Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Moj je samo sisao do 8. meseca i ludela sam od brige,jednostavno nije hteo da prihvati drugu hranu,a sta sve nisam probala...vrhunac je bio kada je dobio upalu pluca zbog pada imuniteta i bio bolestan tri nedelje  :drugarstvo:

Bogu hvala,sada je poceo da jede i da napreduje.

Jadno ovo detence...

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па и ја да се прикључим овој теми, да изнесем своје искуство и размишљање. У обе трудноће сам постила, али у мањој мери и мање строго него обично. По мом скромном мишљењу, жена треба да нађе меру негде у средини - тако да не нашкоди детету у себи а и да задовољи оно што јој душа тражи. Шта јој вреди обилна исхрана ако ће се стално бринути и нервирати што не пости и обрнуто. Потребно је да душа буде мирна и задовољна, да би се и дете боље развијало. То исто размишљање ме је водило и док сам дојила децу, јер је чак и већа потреба за храном у том периоду. Надам се да нисам неког саблазнила или се огрешила овим речима. Свако добро свим мајкама, будућим мајкама и осталим људима!

не разумем што би се жена нервирала ако не пости ?  :drugarstvo:
Подели на овим сајтовима

О СВАШТА.  bendoff victory78 :cheesy2:ж

логика: 0, уображај: максималан.

Све што си навео уопште није у супротности са оним што сам написала, а уображај је пре код тебе случај. Наравно да је укус у питању. Зато и имамо сви осетило укуса различито од врсте до врсте, а да бисмо знали шта нам треба, а шта не и шта је опасно. Истој сврси служи и њух, али ово свакако нема пуно везе са темом па прекидам.

Подели на овим сајтовима

О СВАШТА.  lqj2e2sokakote Just_Cuz_19 1405_loveж

логика: 0, уображај: максималан.

Све што си навео уопште није у супротности са оним што сам написала, а уображај је пре код тебе случај. Наравно да је укус у питању. Зато и имамо сви осетило укуса различито од врсте до врсте, а да бисмо знали шта нам треба, а шта не и шта је опасно. Истој сврси служи и њух, али ово свакако нема пуно везе са темом па прекидам.

ајде онда ти мени објасни како је то све што си ти написала доказ да је човек свеждер (као да то има везе са овом темом, ал ајд кад инсистираш) кад је мачка способна све исто да једе само што не осећа исти укус?
Подели на овим сајтовима

ајде онда ти мени објасни како је то све што си ти написала доказ да је човек свеждер (као да то има везе са овом темом, ал ајд кад инсистираш) кад је мачка способна све исто да једе само што не осећа исти укус?

Па то је ваљда наука већ доказала. Да мачјем организму треба воће она би имала рецепторе који јој кажу да је то фино и да може појести, али јој не треба. Човек је створен да једе све па зато и осећа разне укусе. Није то безвезе тако дато, али ово стварно нема везе са овом темом.

Подели на овим сајтовима

pa zato sto je post :cheesy:; post je, a ona ne posti, bez obzira sto je trudna; lepo je zena napisala, eto, ja bih se prva nervirala, uznemiravala, grizla i opterecivala, pojela bih se, da ne postim u trudnoci(naravno, osim u slucaju da me svestenik razresi, onda je po poslusanju i mirna sam sto se toga tice; to je sila jedna i snaga,lako i lepo kad se nesto radi uz blagoslov), jer znam da je sve sto je Crkva propisala dobro, i prosto lisila bih se tog mira, sigurnosti koju osecam pod okriljem Crkve; kao sto rekose pod gorom Tavor-dobro nam je ovde biti

Подели на овим сајтовима

pa zato sto je post greengrin; post je, a ona ne posti, bez obzira sto je trudna; lepo je zena napisala, eto, ja bih se prva nervirala, uznemiravala, grizla i opterecivala, pojela bih se, da ne postim u trudnoci(naravno, osim u slucaju da me svestenik razresi, onda je po poslusanju i mirna sam sto se toga tice; to je sila jedna i snaga,lako i lepo kad se nesto radi uz blagoslov), jer znam da je sve sto je Crkva propisala dobro, i prosto lisila bih se tog mira, sigurnosti koju osecam pod okriljem Crkve; kao sto rekose pod gorom Tavor-dobro nam je ovde biti

Eto bas tako sam mislila! Tesko covek moze biti smiren ako ne posti, narocito u vreme vecih postova. Ako iskreno pogledamo: nema lekara koji ce trudnici reci da moze da posti (ako ga ona pita), kao sto nema ni svestenika koji ce govoriti protiv misljenja lekara. Tako, kad se realno pogleda, sve se svodi na trudnicu (mislim na najveci broj zena, koje kroz trudnocu prodju bez komplikacija, to je zdravo stanje). Naravno, postoje zene ciji je organizam u losem stanju - ali to je vec pitanje posta u bolesti. Svako dobro i nadam se, opet, da se niko nece sablazniti, a ni moja dusa puno ogresiti.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=12291.msg408759#msg408759 date=1302470744]

Па то је ваљда наука већ доказала. Да мачјем организму треба воће она би имала рецепторе који јој кажу да је то фино и да може појести, али јој не треба. Човек је створен да једе све па зато и осећа разне укусе. Није то безвезе тако дато, али ово стварно нема везе са овом темом.

мора да је нека бапска наука 1312_womens :group111: stadaradim :cheesy2: womens :229229229: :229229229:

аман жено. то што мачка не осећа слатко не значи да ако искључиш осећај слаткости из воћа да неће преостати други укуси.  joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj

па јес, стварно способност когниције у човека и (мањак) образовања немају везе са овом темом:

http://wiki.answers.com/Q/Can_cats_eat_fruit

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+1399&aid=1029

испаде Бог код тебе нека вила која махне штапићем и све је у правоугаоницима и круговима ограничено - треба/не треба, може/не може, добро/лоше, да/не, ...

Подели на овим сајтовима

Па подразумева се да је са разрешењем тј.благословом свештеника.

најбоље да треба и са здравим разумом да се сукоби, поготово са докторским благословом.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12291.msg408375.html#msg408375

Подели на овим сајтовима

Милане теби је једино изгледа важно да негираш нечије мишљење па без обзира био у праву или не. Мањак образовања? Образовања никад доста и увек је мањак.  Scio me nihil scire. Могао би се мало и ти позабавити биологиом, а ни опхођење према људима ти није јача страна. Само ми немој некултуру и безобразлук правдати тиме што желиш да избегнеш снисхођење.

Подели на овим сајтовима

Zdravo zivo mili

Evo vec par sati citam, od pocetka, postove  greengrin Pocela sam da citam jer me je interesovalo da li postoji neko pisano pravilo o trudnicama, jer u mom okruzenju nema odredjenog pravila. Moj zakljucak, ispravite me ako grijesim, je da nema pravila. Opet, i ovo je slucaj kojem se pristupa individualno. Dosta trudnica koje znam su postile i dalje poste u trudnoci, a neke zbog slabosti svoga tijela ne mogu ili imaju drugaciji blagoslov.

Ja sam, trenutno, u drugom stanju i vec od pocetka sam pitala svog svestenika da li da postim. Njegov odgovor je da ne treba, bar sto se tice hrane. E sad, meni je to dovoljno da ne istrazujem vise, ali poslije ovih vasih postova ne znam da li treba opet da ga pitam?

Doktorica mi ne brani da postim, mislim da nije cak ni jednom pomenula da nesto moram ili ne moram vezano za hranu. Do sad nisam razmisljala o tome, jer smatram da je pricescivanje to sto ce moju bebu da odrzi i sacuva, onako kako sami Gospod zeli. A da li pijem mlijeko ili ne, na mom primjeru mozda nije vazno jer sam u takvom stanju da zbog prijevremenih kontrakcija (5.mjesec) ne mogu da hodam ni stojim od bolova i jedem sta mi se donese. Iako ni doktorica ni svestenik nisu znali da cu imati problema u trudnoci, svejedno nisam dobila blagoslov da postim kao ni zabranu. A opet i da nemam nekih problema, ako je svestenik (koji me poznaje godinama) rekao da ne postim, nemam zasto da osjecam krivicu i griznju savjesti.

Mozda je odgovor, za svakoga jednostavno drugaciji?

Подели на овим сајтовима

Мало скретање с теме, али исти смисао. Да ли је пост здрав?

http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2011&mm=04&nav_id=505461

Сад мора и ми обични да питамо докторе можемо ли постити greengrin

Подели на овим сајтовима

Милане теби је једино изгледа важно да негираш нечије мишљење па без обзира био у праву или не. Мањак образовања? Образовања никад доста и увек је мањак.  Scio me nihil scire. Могао би се мало и ти позабавити биологиом, а ни опхођење према људима ти није јача страна. Само ми немој некултуру и безобразлук правдати тиме што желиш да избегнеш снисхођење.

животе каква преписка  joooj

мишљења треба да се аргументују а не да се заснивају на уображеностима и илузијама разних врста, а да се нити једном не аргументују већ само сопственим мишљењем поткрепљују да је Божја Промисао исто што и Нинина мисао - да је човек створен тако некако ето баш због тога. баш зато што не знаш, узмеш па прочиташ а не да ти буде на сујету кад ти неко каже да не лупеташ.

и драго ми је што си најзад потврдила да ја у овој сувишној конверзацији постављам линкове, аргументујем своје постове, поткивам се образовањем о анатомији и укусима, самим тим о биологији а о разлучивању да не причамо  prstgore

извинићеш ме, ал опхођење према људима, безобразлук и некултура у вези поста ми је далеко јача страна пошто можеш видети у горњем посту од нефели колико се људи, у конкретном случају трудна жена у 5. месецу, збуни са којекаквим бесмисленим мишљењима читајући којекакве глупости.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...