Милан Меденица :) Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 bliss jeeee браво брате мој bliss jeeee :djetalina: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Kako su nas samo zapadna tumačenja preplavila (gralovi, jabuke, smokvino lišće i rebarca suva .please. ). Treba nama sve iznova i iznova tumačiti dok se toga ne oslobodimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Kako su nas samo zapadna tumačenja preplavila (gralovi, jabuke, smokvino lišće i rebarca suva ). Treba nama sve iznova i iznova tumačiti dok se toga ne oslobodimo. повратак Оцима smej.gif sideways9 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nefeli Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=12291.msg410868#msg410868 date=1302659781] "сестро, пост није дијета или изгладњивање храном, поготово не нерођене деце." Cemu ovaj komentar? зато што се уздржавању од хране даје готово магијски моменат. Nadam se da iz mog teksta nisi izveo taj zakljucak. Sve sto napisah, bilo je u cilju odgovaranja na pitanje koje je postavljeno prvo u ovoj temi. A mislim da sam i napomenula da post nije jedino uzdrzavanje od hrane. Mozda grijesim, ali tvoj komentar je bio grub i bezrazlozno kriticki orjentisan. Mada svejedno havala na drugim dijelovima teksta 0409_feel)) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 15, 2011 Пријави Подели Написано Април 15, 2011 "сестро, пост није дијета или изгладњивање храном, поготово не нерођене деце." Cemu ovaj komentar? зато што се уздржавању од хране даје готово магијски моменат. Nadam se da iz mog teksta nisi izveo taj zakljucak. Sve sto napisah, bilo je u cilju odgovaranja na pitanje koje je postavljeno prvo u ovoj temi. A mislim da sam i napomenula da post nije jedino uzdrzavanje od hrane. Mozda grijesim, ali tvoj komentar je bio grub i bezrazlozno kriticki orjentisan. Mada svejedno havala na drugim dijelovima teksta 1405_love)) без љутње, ал не знам шта мислиш кад не напишеш прецизно а пишеш о посту као о уздржању од хране.што се тиче наизглед грубости у мом писању, генерално ове речи теби упућене имају потпуно другачији тон у мојој глави. crvenilo а критика и критизерство су две одвојене ствари, такође. дефиниција: критика је суд заслуге и мане рада или акције једног појединца од стране другог (критичар). критика не подразумева да се пронађу грешке, али реч се често узима да значи једноставан израз предрасуда или неодобравања (критизерство). други смисао критике је студија, процене и тумачења књижевности, друштвених покрета, филма, уметности, и сличне предмете и догађаје посматрања. циљ ове врсте критике јесте да разуме рад или догађај детаљније. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nefeli Написано Април 15, 2011 Пријави Подели Написано Април 15, 2011 "сестро, пост није дијета или изгладњивање храном, поготово не нерођене деце." Cemu ovaj komentar? зато што се уздржавању од хране даје готово магијски моменат. Nadam se da iz mog teksta nisi izveo taj zakljucak. Sve sto napisah, bilo je u cilju odgovaranja na pitanje koje je postavljeno prvo u ovoj temi. A mislim da sam i napomenula da post nije jedino uzdrzavanje od hrane. Mozda grijesim, ali tvoj komentar je bio grub i bezrazlozno kriticki orjentisan. Mada svejedno havala na drugim dijelovima teksta без љутње, ал не знам шта мислиш кад не напишеш прецизно а пишеш о посту као о уздржању од хране.што се тиче наизглед грубости у мом писању, генерално ове речи теби упућене имају потпуно другачији тон у мојој глави. 0442_feel а критика и критизерство су две одвојене ствари, такође. дефиниција: критика је суд заслуге и мане рада или акције једног појединца од стране другог (критичар). критика не подразумева да се пронађу грешке, али реч се често узима да значи једноставан израз предрасуда или неодобравања (критизерство). други смисао критике је студија, процене и тумачења књижевности, друштвених покрета, филма, уметности, и сличне предмете и догађаје посматрања. циљ ове врсте критике јесте да разуме рад или догађај детаљније. Ma nema ljutnje U redu je, nisam bila detaljna u prvom tekstu, mada sam napomenula da govorim o dijelu posta koji se odnosi na hranu, U stvari, sva rasprava na svih ovoh 14 stranica se vodila oko posta hranom, samo se na par mjesta pominje i molitva, citanje Sv.Pisma, milosrdje i sl. Razumijem zasto si kritikovao moj tekst, a pod tvojojm kritikom podrazumjevam tvoje nastojanje da izvuces (ukazes na) negativno iz moga teksta, cak iako nema razloga za to po mom misljenju. Prvenstveno zato sto ne zagovaram niti jednu krajnost iz predhodnih rasprava, a cilj mi je bio da iznesem moje iskustvo i pitam da li moze da se na pitanje blagoslova za ili protiv posta hranom u trudnoci odgovori jednostavno tako sto ne postoji univerzalno pravilo kao ni kod npr.ispovjesti i epitimija. Svako dobro Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Април 16, 2011 Пријави Подели Написано Април 16, 2011 ovaj milan bi samo da iskritikuje,a mogao bi za pocetak da procita ono sto bi hteo da napada-ja rec jabuka uopste nisam pomenula, nego valjda neko ispod mene, pa je ispalo kao igra pokvarenih telefona; uostalom, opste je poznato da bas i pominje i slika jabuka, bilo to tacno ili ne, a kako to mozete znati neka je plod sa rajskog drveta i metafora, ipak je hrana uzeta za metaforu,a ne nesto drugo rkc ili ne, ta prica se provlacila godinama, decenijama itd u pravoslavnim knjigama i sl. sa sve blagoslovima srpskih pravoslavnih patrijaraha i episkopa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Април 16, 2011 Пријави Подели Написано Април 16, 2011 друго, храна УОПШТЕ није нечиста, лепо пише у неколико глава Светог Писма да је све од Бога. Нарочито кад је човек напуца хормонима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 ovaj milan bi samo da iskritikuje,a mogao bi za pocetak da procita ono sto bi hteo da napada-ja rec jabuka uopste nisam pomenula, nego valjda neko ispod mene, pa je ispalo kao igra pokvarenih telefona; uostalom, opste je poznato da bas i pominje i slika jabuka, bilo to tacno ili ne, a kako to mozete znati neka je plod sa rajskog drveta i metafora, ipak je hrana uzeta za metaforu,a ne nesto drugo rkc ili ne, ta prica se provlacila godinama, decenijama itd u pravoslavnim knjigama i sl. sa sve blagoslovima srpskih pravoslavnih patrijaraha i episkopa еее, кад би ти уопште разликовала критику од критизерства ...https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12291.msg412507.html#msg412507 опет ти пишеш свашта о некаквој уобразиљи ''грешности'' једења хране поистовећујући је са ПЛОДОМ са дрвета познања добра и зла. Бог није џелат и не кажњава већ су Адам и Ева, заједно са змијом, кусали последицу НЕПОСЛУШАЊА (гордости), а Бог је иселио Адама и Еву из Едемског врта НЕ што су јели, НЕГО ШТО СУ БИЛИ НЕПОСЛУШНИ ЗНАЈУЋИ ДА ЋЕ ТА ЊИХОВА НЕПОСЛУШНОСТ ПОСРНУТИ ЦЕЛУ ТВОРЕВИНУ У ГРЕХ и СМРТ !!! јабука, конкретно, слика се на барокним иконама и представама у римокатоличкој цркви и под њеним утицајем. узми погледај православне иконе и реци ми шта је насликано на њима, образуј се. а пошто си изнела одређене тврдње, да не кажем клевете на високи клир Цркве, сад лепо покажи и цитирај те фамозне књиге у којима стоји такво учење и са чијим су благословом, кад већ износиш такве тврдње. баш је супер што овде све остаје лепо записано, може да се провери свако слово ајде сад лепо прочитај шта си излупетала. Nisam ja rekla da je hrana prljava i sl, samo da ima nesto i u jelu-eto recimo to-prejedanje; prvi greh dodje kroz hranu preko narusenja Bozije zapovesti o nejelu; ovde Crkva zapoveda post, ciji se jedan deo odnosi i na vrstu hrane, greh je kad hriscanin samovoljno prestupa zapovest Hristove Crkve; nije naravno necista hrana sama po sebi, gresna, problem je u neposlusnosti; kao i uvek moram da se suzdrzim, sa tobom mi se izgleda lako posvadjati па онда и шта сам ти ја написао. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12291.msg411049.html#msg411049 ево, кад већ ни Постање ниси прочитала како треба, да и то обавиш. 15. И узевши Господ Бог човека намести га у врту едемском, да га ради и да га чува. 16. И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту; 17. Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш. Прва књига Мојсијева, глава 2. да не бих копирао целу Прву књигу Мојсијеву 3. главу, прочитај како је змија преварила жену а како је жена преварила мушкарца и која је целокупна последица: http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo003c.html конкретно, ево и последице Адамовог пада: 17. Па онда рече Адаму: Што си послушао жену и окусио с дрвета с ког сам ти забранио рекавши да не једеш с њега, земља да је проклета с тебе, с муком ћеш се од ње хранити до свог века; 18. Трње и коров ће ти рађати, а ти ћеш јести зеље пољско; 19. Са знојем лица свог јешћеш хлеб, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си прах, и у прах ћеш се вратити. Прва књига Мојсијева, глава 3. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 друго, храна УОПШТЕ није нечиста, лепо пише у неколико глава Светог Писма да је све од Бога. Нарочито кад је човек напуца хормонима. теби баш смета секс и храна у последње време, мора да је пролеће раније дошло с хормонима 0110_hahahaвидим, израсла ти је трећа рука од хормона раста није проблем у хормону раста, већ у канцерогеним и другим отровним материјама које се накнадно додају храни, ако желиш нешто паметно да кажеш. слава Богу, имамо молитву да нам освешта храњење клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 друго, храна УОПШТЕ није нечиста, лепо пише у неколико глава Светог Писма да је све од Бога. Нарочито кад је човек напуца хормонима. теби баш смета секс и храна у последње време, мора да је пролеће раније дошло с хормонима greengrin greengrin greengrinвидим, израсла ти је трећа рука од хормона раста 0102_laugh није проблем у хормону раста, већ у канцерогеним и другим отровним материјама које се накнадно додају храни, ако желиш нешто паметно да кажеш. слава Богу, имамо молитву да нам освешта храњење greengrin Хвала лепа, поштовани, имат ћемо у виду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 plod sa drveta nije jelo??? znas sta, spremna sam da prihvatim gresku i ispravim, ako je uvidjam, a ne uvidjam je ne sto su jeli nego sto su bili neposlusni? uopste mi nije jasno sta hoces da kazes-u cemu se covece ogledala njihova neposlusnost? e kad naidjem navescu ti, sta se sad prave blesavi, do "juce" se govorilo kazna Bozija i sl, ma pitaj bilo kog obicnog coveka o toj "rajskoj prici" , reci ce ti da su Adam i Eva pojeli Bogom zabranjeno voce i da su zato proterani iz raja, sta mislis odakle pravoslavnom narodu takvo shvatanje, pa tako su uceni i citali do "juce", pardon, do Zizjulasa i ep.Ignjatija, kakvo je to sad kao licemerno zgrazavanje 0212_rolleyes :group111: jesi li video neki katihizis ili pravoslavni "prirucnik" i sl.od pre 2.sv.rata, a naravno i posle, ako nisi pogledaj pa ces videti sta pise iz cega se ucio narod pravoslavnoj veri kazi mi molim te u navedenom periodu?? Procitaj prve delove knjige "Nema lepse vere od hriscanske", itd i sta pise??? Hvala sto si postavljao citate, iznenadjenje-citala sam ja to :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 plod sa drveta nije jelo??? znas sta, spremna sam da prihvatim gresku i ispravim, ako je uvidjam, a ne uvidjam je ne sto su jeli nego sto su bili neposlusni? uopste mi nije jasno sta hoces da kazes-u cemu se covece ogledala njihova neposlusnost? e kad naidjem navescu ti, sta se sad prave blesavi, do "juce" se govorilo kazna Bozija i sl, ma pitaj bilo kog obicnog coveka o toj "rajskoj prici" , reci ce ti da su Adam i Eva pojeli Bogom zabranjeno voce i da su zato proterani iz raja, sta mislis odakle pravoslavnom narodu takvo shvatanje, pa tako su uceni i citali do "juce", pardon, do Zizjulasa i ep.Ignjatija, kakvo je to sad kao licemerno zgrazavanje klapklap klapklap jesi li video neki katihizis ili pravoslavni "prirucnik" i sl.od pre 2.sv.rata, a naravno i posle, ako nisi pogledaj pa ces videti sta pise iz cega se ucio narod pravoslavnoj veri kazi mi molim te u navedenom periodu?? Procitaj prve delove knjige "Nema lepse vere od hriscanske", itd i sta pise??? Hvala sto si postavljao citate, iznenadjenje-citala sam ja to klapklap прво и основно, ВЛАДИКА/МИТРОПОЛИТ Јован Зизјулас и епископ/владика Игнатије Мидић се зову и титулирају ти људи, по Божјој благодати и власти. ако немаш поштовања за дате личности, имај поштовања за Бога који им је уделио ту благодат. мене баш брига шта је урбани мит, мене занима Истина. дакле, слободно постави ''проблематичне'' цитате па да видимо јел то тако као што си до сад, погрешно, тврдила. а све ово је зато што си буквалиста и што не читаш него замишљаш јер не желиш да прихватиш да ниси у праву, јер се не преиспитујеш klapklap ајде сад ти мени образложи ова два цитата: 16. И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту; 17. Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш. Прва књига Мојсијева, глава 2. како је овај цитат везан уз тај: 21. И начини Господ Бог Адаму и жени његовој хаљине од коже, и обуче их у њих. Прва књига Мојсијева, глава 3. какво је то дрво, какав је то плод од ког се умире? да ли су то метафоре или буквализми, шта значе? 17. Па онда рече Адаму: Што си послушао жену и окусио с дрвета с ког сам ти забранио рекавши да не једеш с њега, Прва књига Мојсијева, глава 3. значи непослушање Богу а послушање гордој змији која је просиктала прво непослушање и ступила у сукоб са ЖИВОТВОРНИМ Богом пренела га Еви која га је пренела Адаму, и као првоствореном човеку коме је подређена цела творевина да је именује живом или мртвом сурвана у грех непослушања свега свачему и свима. тотални хаос, и као последица СМРТ. то што ти тврдиш је равно змијиној опаски: 4. А змија рече жени: Нећете ви умрети; 5. Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро шта ли зло. Прва књига Мојсијева, глава 3. уподобљавање змијиној замисли да кад није могла са Богом и Његовим анђелима да изађе на крај, онда да се дохвати Бога преко најсавршеније и најузвишеније творевине - човека, а човеку преко човечице. није ни чудо што каже Апостол: 3. Али се бојим да како као што змија Еву превари лукавством својим тако и разуми ваши да се не одврате од простоте која је у Христу. Коринћанима посланица друга св. апостола Павла, глава 11. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 plod sa drveta nije jelo??? Naravno da nije. To poznanje dobra i zla nije nikakvo razumevanje sta je moralno a sta ne sta je "zakonito" a sta ne. Niti je to znanje neko naucno znanje dakle epistemiolosko nego je gnoseolosko-duhovna spoznaja. U filozofskim krugovima metafizicke orijentacije poznatija jos kao crna ili mracna gnoza. Znati dobro i zlo sam po sebi bez zajendice sa izvorom znanja-Bogom. Postati samobitan tako da se svo blazenstvo postojanja bazira iskljucivo na sebi na bivstvovanju po i ka samom sebi. To je samo Bog takav i zeleti steci takvu osobinu znaci postati Bogom pored svetotrojicnog Boga umesto bogom kroz zajednicu sa Njime. Zato je to zabranjeno jer se tako unistava i spreva ostvarenje zajednice. znas sta, spremna sam da prihvatim gresku i ispravim, ako je uvidjam, a ne uvidjam je ne sto su jeli nego sto su bili neposlusni? uopste mi nije jasno sta hoces da kazes-u cemu se covece ogledala njihova neposlusnost? Nije uopste bila neposlusnot u klasicnom smilsu. Tipa Bog naredio ne diraj ovo i ono pa oni dirnuli i on ih za kaznu izbacio. Niti blizu tako necega juridickog sto mi opitujemo svaki dan. Raj se tada nije ogledao u tome da su Adam i Eva bili u nekoj magicnoj basti gde je sve slatko i bajno nego sto su imali opstenje sa nestvorenim Bozanskim energijama to jest sa samim Bogom. Bog ih je prozimao tim zagrljajem tim svojim energijama i kroz to opstenje su trebali da oni postanu bogovi sto ce bi usli u sto tesnju licnosnu zajednicu sa svetotrojicnim Bogom. To je bila prva liturgija od stvaranja coveka kao psihosomatskog bica (sinergije duse i tela). Ubiranje "ploda" se ogledalo u tom sto je Adam bukvalno preseko to opstenje sa nestvorneim Bozanskim energijam. On je fakticki Boga "fizicki" odgurnu od sebe jer je hteo da prvo rasturi celu stvorenu prirodu i vrati je u nebice posto bi samo tako mogao da ostvari gorepomenutu crnu gnozu tako sto bi svoju svest preobrazi u potpni kaoticni oblik u oblik u kome bi prebivao u nebicu i tako postojao sam zarada sebe. Prvi preduslov za taj plan mu je bio razbijanje zajednice sa Bogom. e kad naidjem navescu ti, sta se sad prave blesavi, do "juce" se govorilo kazna Bozija i sl, ma pitaj bilo kog obicnog coveka o toj "rajskoj prici" , reci ce ti da su Adam i Eva pojeli Bogom zabranjeno voce i da su zato proterani iz raja, sta mislis odakle pravoslavnom narodu takvo shvatanje, Iz kartaginske kuhinje budalastina koja je formirala celu RKC sholastiku i zacarala umove "prostog" pravoslavnog naroda koji se po shvatanju vere i Boga ama bas nista ne razlikuje od "prostog" RKC vernika ama bas nista ih ne razlikuje osim narodske vradzbine koje su dodatno uneli u veru iz svojih krajeva. pa tako su uceni i citali do "juce", Zalosno je sto pored Aleksandrijskih, Antiohijskih i Kapadokijskih bogolsova ti "prostodusni" ljudi sve uglavili u Tertulijana i sv Avgustina. pardon, do Zizjulasa i ep.Ignjatija, kakvo je to sad kao licemerno zgrazavanje 0205_whistling 0102_laugh jesi li video neki katihizis ili pravoslavni "prirucnik" i sl.od pre 2.sv.rata, a naravno i posle, ako nisi pogledaj pa ces videti sta pise A sta je bilo pre WWII? Nisam video taj Katihizis ali gle cuda citao sam sv Maksima Ispovednika, sv Grigorija Bogoslova, sv Grigorija Niskog, sv Irineja Lionskog i gle cuda skoro kao vladiku Ignjatija da slusam/citam. To je istinsko pravoslavlje kako podviznicko tako intelektualno a ne narodske vradzbine i praznoverice. iz cega se ucio narod pravoslavnoj veri kazi mi molim te u navedenom periodu?? Zasto je bitno iz cega se ucio? Valjda je bitno da li je to izvorno pravoslavno ucenje ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 о телесним уживањима, преклопила са храна са порнографијом 0205_whistling https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8700.msg415658.html#msg415658 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука