Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jer bi mi roditelji rekli da se glupiram i da im ne pada na pamet da kupuju posnu hranu za mene. A, mama mi ne bi dala da sam sebi kuvam - jer se mora jesti ono sto ona spremi. Sta da radim?????  :cheesy:

Ja sam verovatno vise dosadna sa onim "Idi kod svog svestenika i pitaj njega" :cheesy: Ali stvarno mislim da ce ti to mnogo znaciti, jer u nekim slucajevima post moze i da se ublazi. Mozda ce to bas biti i tvoj slucaj...

U svakom slucaju, pokusaj da izbegnes svadje sa roditeljima oko toga, jer ces postici samo kontra efekat... Pokusaj mamu lepo da zamolis, roditelji su bolecivi na dobrotu svoje dece :mad:

Никако досадна. Ово је, по мом скромном мислењу, опет најбољи савет и по овом и по свим другим духовним питањима - посебно обзиром на узраст.

Slazem se. Potpuno. To ti je najbolje da uradis.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Idi kod svestenika i kazi mu sve kao i nama sto si ispricao.Kako ti on kaze,to ti je.

Majku probaj da "uhvatis" na bolecivost.Pricaj joj o tome kako nemasna hrana ima svoje prednosti u prevenciji nekih bolesti,i da je bolje da sad dok si mlad i zdrav steknes zdrave navike,nego se da posle pitas odakle holesterol.I nema sta da kupuju posebno za tebe,nego,mogu i da ustede na mesu.

Neka ti je  Bogorodicaaaaaa brza pomocnica.

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Jer bi mi roditelji rekli da se glupiram i da im ne pada na pamet da kupuju posnu hranu za mene. A, mama mi ne bi dala da sam sebi kuvam - jer se mora jesti ono sto ona spremi. Sta da radim?????  :drugarstvo:

Једна дјевојка која има исти проблем јер су јој родитељи ваљда атеисти,је питала владику Атанасија,а он јој је одговорио:Једи ти срећо моја слободно мрсну храну у вријеме поста јер то што ти је мајка спремила спремила је из љубави.

Подели на овим сајтовима

Izgleda da je duhovni post mnogo znacajniji, nego telesni, sto naravno ne znaci da bi trebali (telesni) iskljuciti  :) Ali, ako se bas ne moze (odmah), onda postepeno i molecivo  molimoli  girl_smiley  0203_cool

Па јес , једна брбљива особа је питала духовника да пости на води цео пост, а овај јој рекао да једе шунку сваки дан и да ћути.

Прво се бунила у фазону како је не сматра за озбиљног хришћанина а онда прихватила.

После три дана долази духовнику да му каже да не може да издржи тај пост.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Помаже Бог !

Одавно се није писало на ову тему а обзиром да смо у току божићног поста, ајд која реч тек да би се подсетили или имали тему о којој да размишљамо.....

У теми је споменуто да треба да наставимо са животом..... одлазак на рођендане, у град, тренинг....  слажем се са споменутим а све оно што нам неваља чинити - неваља ни ван ни утоку поста.

Што би један колега рекао: "Ето наш народ често псује... и када треба и када нетреба.... "  319.gif  мали лапсус, као да постоји време или ситуација када треба или је нормално користити псовке.

Обратимо пажњу на слабости своје, моја слабост је (између осталих ) неумереност у јелу и пићу, слаткиши ....којих свакако има - предивних и сласних и посних ..... ,  елем смањити па и избацити... 

Међутим неможемо овај пример пресликати на све саблазни и слабости.... замислите када би наркоман рекао малко ћу да смањим..., прељубник - мање ће да вара супругу ... 319.gif-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='eheeeej' />   

О посту већ сиурно постоје отворене теме: пост, преумљење - широк осмех као  увек  и напред  319.gif  :mad:   

Ако би постојала промена темпа живота у и ван поста имали би осећај као да једва чекамо да се заврши пост па да наставимо по старом, у "слободи".

Ах да, често је питање и разрешења постеље у току поста.....  велики број брачних парова је збуњен и ово питање је доста велик проблем... постељу треба раздвојити колико траје Евхаристијски пост а не у току целог поста.

Користите могућност да разговарате са вашим свештеницима, тражите савет, упутство...

Подели на овим сајтовима

Ах да, често је питање и разрешења постеље у току поста.....  велики број брачних парова је збуњен и ово питање је доста велик проблем... постељу треба раздвојити колико траје Евхаристијски пост а не у току целог поста.

A sta to znaci Evharistijski post a sta ceo post?

Подели на овим сајтовима

a sta znaci Evharistijski post a sta ceo post?
Подели на овим сајтовима

не знам, ја сам од почетка скапирао да од мог поста за време физичких активности нема ништа, ал да исти ефекат могу да постигнем ако постим умом, пошто константно нешто гурам у њега а да могу празан ход испунити молитвом ...

није генерално проблем у храни, већ што губим снагу, а нисам онда од користи на физичким активностима, пошто обично буде физикалија на грашевини у питању ...

овако сам од користи и другоме и себи ...

мада, треба наћи меру правилну за себе, било је дана и кад сам падао у несвест од поста а било је дана и кад нисам целе постове постио ...

човек нађе неку мерку временом, а да му није једнако потаман ...

зато сад постим стално среду и петак и остале прописане кратке постове, много ми је лакше тако, поред великих ...

algabacaju algabacaju 319.gif 319.gif :D:)

грађевини ...

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Dragi moji, po prvi put treba da postim na vodi i nemam pojma šta to podrazumeva. Koliko sam čula, ne sme da se jede hleb (ili sme? :)), takođe mi nije jasno da li treba da jedem samo kuvana jela po ceo dan ili smem i voće??? Osim kuvane hrane bez zaprške na ulju, šta još mogu da jedem?

Postila sam samo jednom u životu dve nedelje, ali to je bilo davno. Inače, osim tog posta, nisam nikad više od jednog dana tako da sam faktički početnik. Molim vas za savet- šta da jedem kad postim na vodi? .please. .please. .please.

P.S. Nemojte mi dati savet da guglujem jer svi pišu različito o ovoj vrsti posta. Hvala unapred. 1405_love

Подели на овим сајтовима

Пошто видим да Богослови и Теолози немају кад...

:)

Пост на води подразумева јела да се спремају без уља и наравно...да су посна..

Хлеб смеш да једеш..

Значи...спремаш грах и не додајеш уље...спремаш кромпир, грашак..не додајеш уље..

А ако први пут постиш..боље се посаветуј са Свештеником...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Све нормално једеш као и на уљу, само избациш уље из спремања куваних јела. Наравно, не једе се ни риба, нити се пије вино. Субота и недеља смеју јела са уљем, али без рибе, осим Благовести и Цвети када се може јести и риба.

Наравно, за детаље обрати се локалном свештанику, где идеш у цркву, и где се причешћујеш. Модификације постоје. Рецимо, код мог је да се у суботу за вечеру отпости на води, дакле преко дана може на уљу, али не и за вечеру. Наравно, то је само његов благослов, и не важи за тебе, или било коју другу Цркву (локалну заједницу). И овде постоје изузеци, од човека до човека.

Начин поста (детаљи) су ствар локалне заједнице, и индивидуалног појединца, и тешко да ти неко може рећи прецизно шта и како, осим твог свештеника.

Свештаник ти може одредити и да постиш на млеку и јајима, у договору са тобом. Пост се одређује у зависности од твог здраственог стања (и духовног и физичког).

Подели на овим сајтовима

Такозвани пост на води је један од најстрожих (али далеко не најстрожи!) облика поста у Православној Цркви. Руси га називају "строги пост". Подразумева уздржавање од меса и месних прерађевина, млека и млечних производа, јаја, рибе, вина (и алкохола уопште) и од биљног уља. Можда мало парадоксално, али пост на води не подразумева одрицање од самих биљних плодова из којих се добија уље (сунцокретове семенке, ораси и друго коштуничаво воће, кокос и слично).

Дакле, у току поста на води једе се биљна храна која је спремљена "на води" (тј. без уља), или је у свежем облику. Наравно, не треба ићи у бесмислене крајности, нпр. не јести хлеб због тога што се пре печења подмазује уљем и сл.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Hvala puno na odgovorima. Pošto mogu da jedem semenke, hleb i voće, neće biti problema. Obožavam semenke, da mi nije njih, ne znam da li bih izdržala. :)

Mada, volela bih da mi da odgovor i neko od sveštenika... 1405_love Ako ne bude zauzet moj sveštenik, pitaću njega posle liturgije...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...