Милан Ракић Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Велики успех наших параолимпијаца Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић изјавио је да би био задовољан да су у Лондону освојене две медаље, а да га постигнути успех чини изузетно поносним. Наше параолимпијце данас ће примити председник Србије Томислав Николић, а у уторак у 13 часова биће организовано дружење са грађанима на платоу код теразијске чесме. Спортисти Србије су на Параолимпијским играма у Лондону освојили пет медаља - две златне и три сребрне, заузели два четврта места и у још пет дисциплина били у финалима. "Мало који председник неког спортског савеза или клуба може да се похвали са толико освојених медаља, у односу на број учесника. На Параолимпијске игре су дошли најбољи на свету. Дакле, само врхунски спортисти. Због тога је овај успех толико значајан и због тога сам ја изузетно поносан и задовољан", рекао је Мићовић агенцији Бета. Он је додао да је задовољан и целим руководством Параолимпијског комитета Србије који "броји два члана, два запослена, једног вођу пута и два волонтера". "Био бих задовољан и са две медаље. Сви су били сјајни и не могу никога да издвојим. Мало ми је жао што Синиша Видић није успео да у стрељаштву узме сребро, јер му је мало недостајало", рекао је Мићовић. Према његовим речима, Параолимпијске и Олимпијске игре не могу да се пореде, јер је сада у Лондону било само 13 такмичара из Србије, па је онда "успех по броју освојених медаља неупоредиво већи". "Ми смо се спремали од када су се завршиле Параолимпијске игре у Пекингу 2008. године. Наш план за Лондон је успео", рекао је Мићовић. Председник Параолимпијског комитета Србије раније је био на функцији председника Рукометног савеза Србије, а каже да разлике у послу нема, "јер увек недостаје новац". "Држава је направила сјајан потез када је изједначила параолипијце са осталим спортистима када су у питању награде и национална признања. Остаје нејасно како ћемо надоместити ону рупу у буџету. Државе у окружењу и државе Европске уније имају десетак, 12 одсто од буџета за спорт и то се поклапа с процентом особа са инвалидитетом у једном друштву. Требало би и ми да одредимо квалитетна правила како се дели новац", рекао је Мићовић. Он је нагласио да после Параолимпијских игара у Лондону "више ништа неће бити као што је било". "Просто, позорност јавности је другачија. У Србији до пре неколико дана 90 одсто људи није знало да постоји параолимпијски спорт, а сада 95 одсто зна. Знају људи и да тим спортистима треба помоћ", рекао је Мићовић. Према његовим речима, кренуће се са једним јасним пројектом за Бразил 2016. године, што подразумева да ће се влади, односно министарсртву за спорт предочити програм како да се обезбеди несметан рад. "Очекујем да ће министартво уважити наше захтеве и да ћемо моћи мирно да путујемо на квалитетне припреме, како бисмо у Бразилу били озбиљна екипа и како бисмо поновили овај сјајан успех", рекао је Мићовић. Председник Параолимпијског комитета Србије оценио је да "посебну димензију за овај спорт тренутно има јавност". "Захвалан сам новинарима који су пратили наша такмичења, јер сада људи знају да постоји један врхунски параолимпијски покрет у Србији. Могли смо ми да освајамо медаље, али да није било добрих и правовремених извештаја из Лондона, то нико не би сазнао", рекао је Мићовић. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Дакле, ко је у могућности, сутра, уторак 11.09., у 13 сати код теразијске чесме, биће уприличено дружење са параолимпијцима... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Сваки свечани дочек заиста заслужују јер су направили велику успех! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Нисмо били аутсајдери Шеф мисије Параолимпијског комитета Србије Звонимир Рот истакао је да је веома поносан на успехе спортиста на играма у Лондону, али да се од њих много и очекивало, јер су дошли као фаворити. "Ми смо поласком из Београда преузели одређене обавезе. Спортисти из 164 државе дошли су овде да победе. Ми смо знали чиме расположемо. У ствари, свих 13 такмичара су важили за фаворите, чак и бициклисти. Било је само питање ко ће смоћи снаге да достигне своје резултате и да буде кандидат за одређена места на почасном постољу", рекао је Рот. Он је објаснио да је резултат могао да буде и бољи, али су "неки имали мање среће, или им је недостајала концентрација у одлучујућим моментима". "Пре свега мислим на стрелце, који су за по метак или два изгубили вредна одличја. Сви други су заиста били на свом нивоу. Ми смо постигли три светска рекорда, али нисмо ни дошли као аутсајдери. Жао ми је што смо у Београду морали да оставимо одређени број такмичара", рекао је Рот. Према његовим речима, Међународни параолимпијски комитет има стриктна правила и на Игре могу да дођу, на пример у мушком стоном тенису, само такмичари који су међу првих 16 на светској ранг-листи, без обзира на то из које су државе. "Ми смо имали више од 10 стрелаца са нормом, али је квота била мала. Такав је био случај и у атлетици и стоном тенису. Нисмо могли никога да кандидујемо, ни да доведемо све који су својим резултатом то заслужили. У супротном, наша делегација би била много већа", рекао је Рот. Србија је на Параолимпијским играма у Лондону освојила две златне медаље (Жељко Димитријевић и Тања Драгић) и три сребрне (Борислава Перић Ранковић, Златко Кеслер, Драженко Митровић), имала је два четврта места (Синиша Видић и стонотенисерке екипно) и у пет дисциплина финалисте (Живко Папаз - шесто и седмо место, Драженко Митровић - пето и седмо место и Милош Глица - шесто место). "Наравно да сам поносан. Мени су ово друге параолимпијске игре... Био сам убеђен да ће наши спортисти бити успешни. Ја сам пре свега поносан што те људе познајем и што пуно њих убрајам у своје пријатеље. То су вансеријски људи, који превазилазе своје могућности, надмашују себе. То су сјајни спортисти и изванредне особе", рекао је Рот. Шеф мисије Параолимпијског комитета истакао је да претпоставља да ће се после овог успеха у Лондону у Србији створити атмосфера која ће "макар отворити пут" да се створе услови за адекватан третман особа са инвалидитетом. "Волео бих да то почне од спортиста, јер су они нека авангарда или надградња у сваком друштву. Видели смо какав је третман ових Игара и ових људи који су учествовали на њима у Великој Британији. Тврдим да је такав третман и у свим другим земљама које су на адекватном културолошком нивоу. У Србији је тешка ситуација, али не говорим о неким Бог зна каквим цифрама. Мислим да ће и само прближавање том нивоу донети бољи третман и много срећније друштво", рекао је Рот. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 понедељак, 10. сеп 2012, 11:30 -> 11:50 Завршене најуспешније ПОИ Наступима групе Колдплеј, Ријане и Џеј-Зија, у Лондону су у недељу завршене Параолимпијске игре, највеће и најуспешније у историји, а са њима и незаборавно спортско лето у Великој Британији, током којег су одржане и Летње олимпијске игре. Параолимпијске игре су затворене тросатном ноћном забавом у спортској арени на истоку Лондона, чији је капацитет 80.000 људи и која је била испуњена до последњег места. У свечаности је учествовало 4.200 параолимпијаца из 164 земље. Ова спортска манифестација, на којој учествују инвалиди, а постоји 52 године, трајала је 11 дана и оборила је све дотадашње рекорде. Више од 2,7 милиона људи дошло је на спортска борилишта а од продаје карата прикупљено је 70 милиона долара. Поврх свега, Параолимпијске игре су преношене на телевизијама у више од стотину земаља. Председавајући организационог комитета Себастијан Коу (Себастиан Цое) изјавио је да се у Британији после Параолимпијских игара "више никада о спорту неће размишљати на исти начин и више се никада о инвалидима неће размишљати на исти начин". Британски премијер Дејвид Камерон, чији је хендикепирани син Ајван преминуо 2009. године, оценио је да су Параолимпијске игре биле "апсолутни тријумф од почетка до краја" и да је ово било "златно лето британског спорта". "Сећам се Ајвана. Као сваки родитељ, размишљате о свим стварима које хендикепиране особе не могу да раде, али на Параолимпијским играма, они су суперљуди; видите све ствари које они могу да ураде", изјавио је Камерон. Свет се на Параолимпијским играма упознао с холандским тенисерком Естером Вергером која је из инвалидских колица заређала непрекинути низ од 470 добијених мечева у сингловима, и са Дејвидом Виром, тркачем у инвалидским колицима, који је у родном Лондону однео четири златне медаље. Ту је и јужноафриканац Оскар Писторијус, који је упркос двострукој ампутацији постао први атлетичар који се такмичио и на Олимпијским и на Параолимпијским играма. На потоњим је освојио две златне медаље. То је био тек један од 251 светског рекорда постављеног на Параолимпијским играма у Лондону. "Мислим да ће се људи сећати ових Параолимпијских игара и први пут заиста поверовати да параолимпијски спорт није само инспиришући, већ је - прави правцати спорт", изјавио је Писторијус. На почетку церемоније затварања појавили су се рањени британски војници, попут Лука Синота, капетана који у Авганистану 2010. године услед експлозије изгубио обе ноге од бутина па наниже. Он је окачио британску заставу на барјак на центру стадиона. Такмичари из више од 100 земаља носили су заставе у склопу моторизоване параде налик оним из серијала филмова о 'Побеснелом Максу". Организатори Параолимпијских игара наводе да је глобално интересовање за овај догађај било толико да су многи музичари желели да наступе на затварању, али су неки морали да буду одбијени. Звездама које су наступиле на затварању плаћен је хонорар од по једну фунту (1,6 долара). Следеће Параолимпијске игре биће одржане 2016. у Рију де Жанеиру, одмах, као и у Лондону, после Летњих олимпијских игара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 понедељак, 10. сеп 2012, 17:35 -> 18:03 ВИДЕО: Николић примио српске параолимпијце Председник Србије Томислав Николић у Београду је организовао пријем за спортисте који су представљали Србију на Параолимпијским играма у Лондону, а они су му том приликом поклонили реквизите које су користили током такмичења, са својим потписима. Од освајачице златне медаље у бацању копља Тање Драгић председник је добио копију златне медаље Председник Томислав Николић примио српске параолимпијце "Ако вам се понекада учини да нешто не можете, или ако изгубите наду и веру, ви се сетите ових спортиста. Њихов пример Србија ће користити да покаже деци колико је важно физичко васпитање", рекао је Николић новинарима у Председништву Србије. Он је додао да ће видети са Владом Србије да већ данас почну припреме за Параолимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године, како би резултати били још бољи. Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић рекао је да су две златне и три сребрне медаље са Игара у Лондону, као и два четврта места, велики успех. "У жестокој конкуренцији постигнут је велики успех. Сада морамо да направимо добар стратешки план за Бразил, како бисмо оправдали ове резултате", казао је Мићовић. Параолимпијцима је на резултатима у Лондону честитала и министарка омладине и спорта Алиса Марић. Медаље за Србију на ПОИ у Лондону освојили су Жељко Димитријевић (злато у бацању чуња), Тања Драгић (злато у бацању копља), Борислава Перић-Ранковић и Златко Кеслер (обоје сребро у стоном тенису), као и Драженко Митровић (сребро у бацању диска). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Ранг листа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=uL0DKqE6evw Деца са тешкоћама у развоју остварују невероватно добре резултате за релативно кратко време. Лидија Миленковић, Dragi, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Veliko ime sporta Ljiljana Stanojevic Markovic Je osnovala sportsku skolicu za decu sa teskocama u razvoju.Privukla mi je paznju kada je u jutarnjem programu zajedno sa Svetlanom Kitic, govorila o uspehu male Jovane. Po njihovim recima Jovana na pocetku nije mogla da drzi noge na pedalama (jer su se omicale), a sada uspesno vozi bicikl. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Јуче је у Дому за одрасла инвалидна лица на Бежанијској коси одржан већ традиционални турнир у шаху за децу и младе са инвалидитетом - манифестација која четврту годину заредом најављује предстојећи Међународни дан особа са инвалидитетом и означава круну целогодишњих а изузетно богатих активности на овом плану, које су под називом "Шах без баријера" започете и препознатљиве као школица шаха за најмлађе припаднике ове популације. Ово по много чему јединствено шаховско дружење окупило је више од 40 младих оба пола и свих видова инвалидитета, из чак 11 институција - образовних, социјалне и здравствене заштите и организација које окупљају ову популацију - а по први пут су учествовали и ученици из школе "Милан Петровић" из Новог Сада. Управо је титулу најбољег и понео члан ове екипе - златну медаљу и опобеднички пехар освојио је Африм Ука из Новог Сада док су златну и бронзану медаљу за друго и треће место изборили Дејан Костић и Никола Михајловић, ученици школе за слепе и слабовиде "Вељко Рамадановић" из Земуна.Још једном се као успешан организатор потврдио Шаховски клуб "Погледи" иначе клуб особа са инвалидитетом, корисника инвалидских колица пре свега, а у сарадњи са Спортским Савезом особа са инвалидитетом Београда и Удружењем станара Дома за одрасла инвалидна лица,- а уз подршку Скупштине Града Секретаријата за спорт и омладину, који и омогућава реализацију целокупног пројекта, док су дружење најмлађих као и сваке године учинили лепшим и "слађим донатори посебно "Соко Штарк" који је обезбедио пакет за сваког од учесника". Аутор: Александар ВујчићОбјава: SSOSIBДатум: 29.11.2013 Савремени спорт Viktor Ljvovic, verum est in beer and dragana.b је реаговао/ла на ово 3 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука