Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

А ево га и лично обраћање пуно лажног смирења:

Толико о побожном посту када се неко прозива лично и поставља му се питање зашто нападаш пост кад твој пример показује да ниси постила и да си се лоше провела. Одакле тај (демонски) напад на пост.......

Ово су познати напади прозилотски настројених верника. Свако страдање је страдање јер смо му подложни, а нико Бога не може осудити да је казнио некога и тиме му створио пакао........

Aha savo, ti mene ne prozivas licno,ma ne uopste; i toliko o poboznom postu kad ti meni "imputiras" lazno smirenje-to vec govori lose o tebi, bas hriscanski, primecivati kod drugih lazno smirenje i jos to javno pricati, to je post, to je hriscanstvo i primer nama. Znaci, ti mene licno prozivas, nazivas me lazno smirenom, hriscanski je valjda gledati samo sopstvene grehe, onda tudje i ne primecujes,to je pobozni post svagdasnji, a ako eventualno i primetis molis se za tu osobu i ne objavljujes njen greh drugima, pa vidim dole drugog brata nazivas ludim...

upoznata jesam sa postom, hvala ti na informacijama

Cemu i izbegavanje pojma kazne Bozije, puno je Sveto Pismo primera, nego sta nego kaznjava jer nas voli, koje je dete koga roditelj ne kaznjava

i, ni meni mila ne deluje ljuta, bas nijednog momenta

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А ево га и лично обраћање пуно лажног смирења:

Толико о побожном посту када се неко прозива лично и поставља му се питање зашто нападаш пост кад твој пример показује да ниси постила и да си се лоше провела. Одакле тај (демонски) напад на пост.......

Ово су познати напади прозилотски настројених верника. Свако страдање је страдање јер смо му подложни, а нико Бога не може осудити да је казнио некога и тиме му створио пакао........

Aha savo, ti mene ne prozivas licno,ma ne uopste; i toliko o poboznom postu kad ti meni "imputiras" lazno smirenje-to vec govori lose o tebi, bas hriscanski, primecivati kod drugih lazno smirenje i jos to javno pricati, to je post, to je hriscanstvo i primer nama. Znaci, ti mene licno prozivas, nazivas me lazno smirenom, hriscanski je valjda gledati samo sopstvene grehe, onda tudje i ne primecujes,to je pobozni post svagdasnji, a ako eventualno i primetis molis se za tu osobu i ne objavljujes njen greh drugima, pa vidim dole drugog brata nazivas ludim...

upoznata jesam sa postom, hvala ti na informacijama

Cemu i izbegavanje pojma kazne Bozije, puno je Sveto Pismo primera, nego sta nego kaznjava jer nas voli, koje je dete koga roditelj ne kaznjava

i, ni meni mila ne deluje ljuta, bas nijednog momenta

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Aha savo, ti mene ne prozivas licno,

Да, прозивам те лично... Моје лично прозивање твог личног прозивања је лично прозивање личног прозивања. Ето немадох смирења да гледам како пишеш да је неком било лоше у трудноћи а није постио и то највероватније зато што није постио......

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Mila, imam svasta jos da kazem na ovu temu. Ono sto je meni bila zelja je da kazem da je ok da trudnice poste, u dogovoru da svojim ginekologom, da bi obezbedile sebi i svom detetu neophodne dnevne unose proteina (zato sto, za razliku od ugljenih hidrata, koje unosite tokom posta u velikim kolicinama,  tesko mozete sebi obezbediti neophodnih 70 g proteina dnevno), gvozdja  i masnih kiselina. Nemam problem sa tim sto ste  postili, vec sto pisete da niste konsultovali lekara i da Vam njegovo misljenje nije bitno. Medjutim, imam osecaj da se u postovima hvatate samo za stvari koje mislite da mozete da opovrgnete, a da pri tom ignorisete sve stvari koje ne odgovaraju Vasem ideoloskom ubedjenju. Samim tim, imam osecaj da je svaki dalji razgovor sa Vama na ovu temu puko prepucavanje, a to nije u redu zato sto, da Vas podsetim, u toku je Uskrsnji post. Trudna sam i ne jedem posnu hranu ali se pridrzavam svih ostalih aspekata posta (da ih ne nabrajam).

Rekla sam sta sam imala, ko je hteo da razume shvatio je  facenew22222222 , a ko ne zeli ne vredi mu ni pricati.

Фиона, Велики Пост је био у току и кад сте се Ви укључили у разговор и одмах сугерисали да би заправо требало сумњати у психичко здравље жена које у трудноћи посте, као и свештеника који им то препоручују. Свако време је добро време да се каже истина, па и Велики Пост. Овде се не ради о препуцавању, мада се слажем са Даницом да је разговор већ неколико дана бесмислен. Сад испада да "ми" све време ударамо у клин, док "ви" ни најмање не ударате у плочу. И више је увреда пало на наш рачун, него на ваш. Ми смо идеолошки заслепљени затуцани неуки зилоти чија Црква има смрдљиву логику. А шта смо ми вама пребацили? Ништа. Сви ми, и "ви" и "ми", радимо како можемо и мислимо да треба, и сви смо јадни грешници који се надају да ће Господ према нама бити милостив, а не праведан.

Ни ја више нећу да мрцварим никога ко се сматра измрцвареним, а ни себе, и зато је ово последње што ћу рећи на овој теми (успут одговарам и И. Стојковићу).

Симфонија између лекара и свештеника је, разуме се, пожељна, али је нереална јер је лицемерна. Да не би испао затуцани а свеједно горди примитивац, свештеник ће узети у обзир лекарско мишљење. А да ли ће и лекар урадити слично и да ли ће они заиста моћи да се нађу на пола пута? Колико је чак лекара хришћана који ће своју доктрину на крају свеједно претпоставити црквеној? А како је тек могуће договорити се са религиозно незаинтересованим докторима, који пет пара не дају за наше трипове? У тој лажној симфонији мудрост и искуство Цркве готово стопостотно биће инфериорно. Када лекар каже мајци да јој дете има аненцефалију и она оде код свештеника, шта свештеник да јој каже? Да јој каже да игнорише лекара па испадне лудак или да нађе начина да јој благослови абортус и испадне просвећен (пре неког времена била је тема где је помињана попадија која је абортирала дете за које су јој прорекли да има аненцефалију, као да јој је живот био било како угрожен и као да није могла да сачека да се богаљ роди и да га макар крсти, јер таква деца углавном живе само неколико сати)? И шта уопште ми треба да радимо? Да позавршавамо све могуће специјализације и супспецијализације да бисмо веровали да смо попили сву медицинску памет и да се тако ушушкамо у заблуди да смо се осигурали од било какве грешке, или да ипак ставимо све на Христа, ако је већ у питању коцка? Ја све стављам на Христа. Ово је питање живота и смрти.

Што се тиче протеина, пре само 20 година званична медицинска доктрина је била да је препоручена дневна доза протеина 2г по килограму телесне масе, сад је то пало на око 1, а тенденција је да и даље опада. Што ће рећи да они појма немају како наш организам реално функционише. Ја се у трудноћи нисам много малтретирала око бројања грама протеина, и свеједно сам родиле две меснате бебе са савршеним мишићним тонусом. И, колико сам разумела, имала сам мање проблема него Ви с анемијом, која је у трудноћи физиолошка појава. Тако да су све медицинске истине више него релативне, за разлику од Христове истине. И то што су релативне не би био проблем јер све што је људско ионако је релативно, него кад нам макар не би тако надобудно радили о главама.

А Вама и Вашој деци желим свако добро од Господа.

Подели на овим сајтовима

"Ако ли хоће чему да се науче, код куће мужеве своје нека питају; јер је ружно жени да говори у цркви."

1.Кор 14,35

Подели на овим сајтовима

Данас у цркви,а подстакнут овом темом, разговарао сам са кевама, и занимљиво да је већина постила.

Један случај ми се чинио интерсантним,наиме једна мајка је прву трудноћу постила  на води ,јер како каже,месо јој се гадило,док је у другој ,имала је невероватну жељу за месом,са акцентом на сланину... 0212_rolleyes

Питао сам и докторку,каже, крвна слика је битна...

У сваком случају,дал сланина,дал барен кромпир,нек нам се деца рађају,жива и здрава...  4chsmu1  smej.gif

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Koji problem, realno je moguce da neki problem koji ima ne bi imala da posti a ne mora da znaci, kao sto ne mora da znaci ni da ga ima zbog mrsne hrane, pogresna interpretacija; mislim da treba da ti zahvale sto se tako brines i branis ih, nisi mogao nikako to da precutis 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Не схватам зашто се овај разговор претвара у мисаону борбу наводно супротстављених страна. Сви свештеници које знам саветују да се слушају препоруке лекара. Нисмо ми ваљда као неке секте које бране лечење. Па и лекари су са Божијим допуштењем дати. Ево моја кума док се припремала за четврту вантелесну оплодњу добила разрешење на сву храну и још била и критикована од свештеника што је претходна три пута на своју руку постила иако је лекар саветовао другачије. Постила, а неће да се одрекне цигарета. Чему та гордост. Мајци је дете од Бога дат задатак и нема пречег. Не кажем да све треба да мрсе већ да се савет лекара саопшти свом свештенику и чисто сумњам да ће неки то да игнорише.  

Подели на овим сајтовима

"Ако ли хоће чему да се науче, код куће мужеве своје нека питају; јер је ружно жени да говори у цркви."

1.Кор 14,35

Nemoj tako savo, danas imamo zene teologe.

Али никада нећемо имати жене пастире..........................

1000000001010 ;) dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...