Jump to content

Zašto ste baš vi pravoslavci u pravu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Један твој бивши колега атеиста је истраживањем дошао до сасвим другачијег резултата, Изволите погледати његoво истраживање:

Meni je zbog njega drago.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Kako god Hristos je ovako uredio: Bez vere nema ni Bogopoznanja.

Obrci okreci sa Hristom se ne valja svadjati :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Вера - јер верује да постоји Бог. У вери нико није нов православац или стaр православац, у вери се је православни верник. За неког ко први пут чита Свето писмо не може се рећи да је без много искуства, јер неко ко није ни бирао да га интересује Свето писмо и вера у Бога и  Православље, није ни био православни верник. А када приступи православној вери несигуран се не може назвати, јер се је у непрекидном сазнању о вери, у процесу учења, подучавања, проучавања. Може се назвати несигуран ако се је несигуран да постоји Бог, а онда опет није православни верник.

Схватате ли да оно што је на личном плану призвано је да успостави односе са учењем Цркве, са ЖИВИМ ИСКУСТВОМ. У цркви не постоји лични план, па тако ко има искуства вере на личном плану може да узима да чита светоотачке књиге и да ништа не разумеју. А њихово срце ако је испунила Христова љубав, оно није довољно да у Цркви врши божанствена - тајнодејства, неопходно је да се обави рукополагање, значи није на личном плану,  постоји и хијерархија, а сви остали чином крштења примљени су у лаичку службу. Тако да све оно што је на личном плану не треба тражити унутар Цркве. Тако се у Цркви има јединствено живо искуство и ту нико није искусни православац, него православни верник.

Генитив: Од кога? или од чега? од нпр стране искусног духовника. Тако сам "насупрот" користила у смислу "наспрам", лепо сам то написала - знању које се стекло кроз нпр теолошко образовање од нпр духовника. Писала сам и цртицу јер се наставља и објашњава нешто "наспрам". У суштини овде пишемо исто.

"Gde tu piše da sam JA pravoslavac?"

Пише тамо где сте поставили питање.

E upravo ste pokazali šta znači ne biti iskusan. Vera nije samo vera da postoji Bog, to je možda definicija ateista. Vera je pre svega vera u Boga, ona obuhvata mnogo  toga; naprimer: "Ja verujem da mogu da hodam po vodi"uz Božiju pomoć naravno ili " Ja verujem da mi je Bog dao zadatak da svetu otkrijem neke Božije tajne"uz Božiju pomoć naravno.

Isus je rekao: „Jer vam kažem zaista: ako imate vjere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj: prijeđi odavde tamo, i prijeći će, i ništa neće vam biti nemoguće."  pa zatim:  „Sve je moguće onome koji veruje."  „Imajte veru u Boga. Zaista, kažem vam, ko kaže ovoj gori: digni se i baci se u more, a ne posumnja u svome srcu, nego veruje da će biti ono što govori, biće mu. Zato vam kažem: sve što molite i tražite, verujte da ste primili, i biće vam."  „Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: `Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!` I on bi vas poslušao."

Ono što je za nekoga vera, za nekog drugog je to znanje koje nikada ne može biti dovedeno u pitanje. Da bi se vera pretvorila u znanje mora se slediti Isus. Moj izvor radosti, mira, zadovoljstva i sreće je kada pomislim ili  kažem: "ja neverujem, ja znam" i blistavi osmeh mi se pojavi na licu, a iz srca polete reči " ja volim, i volim da volim, i želim večno da volim, i hvala ti Hriste za ovu ljubav koju si probudio u meni, jer bez tebe bih bio "као звоно које јечи, или кимвал који звечи."

Ovo je bilo pojašnjenje šta znači iskustvo vere na ličnom planu.

Подели на овим сајтовима

E upravo ste pokazali šta znači ne biti iskusan. Vera nije samo vera da postoji Bog, to je možda definicija ateista. Vera je pre svega vera u Boga, ona obuhvata mnogo  toga; naprimer: "Ja verujem da mogu da hodam po vodi"uz Božiju pomoć naravno ili " Ja verujem da mi je Bog dao zadatak da svetu otkrijem neke Božije tajne"uz Božiju pomoć naravno.

Isus je rekao: „Jer vam kažem zaista: ako imate vjere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj: prijeđi odavde tamo, i prijeći će, i ništa neće vam biti nemoguće."  pa zatim:  „Sve je moguće onome koji veruje."  „Imajte veru u Boga. Zaista, kažem vam, ko kaže ovoj gori: digni se i baci se u more, a ne posumnja u svome srcu, nego veruje da će biti ono što govori, biće mu. Zato vam kažem: sve što molite i tražite, verujte da ste primili, i biće vam."  „Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: `Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!` I on bi vas poslušao."

Да ли сте икада мислили да можете имати (или сте могли имати) посебна очекивања за моје особине? И комуницирали сте ова очекивања на начин, тако да могу неговати и следити моје особине. Ја, наравно, не знам да ли је тако у вашем случају. Али, можете да се проверите посматрајући вашу употребу језика. Нека  језик (писање) буде Ваш сведок: Ево неких примера који илуструју на шта можете да обратите пажњу: Где је ваш фокус који треба да опише да сам ја неискусна и можда атеиста, а да Ви можете ходити по води под наводницима.

Овде цитирате шта је Христос рекао. Зашто? Зато што тврдите да ја никад пре нисам прочитала  шта је Христос рекао. Ово наравно не можете да докажете.

Ono što je za nekoga vera, za nekog drugog je to znanje koje nikada ne može biti dovedeno u pitanje. Da bi se vera pretvorila u znanje mora se slediti Isus. Moj izvor radosti, mira, zadovoljstva i sreće je kada pomislim ili  kažem: "ja neverujem, ja znam" i blistavi osmeh mi se pojavi na licu, a iz srca polete reči " ja volim, i volim da volim, i želim večno da volim, i hvala ti Hriste za ovu ljubav koju si probudio u meni, jer bez tebe bih bio "као звоно које јечи, или кимвал који звечи."

Ovo je bilo pojašnjenje šta znači iskustvo vere na ličnom planu.

Ово је једноставно лудост,  ходате по води под наводницима...  и тучете ме блиставим осмехом. Ова неповезаност ме је разбеснела. Мислите ово је фудбаска утакмица, дали сте гол. Питам се шта се дешава у Вашој глави?  Смислено компликујете и прикривате једноставност вере, позивате се на аргументе духовности под наводницима и шта је Христос рекао, не сумњам да се спремате и да нађете разлоге да ме оптужите што не сумњам да ћете се давити, уз Божију помоћ наравно. :D

То није та вера којом је Петар добио моћ да хода по  води.

Управо зато што је неко старији и има више животног искуства, а  деца имају природну претпоставку да старији знају о чему говоре и да знају шта треба да се уради, тако деца знају шта да очекују од живота, од појединца и других. Од самог почетка дете верује  са овим природним поверењем. Деца ће учинити све што је у њиховој моћи да живе  - посебно родитељска - очекивања. Генерално, деца могу да се баве великим очекивањима - са великим увидом, здравим разумом и опрезом. Довољно је да верују да Бог постоји. Не брините, научиће. :)))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Tako je to kad neko ima instaliran verometar :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Tako je to kad neko ima instaliran verometar :D

У суштини није ми смешно. Не волим људе (не значи да их мрзим) који забораве на децу. Или мајку коју уплакано дете вуче за хаљину, а она предност даје комшиници и празној причи.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Vera je najbitnija! Vera u Boga je dovoljno da primis blagodat Tvorca Zivoga Boga koji te sve vreme usmerava da pravilno razumes Predanje i Sveto Pismo.

Niko nikad nije mogao niti ce moci sam svojom snagom tumaciti Sveto Pismo i Predanje.

Ponavljam u tom svetlu vera u Boga je sve ! Sve daje onaj koji ne zeli da izgubi ni jednu pokajanu dushu a ona  i pod upraviteljem Svetim Duhom stigne u visine Bogopoznanja.

Ove nije trka ko lepse opsti sa zivim Bogom u svom licnom odnosu prema Spasu.

Подели на овим сајтовима

Pa valjda je zaboravio jer ne spada u one iskusne :))

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

У суштини није ми смешно. Не волим људе (не значи да их мрзим) који забораве децу.

Ja cu zauvek Krstom svojim da budem dete i uprostim Bogopoznanje. Sestro moja Jerusalimska ako neko prestane da se igra znaj da ovde jedan ako Bog da nece prestati.

Подели на овим сајтовима

Да ли сте икада мислили да можете имати (или сте могли имати) посебна очекивања за моје особине? И комуницирали сте ова очекивања на начин, тако да могу неговати и следити моје особине. Ја, наравно, не знам да ли је тако у вашем случају. Али, можете да се проверите посматрајући вашу употребу језика. Нека  језик (писање) буде Ваш сведок: Ево неких примера који илуструју на шта можете да обратите пажњу: Где је ваш фокус који треба да опише да сам ја неискусна и можда атеиста, а да Ви можете ходити по води под наводницима.

Овде цитирате шта је Христос рекао. Зашто? Зато што тврдите да ја никад пре нисам прочитала  шта је Христос рекао. Ово наравно не можете да докажете.

Ово је једноставно лудост,  ходате по води под наводницима...  и тучете ме блиставим осмехом. Ова неповезаност ме је разбеснела. Мислите ово је фудбаска утакмица, дали сте гол. Питам се шта се дешава у Вашој глави?  Смислено компликујете и прикривате једноставност вере, позивате се на аргументе духовности под наводницима и шта је Христос рекао, не сумњам да се спремате и да нађете разлоге да ме оптужите што не сумњам да ћете се давити, уз Божију помоћ наравно. :D

То није та вера којом је Петар добио моћ да хода по  води.

Управо зато што је неко старији и има више животног искуства, а  деца имају природну претпоставку да старији знају о чему говоре и да знају шта треба да се уради, тако деца знају шта да очекују од живота, од појединца и других. Од самог почетка дете верује  са овим природним поверењем. Деца ће учинити све што је у њиховој моћи да живе  - посебно родитељска - очекивања. Генерално, деца могу да се баве великим очекивањима - са великим увидом, здравим разумом и опрезом. Довољно је да верују да Бог постоји. Не брините, научиће. :)))

Izgleda da vas je jako pogodilo to što neko misli da ima više znanja i iskustva u veri od vas!

Подели на овим сајтовима

Čekaj Madene ti hoćeš da kažeš da znaš da postoji Bog i da je taj bog baš Hrišćanski bog?

Ne nisam rekao i neću da kažem da je Bog hrišćanski, Jedan je Bog. Ja sam govorio o religijama,a sve monoteistićke religije misle na istog Boga samo ga drugačije zovu. Kod politeističkih religija postoji jedan vrhovni Bog to je opet onaj isti Bog u koga veruju monoteistićke religije. Ali kažem: Da, znam da postoji Bog!

Подели на овим сајтовима

Не може се знати да Бог постоји док те Он не призове к' себи и ти онда не да верујеш да Он постоји него Га познејеш.

Неки су добили тај дар и нема ништа више од тога. Како и зашто неки добију а неки не добију тај дар од Њега, то само Он зна.

Зато сваки атеиста нека се моли Богу да добије тај дар који се даје бесплатно. Можда га и добије кад Господ види искрену велику жељу. А ако немаш жељу да будеш са Њим, онда остајеш у мраку овде и после одласка са земље. Господ наш Исусу Христос жели да се сви људи спасу, али Он никога неће на силу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...