" гдје је у једној сцени тај анђео претворио лопова у црнца и на питање дјевојке шта је то урадио, он јој одговара да је само прјектовао његову душу на површину, тј. његова душа је црна и то је сада и оком видљиво. Мислим, ова повезница је без везе, али ето..... Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Слажем се да није најмудрији а ни добронамјеран. Ако сам ја исправно читао, сви смо потомци Ситови (преко Ноја), али уколико су жене Нојевих синова биле из Каинова потомства насљеђујемо ли и ми Каинов знак, тј. да ли су тај знак имали његови потомци. Питам се, да ли је - као што је Адмов и Евин гријех оставио трага на потомство, то случај и са Каином и његовим потомством? Дакле, 1. да ли је Каинов знак био искључиво његов или га насљеђују и његови потомци?; 2. да ли смо и ми потомци Каинови (на горе наведени начин)?; 3. да ли је свеопшти потоп, као нека врста антиципације крштења и очишћења, уклонио тај знак (уколико су га потомци уопште насљеђивали)? Ето, ако још неко има неку идеју,сазнања...Хвала Јустинијане Ako je to nekakav fizicki znak, u smislu nekog obiljezija na kozi, ili bilo kakve druge fizicke deformacije, to se svakako ne moze prenositi na druge ljude. Kao sto kad bi jedno rebro uklonio covjeku, njegovi potomci ce se radjati sa svim rebrima. Jedino sad mozemo mastati, pa recimo da stavljanje tog znaka razumjemo kao "prckanje po DNK strukturi" Kaina, kome je onda zbog neke genetske promjene nesto izraslo na kozi ili sta goda, pa da onda postoji mogucnost prenosenja na potomke. Ali licno mislim da se taj dogadjaj sa Kainom nikad nije dogodio, i da je to simbolicka prica koja mozda ima neko svoje znacenje, a mozda uospte i nema. Meni djeluje vise kao ovo drugo, jer dosad niko nije jasno rastumacio to sa znakom. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Нико не зна какав је то знак био . То о црнцима сам и ја чуо. Тако су, поред осталог, поједини западни колонизаторски народи правдали робовласништво. Гледао сам то у једној емисији на Националној географији под називом Каин и Авељ. Не знам како јеврејска традиција тумачи тај знак. Ако неко зна нешто о томе нека напише. Баш ме занима шта је било у питању. ли уколико су жене Нојевих синова биле из Каинова потомства насљеђујемо ли и ми Каинов знак, тј. да ли су тај знак имали његови потомци. Нема наслеђивања. Ако и нама неко стави било какав знак на телу то се неће пренети на потомство. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 А можда у смислу ,,кћери људске'', да се временом затирало Каиново семе...? Да неће бити његових потмака... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 http://www.scribd.com/doc/144820132/Mark-of-Cain-and-the-Jews#downloadevo neke studije na tu temu....Procitah da u Tori nikad nije opisan znak, i da je ostavljeno mudracima da ga tumace, interesantno da je ucitelj Rav tumacio da je znak zaprvo pas, da mu pravi drustvo u samoci....(a kako sad tumace da se ozenio i da je decu rodio to je vec... ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Проблем настаје када се првих једанаест глава књиге Постања тумаче буквално-историјиски. Првих једанаест глава представљају дијалог са митским сликама, са њиховим теолошким, космолошким и антрополшким садржајем. Писац мења (у складу са откривењем које има) митску слику света и вредносни саджај који те слике сведоче. Мирче Елијаде у својој "Историји религије" јасно показује ово о чему говорим. Ко жели, нека погледа. Одмах да напоменем да је то посао за храбре, а не за оне који су ушушкани у предрасуде. Justin Waters and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Бог ставља Каину "знак", да би га заштитио од напада у туђини. Ја вас питам: а ко ће да га нападне, ако постоје само он, Адам и Ева? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Каин у преводу значи "ковач" а Авељ "пастир". Елијаде даље говори: "Њихов сукоб одражава амбивалентан положај ковача у неким пастирским друштвима, где су га презирали или поштовали, али су га се увек бојали... Сматрало се да је ковач "господар ватре" и да располаже страховитим чаробним моћима. У сваком случају, традиција сачувана у библијском тексту одражава идеализацију "једноставног и чистог" живота пастира номада, и отпор против седелачког живота земљорадника и становника градова. Каин "сазида град" (Пост 4, 17) а један од његових потомака је Товел - Каин, "који беше вешт ковати свашта од меди и гвожђа" (Пост 4, 22). Прво убиство је, дакле, извршио онај ко на неки начин отеловљује симбол технологије и градске цивилизације. Имплицитно, све технологије изазивају сумњу да су у вези са "магијом"." Биљана, Ignjatije, Justin Waters and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Бог ставља Каину "знак", да би га заштитио од напада у туђини. Ја вас питам: а ко ће да га нападне, ако постоје само он, Адам и Ева? Kako samo oni? ,, I pozna Kajin zenu svoju, a ona zatrudnje i rodi Enoha..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Обзиром да, како рекох, првих једанаест глава књиге Постања представљају дијалог са владајућим митским сликама света (са вредностима и животним поставкама које те слике садрже и прокламују), онда се права егзегеза (тумачење) треба да усмери не на буквално-историјску раван (јер тада, по речима апостола Павла, од слова нећемо видети дух Писма), већ на поруку коју библијски писац шаље - поруку коју утискује у поменуте митске слике, мењајући тако њихову изворну поруку, односно преображавајући човеков поглед на суштинска егзистенцијална питања о Богу, свету и човеку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Kako samo oni? ,, I pozna Kajin zenu svoju, a ona zatrudnje i rodi Enoha..." Непосредно после убиства Авеља, читај пажљиво текст. Каин се боји прогонства у које га Бог по казни шаље - то значи да подразумева да постоје други људи. "Други људи" су проблем уколико тај део књиге Постања схватимо буквално-историјски. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Што се тиче самог "знака" који Бог ставља на Каина, о њему библијски текст ништа не говори. То значи да је свако тумачење тог знака пуко нагађање које нема никаквог упоришта у библијском тексту. Управо је то занимање за "слово" и заборав "духа" Писма. Нешто друго, а не садржај и изглед Каиновог "знака", треба тражити у том делу Библије. Али људи ко људи, жељни сензације и мистерије. Обично се тада дешава да се бакћемо неважним стварима док поред нас пролази нешто животно важно што не примећујемо. Поновићи апостола Павла: робујемо слову а не видимо дух Писма. Драгана Милошевић, Justin Waters, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука