Jump to content

Црква без блуда

Оцени ову тему

Препоручена порука

Како остварити Цркву без блуда? Видимо из књиге Откривења и наше саме праксе да у Цркви постоји озбиљан проблем блуда. Црква се од стране Бога упозорава да уколико не прекине са блудом неће имати удела у вечном спасењу и животу.

Тај проблем је присутан на такав начин да Црква треба у слободи показати одлучност и вољу. Да ли ће Црква у томе успети представља неизвесност, али свакако да је то план Божији у домостроју спасења.

Шта можемо рећи по том питању? Јасно је да претњом и моралном опоменом не можемо решити тај проблем. Морали бисмо на богословски начин потврдити неопходност целомудрености и девствености.

На пример, у Цркви данас имамо бројне чланове који су огрезли у блуд. Поштеђени такве пропасти нису ни јереји ни архијереји. Како бисмо могли таквима објаснити начин да успешно преброде такво искушење и преобразе своју вољу и своје навике на благочестивост и целомудреност?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

jedino što mi pada na pamet je da možemo  svojim primerom da pokažemo da je prisnost bez bluda ne samo moguća nego divna i neophodna

takodje ne treba da podilazimo bludu smišljanjem odbrambenih mehanizama tipa muškarci na jednu žene na drugu stranu, muški manastir,ženski manastir i slično

besmisleno je,naročito kada znamo da se blud ne javlja samo izmedju osoba suprotnog pola

treba da se potrudimo da sami prevazidjemo blud a da pri tom ne lišimo bližnjeg i sebe prisnosti

poražavajuće je kada doživite da se vaša prisnost tumači kao blud 

budimo kao deca,to bi trebalo da bude rešenje :)

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Црква сву своју красоту и лепоту показује само када је гоњена.Када су времена"мирна" дешава се ово о чему Милан прича.

Не знам да ли има нешто горе од блуда? И сетих се сад,има...јерес и раскол али блуд је ипак нешто што уме да се прикрије,сакрије и да инфицира све остале док јерес и раскол су искрени у свом помрачењу па се одмах препознају као такви.

Нема победе над овим без аскезе;без молитве,поста и подвига.Не може Владика јести месо и живети богобојажљиво...то је немогуће...природа тела га сломи кад-тад. и одмах проблем...као што смо сведоци....нажалост.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је главни проблем који допушта да се блуд појављује, то што хришћани свој одговор према вери и Богу ограничавају на икономијско, временско и земаљско, деловање Божије у свету. Кривац тога је заборав да Господ призива верне на уздизање наших бића у наднебесне висине тамо где је Христос вазнесен код Бога Оца.

Тек када се човек прибере и у вери напусти све земаљско, може се остварити истинско задобијање целомудрености. Додуше, ми чекамо долазак Царства конкретно у нашем свету, међутим, тај догађај ће ,,преузнети'' целу нашу творевину тамо где је сада Христос и где треба већ сада да стремимо.

На тај начин - таквим стремљењем - заиста се задобија истинска девственост којом ће бића живети у будућем веку. За такав подвиг потребно је открити начин прихватања девствености (целомудрености) као егзистенцијалну основу у односу на нас и Бога, то јест открити зашто је девственост суштински начин нашег вечног постојања по подобију Божијем.

Класични закони и заповести о томе да не грешимо блудом не могу по себи омогућити истинско - у слободи - прихватање са наше стране. Морамо пронаћи начин како да искуствено прихватимо девственост као неопходност вечнога постојања у зеједници љубави и слободе.

По мом мишљењу, то искуство можемо познати само у тријадолошком богословљу, тј. у учењу о животу и начину постојања саме Свете Тројице. На тај начин бисмо могли остварити однос са ближљима, и уопште према људима, као директно изображавање самога Бога и тајне Његове вечне љубави.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

da , celomudrenost je orudje kojim se postiže najviše,

ali nije celomudrenost  samo devstvenost 

to je čist odnos prema seksualnom nagonu, i uopšte sklad izmedju duha i tela

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

“Господе и Владико живота мога. Дух лености, тугоморе, властољубља и празнословља не дај ми.

Дух целомудрености, смиреноумља, дуготрпљења и љубави, даруј ми, рабу Твојему.

Да Господе, Царе, даруј ми да сагледам сагрешења своја и да не осуђујем брата својега,

јер си благословен у векове векова. Амин.”

Velikoposna molitva Svetog Jefrema Sirina

:351780:

Подели на овим сајтовима

da , celomudrenost je orudje kojim se postiže najviše,

ali nije celomudrenost  samo devstvenost 

to je čist odnos prema seksualnom nagonu, i uopšte sklad izmedju duha i tela

Слажем се. Управо због тога можемо говорити о пређашњој пракси када су епископи били жењени. Можемо поставити још и питање оправдања апсолутне забране брака за епископе, која је сада на снази.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Од свих грехова који постоје на овом свету, мислим да телесни спадају међу лакше и неопасније.

Човек болестан од телесних грехова се много лакше исцели од оног ко има душевне грехове. Душевни грехови су много веће препрека за духовно здравље, него ли телесни - сведок сам стотину пута.

Цркву уништава лицемерје, а не блуд.

Заиста вам кажем да ће цариници и блуднице прије вас ући у Царство Божије - Матеј 21,31

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...