Jump to content

Treca Srbija podelila novac za kulturu svojim udruzenjima

Оцени ову тему

Препоручена порука

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Treca-Srbija-podelila-novac-za-kulturu-svojim-udruzenjima.html

Na javnom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta grada za projekte u oblasti kulture, novac su ove godine dobila i udruženja koja su osnovali funkcioneri i ljudi bliski Trećoj Srbiji, koja je pri podeli partijskog kolača dobila resor kulture u Novom Sadu.

raduljaca.jpg

Naime, prema podacima Agencije za privredne registre, zastupnik udruženja "Centar za razvoj Šajkaške", koje je na konkursu dobilo 4,5 miliona dinara je Danijel Kulačin, inače sekretar odborničke grupe Treće Srbije u novosadskom parlamentu. Kulačin za 021 kaže da ne smatra čudnim to što je upravo njegovo udruženje dobilo značajna sredstva na konkursu, budući da su ispunili tražene kriterijume.

"Ne smatram čudnim, jer je udruženje 'Centar za razvoj Šajkaške' podnelo projekat kao i sva druga udruženja, i to na poziv koji je bio javni sa tačno određenim kriterijumima. Taj projekat podrazumeva čitav niz kulturnih događaja koji imaju za cilj obeležavanje jubileja od 250 godina od osnivanja Šajkaške, i afirmaciju svih multietničkih, višejezičnih i multikonfesionalnih tradicija koju čine bogatstvo ove kulturno-civilizacijske tekovine", kaže Kulačin za Novosadski informativni portal.

Takođe, komisija je odobrila pet miliona dinara udruženju "Forum za odgovornu politiku", čiji je zastupnik politički analitičar Branko Radun. On je, inače, bio organizator koncerta "Hvala dedi na pobedi" povodom Dana pobede, koji je finansiran iz gradskog budžeta namenjenog za kulturu, ali fakture, i pored insistiranja novinara Radija 021, nikad nisu predočene javnosti.

Interesantno je da je Radunovo udruženje osnovano istog datuma kada i "Centar za razvoj Šajkaške", 27. oktobra 2012. godine, mesec i po dana nakon prekomponovanja gradske vlasti, kada su kadrovi Treće Srbije napustili pokret Dveri i formirali koaliciju sa naprednjacima. Kulačin kaže da je u pitanju "slučajnost".

"Zaista ne znam kada koja su udruženja nastajala, tako da je to potpuna slučajnost ukoliko je tačno", kratko je odgovorio funkcioner Treće Srbije. Na pitanje da li Branka Raduna smatra osobom bliskom Trećoj Srbiji, Kulačin odgovara odrečno. "Radun je politički analitičar  te samim tim mislim da se teško može govoriti kome je blizak, jer je posao političkih analitičara da budu kritičari svih", kaže on.

Žanko Tomić, član upravnog odbora udruženja NS Blok, koji je na vlasti u Novom Sadu preko koalicije sa Srpskim pokretom obnove, za projekat "Gradski teatar Novi Sad" dobio je 1.400.000 dinara. Interesantno je da je Tomić jedini član Odbora za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture koji je "preživeo" smenu vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao 021, članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić iz Treće Srbije je lično insistirala da Tomić ostane u ovom odboru, kojim rukovode članovi pomenutog političkog udruženja. Od Brkićeve, međutim, nismo uspeli da dobijemo komentar.

Tomić je demantovao da je funkcioner bilo koje političke stranke i dodao da je pre dve nedelje otpušten iz Pozorišta mladih upravo od strane SPO-a, zato što je bio "politički nepodoban". On je dodao da mu je drago što je projekat opstao bez obzira na promenu vlasti.

Tradicionalni kulturni projekti naprasno ostali bez podrške

Grad je za 108 projekata u kulturi u 2013. godini izdvojio 127 miliona dinara, ali sredstva ove godine nisu odobrena za dosta udruženja koja su prethodnih godina predvodila kulturnu scenu u Novom Sadu.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, ugašen je projekat "Art klinika", koji je bio poznat kao jedno od retkih mesta u Novom Sadu gde su posetioci mogli da uživaju u alternativnoj i modernoj umetnosti. Novac ove godine nisu dobili ni Videomedeja, Dečiji kulturni centar, Interzon, itd. (Miodrag Sovilj - [email protected])

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Млађони, ставићу ово овде да не отварам нову тему.

--

Трећа Србија отказима чисти терен за своје кадрове?

У Новом Саду одржан је протест због отпуштања радника јавног предузећа “Информатика”. Тврде да су отказе добили како би Трећа Србија запослила своје чланове.

http://rs.n1info.com/a46771/Vesti/Protest-zbog-otpustanja-radnika-Informatike.html

Подели на овим сајтовима

To neka nova pojava da se po Srbiji zaposljava preko veze?

Ja za to do sada nisam cuo. vazda se u srbiji prilikom zaposljavanja gledao kvalitet, znanje, sposobnost a nikada ko koga zna ..

:))  :))  :))  :))  :))  :))

Pa Srbi ne znaju da sacekaju na svoj red kada odu na pregled kod lekara vec traze vezu da udju preko reda ..

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

pajtic-foto-vidovdan.org_.jpg

Александар Ђурђев: Приче из Цвјећарнице

Да се којим случајем “Цвјећарница” налази у близини Бановине, уместо у запуштеном њујоршком кварту, вероватно би Његова висост поставио питање у карактеристичном стилу: “Са колико ништица се пише Војводина?” Могли би, можда, отићи још даље, те гледајући шта се збива унутар најважније покрајинске институције, с правом могли зажалити што Макс Банкер, бар на тренутак, није део наше свакодневице.

pajtic-i-canak-foto-vidovdan.org_.jpg

Цитирајући легендарног Броја 1, студенти Филозофског факултета у Београду су на демонстрацијама 1997. године изнели транспарент: “Ако каниш побиједити, не смијеш изгубити”. Тада је на мети био Слободан Милошевић и врхушка која ни по коју цену није хтела да сиђе са власти, иако су гласачке кутије биле препуне огорчених гласова против. Ни данас није другачије. Доћи на власт, остати на власти, уновчити власт. То су три златна правила данашњих корифеја војвођанске идеје. Груписани у неколико табора које деле мање-више сличне идеологије, они се лако уједињују када им се укрсте интересне сфере и методи обмањивања јавности. Недељу за недељом, од седнице до седнице, па до наредних избора, они сваку критику покрајинске власти, свако питање о крађи наших новаца покушавају да прикажу као гушење аутономије. Шта је, заправо, њихова идеја аутономије?

Војводина је, кажу Пајтићеви гласноговорници, 1918. заправо постала ратни плен Србије, и то остала и до дана данашњег. А аутономија је, следствено томе, жељени циљ који ће омогућити благостање становништву Војводине. Чанкови лигаши иду корак даље, па кажу да је “аутономија Војводине историјско и природно право њених грађана, јер је настала и потврђена вољом њених народа на Скупштини изасланика народа Војводине у Новом Саду 30-31. јула 1945. када су они јединствено одлучили да се Војводина, као аутономна покрајина, прикључи Србији.” Трећи, опет, признају да је изворни концепт Војводине настао као тежња Срба ка културном и духовном уједињењу у Војводство Србија. Али се одмах потом угризу за језик, па тумаче да се та идеја “исцрпила и нестала”. Даље, уз поклич “Војводина Војвођанима!” ламентирају над “Војвођанским фронтом”, антидржавном организацијом из тридесетих година XX века. На крају закључују: Војводина је конституисана после Другог светског рата, као резултат антифашистичке победе!

Бришући прошлост и трујући будућност, и једни и други и трећи, безочно изврћу истину и силују Војводину, исто као што су то радили њихови политички очеви, комунисти Едварда Кардеља. Тако су последњим маневром у Скупштини Војводине, барем привремено, избегли усвајање традиционалних симбола Покрајине, о чему је претходно постигнут консензус у Одбору за питања уставно-правног положаја покрајине. Предлогом је предвиђено да се, уз постојеће званичне симболе АП Војводине, упоредо истичу српска застава тробојка и грб из 1848. године. Такав предлог су подржале све посланичке групе осим Чанкове лиге. Међутим, већ сутрадан су се Пајтићеви посланици “предомислили”, како је образложено, “након дужег размишљања”. Идејни творци “војвођанске нације” рачунају да ће од таквог подгревања напетости извући политичку (и материјалну) добит.

grb-vojvodine-foto-vidovdan.org_.jpg

Упућенији кажу да су демократе одустале од договора како би им ЛСВ заузврат помогла да наредна седница парламента на којој ће се на иницијативу СНС расправљати о стању у каменичком институту, одакле годинама ишчезава новац, нема кворум. Има више разлога за овакав сраман потез демократа којим јасно најављују политички заокрет. Сви покушаји у протеклом периоду да се успостави стабилна идеја водиља нису уродили плодом а избори су све ближи. Све је извесније да ће у наредном периоду ЛСВ добити оштру конкуренцију у Демократској странци, бар када је у питању борба за војвођанску аутономију. То је једини пут да партија, која је имала историјску прилику да Србију поведе у бољу будућност, уопште опстане на политичкој сцени. Тако је концепт “војвођанске нације” добио још неколико месеци живота на апаратима.

Парадоксално, за традиционалне српске симболе Војводине гласао је Савез војвођанских Мађара, на чијем челу је председник покрајинске скупштине Иштван Пастор. СВМ се држао консензуса постигнутог на седници поменутог одбора, а своју одлуку су образложили овако: “Као што мањинске заједнице имају право да користе своје симболе, тако и српски народ као већински има право да истиче своје симболе”. Притом, нигде нећете чути Пастора како Мађаре назива Војвођанима, а још је мање вероватно да их позове да се тако изјашњавају.

Александар Ђурђев, генерални секретар Треће Србије

Извор: Данас

Подели на овим сајтовима

Антивучићевски блок у Новом Саду ДС+СРС+ЛСВ

Рекао би човек невероватна комбинација, али шта је у Србији невероватно...

To kaze Vucic? Eh...

Inace optuzili Seselja dok je jos bio u Hagu da je napravio koaliciju sa Pajticem,a ta koalicija se svela na to da jedan poslanik radikala nije mogao doci na skupstinu taj dan kad se izglasavalo poverenje novoj koaliciji. I to je dokaz da je Seki napravio koaliciju sa Pajticem.

Joj naprednjaci i treceSrbijasi,samo grabite...desice se kad tad,narod.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Какве везе има то ко их прозива. Прозвани су за конкретну активност, а они причају о грбу Војводине.

Због овакве одбране, изгубили су моју подршку и глас на следећим изборима.

Ако су све законито радили, треба то и да покажу.

Иначе, генерално су ми се свиђали како су радили. Пре свега Фајгељ и Културни центар.

Подели на овим сајтовима

То да је СРС био на буџету ДС протеклих година није нека тајна.

А за ову неформалну коалицију у Војводини довољно је гледати својим очима па видети. Синхронизоване акције, иста мета, исти портали( телепромптер, 021, Ало, Блиц, Н1).

Сви имају путера на глави, али ме највише нервирају они који највише галаме како баш они немају путера на глави.

Подели на овим сајтовима

А за ову неформалну коалицију у Војводини довољно је гледати својим очима па видети. Синхронизоване акције, иста мета, исти портали( телепромптер, 021, Ало, Блиц, Н1).

Сви имају путера на глави, али ме највише нервирају они који највише галаме како баш они немају путера на глави.

Други ме не занимају, и њихов путер на глави. Него шта и како Трећа србија ради сада када имају могућност да одлучују и раде.

Подели на овим сајтовима

Pa druze moj, to da je SNS ne bio na budzetu,nego nastao dakle NASTAO kao "rad" Demokratske Stranke i stranih obavestajnih sluzbi,to nije neka tajna,to je cinjenica koja nije nikad osporavana. Miki Rakic,Tadici,finansijeri,Nikolici,Vucici i Snsici na kraj... Mislim imali smo prilike citati depese vikiliksa i ostalih strogo pov. dokumenata. I sad se to nekome ne spocitava a spocitava se da telempromter i jedan poslanik koji nije dosao na skupstinu,ma nije nego.

Treca Srbija je nesto slicno sto je gle cuda danas isto u koaliciji sa Vuckom,a to je SPO. Otimacina ko onomad Spo kad je otimao u Beogradu,sad je otimacina po Novom Sadu. Bahacenje,lopovluk... Siva eminencija Djurdjev koliko znam bio je prvo u radikalima,pa u dverima (tu je pokusao da ih unisti,vise o tome citajte Dragasa i jos neke likove koji nisu danas u Dverima),bio je blizak dss-u,pa je osnovao Trecu Srbiju,a naravno izmedju toga SNS.

A Zuti osnovali njihovog tatka koji je osnovao njih. 

Mislim ko zeli da se pravi lud i glup,slobodno.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Други ме не занимају, и њихов путер на глави. Него шта и како Трећа србија ради сада када имају могућност да одлучују и раде.

Не знам. Нешто ме ниси уверио да ти је толико стало до Треће Србије.

Елем, што се тиче ових перформанса по Новом Саду и БГ, ако је тачно оно што напредњаци најављују, а изгледа је тачно, да ће у децембру бити избори и покрајински и ови други, онда су ови перформаси тек захуктавање.

Подели на овим сајтовима

Не знам. Нешто ме ниси уверио да ти је толико стало до Треће Србије.

Елем, што се тиче ових перформанса по Новом Саду и БГ, ако је тачно оно што напредњаци најављују, а изгледа је тачно, да ће у децембру бити избори и покрајински и ови други, онда су ови перформаси тек захуктавање.

Мени је стало до њих, у смислу да бих волео да су другачији од осталих, и да стварно могу донети промену. Да ме убеде у то. А они ме убеђују да су други лошији, и покваренији од њих. Али не говоре да су они чисти, него да су други прљавији од њих.

А ја ни за једне од покварених сигурно нећу гласати. Који ме убеђују да су други пре њих, крали исто и више од њих. Овде се не ради о крађи, него о партијској држави, и да муте, нетранспарентно.

Желим да могу да дођем до података на који начин, по ком критеријуму, су ови отпуштени, а други примљени. Али о томе њима не пада на памет да говоре, него причају о ДС, ЛСВ, СРС. А људи се отпуштају и примају по ко зна којим критерујумима (страначка припадност?). Ако је то нормално, и ако мисле да тако треба и може да се ради, онда им морам рећи, извините, али ви (Трећа србија) Србију уништавате, и џаба прича о српству, ћирилици, пошто радите (Трећа србија) на уништавању српске државе, и српских институција.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ја већ одавно немам тај идеализам да за некога вреди гласати.

Иначе што се тиче те фамозне информатике и свих других градских предузећа волео бих да знам икога ко је тамо добио посао а да то није било преко неке партије.

И то не само у Новом Саду и не само сада протеклих 3,4 године, него од како је тих јавних предузећа код нас у целој Србији.

Тако да кад ти људи добију отказ, не знам по ком основу би их требало жалити. Како су дошли тако су отишли.

Подели на овим сајтовима

Pa to je do sada vazilo za direktore, upravne odbore i slicno. Obicno je bilo da kad se obican radnik zaposli, da ga nece otpustati kad dodje druga stranka na vlast. Ali, ako TS to uvede, onda cemo i kompletnu radnu snagu menjati svake cetiri godine :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...