Jump to content

Познајем "монаха" који проси у Кнез Михајловој

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Posto kroz sve ove teme provejava ta prica oko bivseg episkopa Artemija. Ja moram na konto toga da kazem nesto i izjavim za dnevnik :)

Nisam do sad nikad bio u mogucnosti da izrazim neki svoj stav o tome.

Oce Ivane,postujem te jako puno,ali ne mogu da shvatim da ti ne razumes da i unutar crkve imas ljude koji gaje postovanje prema monahu Artemiju.

Sta hocu da kazem ja sam clan moje crkve,ja na nijedno liturgijsko sabranje ljudi oko bivseg episkopa ne idem,niti sam isao. Medjutim gajim postovanje prema njemu kao jednom velikom coveku i duhovniku,jer znam sta je sve cinio za Srbe na Kosmetu i znam koliko je cinio za nasu crkvu i decu nase crkve.

Postujem odluke sabora i postujem to sto je doneseno ali to ne znaci da nemam mnogo znakova pitanja oko tog slucaja.

Ono sto ne razumem u vezi same postavke ovog foruma,jeste upravo ta kolicina netrpeljivosti prema Artemiju,cini mi se kad god sam naleteo da je neko nesto pozitivno rekao o njemu istog trenutka je udaljen sa foruma.

Dolazimo do krajnje ironije da na pravoslavnom forumu bolje i prihvatljivije je biti i musliman i katolik i protestant nego reci nesto lepo za Artemija koji je do juce bio episkop nase crkve,brana nase zemlje na Kosmetu i koji je duhovno dete naseg svetitelja Justina Celijskog.

Meni to da oprostite nije jasno nikako,niti verujem da ce ikad biti.

Ako ovde postoji milion tema gde se priblizivamo stavovima sa katolicima npr gde se traze odgovori neki da bi dosli do nekog dogovora,a sa druge strane toga nema. A da ne pricam eto kroz primer katolika koliko ima rampi kao sto su to otpadnistvo,Jasenovac i jos mnogi ostali.Pa opet to nije brana za tako nesto.

Isto tako jedan list koji radi protiv crkve i jedna televizija koja radi protiv crkve kao sto su blic i b92 jednu od prvih hajki na crkvu su krenuli preko bivseg episkopa Artemija. I sad je prihvatljivo prenositi te tekstove od istih listova i novinara,a sa druge strane nije prihvatljivo kad ti isti pisu na slican ili isti nacin o episkopu Grigoriju,Pahomiju,Filaretu,Vasiliju. Opet kontradiktornost u praksi.

Ja cu uvek postovati odluke svog sabora,nisam nijednom isao i to ne pisem da se pravdam vec sto je stvarno tako,ali jednostavno imam postovanje za mnoge stvari koje je bivsi episkop cinio za nas narod,bio je branitelj Srba i nase crkve na Kosmetu,rodjen tamo gde i nas sveti vladika Nikolaj i kao jedan od velikog postovaoca naseg svetitelja divnog Justina Celijskog ne mogu tako i tim zarom  biti protiv njegovog duhovnog deteta.

I jos nesto apropo ovog monaha ja sam siguran da su neki episkopi toliko uradili lose za ugled crkve da to sto taj monah cini naspram tih stvari je poboljsanje ugleda,pa se ne prica o tim episkopima na sav glas,sta su i kako cinili i koliko su srozali ugled crkve.

Oprostite na duzini poruke.

свака част...ја не могу да осуђујем човека,пред ким сам,до јуче,правио метанију и тражио благослов,не могу ни да пљујем по људима чији сам хлеб јео,спавао у њиховој келији,слушао њихове савете...да ли су погрешили - не знам,Бог зна,знам само да ми је дужност да помогнем свима,без обзира на националност,на вероисповест,на његов грех... јер по речима светих отаца "треба мрзети грех,а не грешника",а шта ми радимо... 

Подели на овим сајтовима

Мантија се не облачи самовољно, него са благословом.

Oce,da li se blagoslov za mantiju dobija jednom ili se dobija vise puta ili svako jutro,podne ili sta?

Ne branim coveka,daleko od toga,ne znam ko je on,vi ste vise upoznati. Ovde se radi o takozvanom kaljanju ugleda crkve,ponavljam ono sto hocu da kazem,da se mnogo krupnije i losije stvari desavaju a da kaljaju ugled crkve pa se o tome ne razglaba. Ako se ugled crkve rusi samo na slucaju monaha ili coveka koji se tako predstavlja a koji prosi u Knez Mihajlovoj,onda smo mi srecni. Nazalost nije tako,ali o tim krupnijim stvarima se ovde ne razglaba i ne prica.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Jednog mozda istog sam video pre par godina pred hramom Sv.Dimitrija na Novom Beogradu.

Nije tamo prosio ali je bio obucen u mantiju i bio je na spavanju kod neke zene koja je takodje bila sa njim.

Svestenici su znali za njega pobudio nam je paznju pa smo ih i pitali odgovor je bio otprilike ovakav: Bio je u manastiru ali nije mogao da izdrzi...nepprilagodjen.

Meni je delovao da mu odgovara da ga ljudi malo gledaju i jurodivog iako to nije.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1) Ko je monah, nema bas nikakvo licno (= svoje) pravo, jer se tako neceg dobrovoljno odrekao stupanjem u monastvo, tj. jer se zavetovao (= zakleo) na 3 zaveta bez kojih nema monastva, od kojih je jedan apsolutno i bezuslovno poslusanje staresini manastira. Svako odstupanje povlaci veoma rigorozne kanonske mere, jer su i zaveti koje daje monah prakticno sam vrhunac hriscanskog (= jevandjelskog) etosa. Gazenje bilo kojih monaskih zaveta (dakle, i samovoljno napustanje manastira) neki su od najteziih prestupa koje Crkva uopste poznaje.

2) Ko vise nije monah iz bilo kog razloga (= bio je, ali vise nije, da li samovoljnim napustanjem, ili zbog izrecene kanonske mere) on nema nikakvo pravo da se predstavlja kao monah, stavise, i takvo delo podleze jos strozijim kanonskim merama, a takodje i drzavnim zakonima, jer se takav lazno predstavlja.

Ovo su 2 moguce situacije u ovom slucaju o kome pricate ovoliko dugo.

Koju god da uzmete, ovaj covek cini veoma krupne greske svojim ponasanjem. Ako jeste monah, nema niti pravo niti potrebu da se bavi prosjacenjem po ulici, moze da se leci kod lekara sasvim besplatno. Ako nije monah, onda ne sme da nosi mandiju i predstavlja se kao da jeste, em sto tako neizmerno bruka samu Crkvu.

Toliko je prosta cela ova situacija...

Слажем се да је проста цела ситуација, али треба оставити по страни трагање за канонима и вратити се животу обичног смртника када је предмет теме болест. Болестан човек се ослобађа свих својих слабости. Државни органи могу да затраже лекарски преглед и да га користе као аргумент за прошење. Носим се мишљу да лажов мисли да свако лаже, лопов да свако краде. Верујем да је човек болестан и да му је потребна новчана помоћ за лекове. Докажите да није болестан.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Prvi put čujem za manastirski zatvor. Gde je to postojalo? 

По 7.канону 4.Вас сабора  сматрало се да монаштво има неизгладљив карактер и да нема напуштања монашког живота. По једној новели цара Јустинијана, одбегли монах , ако би стекао неку грађанску или војничку част, био би разрешен и од стране обласног судије предат црквеним властима и затворен. Другом новелом се одређује да ако би такав имао децу, да се она не могу сматрати за достојну налседства и грађанских права

Подели на овим сајтовима

Oce,da li se blagoslov za mantiju dobija jednom ili se dobija vise puta ili svako jutro,podne ili sta?

Ne branim coveka,daleko od toga,ne znam ko je on,vi ste vise upoznati. Ovde se radi o takozvanom kaljanju ugleda crkve,ponavljam ono sto hocu da kazem,da se mnogo krupnije i losije stvari desavaju a da kaljaju ugled crkve pa se o tome ne razglaba. Ako se ugled crkve rusi samo na slucaju monaha ili coveka koji se tako predstavlja a koji prosi u Knez Mihajlovoj,onda smo mi srecni. Nazalost nije tako,ali o tim krupnijim stvarima se ovde ne razglaba i ne prica.

Искушеник добија право да носи мантију по посебном обреду, а свештенички кандидат пре Литургије на којој се  рукополаже у ђаконски чин.

Подели на овим сајтовима

Верујем да је човек болестан и да му је потребна новчана помоћ за лекове.

To niko ne spori. Medjutim, da je ostao gde treba, tj. u manastiru za koji je imao blagoslov da u njemu bude, ne bi imao nikakvih problema sa lecenjem; sve njegove potrebe, ukljucujuci svakako i zdravstvene, bile bi resene unapred.

Dakle, u samoj stvari, zbog svoje neposlusnosti dospeo je dokle jeste. Da bi sad ipak resio svoj problem, sasvim je dovoljno da se vrati u manastir kome pripada, jer nekom manastiru svakako mora da pripada.

Drugim recima, posmatrajuci ovaj konkretan slucaj, opet se vracamo na to da moramo da razumemo sta monah u stvari jeste, da bismo tako razumeli zasto nije dobro ovo sto sad radi, i kako to moze da resi veoma brzo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

To niko ne spori. Medjutim, da je ostao gde treba, tj. u manastiru za koji je imao blagoslov da u njemu bude, ne bi imao nikakvih problema sa lecenjem, sve njegove potrebe, ukljucujuci svakako i zdravstvene, bile bi resene unapred.

Dakle, u samoj stvari, zbog svoje neposlusnosti dospeo je dokle jeste. Da bi sad ipak resio svoj problem, sasvim je dovoljno da se vrati u manastir kome pripada, jer nekom manastiru svakako mora da pripada.

Drugim recima, posmatrajuci ovaj konkretan slucaj, opet se vracamo na to da moramo da razumemo sta monah u stvari jeste, da bismo tako razumeli zasto nije dobro ovo sto sad radi, i kako to moze da resi veoma brzo...

А уз то је убеђен да је исповедник праве вере и страдалних за Христа.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

По 7.канону 4.Вас сабора  сматрало се да монаштво има неизгладљив карактер и да нема напуштања монашког живота. По једној новели цара Јустинијана, одбегли монах , ако би стекао неку грађанску или војничку част, био би разрешен и од стране обласног судије предат црквеним властима и затворен. Другом новелом се одређује да ако би такав имао децу, да се она не могу сматрати за достојну налседства и грађанских права

Zar je moguće danas napustiti monaški život? Ako je moguće kako onda neki monah napušta monaški život? 

Подели на овим сајтовима

To niko ne spori. Medjutim, da je ostao gde treba, tj. u manastiru za koji je imao blagoslov da u njemu bude, ne bi imao nikakvih problema sa lecenjem; sve njegove potrebe, ukljucujuci svakako i zdravstvene, bile bi resene unapred.

Поред све добре воље не разумем зашто опет и опет постављати условне "аргументе" да је прво морао  послушан - болестан да остане у манастиру за који је имао благослов и да једино тако не би имао никаквих проблема. Да ли овим кажете  да би имао предност лечења над људима који не припадају СПЦ - манастирима?  То би било исто као кад би од човека без ногу тражили да се прошета 500 м да би добио помоћ. Неопходно је да се буде довољно здрав да би се било у стању да се разуме неко болестан који мора да има неке приходе за лекове без обзира где се човек налазио.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

да је прво морао  послушан да остане у манастиру за који је  имао благослов

Па то је једна од ствари која га чини монахом... 

Подели на овим сајтовима

Поред све добре воље не разумем зашто опет и опет постављати условне "аргументе" да је прво морао послушан - болестан да остане у манастиру за који је имао благослов и да једино тако не би имао никаквих проблема.

Ako ovo ne razumes, onda je svakako dalji razgovor na tu temu jalov i bespredmetan...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Немојте кидати из контекста, написано је послушан - болестан.

Заиста нисам видео да сте "ставили" цртицу... Али свеједно, то и даље ништа не мења... Ако је болестан, иде код лекара... 

Подели на овим сајтовима

Zar je moguće danas napustiti monaški život? Ako je moguće kako onda neki monah napušta monaški život? 

Напусти кад му је воља, као што је својом вољом и дошао. Одлуком епарх. црквеног суда констатује се да је напустио манастир и монашки живот, губи монашко име и враћа се у ред световњака са крштеним именом. Може и склопити црквени брак.....

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...