Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Све што је у времену започето нужно је да се у времену и заврши. Ако нешто има свој временски почетак, немој сумњати да има и свој крај. А геометрије и аритметички методи и стереометрије и чувена астрономија - испразност којом се многи баве - на какав су крај усмерени? Јер, они који су њима занимају, верују да је овај видљиви свет вечан као и Бог, Творац свега, те у исту раван смештају оно што је ограничено и што има вештаствено тело, са неограниченом и невидљивом природом; и нису били у стању да схвате да оно чији су делови подложни пропадљивости и промени, да ће нужно и његова целина некада бити подложна истим страдањима којима су подложни и његови делови. Заиста, превелика световна мудрост једном ће их до страшнога суда довести, јер посматрајући толико пажљиво све оно што је залудно, заслепљени су за поимање истине. Они који премеравају растојања између звезда, и пописују оне које су увек видљиве и које су на северу, као и оне које, зато што почивају на јужном полу, некима су видљиве, а нама су непознате, и који раздељују северно пространство и зодијачки круг на небројано много удаљености, они који одређују путање звезда и њихова упоришта и скретања, и који са великом тачношћу бележе кретање свих тела ка претходној тачки и мере за колико времена свако од небеских тела испуњава свој круг, они само један од свих метода нису изнашли: метод којим би схватили да је Бог Творац свега и праведни Судија, Који достојном платом награђује свакога за његова дела; нити су, опет, у стању да по стварности суда изведу доследан закључак о стварности саздавања света, односно о томе да је нужно преиначити свет - јер и стање душа треба да се преобрати у један други вид живота. Наиме, као што је овај живот сродан природи овога света, тако ће и будуће живљење наших душа примити удео сродан његовом стању. Они су толико далеко од тога да све ово сматрају истинитим, да нам се подругују кад проповедамо о окончању овога света и о препороду живота. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Иначе, кад нешто цитираш наведи одакле је. Наслов је неадекватан и када овако СЕКТАШКИ извучеш из контекста делује тотално глупаво. Ја сам апсолвирао астрофизику на београдском Универзитету и то ме није омело, нити ми је сметало да будем хришћанин. Напротив, ништа ме није тако приближило Богу и лепоти од Бога створеног као астрономија. Аурор, Sir Oliver, Ћириличар and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Gluposti!Astronomija je regularna nauka,u čemu je problem? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Иначе, кад нешто цитираш наведи одакле је. Наслов је неадекватан и када овако СЕКТАШКИ извучеш из контекста делује тотално глупаво. Ја сам апсолвирао астрофизику на београдском Универзитету и то ме није омело, нити ми је сметало да будем хришћанин. Напротив, ништа ме није тако приближило Богу и лепоти од Бога створеног као астрономија. Daj Marko, to je tvoj brat u Hristu, antiekumenista kao i ti, mogao bi pokazati malo više razumijevanja za antiekumenizam koji vas spaja nego za astrofiziku ili astronomiju koja vas razdvaja, ta sad uopšte nije bitna. Jel tako brate Jurodivi? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Иначе, кад нешто цитираш наведи одакле је. Наслов је неадекватан и када овако СЕКТАШКИ извучеш из контекста делује тотално глупаво. Ја сам апсолвирао астрофизику на београдском Универзитету и то ме није омело, нити ми је сметало да будем хришћанин. Напротив, ништа ме није тако приближило Богу и лепоти од Бога створеног као астрономија. Pa evo, navešću odakle je. Šestodnev. Sveti Vasilije Veliki. Nije regulisano da je sektaški, korpus delikti, ostatak teksta se ne odnosi na podražavanje astronomije. Naravno da su Tri Mudraca bili oni koji su gledali u zvijezde i tako izračunali rođenje Gospoda. Ali ovo je doslovno kako piše, i tu nema izvlačenja iz konteksta. Astronomija je možda otvorila nove horizonte, ali se ne povezuje sa dušom, ako se u tome slažete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Pa evo, navešću odakle je. Šestodnev. Sveti Vasilije Veliki. Nije regulisano da je sektaški, korpus delikti, ostatak teksta se ne odnosi na podražavanje astronomije. Naravno da su Tri Mudraca bili oni koji su gledali u zvijezde i tako izračunali rođenje Gospoda. Ali ovo je doslovno kako piše, i tu nema izvlačenja iz konteksta. Astronomija je možda otvorila nove horizonte, ali se ne povezuje sa dušom, ako se u tome slažete. Jesi li ti ikada čuo za nešto što se naziva gnozom, gnostičkom naukom ili teosofijom. To što piše sv. Vasilije Veliki je upereno protiv tome a razne gnostićke kvazi nauke i teosofije su tada baš harale u to njegovo doba a ne protiv matematike, fizike i astronomije kao nauke. Imaš ogromnu crnu rupu ne samo u bogoslovnom ali i u opštem znanju. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Daj Marko, to je tvoj brat u Hristu, antiekumenista kao i ti, mogao bi pokazati malo više razumijevanja za antiekumenizam koji vas spaja nego za astrofiziku ili astronomiju koja vas razdvaja, ta sad uopšte nije bitna. Jel tako brate Jurodivi? Уколико наставиш да ме прогањаш по форуму, бићеш кажњен јер кршиш правила. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Уколико наставиш да ме прогањаш по форуму, бићеш кажњен јер кршиш правила. Ko tebe proganja na forumu, ja to ne smijem da pročitam temu o astronomiji ili o ubijenom episkopu iz Varne i da odgovorim kome hoću na njegove postove? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 @Jurodiv `Ocu da vidim izvor/link teksta u roku od odma`, inace brisem celu temu. Naslov je izmenjen, jer je totalno bezvezan. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 @Jurodiv `Ocu da vidim izvor/link teksta u roku od odma`, inace brisem celu temu. Naslov je izmenjen, jer je totalno bezvezan. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvetiVasilijeVelikiSestodnev/SvetiVasilijeVelikiSestodnev01.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 @Jurodiv `Ocu da vidim izvor/link teksta u roku od odma`, inace brisem celu temu. Naslov je izmenjen, jer je totalno bezvezan. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvetiVasilijeVelikiSestodnev/SvetiVasilijeVelikiSestodnev01.htm kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Nego, čemu usmjerenje na istraživanje nečega što je samo po sebi nedostižno, otkud potreba da ispitujemo nebo uopšte? Otkrićemo toliko koliko ćemo otkriti, neće nam biti od naročite koristi jer nas ionako Bog pazi od kosmičkih katastrofa i ugodnost života je sama po sebi inače dolijala samoj sebi. Mislim, ako ćemo već Bogu da se posvetimo, zašto da se bavimo mudrostima ovog svjeta? Gledam u tamo nešto što sija, ispitujem uzorak toga i koječega.. Dobijam hemijske elemente iz Mendeljejevog sistema.. Šta mi zapravo imamo uopšte od hemije u našem duhovnom životu, jer po tijelu možemo samo da padnemo u zamku uživanje brže nego li kad duša stražari.. Sami sebe u startu lansiramo u nepotrebnosti, koje postaju nužnosti kad nam se zavuku pod kožu, počnemo da im robujemo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Све што је у времену започето нужно је да се у времену и заврши. Ако нешто има свој временски почетак, немој сумњати да има и свој крај. А геометрије и аритметички методи и стереометрије и чувена астрономија - испразност којом се многи баве - на какав су крај усмерени? Јер, они који су њима занимају, верују да је овај видљиви свет вечан као и Бог, Творац свега, те у исту раван смештају оно што је ограничено и што има вештаствено тело, са неограниченом и невидљивом природом; и нису били у стању да схвате да оно чији су делови подложни пропадљивости и промени, да ће нужно и његова целина некада бити подложна истим страдањима којима су подложни и његови делови. Заиста, превелика световна мудрост једном ће их до страшнога суда довести, јер посматрајући толико пажљиво све оно што је залудно, заслепљени су за поимање истине. Они који премеравају растојања између звезда, и пописују оне које су увек видљиве и које су на северу, као и оне које, зато што почивају на јужном полу, некима су видљиве, а нама су непознате, и који раздељују северно пространство и зодијачки круг на небројано много удаљености, они који одређују путање звезда и њихова упоришта и скретања, и који са великом тачношћу бележе кретање свих тела ка претходној тачки и мере за колико времена свако од небеских тела испуњава свој круг, они само један од свих метода нису изнашли: метод којим би схватили да је Бог Творац свега и праведни Судија, Који достојном платом награђује свакога за његова дела; нити су, опет, у стању да по стварности суда изведу доследан закључак о стварности саздавања света, односно о томе да је нужно преиначити свет - јер и стање душа треба да се преобрати у један други вид живота. Наиме, као што је овај живот сродан природи овога света, тако ће и будуће живљење наших душа примити удео сродан његовом стању. Они су толико далеко од тога да све ово сматрају истинитим, да нам се подругују кад проповедамо о окончању овога света и о препороду живота. Tu se uopste ne govori o ispraznosti astronomije vec o tome da ne treba traziti Boga u stvorenim stvarima.....sto je je jasno receno u drugoj zapovesti....da se ne klanjas sazdanom kao sazdatelju..... marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Nego, čemu usmjerenje na istraživanje nečega što je samo po sebi nedostižno, otkud potreba da ispitujemo nebo uopšte? Pa nedostižno je ljudima bilo naučiti govorit, ne sporazumijevat se samo kricima, nogama i rukama pa su naučili i pisat pa su savladali i to. I letat ka tica nebeska pa sad letaju. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ne znam da li zaista stojiš iza ovih gluposti ili troluješ iz pozicije zatucanog vernika. Bojim se da je ozbiljan. И.стојковић, Ћириличар and Аурор је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука