Гости Guest - . . .- Написано Јул 29, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 са блога Катодна цев све трпи Пре пар недеља се у медијима појавила вест о болесном монаху који проси у Кнез Михиловој улици, за којег се испоставило да је један од монаха који су се одвојили од СПЦ, следећи тада епископа, а сада монаха, Артемија. Иако је у питању, како тврде људи који га познају, добар и честит човек, имао је ту несрећу да потпадне под утицај расколника који су се и сами, убрзо по напуштању СПЦ посвађали и поделили, потуцао се од манастира до манастира, све док није остао сам и заборављен од свих. Једина његова грешка и кривица је била у томе што је следовао погрешним духовним ауторитетима.Ових дана је објављено да је у Бору отворена нова Артемијева "катакомба", чији ће духовник бити некадашњи свештеник Тимочке епархије Лазар Секулић - исти онај свештеник који је претио да ће се спалити у цркви у којој је служио зато што је после више од 30 година службе добио премештај на другу парохију, и који је касније рашчињен, све док није пришао Артемију, на чијој је ФБ страници један од активнијих чланова. Када се десио Артемијев раскол, велки број људи је био изненађен, и многи верници нису могли да верују да се тако нешто уопште дешава, будући да је са њим у раскол отишло и неколико људи који су сматрани за врхунске духовнике, као што је, на пример, био игуман манастира Црна Река, отац Николај. Све док није одбио послушност новопостављеном администратору епархије, и напустио манастир.Многима је било невероватно - како је могуће да људи који су колико до јуче били људи од огромног ауторитета у СПЦ, код којих су стотине људи долазиле на исповест и по духовне савете и поуке, и који су десетинама људи били духовници, преко ноћи постану расколници и секташи?Јер, бити духовник је веома озбиљна ствар - духовнику се, како се то обично каже, следује као Богу, и његова воља је за његово духовно чедо равна вољи Христовој. Духовник се не постаје преко ноћи, већ се за духовнике бирају само они који су најутврђенији у вери. Тако је, вероватно, резоновао и отац Козма, монах-просјак са почетка приче. Како се испоставило - погрешно.Јер, нити су људи који су у раскол са Артемијем отишли били најутврђенији у вери, нити је било ко од њих пажљиво биран да буде духовник, нити је њихова вера икад била постављена на здравим основама - једини критеријум по којем се, изгледа, у СПЦ неко проглашава за духовника је то да носи браду и мантију. Једино што то нико није умео да види, или нико није имао храбрости да тако нешто каже. Све док није било касно.А и да је ико ишта рекао, нико му не би веровао, будући да се радило о људима са високим црквеним чиновима - јеромонасима, игуманима и архимандритима, чију реч је тешко довести у питање. Као што је, на сличан начин, и отац Бранко Перановић, чак и након што су снимци из Црне Реке процурили у јавност, сматран за ауторитет по питању одвикавања од дроге, добио дозволу да се тиме и даље бави, и напредовао у служби. Све док неко то није платио главом.Ја, да будем искрен, никада нисам волео да посећујем манастире, нити сам се претерано много дружио са монасима, па не могу рећи да имам комплетан увид у то колико још оваквих духовних величина има у СПЦ. Иако верујем да међу монасима који се сматрају за духовнике у СПЦ има заиста исправних, мудрих и продуховљених људи, ја сам, на основу онога што сам покупио по интернету, стекао утисак да су такви ретки.Јер, поред архимандрита Венијамина из преображења, који саветује да новорођенчад не треба дојити средом и петком, будући да, по њему, мајчино млеко није посно; протојереја Жарка Гавриловића, који тврди да је патријарх Павле био комуниста, и имао ванбрачну децу; игумана Симеона из Рукумије, који тврди да су Свете Тајне које обављају "новотарци" проклете; оца Николаја из Извора, који препоручује свима који су скенирали отисак прста када су вадили личну карту да тај прст спале на рингли, да је пакао на Марсу, а рај на Венери, и да је Дејвид Коперфилд антихрист; игумана Гаврила из Привине Главе, познатог по томе да за ситне паре скида црну магију; и, наравно, ЈуТјуб-звезде, оца Јоила, игумана манастира Ћириловац, који тврди да је Дарвин био обичан хохштаплер, да су Јевреји и масони изазвали Велики раскол, да је ћирилица настала 4000 година пре Христа - тешко је пробити се у први план. Сви побројани су такође протојереји, јеромонаси, игумани и архимандрити, који такође свакога дана напредују у служби, иза којих црква и даље стоји својим ауторитетом, и сваки од њих има десетине и стотине духовне деце, која свакој њиховој речи следују као Христовој.Све док... Grizzly Adams, Плутон and коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Šta je ovo? Malo da popljujemo neistomišljenike? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 То је горка истина... коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Sve dok prve generacije skolaraca koji su imali veronauku ne pocnu da ucestvuju u svetovnom zivotu i aktivno u Crkvenom Zivotu. Mi pioniri poslekumunistickog perioda smo ucili od ljudi koji su gore navedeni bez ikakvog predznanja nauke Božje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Ово пише Нишизава (члан форума)? коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 29, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Šta je ovo? Malo da popljujemo neistomišljenike? Не, него да се људи упозоре на опасности секташења и расколничке свести. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Nisam znao da su Joil,Venijamin i gore pobrojani svi raskolnici. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Nisam znao da su Joil,Venijamin i gore pobrojani svi raskolnici.Evo ako hoces mene da razumeš nismo učili od najboljih vec od najglasnijih. A neka duhovna pouka i nije bila za bacanje i od tih duhovnika.... Ne znam živim po Pismu pa će mi se reći samo... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 29, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Nisam znao da su Joil,Venijamin i gore pobrojani svi raskolnici. Нажалост, такви су својим невероватним ставовима довели до тога да се у Цркви управо роде овакви секташи и расколници. И немојмо да се правимо наивни. Одавно се све то зна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Па нису још отворено расколници, али шире такав дух... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Нажалост, такви су својим невероватним ставовима довели до тога да се у Цркви управо роде овакви секташи и расколници. И немојмо да се правимо наивни. Одавно се све то зна. Nevjerovatni su i neki stavovi one druge strane koja želi da uvodi razne novotarije samo da bi se dopala papi. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Ili oni što su išli da ljube skute Jovanu Pavlu II. Koliko su samo oni ljudi odbili od crkve. коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 29, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Nevjerovatni su i neki stavovi one druge strane koja želi da uvodi razne novotarije samo da bi se dopala papi. Значи, теби је циљ овде да долазиш и да тролујеш тему? Мислиш ли да ћу толерисати то? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Значи, теби је циљ овде да длоазиш и да тролујеш тему? Мислиш ли да ћу толерисати то? Ne znam kako trolujem. Pošto mi niko nije odgovorio na temi o dverima, odgovori mi ti. Zašto je uvedeno da dveri budu stalno otvorene ili u potpunosti uklonjene kao kod katolika? Zašto su vladika Lavrentije i neki sveštenici ljubili ruke papi? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 29, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @@Gerhard, О томе смо говорили до бесконачности... пре три године, ја сам одавно рекао све о томе. Нажалост, види се да многи наши верници не познају своју веру и самим тим их не занима живот Цркве. Знаш ли да највеће православне светиње немају ни иконостас, ни двери? Уосталом, двери немају ама баш никакву литургијску сврху. Када се каже "Благословено Царство..." двери су отворене до краја Литургије. Верујем да си некада био када служи Владика. Да ли су двери затворене? Не. Да ли си видео службе у Светлој недељи? Исто је тако. Ми свештеници се угледамо на Епископа. У суштини, нема архијерејске и јерејске Литургије. То је једно те исто... зато наш Владика Давид никада не тражи да се пише на сајту"Света Архијерејска Литургија" већ само " Света Литургија". Ето, кратко објашњење, а сада ћу видети по Твом одговору да ли си добронамеран или класичан трол... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука