Милан Меденица :) Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=12291.msg408759#msg408759 date=1302470744] ајде онда ти мени објасни како је то све што си ти написала доказ да је човек свеждер (као да то има везе са овом темом, ал ајд кад инсистираш) кад је мачка способна све исто да једе само што не осећа исти укус? Па то је ваљда наука већ доказала. Да мачјем организму треба воће она би имала рецепторе који јој кажу да је то фино и да може појести, али јој не треба. Човек је створен да једе све па зато и осећа разне укусе. Није то безвезе тако дато, али ово стварно нема везе са овом темом. мора да је нека бапска наука 1312_womens :group111: stadaradim :cheesy2: womens :229229229: :229229229: аман жено. то што мачка не осећа слатко не значи да ако искључиш осећај слаткости из воћа да неће преостати други укуси. joooj joooj joooj joooj joooj joooj па јес, стварно способност когниције у човека и (мањак) образовања немају везе са овом темом: http://wiki.answers.com/Q/Can_cats_eat_fruit http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+1399&aid=1029 испаде Бог код тебе нека вила која махне штапићем и све је у правоугаоницима и круговима ограничено - треба/не треба, може/не може, добро/лоше, да/не, ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Па подразумева се да је са разрешењем тј.благословом свештеника. најбоље да треба и са здравим разумом да се сукоби, поготово са докторским благословом.https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12291.msg408375.html#msg408375 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Милане теби је једино изгледа важно да негираш нечије мишљење па без обзира био у праву или не. Мањак образовања? Образовања никад доста и увек је мањак. Scio me nihil scire. Могао би се мало и ти позабавити биологиом, а ни опхођење према људима ти није јача страна. Само ми немој некултуру и безобразлук правдати тиме што желиш да избегнеш снисхођење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nefeli Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Zdravo zivo mili Evo vec par sati citam, od pocetka, postove greengrin Pocela sam da citam jer me je interesovalo da li postoji neko pisano pravilo o trudnicama, jer u mom okruzenju nema odredjenog pravila. Moj zakljucak, ispravite me ako grijesim, je da nema pravila. Opet, i ovo je slucaj kojem se pristupa individualno. Dosta trudnica koje znam su postile i dalje poste u trudnoci, a neke zbog slabosti svoga tijela ne mogu ili imaju drugaciji blagoslov. Ja sam, trenutno, u drugom stanju i vec od pocetka sam pitala svog svestenika da li da postim. Njegov odgovor je da ne treba, bar sto se tice hrane. E sad, meni je to dovoljno da ne istrazujem vise, ali poslije ovih vasih postova ne znam da li treba opet da ga pitam? Doktorica mi ne brani da postim, mislim da nije cak ni jednom pomenula da nesto moram ili ne moram vezano za hranu. Do sad nisam razmisljala o tome, jer smatram da je pricescivanje to sto ce moju bebu da odrzi i sacuva, onako kako sami Gospod zeli. A da li pijem mlijeko ili ne, na mom primjeru mozda nije vazno jer sam u takvom stanju da zbog prijevremenih kontrakcija (5.mjesec) ne mogu da hodam ni stojim od bolova i jedem sta mi se donese. Iako ni doktorica ni svestenik nisu znali da cu imati problema u trudnoci, svejedno nisam dobila blagoslov da postim kao ni zabranu. A opet i da nemam nekih problema, ako je svestenik (koji me poznaje godinama) rekao da ne postim, nemam zasto da osjecam krivicu i griznju savjesti. Mozda je odgovor, za svakoga jednostavno drugaciji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Мало скретање с теме, али исти смисао. Да ли је пост здрав? http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2011&mm=04&nav_id=505461 Сад мора и ми обични да питамо докторе можемо ли постити greengrin Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Милане теби је једино изгледа важно да негираш нечије мишљење па без обзира био у праву или не. Мањак образовања? Образовања никад доста и увек је мањак. Scio me nihil scire. Могао би се мало и ти позабавити биологиом, а ни опхођење према људима ти није јача страна. Само ми немој некултуру и безобразлук правдати тиме што желиш да избегнеш снисхођење. животе каква преписка мишљења треба да се аргументују а не да се заснивају на уображеностима и илузијама разних врста, а да се нити једном не аргументују већ само сопственим мишљењем поткрепљују да је Божја Промисао исто што и Нинина мисао - да је човек створен тако некако ето баш због тога. баш зато што не знаш, узмеш па прочиташ а не да ти буде на сујету кад ти неко каже да не лупеташ. и драго ми је што си најзад потврдила да ја у овој сувишној конверзацији постављам линкове, аргументујем своје постове, поткивам се образовањем о анатомији и укусима, самим тим о биологији а о разлучивању да не причамо prstgore извинићеш ме, ал опхођење према људима, безобразлук и некултура у вези поста ми је далеко јача страна пошто можеш видети у горњем посту од нефели колико се људи, у конкретном случају трудна жена у 5. месецу, збуни са којекаквим бесмисленим мишљењима читајући којекакве глупости. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Zdravo zivo mili Evo vec par sati citam, od pocetka, postove dada Pocela sam da citam jer me je interesovalo da li postoji neko pisano pravilo o trudnicama, jer u mom okruzenju nema odredjenog pravila. Moj zakljucak, ispravite me ako grijesim, je da nema pravila. Opet, i ovo je slucaj kojem se pristupa individualno. Dosta trudnica koje znam su postile i dalje poste u trudnoci, a neke zbog slabosti svoga tijela ne mogu ili imaju drugaciji blagoslov. Ja sam, trenutno, u drugom stanju i vec od pocetka sam pitala svog svestenika da li da postim. Njegov odgovor je da ne treba, bar sto se tice hrane. E sad, meni je to dovoljno da ne istrazujem vise, ali poslije ovih vasih postova ne znam da li treba opet da ga pitam? Doktorica mi ne brani da postim, mislim da nije cak ni jednom pomenula da nesto moram ili ne moram vezano za hranu. Do sad nisam razmisljala o tome, jer smatram da je pricescivanje to sto ce moju bebu da odrzi i sacuva, onako kako sami Gospod zeli. A da li pijem mlijeko ili ne, na mom primjeru mozda nije vazno jer sam u takvom stanju da zbog prijevremenih kontrakcija (5.mjesec) ne mogu da hodam ni stojim od bolova i jedem sta mi se donese. Iako ni doktorica ni svestenik nisu znali da cu imati problema u trudnoci, svejedno nisam dobila blagoslov da postim kao ni zabranu. A opet i da nemam nekih problema, ako je svestenik (koji me poznaje godinama) rekao da ne postim, nemam zasto da osjecam krivicu i griznju savjesti. Mozda je odgovor, za svakoga jednostavno drugaciji? сестро, пост није дијета или изгладњивање храном, поготово не нерођене деце. пост је нешто сасвим друго - уздржавање од греха и појачана молитва. то што се данас, у времену палости и повраћаја лаика Цркви стиже и полаже више на форму (дијете и слично) а на суштину малтене и не обрати мисао или пажња, то је јако велики проблем. дијета је само један алат без кога се може у посту, врло лако се да постити и на мрсу ако човек има правилно вођство. правилно вођство такође подразумева послушање релевантним особама, у твом случају доктору пре свега, јер носиш мали живот у себи и дуплу одговорност за два живота (ако не и више јел ), па потом свештенику. ова линија се мења у зависности од ситуације, здравља дететовог и твог ради а не зарад испуњавања форме (дијете) или сукобљавања та два животна дела. причешћујемо се и у мрсу, јер Литургија постоји и у мрсу. доказ тога је и постојање пређеосвећене Литургије (честице светог причешћа претходно припремљене) у току Великог Поста. дакле, дијета није услов, већ опраштање ближњем, живљење у миру, смерност и скрушености, а све то уз веру, наду и љубав у целомудрености. друго је што постоје неке погрешне праксе, ал о томе имаш линкове у мом потпису. prstgore клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Митрополит Августинос Кандиотис ДЕЦА ПОСТА Драга моја децо, уз помоћ Божију ушли смо у Четрдесетницу. На црквеном језику тако се назива света и велика Четрдесетница. Света и велика Четрдесетница заједно са Великом седмицом која следи је период који траје отприлике 50 дана. Тај период почиње на Чисти понедељак и завршава у Велику суботу. Почиње са “Господе сила” и завршава са “Васкрсни Боже, суди земљи”. У целом том раздобљу хришћани који воле и верују у Христа и сећају се свега што је Христос поднео за свет, посте од многих јела. Уздржавају се од меса, млека, сира, јаја, рибе и других јела. Само на Благовести ако падну пре Велике седмице, дозвољено је хришћанима да једу рибу. У све друге дане сви они који су здрави посте, исповедају се и припремају се духовно за причешће светим тајнама. *** Посте велики. Упитаћете ме, да ли треба да постимо и ми деца и омладина, који се налазимо у развоју и потребна нам је окрепљујућа храна? На то питање, да ли деца треба да посте, одговорићу вам у овој посланици. Желим да обратите пажњу на све оно што ћу рећи. Зато све што вам будем сада рекао није моје учење, већ је учење наше свете Цркве, која све што одређује, то чини са љубављу и бригом. Црква не жели зло човеку, но увек добро. Пост који је одредила наша Црква није на нашу штету веће је на нашу корист. Да бих вас уверио нећу вам овде представити лекарске и научне списе , који хвале пост као нешто корисно за човеково здравље. Овде ће нам бити довољно да отворимо Свето писмо, ту бесмртну књигу, и из ње ћу вам навести један историјски пример. Дођите дакле, децо, са вашом маштом да отпутујемо у старо време. Стали смо на 600 година пре доласка Христова на свет. У то време постојало је једно јако царство, које је владало на истоку. Престолница тог царства је био Вавилон. Цар је био Навуходоносор. Он се борио против Израиљске државе, нападајући престолницу, Јерусалим, победио је Израиљце, и узео је их Соломоновог храма златне сасуде. Заједно са златом узео је и заробљенике. Много света – мушкараца, жена и деце је било превезено у његову престолницу Вавилон. Један дан је Навуходоносор рекао нареднику царске авлије: - Од израиљске деце коју смо заробили и довели овде у Вавилон желим да изабереш неколико деце, која потичу из добрих породица и која се истичу својом лепотом и телесном снагом, као и љубављу према словима. Децу коју ћеш изабрати узећу на свој двор, јешће и пиће са моје трпезе, касније ћу их школовати да постану високи службеници у мојој држави. Зато молим те припази приликом избора… Наредник је послушао царево наређење, и после је изабрао четворо деце. Имена њихова су била Данил, Ананија, Азарија и Мисаил. То четворо деце је одведено пред цара и цар је одобрио да живе на његовом двору и да се школују како је он одредио. Четворо деце је било у двору. Када је дошло подне, слуге су поставиле трпезу и позвале децу да једу. Трпеза је била пуна изабраних јела. Међутим ово четворо деце није дотакнуло храну. Сетили су се своје религије, која је имала своје постове приликом којих нису јели одређену врсту хране. Нису хтели да преступе одредбе своје религије. Зато су позвали наредника царске авлије да га замоле да их не сили да једу од те хране, него да им дозволи да једу поврће и житарице које су навикли да једу у својој домовини. - Не могу то дозволити, одговорио им је наредник. Добио сам строго наређење од цара и не могу га преступити. Ако заменим ову одабрану храну са скромном храном коју желите, постоји могућност да ћете ви ослабити и разболети се, а шта ћу онда рећи цару?…. Четворо деце је било одлучно. Да би умирили наредника уверавали су га да ће они, једући поврће и житарице и имајући благодат Божију на себи, бити здравији од остале деце која ће јести сваки дан изабрана царска јела. Наредник је попустио овој деци те им је сваки дан доносио посну храну коју су затражили. Да ли су деца ослабила? Не само да нису ослабила, већ су била јача од остале деце која су јела месо и пила изабрана вина. Лица њихова су сијала од здравља. Њихов ум је био чистији и са великом лакоћом су упијали знање. Та деца која су постила и јела житарице и пила воду, знала су десет пута више од онога што су знала друга деца, деца изобиља. *** Драга моја децо! Прича о четворо деце у Вавилону, коју можете пронаћи ако отворите Стари завет и прочитате 1-о поглавље књиге пророка Данила, нас поучава колико је користан пост, па чак и за децу. У старо време деца у нашој домовини су живела скромно. Храна им је била веома оскудна. Месо су ретко јели. Хлеб им је био од јечма или од кукуруза. Јело су им били лук и маслине, поврће и житарице… Не желимо ми данас када постоји изобиље хране да се деца изгладњују. Нека се хране боље. Нека пију своје млеко. Нека једу јаја, сир и месо у дане у које то Црква дозвољава. Не кажемо не. Међутим, припазимо да из једне крајности не одемо у другу. Јер на жалост постоје деца која су лоше научена, деца која желе сваки дан да једу месо и изабрана јела. Деца која се тако хране, уместо да постану јака деца, постају малаксала деца, дакле слаба и болешљива, коју лако погађају разне болести и постају неспособна да се касније суоче са оскудицама и потешкоћама у животу. Ви, драга моја децо, немојте се угледати на ову мазну децу. Угледајте се на ова четири детета из Вавилона, на Данила, Ананију, Азарију и Мисаила. Сада када смо ушли у велику Четрдесетницу постите и ви. Будите сигурни да ћете тако навикнути од малена да сте уздржљиви у јелу и у пићу, и имаћете чврсто тело и чист ум. Пост, као што каже Велики Василије “умножава куће, рађа здравље, васпитава младе”. С надом да ће сва деца, ученици и ученице вероучитељских школа, послушати глас Цркве, желим вам да прођете велику Четрдесетницу заједно са својим родитељима и својим учитељима у здрављу и да се удостојите да славите са радошћу васкрсење Христово. С пуно љубави ваш духовни отац http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?cat=42 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Nije greh u jelu, nego u delu, jel' to? Ipak, ima nesto i u jelu 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nefeli Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 "сестро, пост није дијета или изгладњивање храном, поготово не нерођене деце." Cemu ovaj komentar? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 :cheesy: leteti My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Prebacila sam tekst u vord,jer mi se svideo,a i da bi dala sinu da pročita,ako bude raspoložen.Hvala... 0110_hahaha Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 0110_hahaha „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Nije greh u jelu, nego u delu, jel' to? Ipak, ima nesto i u jelu 0203_cool нетачно, то је равно јереси. нема ничег прљавог у телу, храни или храњењу.има у ПРЕТЕРАНОМ јелу, то је смртни грех робовања јелу ради јела а не ради храњења живота који је поверен, грех под именом стомакоугађање илити по српски прождрљивост, халапљивост. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 "сестро, пост није дијета или изгладњивање храном, поготово не нерођене деце." Cemu ovaj komentar? зато што се уздржавању од хране даје готово магијски моменат. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука