Jump to content

Zašto ste baš vi pravoslavci u pravu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ti veruješ da postoji Taj-i-Taj koji nije deo materijalnog svemira,  a ne veruješ da postoji Onaj-i-Onaj koji isto nije deo materijalnog svemira.     Ja ne verujem da postoji nijedan od ta dva pomenuta.      Iz ove razlike među nama proističu i one sekundarne razlike.  Recimo, ja nikako ne mogu da shvatim šta je (inače fenomenalni) Arhimandrit Sava Janjić hteo da kaže kada priča o PUNOĆI ISTINE koja se može spoznati samo kroz hrišćanstvo, i to ne svako nego ono pravoslavno.

Сама себи даде одговор   :bendoff:

Подели на овим сајтовима

Цеца В заборавља да је један научник атеиста направио апарат за мерење љубави и да га је прикључио на умирујућу верујућу жену и да је тај апарат показао највећу вредност док се молила пред сам крај ( неколико секунди ). После је постао верник

VARE, LEGIONES REDDE!

Подели на овим сајтовима

Ја би мало преформулисао питање и задржао се на хришћанству, ради лакшег схватања . Зашто је Православна Црква сачувала пуноћу вере?  Искрено, немам намеру  да судим нити могу, и ја као и ви, желим више да сазнам те се надам да ћу бар за нијансу приближити тему постављеном питању. Ово дакле не мења индивидуално мишљење и став, осим ако се отвори срце и прими истина ради спознаје  љубави Христове. Слобода која нам је дата, слобода одлучивања, разум,  је да промишљамо о својим делима. Свакако, по вери нашој нека нам буде.

Укратко:

Православље,неким људима  није ништа више до још једна вероисповест која постоји у свету, једнако и равноправно са другима. Треба темељно да упознамо историју Цркве и да не само умом већ и верујућим срцем уђемо у ток њених збивања и видимо да је та представа  погрешна. 

·         Црква је основана од самог Исуса Христа руковођена и надахнута Богом Духом Светим. („Сазидаћу Цркву своју и врата паклена је неће надвладати“ – Мат. 16.18)

·         Глава цркве је Исус Христ („И ево,ја сам са вама у све дане до свршетка века, амин“-Мат.28.20)

·         Однос Христа и чланова Цркве („А ви сте тело Христово и удови појединачно“- Ап. Павле I Кор. 12.27)

·         Чланови цркве су сви који су уједињени истом вером и надом, везани истим законима Божијим о љубави, освећени истим светим тајнама и које руководе законити епископи и свештеници. Чланови Цркве су и умрли(са вером у Христа, укључујући и старозаветне праведнике које је Господ спасао силаском у ад) одвојени од својих тела али не и од Цркве, што није случај ни у једној световној заједници. Због тога постоје два крила Цркве, видљиво и невидљиво. То се зове заједница светих.

·         Црква је ризница Божије благодати без које се нико не може спасти, као рука одсечена од тела.

·         Црква је света јер је освећена светошћу њеног Оснивача и васељенска, није ограничена простором и временом, расом, ни језиком. („Идите и научите све народе...“Мат. 28.19)

·         Апостолска. Христос је изабрао апостоле и дао им власт да говоре и раде у његово име. („Ко вас прима и мене прима“ - Мат. 10.40) („Што год свежете на зељи биће свезано на небу, и што год разрешите на земљи биће разрешено на небу“ – Мат 18.18) („Којима опростите грехе, опростиће им се, и којима задржите, задржаће им се“)

·         Апостолско прејемство. Законита јерархија установљена од самог Христа – непрекинути ланац преношења благодати и власти у Цркви од апостола на епископе и од епископа на свештенике

Господ  је на земљи основао цркву своју, у коју је по речима светих отаца као у неку скривницу положио све што је потребно за спасење. Од тада се свако ко органски припада Цркви, ко искрено исповеда њено учење и настоји да живи сагласно њеним правилима спасава т.ј. измиче власти непријатеља људског рода ђавола и уподобљава се Христу спаситељу. 

За последњих 20 векова, непрекидни је ланац гоњења истините Цркве Христове. Вођена је отворена борба против цркве и  хришћана. Многи су страдали, мучени, гоњени а нису се одрицали Христа пред идолопоклоницима и незнабошцима.

Затим је уследило још опасније унутрашње гоњење од стране лажних учитеља који су настојали да разврате чисто Божанско учење хришћанске вере примесама разних људских измишљотина. Тако су се појавиле јереси. Међу хришћанима су почеле да се јављају несугласице, поделе и расколи, чега није смело бити у јединственој цркви коју је основао Христос.  Будући да он није основао мноштво разних цркава и исповести него само једну цркву јер се у својој првосвештеничкој молитви сам молио Богу Оцу за очување тога јединства. “Да сви једно буду, као Ти Оче што си у мени и ја у Теби да и они у нама једно буду” -  јеванђеље по Јовану.

Главни предзнак истинске цркве Христове је унутрашње јединство и  она може бити само једна.

Ево зашто су се, када су почеле да се појављују јереси или лажна учења, која су нарушавала то црквено јединство, свети оци састајали на саборима, како помесним тако и васељенским, да би разобличавали те јереси и осуђивали јеретичко учење које је нарушавало јединство цркве, обзнањујући неизмењено право  учење Христове вере, учење православно.

На првом Васељенском сабору (325. год. Никеја) осуђена је Аријева јерес (свештеника из Александрије) а хришћани који су исповедали истинско учење вере почели су да се називају православнима да би се разликовали од  јеретика.

Дакле православље  није ништа друго до у  чистоти и неискварености сачувано учење Христово о вери и благочешћу, које су у светом писму изложили свети апостоли а које су подробно протумачили њихови пријемници свети оци у светом предању. Свето Писмо и Свето предање без икаквих искривљивања, промена и додавања, свето и неизмењено, чува се у нашој цркви која се и стога назива црквом православља.

Од ње се у XI веку (1054.год) одвојила западна, Римска епископија која је увела читав низ новина и наставила је да их уводи и даље,  удаљујући се тиме од истинског правослаља.

Уведени су нови догмати:

-          у почетку, на исхођењу Духа Светога од Оца и Сина

-          о непорочном зачећу пресвете Богородице

-          о папи као намеснику господа Исуса Христа на земљи,

-          о његовој непогрешивости по питању вере

-          о чистилишту

-          о заслугама светих и индулгенцији (искупљењу, опроштају грехова)

-          о прародитељском греху

...

Једном речју, нови поглед на област канонских и догматских учења црквених закона, довео је до кривотворења самог учења Христовог о природи  цркве. Све је то довело до отпадања од пуноће Божанске благодати и саборног јединства са васељенском православном црквом.

Стремљење власти над светом и активно учествовање у политичким играма, довело је до даљег отпадања  (у XVI веку) - протестаната. Од којих су касније настале многобројне јереси и секте које су отишле толико далеко од православља  да су чак пчели и да одбацују и основне истине хришћанске вере као што је догмат о светој тројици.

Својим богатим литургијским животом и и својом верношћу апостолском предању, Православна Црква је сачувала пуноћу континуитета древне Цркве за разлику од осталих хришћанских религија. Има свој живи историјски пут којим је ишла и којим иде данас после 20 векова.

Укратко толико... Ако сам негде погрешио опростите.

Ако неко долази вама и ово учење не доноси, не примајте га у кућу и не поздрављајте га.“ Апостол Јован

Браћо чувајте се да вас ко не зароби празном преваром, по казивању човечијем, а не по Христу”  Апостол Павле

Свакако све разлике у нашим ставовима и веровању треба превазићи љубављу и међусобним поштовањем. И морам вам признати да што сам дуже на овом форуму све вас више волим   :bighug:

Подели на овим сајтовима

ukratko,ljubav nije osećanje ;)

Upravo ljubav u pravoslavlju je stanje svesti - odlika lichnosti.

Na praktichnom primeru, naprimer sudaris se sa nekim autom.

On izlece krece da se dernja da rezi na tebe, pravoslavca to ne dodiruje uopste on ako ima ljubav ne bi trebalo da oseca nikakvu mrznju niti gnev niti bes prema tom coveku koji te je udario auto i josh besni na tebe, pravoslavac bi trebalo da oseti saosecanje za njegovu ljutnju i bes pa cak i neku kolicinu tuge za gnev koji mu je u srcu i njegovo stanje svesti koje je poprilichno negativno.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Цеца В заборавља да је један научник атеиста направио апарат за мерење љубави и да га је прикључио на умирујућу верујућу жену и да је тај апарат показао највећу вредност док се молила пред сам крај ( неколико секунди ). После је постао верник

Izvor?

Подели на овим сајтовима

:D :D :D јој, ћу думрем!

Подели на овим сајтовима

interesantno da nikog nije pogodilo to što Isus nije istorijska ličnost, a to što nisam pročitao jevanđelja je moj smrtni greh :fmqmtx:

Isus je istorijska ličnost to potvrđuju i drugi izvori koji nemaju veze sa apostolima i jevanđeljem. O Isusu je pisao i istoričar Josif Flavije.

Подели на овим сајтовима

O Isusu je pisao i istoričar Josif Flavije.

I nije bas, smatra se da je to sto je pisao Flavije falsifikat.

U principu da bi mislili da je Hristos postojao dve stvari svedoce - hriscanski tekstovi (medju kojima i biblija i oni koji nisu u bibliji) kao i Hriscani kao pokret to jest crkva. 

Poenta je kada se kaze Hristos istorijska lichnost ne misli se na istorijski dokaz za Hristosa kao Boga vec za Hristosa kao coveka. 

Sto se tiche njegove bozansku prirodu tu nema istorijskih dokaza.

Veliku gresku prave i vernici i ateisti kada misle da ako imamo dokaze da je Hristos postojao da se odmah smatra da je to dokazano da je on Gospod Bog istorijski.. sto jednsotavno nije tacno.

Primer:

Ima plemena za koja su odredjeni istoricari pisali svasta, naprimer Herodot je pisao za neko pleme vukova - tako se pricalo... ljudi koji mogu da se pretvaraju u vukove. Danas znamo da je to pleme postojalo - ali naravno to ne znaci da je sve sto se ikada zapisalo o njima istorijska istina kao to da su mogli da se pretvaraju u vukove

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

I sad da vidim da me neko ubedi da on nije trol...

Признајем да ми је изражавање троловско, пошто су ми информације старије од интернета, али ни теби није на корист што верујеш само у Свети Интернет Извор...

VARE, LEGIONES REDDE!

Подели на овим сајтовима

Признајем да ми је изражавање троловско, пошто су ми информације старије од интернета, али ни теби није на корист што верујеш само у Свети Интернет Извор...

Znaš kako običnoo (uvek) kad se vrši neko istraživanje, postoji dokumentacija uz sve to, daj ime čoveka, naziv istraživanja ima da nađem, ako po stojei. 

A inače, mnoge starije stvari koje su starije od interenta, zamisli nalaze se na njemu. Predpostavljam da Njutn nije imao internet, a ovo su njegovi spisi, recimo.Newton%2Bmanuscript%2Bphotos%2B002.JPG

Подели на овим сајтовима

Можеш ли да ми преведеш шта ту пише ако ти није тешко?

Ma nemoj da se zamajavas sa ateistima, Oni imaju komplekse od nas vernika. Ali neka mene smirava kad razmislim da ce oni da gore i da se muce u paklu, a mi cemo da ih gledamo i da se smejemo 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...