Jump to content

Astronomija - ispraznost kojom se mnogi bave?

Препоручена порука

Pa Bog je uzvišeno biće. Mi smo osobe, ljudi su osobe. Mi imamo svojstva Boga kao ljudi, valjda. Bog je Bogočovjek, a to nije osoba. To je i Bog i osoba u jednoj prirodi.

Au brate....sve si pobrko....iskreno nemogu sad ta pisem.....kazes da volis Svete Oce....uzmi malo bolje se upoznaj sa pravoslavnom verom......

Подели на овим сајтовима

Um ima pametnija posla nego da posmatra nebo i izučava zvjezde, čak sam negdje i pročitao da je to zabranjeno. Da li je u Bibliji, čini mi se, i to nije alegorija.

Забрањено је гледање у звијезде ради прорицања. Друго је посматрање звијезда у чисто научне сврхе, без хохштаплераја астрологије и хороскопа.

Ум има посао да учи, схвата и организује како би тиме постигао жеље срца и одвратио срце од лоших жеља. Што више ум учи и схвата, он све више даје сазнања и себи и души, и самим тим се човјек оплемењује, унапређује и уздиже. Е сад, видиш, неким људима приближавање Богу иде баш кроз ум и разум, јер је њима то развијенији квалитет. Другима то иде боље кроз онај инстинктивни, осјећајни дио, али ниједан човјек не може да се ослања само на један од ова два дијела. За атеисте и агностике то исто важи, само што они не сматрају да се приближавају Богу, него да једноставно боље схватају и осјећају свијет око себе. Неки тај циљ постижу астрономијом. Знам лично момка који је већи вјерник од Папе, не вјерује у еволуцију чак, а астрономија га је само учврстила у његовој вјери. Он се осјети срећним када размисли о ономе што је научио о свемиру и звијездама и осјећа се ближим Богу тада.

Подели на овим сајтовима

Bog nije osoba, a kad se neko voli, zašto bi se analiziralo to što se voli, 

Eto, kao što rekoh...već kliziš u žestoku jeres. 

A inače, da ti odam jednu tajnu koju sebi ne smeš da priznaš. Razmisli o ovome. Po tvom pisanju, po onome kako reaguješ na primedbe drugih, pa i na odgovore nas katolika, kako razmišljaš o Bogu, o ljubavi, iz onoga što pišeš - Ti brate nisi prešao u pravoslavlje jer ga voliš, prešao si u Pravoslavnu Crkvu jer mrziš katoličku Crkvu. Kad zavoliš to gde si, prestaće i mržnja prema onome gde nisi. Shvataš?

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Забрањено је гледање у звијезде ради прорицања. Друго је посматрање звијезда у чисто научне сврхе, без хохштаплераја астрологије и хороскопа.

Ум има посао да учи, схвата и организује како би тиме постигао жеље срца и одвратио срце од лоших жеља. Што више ум учи и схвата, он све више даје сазнања и себи и души, и самим тим се човјек оплемењује, унапређује и уздиже. Е сад, видиш, неким људима приближавање Богу иде баш кроз ум и разум, јер је њима то развијенији квалитет. Другима то иде боље кроз онај инстинктивни, осјећајни дио, али ниједан човјек не може да се ослања само на један од ова два дијела. За атеисте и агностике то исто важи, само што они не сматрају да се приближавају Богу, него да једноставно боље схватају и осјећају свијет око себе. Неки тај циљ постижу астрономијом. Знам лично момка који је већи вјерник од Папе, не вјерује у еволуцију чак, а астрономија га је само учврстила у његовој вјери. Он се осјети срећним када размисли о ономе што је научио о свемиру и звијездама и осјећа се ближим Богу тада.

Pa zar i nije zadatak da um bude podatan, da se podložnost voljnome aproksimativizuje poročnome. Jer ako ja sad organizujem um po želji, nije zakržljalost uma i zaostalost to što će ga učiniti neplemenitim, nego će za rezultat doći skromnost i prostota kojom nije ukrašen da bi duša više bila sklona nadimanju i nadmenosti uma. Prost um prepoznaje taj svoj zadatak odvraćenja srca od nečistih želja preciznije nego um 'oplemenjen' (obremenjen) specifičnim edukativnim idejama. Slažemo se da je i um u korelaciji sa dušom i tijelom, ali ne prilikom svih spoznajnih kriterijuma koje ipak duša kao umnija nevidljivost preglednije vidi (čitaj-osjeti) od uma.

Ne vjerujem da je išta o Bogu naučio, već se raspametio dušom u neku pasiju prema užoj specijalnosti za koju je zadužen, i koja mu je oblast interesovanja. Kad kažem raspametio dušom, onda mislim da se opredjelio za umnu spoznaju spram duševne. A um je teorija, tijelo je praksa, time je i čovjek koji je dvojno sastavljen od tijela i duše sa duhom takođe praktičan dušom koja je tvarna spram Boga. Dakle, umstvenost koja nije pregledna ne dolikuje ovozemnim previranjima sa prirodnim pojavama u koje se čovjek tako tvrdokorno 'zaljubljuje' i u kojima samo prezentuje sebi predstavu Boga kroz njih i vidljivo. Usmjerenje je najvjerovatnije ovakvo, ali pošto ga ne znam lično, možda je on u kontemplaciji duše sa Bogom pri deskripciji zvjezda kao 'ništa' spram Boga kad Mu svodi račune.

Подели на овим сајтовима

Eto, kao što rekoh...već kliziš u žestoku jeres. 

A inače, da ti odam jednu tajnu koju sebi ne smeš da priznaš. Razmisli o ovome. Po tvom pisanju, po onome kako reaguješ na primedbe drugih, pa i na odgovore nas katolika, kako razmišljaš o Bogu, o ljubavi, iz onoga što pišeš - Ti brate nisi prešao u pravoslavlje jer ga voliš, prešao si u Pravoslavnu Crkvu jer mrziš katoličku Crkvu. Kad zavoliš to gde si, prestaće i mržnja prema onome gde nisi. Shvataš?

Šta je osoba a šta Bog, čemu je svojstvena osobenost a čemu Božanska osobenost?

Ja nisam u mržnji, ali džaba je to tebi pričati. Averzija koju sam stvorio vremenom nije mržnja nego sažaljevanje istih. Mrziti nije Hrišćanski jer Bog voli. Ja svoje neprijatelje volim. Zbližavati se sa onim koji su odabrali put pogibelji i svjesno to čine ma koliko im uputa dao podsvjesno da je Bog još uvjek u njima na desetkovan način, nije ostvarivo. Trudim se da zaobilazim opštenje sa lukavijim od mene.

Подели на овим сајтовима

Šta je osoba a šta Bog, čemu je svojstvena osobenost a čemu Božanska osobenost?

Ja nisam u mržnji, ali džaba je to tebi pričati. Averzija koju sam stvorio vremenom nije mržnja nego sažaljevanje istih. Mrziti nije Hrišćanski jer Bog voli. Ja svoje neprijatelje volim. Zbližavati se sa onim koji su odabrali put pogibelji i svjesno to čine ma koliko im uputa dao podsvjesno da je Bog još uvjek u njima na desetkovan način, nije ostvarivo. Trudim se da zaobilazim opštenje sa lukavijim od mene.

Kako god. Od tebe samog te niko ne može spasiti. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Midrashe ne klizi on u jeres, nego ti ne razumes sta on kaze.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Pa zar i nije zadatak da um bude podatan, da se podložnost voljnome aproksimativizuje poročnome. Jer ako ja sad organizujem um po želji, nije zakržljalost uma i zaostalost to što će ga učiniti neplemenitim, nego će za rezultat doći skromnost i prostota kojom nije ukrašen da bi duša više bila sklona nadimanju i nadmenosti uma. Prost um prepoznaje taj svoj zadatak odvraćenja srca od nečistih želja preciznije nego um 'oplemenjen' (obremenjen) specifičnim edukativnim idejama. Slažemo se da je i um u korelaciji sa dušom i tijelom, ali ne prilikom svih spoznajnih kriterijuma koje ipak duša kao umnija nevidljivost preglednije vidi (čitaj-osjeti) od uma.

Ne vjerujem da je išta o Bogu naučio, već se raspametio dušom u neku pasiju prema užoj specijalnosti za koju je zadužen, i koja mu je oblast interesovanja. Kad kažem raspametio dušom, onda mislim da se opredjelio za umnu spoznaju spram duševne. A um je teorija, tijelo je praksa, time je i čovjek koji je dvojno sastavljen od tijela i duše sa duhom takođe praktičan dušom koja je tvarna spram Boga. Dakle, umstvenost koja nije pregledna ne dolikuje ovozemnim previranjima sa prirodnim pojavama u koje se čovjek tako tvrdokorno 'zaljubljuje' i u kojima samo prezentuje sebi predstavu Boga kroz njih i vidljivo. Usmjerenje je najvjerovatnije ovakvo, ali pošto ga ne znam lično, možda je on u kontemplaciji duše sa Bogom pri deskripciji zvjezda kao 'ništa' spram Boga kad Mu svodi račune.

Ако уму забраниш да учи нове ствари и да истражује, то је као да си Сунцу рекао да не сија, или вуку да не једе јагње или која год метафора. Негираш суштину ума-посматрање, учење, анализирање, схватање...

Прост ум лакше води онамо гдје ти не желиш да се оде, јер га је много лакше завести. Чувај се велике групе простих људи, они су гори него ураган.

Подели на овим сајтовима

Ако уму забраниш да учи нове ствари и да истражује, то је као да си Сунцу рекао да не сија, или вуку да не једе јагње или која год метафора. Негираш суштину ума-посматрање, учење, анализирање, схватање...

Прост ум лакше води онамо гдје ти не желиш да се оде, јер га је много лакше завести. Чувај се велике групе простих људи, они су гори него ураган.

Umu nisam ukinuo zabranu ičega osim preterivanja i pogrešnog usmjeravanja, nismo se najbolje razumjeli. Suština uma jeste djelatnost ali ne i zloupotreba te Bogom nedostupne djelatnosti. Nećemo da kolabiramo što nam sad ništa ne začikava um, naprotiv, imaćemo više vremena za sadejstvo sa Bogom. Umne molitve, umno pražnjenje molitvama, to je korisno dejstvo uma, između ostalog. Ponoviću da je nauka zamazivanje umnih granica. Kolebljiva je između naivnosti prostog i stacioniranosti visokoumnog.

Kad se kaže prost, to ne označava sinonim za psinu i slično, prost je jednostavan, konkretan, ne podmukao. Svjesniji slobode bića.

Подели на овим сајтовима

Umu nisam ukinuo zabranu ičega osim preterivanja i pogrešnog usmjeravanja, nismo se najbolje razumjeli. Suština uma jeste djelatnost ali ne i zloupotreba te Bogom nedostupne djelatnosti. Nećemo da kolabiramo što nam sad ništa ne začikava um, naprotiv, imaćemo više vremena za sadejstvo sa Bogom. Umne molitve, umno pražnjenje molitvama, to je korisno dejstvo uma, između ostalog. Ponoviću da je nauka zamazivanje umnih granica. Kolebljiva je između naivnosti prostog i stacioniranosti visokoumnog.

Kad se kaže prost, to ne označava sinonim za psinu i slično, prost je jednostavan, konkretan, ne podmukao. Svjesniji slobode bića.

Онда се не слажемо око тога да је наука трошење времена и да је молитва једини начин рада ума за садејство са Богом. Иако кажеш да уму ниси ништа забранио, опет јеси, јер кажеш да је молитва једина корисна умна радња ( па су друге самим тим непотребне ). 

Под "простим људима" и мислио сам једноставне људе. Њих је лако завести и навести на какав зијан. Није прост човјек свјеснији своје слободе. Он је чак више заваран од стране самога себе у многим стварима.

Високоумни људи знају бити прости на свој начин, али такви су обично лажни академици и лажни мудријаши који нису учили, него само бубали. Карлин, Хиченс, Жигон...рекао бих да су они прави високоумни људи ( има их и већих, наравно ), док рецимо Алекса Шантић је по мени један прост, једноставан човјек саздан сав од стотина емоција.

Не могу више, човјече, спава ми се :D

Превише одбацујеш овај свијет. Уживај у њему док можеш онолико колико ваља и учи о њему. Ајд, лака ноћ.

П.С.

Тај мој другар што је изучавао астрономију-његов доживљај јесте био емоционалан, али истовремено и рационалан. Схватити величину свемира, заправо величину његовог малог дијела, је једно посебно искуство. Треба се то искусити да би се разумјело...али искуство је непоуздано, зар не? ;)

Ајд, лака ноћ.

Подели на овим сајтовима

Juri,evo pogledaj ovu emisiju.U pitanju je Mitropolit Nikolaj,veliki duhovnik i asketa.Po meni,abnormalno pametan covek ispunjen Bozanskom radoscu.Dok se nije posvetio Gospodu,bio je veoma priznati naucnik,izmedju ostalog bavio se i astronomijom.Ima jedan deo kada kaze da ga je bavljenje zvezdama navelo na razmisljanje o bavljenju necim visim od toga,tj tvorcu tih zvezda

Vidis,njemu nauka nije nimalo smetala na putu ka Gospodu.Naprotiv.

Подели на овим сајтовима

Dok se nije posvetio Gospodu,bio je veoma priznati naucnik,izmedju ostalog bavio se i astronomijom.

Strašno, bio čarodějnik, věštec - bavio se astronomijom, vještectvim, omg! Ochraň Bože od démonov!

http://www.youtube.com/watch?v=8VLEcZxJOtA

Oslobodenie čarodejníka od 186 démonov

Подели на овим сајтовима

Juri,evo pogledaj ovu emisiju.U pitanju je Mitropolit Nikolaj,veliki duhovnik i asketa.Po meni,abnormalno pametan covek ispunjen Bozanskom radoscu.Dok se nije posvetio Gospodu,bio je veoma priznati naucnik,izmedju ostalog bavio se i astronomijom.Ima jedan deo kada kaze da ga je bavljenje zvezdama navelo na razmisljanje o bavljenju necim visim od toga,tj tvorcu tih zvezda

Vidis,njemu nauka nije nimalo smetala na putu ka Gospodu.Naprotiv.

Da, gledao sam već. Naravno da ga je navelo, jer ga nije zadovoljavalo ono ništa što je pronašao gledajući samo u zvjezde. Obratio se Izvoru stvarnog života. Ovo je korisno da potvrdi moje stanovište da je čovjekov um u nekom magnovenju dok se bazira na matematičkom i algebarskom konciznočću uvida u polustanje života. Ono samo navodi prema Bogu, ali Ga i ne pronalazi.

Подели на овим сајтовима

Иако кажеш да уму ниси ништа забранио, опет јеси

Nisam Gebels, bića su slobodna da ostvaruju svoj prosperitet kako hoće i izaberu. Ja u tome nemam učinka.

Није прост човјек свјеснији своје слободе. Он је чак више заваран од стране самога себе у многим стварима.

Prostom je čistija savjest, riznica je punija drugih vidova blagodati i darova, jer nije pod opterećenjem stručnih prožetosti unutar svog jednostavnog uma. Svako je zavaran od sebe u mnogim stvarima, ali prost je manje zavaran od učenog. Jer je učenom servirano na objektivnost, a prosta mjerila su spontana. Sve to sažimamo u izvještačen puls vokacije o slabosti kao deformacije. Ona je fleksibilna iritacija Bogom ponuđenih opcija prostodušnosti. Askete kada odbacuju sebe, odbacuju i znanja o ovome svjetu, što nauka gura u prvi plan kada traži svoje pobornike i sledbenike. To su uslovi nauke. Prost čovjek nema svoje uslove. Prost si kad si odbačen od usavršavanja. Jer si odmetnik od učenosti. Pamet je irelevantna tvorba. Inteligencija je već stasita po duhu.

Подели на овим сајтовима

Ovo su strašne i tragične posljedice bavljenja astronomijom, magijom i vještičarenjem na ovim ubogim arapskim mladencima. Afrika je leglo tih satanističkih rituala, magije, vještičarenja, svakojakog satanizma i vudu kulta.

http://www.youtube.com/watch?v=KMTb6nkO0VE

Satanic Ritual Caught On Film

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...